ugrás a tartalomhoz

Javascript - van jovoje?

zoliky · 2008. Ápr. 22. (K), 01.32
Szeretnem jobban megismeri a JavaScript nyelvet es szeretnem tudni ha erdemes vele foglalkozni.
Komoly JavaScript es AJAX ismeretekel lehet fejleszteni web aplikaciokat, peldaul: rajzolo program weben, szoveg szerkezto, stb... ?
Elnezest a kerdesekert, de jol jonne par tanacs foleg olyanoktol akik belekeztek valamikor a JavaScript tanulasba. Koszonom!
 
1

igen

killroy · 2008. Ápr. 22. (K), 07.49
Igen érdemes, szerintem nagyon is van jövője. Webkettes honlapok elképzelhetetlenek nélküle.
2

Aztat senki sem tuthatja ha lesz jovoje neki, vagy nem lesz, ...

Fraki · 2008. Ápr. 22. (K), 07.54
Aztat senki sem tuthatja ha lesz jovoje neki, vagy nem lesz, mert a jovo az jovo,
de jelen pilanatban elengethetetln wepfejlesztesben, azaz hat a platform szerves resze...

Tanacsnak legfejeb azt monthatnam, kezd ugy, ahogy baermelyik masik nyelvet, de talan
inkab megis kezd a webes arhitekura megertesevel (kliens oldal, szerver oldal).
14

off

gex · 2008. Ápr. 24. (Cs), 15.57
mennyire jó :D
15

Magas lapda

Joó Ádám · 2008. Ápr. 24. (Cs), 17.19
Ejj, én nem álltam volna meg, hogy a bármelyik másik nyelvet lecsapjam :)
3

Érdemes

zila · 2008. Ápr. 22. (K), 08.37
Érdemes megtanulni. A mai webes alkalmazásokhoz nélkülözhetetlen, de sok más területen is hasznos: az ActionScript tulajdonképpen javascript, OSX dashboard widgetjei javascriptek, Firefox plugin-ek is lehetnek javascriptben, VXML-ben is használhatsz javascriptet, sok alkalmazás javascripttel scriptelhető, itt az Adobe AIR, az OpenLaszlo, és a Flex, de folytathatnám a sort.
4

rajzoló, szövegszerkesztő

solkprog · 2008. Ápr. 22. (K), 09.26
"Komoly JavaScript es AJAX ismeretekel lehet fejleszteni web aplikaciokat, peldaul: rajzolo program weben, szoveg szerkezto, stb... ?"
Lehetni lehet de maga az internetes oldalak (nyelvek) nem erre lett kitalálva ennek megtelően nem könnyű. De pont a JavaScript az amivel ezeket az akadályokat át lehet hidalni. De nem egyszerű.
5

Tőled függ

w3net · 2008. Ápr. 22. (K), 13.22
alapszinten mindenképpen érdemes megtanulni a JavaScript nyelvet.
Érdemes-e expert szintig eljutni?

Ha a tanulásba fektetett idő, és pénz megtérül, akkor érdemes.

Ha alkalmazottként akarsz dolgozni, mint JS programozó (fejlesztő), akkor nem éri meg.
Magyarországon egy céget sem ismerek, akiknek expert JS guru kellene.
Külföldön is inkább csak a nagyon nagy cégek keresnek JS gurukat, mint például a Yahoo.

Szabadúszóként van rá esély, hogy valami nagyon jó GUI-t /keretrendszert/ fejlesztesz ki a saját alkalmazásodhoz. Ha sikeres lesz, akkor megérte.
Sikeres webalkalmazáshoz nagyon sok mindenre szükség van. A lényeg mindig a GUI-n van (usability, design). Az sem árt, ha a webalkalamzást olyat csinál, amire az embereknek szüksége van.
Ez azt jelenti, hogy sok szakterülethez kell érteni, nem elég csak a JavaScript-hez és a HTML-hez.

