ugrás a tartalomhoz

Webbuilder.hu átalakítás

sly · 2008. Feb. 4. (H), 16.25
A napokban eszembe jutott, hogy mi lenne, ha a webbuilder.hu-t Drupal-al működtetnénk?
Nézzük meg mit nyernénk és veszítenénk az átállással:

Előnyök:
  • Több fajta tartalom típus létrehozása (cck). Ez hasznos lehet például a tárhelyszolgáltatótok, webdesign cégek, stb. oldalaknál.
  • Weblaboros regisztráció használható lesz a Webbuilderen is.
  • Jól kategorizálható tartalom.
  • Interaktívabb kezdőoldal.
  • Rengeteg Drupal modul, amivel az oldal szolgáltatásai könnyen bővíthetőek.


Hátrány:
  • Wiki szintaktika nagyrészt nem lesz használható.
  • Régi dizájn, helyet újat kell majd csinálni.
  • Elvesznek az szerkesztési információk.
  • Az összes regisztráció elveszne.


Szeretném tudni a véleményeteket. Szerintetek is jó lenne az átállás?
 
1

Szerintem

Max Logan · 2008. Feb. 4. (H), 16.51
Szerintem azt kellene tisztázni, hogy mi az oldal célja, mi a célközönség, kik a szerkesztők.

Ha a szerkesztők mindenki, tehát Wiki jelleggel üzemel az oldal, akkor meg kell mozgatni egy nagyobb közösséget, hogy legyen is valami a dologból. Eddig ez nem nagyon jött össze. Ennek ugye a "veszélye" az, hogy mindenki szerkeszthet, tehát folyamatosan ellenőrizni kell a tartalmat, hogy szakmailag helytálló-e.

A másik megoldás, hogy követi az oldal a tutorial.hu filozófiáját, tehát van egy aktív bázis (főszerkesztők), ők szerkesztik a tartalmat. Ez szerintem egy 3-5 fős társaságot kellene, hogy jelentsen, akik tényleg aktívan szerkesztik, bővítik a tartalmat (max. heti rendszerességgel). Ezen felül be lehetne vonni a nagyobb közösséget, hogy ők is hozzájárulhassanak a tudásbázis növekedéséhez, főként tutorial-ok, kész kódok beküldésével. A beküldött anyagokat a szerkesztőség szakmailag felülvizsgálja, és amennyiben helytálló a dolog kikerül az oldalra.

Az oldalon található információk helyességét talán a második megoldás tudná biztosítani, amennyiben egy tapasztalt banda alkotja a szerkesztőséget.
2

vagy keverve

Szekeres Gergő · 2008. Feb. 4. (H), 17.13
esetleg bárki beküldhet cikket, amit a főszerkesztők ellenőriznek? Elég tág dolog a webfejlesztés, mindenki máshoz ért jobban, és a saját szakterületéről talán többen szeretnének cikkezni. Így összeállhat egy elég komplex tudás-bázis.
4

Szerkesztőség

Max Logan · 2008. Feb. 4. (H), 19.12
Igen, a szerkesztőséget azért is írtam 3-5 főre, mert ennyi emberrel már viszonylag széles területet lehetne lefedni (mindenkinek van egy "szakterülete", amiben ha nem is profi, de több éves gyakorlati tapasztalata van).
3

re: Szerintem

sly · 2008. Feb. 4. (H), 17.31
Szerintem azt kellene tisztázni, hogy mi az oldal célja, mi a célközönség, kik a szerkesztők.


Az oldal célja, hogy egy központi tudásbázist alkosson a magyar webfejlesztők számára. Természetesen bárki szerkesztheti (aki regisztrálta magát), de jó lenne ha lenne néhány aktív főszerkesztő is.

Amióta, a Weblaborral megszűnt a kapcsolata a Webbuidernek, azóta csak én szerkesztem szinte. Hiába próbálok beszervezni embereket, amíg nincs egy viszonylag állandó közösség az oldal mögött, addig nehéz lesz újabb szerkesztőket bevonni. A legtöbb hasonló wiki egy másik portál mögött áll (hup wiki), vagy nincs az adott oldalnak konkurense és megáll a saját lábán.

