ugrás a tartalomhoz

Nyomtatás interakció nélkül

zzrek · 2008. Jan. 23. (Sze), 17.38
Sziasztok!

Lehetséges vajon a háttérben nyomtatást indítani böngészőből anélkül, hogy megkérdezné a windows, hogy melyik nyomtatóra (stb) akarunk nyomtatni? Platform: IE7 és FF2, windows XP.
Természetesen nekem se tetszene, ha a gép egy oldal meglátogatásakor elkezdene nyomtatni engedély nélkül. De amolyan egy-klikkes megoldást már lehetségesnek tartok. Furfangos módszerek is érdekelnének, pl flash vagy más plugin használata, esetleg XP hack (csak FF alatt is jó lenne, ha menne).
A lényeg, hogy a böngésző felületén a htmlben valamire 1 klikk, aztán semmi más, semmi rendszerablak, és megy a nyomtatás.

Ha valaki tud tanácsot adni, megköszönöm.
 
1

Nem

janoszen · 2008. Jan. 23. (Sze), 17.52
Az a korrekt válasz, hogy nem. Csak akkor tudsz ilyet csinálni, ha a megfelelő böngészőhöz írsz egy egy kiegészítőt, ami ezt megcsinálja. Méghozzá azért, mert a böngészőkben a nyomtatás mint funkció így van megvalósítva és nem is tudom hirtelen, hogy lehet különben megcsinálni, de biztos hogy triviálisan nem, mert Windows alatt ez a nyomtatás menete.
4

És ha nekem kell ilyen?

zzrek · 2008. Jan. 23. (Sze), 18.34
Ha nekem kell ilyen kiegészítő, van valaki, aki tud írni ilyet? (nem ingyen) Esetleg valaki elindítana valamerre... Még nem írtam plugineket. Nagyon macerás? (Lehetőleg ingyenes fejlesztői platform érdekelne) (FF2 és IE7, XP -- esetleg Linux is lehetséges hogy szükséges lesz a jövőben)
Ha egyszerű/olcsó megoldani, csak akkor van jelentősége.
(esetleg XP hack, ami a nyomtatókiválasztó ablak megjelenését kikapcsolja és rögtön nyomtat - valami registry beállítás?)
7

Kiegészítő...

janoszen · 2008. Jan. 23. (Sze), 19.22
Egyrészt azt ugye érzed, hogy a kiegészítő csak azokon a gépeken fog futni, amelyekre fölteszed?

Másrészt, ha már ilyesmiben gondolkodsz (gondolom, itt valami céges felhasználásról van szó), akkor egyszerűbb, ha beállítasz egy szervert a telephelyre (vagy éppen egy Asus WL-500G Premium routert OpenWRT-vel és webszerverrel megrakva) amire kötsz egy nyomtatót és a nyomtatást nem a böngésző (kliens) végzi, hanem a szerver. Ez annyiból is jó, hogy a nyomtatót meg tudod osztani hálózatban és ilyen célokra is tudod használni.

Ha ez nem járható út, akkor viszont sztem keress valami Windows-orientált fórumot, mert itt nem nagyon fogsz találni ilyen embereket.

Egyébként én az előbbi megoldásra visszatérve, láttam olyan megoldást, hogy lepakolsz valahova egy hálózati meghajtóra egy fájlt (akár automatikusan, PHP-ből) és az azonnal megy ki a nyomtatóra. Ezt egy közepesen jó linuxos rendszergazda némi Samba szerver tekerészéssel meg tudja neked csinálni.
8

ez jól hangzik

zzrek · 2008. Jan. 23. (Sze), 20.10
...és ez a közepesen jó linuxos rendszergazda arra is képes, hogy mondjuk valahogy jelezzem, hogy melyik nyomtatóra menjen?

Várj, már kezdem kapizsgálni: mondjuk php-vel elindítok a szerveren egy linuxos parancsállományt, amiben (php-vel paraméterezve) előre megadom, hogy milyen fájl hova kerüljön nyomtatásra... Azt hiszem, ez így működne, nem?

(Igen, céges környezet.)
A php tényleg linuxon megy, bonyolult egy ilyen nyomtató parancsállományt megírni? Ebben esetleg tudtok segíteni? (Dos/windows alatt valószínűleg nekem is menne)
2

remélem nem

zila · 2008. Jan. 23. (Sze), 18.12
Én nem örülnék neki ha lehetne.
3

miért nem?

zzrek · 2008. Jan. 23. (Sze), 18.30
Mondjuk lenne egy link, hogy "nyomtatás" és a böngészőt be tudnád állítani, hogy az ilyen linkek esetén ne adjon fel párbeszédablakot. Hasonlóan, mint a felbukkanó ablakoknál: bizonyos oldalaknál engedélyezheted, ha akarod. (Asztali alkalmazásoknál senki sem sír, ha ilyesmi történik)
Tudom, nem létszükséglet, de elképzelhető lenne egy ilyen megoldás, azért nyitottam a kérdést, hátha tud valaki ilyesmiről.
6

Felesleges, zavaró funkció

zila · 2008. Jan. 23. (Sze), 18.45
Szerintem az, hogy engedélyezem egy weboldalnak, hogy printelhessen, pont annyi munka, mint ok-t nyomni a felugró print dialog-on. Extra funkció semmiért. Aztán ugye, hiba is kerülhet az ezt megvalósító kódba és máris ügyes emberkék ész nélkül printelik a reklámokat a nyomtatómra. Ha valami klikkelésre indítható, akkor bármire indítható, pl. onload esetén is futhat a nyomtatás... Én kifejezetten nem szeretem desktop alkalmazásnál sem, ha csak úgy printel anélkül, hogy megkérdezné, hová. Nem is használom ezen funkciókat, mivel én tudni akarom mikor mi történik, egy weboldalt például (ha nyomtatásra vetemedem egyáltalán) akkor festékkímélő módban nyomtatnám, esetleg fekete-fehérben. Persze beállíthatnám előtte a böngészőben ezt, aztán kattinthatok a weboldal gyorsprint linkjére, de remélem látható, hogy ez mennyire nehézkes tud lenni.
10

ha sokat nyomtatnál

zzrek · 2008. Jan. 23. (Sze), 20.19
Ha sokat nyomtatnál, hasznos lenne ez a funkció. Egyszer kell csak megmondanod, hogy "ez" egy olyan weblap, aminek a nyomtatási parancsaiban megbízol, aztán ha nyomtatást indító linkre kattintasz akkor mehet a default nyomtatóra. Semmi sem történik kontrollálatlanul, de ha napi 2345 darabot kell nyomtatnod, egy csomó klikket megspórolhatsz.

(De esetemben nem erről van szó, és egyébként egyetértek veled, nem életszerű egy ilyen funkció, nekem sem kellene, csak épp elképzelhetőnek tartottam, hogy esetleg van ilyen.)
5

adobe pdf

razielanarki · 2008. Jan. 23. (Sze), 18.44
nekem van egy adobe reader pluginnal működő pdf-nyomtatós scriptem, persze csak sajátkezűleg generált pdf-eket lehet vele auto-nyomtatni.

itt megtalálod
9

kösz

zzrek · 2008. Jan. 23. (Sze), 20.14
Köszi, megnézem.
... úgy értsem, hogy adobe pluginnel tényleg úgy megy, hogy: katt egy linkre -> php generált fejlécezett pdf letöltődik a böngészőre -> adobe plugin elkapja az adatfolyamot -> semmi interaktivitás, hanem máris a default nyomtató nyomtatja is?