Manapság a JavaScript programozók több, mint 95%-a csak annyit csinál, hogy más által megírt JS függvénykönyvtárakat használ fel. Ehhez pedig nem kell expertnek lenni, hogy a dokumentációban kikeressük a nekünk megfelelő metódust, stb. Persze igaz ez az asztali alkalmazásfejlesztőkre is.

főleg 4 okból nem keresnek expert JavaScript programozót:
- túl kevés az expert JS programozó
- a cégek nem hajlandóak hosszú hónapokig tartó fejlesztést pénzelni
- a felhasználóknak jó az is, ami van.
- nagyon sok ingyenes JS widget/függvénykönyvtár létezik

Mit gondolsz mi célból létezik a Silverlight? Miért vannak a Silverlight legújabb verziójában már vezérlők (textarea, stb.) is?
Nem azért, mert a JavaScript+HTML csődött mondott? Túl bonyolult, nehézkes, lassan fejlődik a nyelv (böngészők).

A lényeg a felhasználói élmény. Jelenleg sem a Silverlight, sem a Flash nem tud jobb felhasználói élményt nyújtani, mint pl. egy "sovereign" ajaxos alaklamazás.

Hány sikeres "sovereign" ajaxos alkalmazás létezik?
Elég kevés, legtöbbjét a nagyok csinálták:google, Yahoo, MS. A 37signals cég például nem azért lett sikeres, mert ajaxot alkalmazott, hanem azért, mert felhasználóbarát interfészt készitett és az elsők között volt. A mai startupok sem fektetik a hangsúlyt az ajaxra. Inkább az ötlet számit és a jól megtervezett felhasználói interfész.

Én nem hiszem, hogy a JavaScript lenne a lényeg.
Sokkal fontosabbnak tartom ezeket:
webszolgáltatások, usability, information architecture, design, ötlet.

A féreértés elkerülése végett szerintem az az expert JS fejlesztő, aki :
saját API-t tervez és programoz, saját keretrendszert ir, tisztában van a tervezési mintákkal, módszertanokkal.
Aki képes aszinkron hivást intézni, xml-t feldolgozni, különböző JS könyvtárakat használni, az csak haladó szinten van, de nem expert.
7

Vitatkoznék

zila · 2008. Ápr. 22. (K), 14.05
Szerintem az hogy valaki egy kész könyvtár/keretrendszer felhasználásával fejleszt nem jelenti azt, hogy nem expert. A definíciód szerint nincs windows expert sem csak a microsoftnál, hiszen a többi fejlesztő csak használja a windows api-kat... Én mondjuk a saját szememben nem vagyok expert, hiszen csak azt tudom, hogy milyen sok dolgot nem tudok. Ennek ellenére nem hiszem, hogy egy expertnek azzal kéne tökölnie, hogy saját api-t és keretrendszert fejlesszen. Igen ismerje a tervezési mintákat, értse a platformot de fejlessze az alkalmazást és ne frameworkot írjon (vagy írjon, de ne találja fel újból a kereket, értsd egy prototype.js-re alapozva is kilakítható olyan keretrendszer amiben gyorsan és hatékonyan lehet fejleszteni). Az api fejlesztést meg feladata válogatja, vannak olyan feladataok amihez nem kell js api-kat gyártani mert teljességel feleslegesek.

Ha alkalmazottként akarsz dolgozni, mint JS programozó (fejlesztő), akkor nem éri meg.

Jól megtanulni egy nyelvet/technológiát/szakmát/akármit belső késztetés kell legyen, magadnak tanulsz, legalábbis én magamnak tanulok. Ami érdekel abba belefeccölök rengeteg időt, pusztán azért mert érdekel. AZ, hogy történetesen ez eladható, csak bónusz. Akkor is megéri jónak lenni egy témában ha alkalmazottként dolgozol, ha saját cégben dolgozol akkor még inkább, bár akkor inkább jó alkalmazottakat kell felvenni, olyanokat akik szeretnek tanulni, akik szakértők szeretnének lenni, aki nem akar az lenni, az az én szememben a világ legrosszabb alkalmazottja.
9

igy helyesbiteném

w3net · 2008. Ápr. 22. (K), 14.24
aki képes rá. Nem kötelező állandóan függvénykönyvtárakat és widgeteket programozni, elég ha képes rá az ember. De ha sosem csinált még ilyet, akkor nem lehet expert az illető.

Természetesen ha öröme származik belőle az embernek, már akkor is megérte, de gondoltam ezzel mindenki tisztában van. Egyébként is mindenkinek magának kell eldöntenie, mi az, ami megérte vagy sem.
8

Js fejlesztői állás

virág · 2008. Ápr. 22. (K), 14.08
"Ha alkalmazottként akarsz dolgozni, mint JS programozó (fejlesztő), akkor nem éri meg."
"Magyarországon egy céget sem ismerek, akiknek expert JS guru kellene."