Elsősorban most technikai, szempontból kellene eldönteni mi legyen az oldal további sorsa.
5

Szerkesztés

Max Logan · 2008. Feb. 4. (H), 19.32
A technikai háttér az jó kérdés. A Drupal-t nem ismerem. Tudom, hogy CMS, de behatóbb ismereteim nincsenek vele, szóval sem ellene sem, mellette nem tudom letenni a voksom. A Wiki alapvetően a többuser-es szerkesztésre van kihegyezve, bár nekem erős fapados érzetem van tőle.

A tartalommal kapcsolatban úgy gondolom, hogy ketté kellene választani, de nem teljesen.

Első sorban kellene egy elméleti rész, ami a száraz tényeket és alapvető ismereteket adja át, olyan formában, hogy aki nullán van az is megértse (és ezt úgy kell megcsinálni, hogy lehetőleg nem csak a száraz tényeket elmondani, hanem el is magyarázni a dolgokat). Ez szerintem olyan emberekre vár, akik láttak már sok dolgot és jó kommunikációs érzékkel rendelkeznek.

Másrészről kellene gyakorlati jellegű tartalom, ehhez jó alap lehet a sok blogban/fórumban megjelent szösszenet, amit a világhálón szétszórva lehet találni.

Szerkesztők kérdése pedig azért necces, mert ugye a jó munkához idő kell, namost az ilyesmit az ember szabadidejében csinálja, az meg drága adott esetben. Nem biztos, hogy aki érdemben hozzá tudna szólni a témához (a weblaboron pedig vannak jó páran), annak lenne rá ideje.

A magam részéről én azt mondom, hogy a szösszenetek amik a blog-omon meg fognak majd jelenni, valamint az egyes kisebb munkáim, amiket csinálok azokat szívesen odaadaom. Ha kell írok hozzá cikket is, bár lesz saját dokumentációjuk. Mondjuk a cikk hivatkozhat a "hivatalos" doksira, a webbuilder-en megjelenő szösszenet pedig gyakorlati dolgot mutat be a kóddal kapcsolatban.
7

re: Szerkesztés

sly · 2008. Feb. 4. (H), 21.22
Nekem is a wikitől kicsit fapados érzésem van. Itthon, a gépemen már tesztelem a Drupal alapú wikit és szerintem teljesen jól használható. Drupal-ban is van verzió követés és wiki szintaktika (wkikitools, freelinks, pathauto modulok). Úgy godolom nagyából megegyezik az oldalról a véleményünk. Köszönöm, hogy segítesz, az oldal tartalmának bővítésében.
6

én a blog-szerüre szavazok drupalon

Szekeres Gergő · 2008. Feb. 4. (H), 21.07
igazából nekem ez a wiki stílus nem jön be túlzottan. mégpedig azért, mert szerintem nem erre való. Egy webfejlesztési témával(programozás, css stb.) foglalkozó cikk belemegy részletesen egy témába, van eleje, van vége, és van közepe. a wikiken pedig inkább ilyen szétszórt információhalmazokat szoktam találni, arra tökéletes is. Arról nem is beszélve, hogy tök hasznos, ha tudják kommentálni a megoldásokat(ez itt a weblaboron is jól működik).

De igazából szerintem nem ezen fog múlni. Elsősorban ütős tartalom kellene, és jó seo, mert pl ahogy emlékszem nekem sosem jelent meg első oldalon a webbuilder.hu... Amiből szerintem hiány van - és sajnos lesz is mindig - az a komplex feladatok megoldással. Nagyon sok cikk van CSS-ről, PHP-ról, JS-ről, de annál kevesebb a megoldásokról... ha ezen változtatna az oldal, akkor már szinte garantált a siker.
8

szvsz

sly · 2008. Feb. 4. (H), 21.41
A wiki fajta linkelést és a szócikket mindenképpen megtartom. Szóval lehetne csinálni szócikkeket, cikket, "könyveket", referenciákat. A SEO-ban egyébként jobb lesz szerintem a Drupal.
9

Elkezdem az átalakítást.

sly · 2008. Már. 3. (H), 20.23
Nos úgy döntöttem, hogy a Webbuilder tartalmát átemelem, Drupal alapú wikibe. Egyenlőre a saját gépemen lesz az oldal. Amint megfelelő állapotban lesz, felteszem a mostani tárhelyre. A régi Webbuilder természetesen a helyén marad, amíg kész nem lesz az új.

Technikai szempontból, számomra már egyértelmű, hogy a Drupal, nagyon jól ki fogja váltani a WikiMédiát. :-) Ha van valakinek bármilyen ötlete a Webbuilderrel kapcsolatosan, az szóljon.