Rosszul ismered a cégeket :) Nálunk most is van ilyen alkalmazott és az előző helymen is volt, és nem olyan fejlesztőre gondolok, aki mellékesen a PHP, Flash, CSS mellett JS-ben is fejleszt, hanem kizárólag JS.

Szóval megéri és egyre inkább meg fogja érni, mert a JS egyre bonyolultabb, komplexebb nyelv és már régóta nem igaz rá az a sztereotípia ami 5 évvel ezelőtt volt, hogy a JS csak valamilyen űrlap-ellenőrző bigyó. A cégeknek pedig nagyon is megéri ha van egy jó JS-es fejlesztő, aki képes bármit megoldani.
10

példákat tudnál

w3net · 2008. Ápr. 22. (K), 14.47
tudsz linkeket is felsorolni, hogy megnézhessük?

Azt a kérdést tettem fel, hogy érdemes-e expert szintre fejlődni.
A véleményem pedig az volt, hogy NEM, ha munkavállalóként fog az illető dolgozni (pláne Magyarországon). Attól, hogy valaki teljes munkaidőben JS-el dolgozik, még nem jelenti azt, hogy expert. De idővel expert válhat belőle, mert az expertséghez a sok tapasztalat is hozzátartozik. És a tapasztalatszerzéshez sok idő és projekt kell.

A cégeket nem ismerem, de egy magyar fejlesztésű webes alkalmazást sem ismerek, amiben hard core szinten alkalmazzák a javascript-et. Láttam egy amatőr fejlesztésű ún. operációs rendszer félét, de az csak hobbi szinten volt fejlesztve (ha jól tudom). A magyar cégeknek azzal kellene kezdeniük, hogy megtanulják mi az a usability és hogyan kell felhasználóbarát interfészt késziteni. Aztán jöhetne az ajax és a javascript.
11

tudsz linkeket is felsorolni, hogy megnézhessük?

toxin · 2008. Ápr. 22. (K), 14.59
ma élesítettük ki: http://www.liligo.hu/homepage_light/index.jsp , vagy az anyasite : http://www.liligo.fr/ , és várunk minden js programozót, http://www.liligo.hu/allas Web-crawler Programmer-nek :))

üdv Csaba
12

Tetszik

w3net · 2008. Ápr. 22. (K), 15.27
és gratulálok.
Üdv
Attila.
13

webkonf

toxin · 2008. Ápr. 22. (K), 19.50
köszi a kollégák nevében is :), egyébként akit érdekel a technológia háttere is, várjuk: http://web.conf.hu/2008/program/t/rhino

üdv Csaba
16

Profi Js guru kell

Jano · 2008. Ápr. 25. (P), 09.13
A JavaScript a kezdeti kicserélem ezt a képet arra felhasználásból, mára önálló szakterületté nőtte ki magát. Terjednek a böngészőbe írt alkalmazások, ahol nagyon keményen kell vágni a JS-t, hogyha meg akarod valósítani amit kell. Azzal a kijelentéseddel, hogy ha valaki keretrendszereket használ nem expert, illetve keretrendszernél csak a doksiból kell kikeresni bármit nem tudok egyetérteni. Amint komolyabb, összetettebb dolgokat akarsz velük megvalósítani, nem csak a kitett példákat lemásolni, akkor igen komoly problémákba fogsz ütköni, ha nem ismered mélységében. Másrészt mára 1-2 keretrendszer igen sokrészből tevődik össze, ha leállsz doksit keresgetni soha nem fogsz elkészülni.

Az általad felsorolt mind a 4 ok badarság. Ha valaki valamiben szakértő az mindig is el fog tudni helyezkedni. Sőt!

A profi JS meghatározásodhoz pedig annyit, hogy nem az a profi autóversenyző aki autót tud építeni.
6

szükséges...

Szekeres Gergő · 2008. Ápr. 22. (K), 14.01
..de nem elégséges:) ha webfejlesztőként akarsz érvényesülni kis hazánkban, akkor szükség lesz JS ismeretekre. e mellett viszont feltétlen szükséged van html/szerver oldali nyelv/adatbázis hármas mindegyikére. ha csak hobbiból akarod, akkor pedig hajrá, lehet vele szép dolgokat csinálni!:) viszont - főleg eleinte - sztem elég sok "szívás" van vele.