ugrás a tartalomhoz

hulladékgyűjtés

Blackfriar · 2007. Nov. 19. (H), 08.11
Üdv!

Indítványozom, nyissunk egy új alfórumot kifejezetten a hulladékok számára. Ide gyűjthetnénk csokorba mindenki okulására mindazon bugot, szemetet stb., amit a számítástechnikában ember létrehozott. Lássuk be, a mai rohanó világban mindenre van idő, csak arra nincs, hogy a sebtiben összedobott kódot leteszteljük.
 
1

Hátsó szándék? :)

Wabbitseason · 2007. Nov. 19. (H), 11.04
Csúfolódni és pellengérezni szeretnél csak, vagy olyasmi gyűjteményre gondolsz, mint ami a néhai DailyWTF.com, férjezett nevén http://worsethanfailure.com/ lapon található?

Egyébként támogatnám az ötletet elviekben.
3

lenne haszna is

Blackfriar · 2007. Nov. 19. (H), 11.26
Természetesen lenne haszna is a dolognak, de egyúttal görbe (vagy inkább egyenes? :) ) tükröt tartana elénk, amiből ki-ki levonhatja a tanulságot.
7

Hibagyűjteménynek van értelme

vbence · 2007. Nov. 19. (H), 13.01
Én mindig úgy tanulok nyelvet, hogy a leggyakrabban elkövetett hibákat kiírom egy listába magamnak pl:
$valami a $this->valami helyett
valami a $valami helyett
include_once helyett include
át nem hozott global deklaráció nélkül $valami hazsnálata

stb...
persze ezek korai PHP-s időmből származnak, van olyan, ami amúgy is kerülendő, de lehetne "nem ajánlott gyakorlatok" topikot is csinálni, ide kerülhetne például a global használata :)

Szóval az ötlet jó, de moderálni kelle a topicot ahhoz, hogy ne legyen egy raktat érthetetlen infó... sőt talán ez inkább wikibe illő téma, vagy egy cikk születhetne a végén, mondjuk egy hónap gyűjtés után.
11

Re: Hibagyűjtemény

ErdosJ · 2007. Nov. 19. (H), 17.15
$this->$valami a $this->valami helyett. a baj az, hogy szintaktikailag helyes :)
12

Szemantikailag is helyes

zila · 2007. Nov. 19. (H), 17.34
A baj az, hogy ez nem baj...

class Fruit {
  private $type = "alma";
  private $color = "piros";
  
  public function getProperty($prop) {
  		if (property_exists($this, $prop)) {
	  		$ret = $this->$prop;
  		} else {
  			$ret = "Gebasz. nincs ilyen tulajdonság: ".$prop;
  		}
		return $ret;  
  }
}

$myFruit = new Fruit();

print $myFruit->getProperty("type")."\n";
print $myFruit->getProperty("color")."\n";
print $myFruit->getProperty("size")."\n";
13

Re: Szemantikailag...

ErdosJ · 2007. Nov. 19. (H), 18.10
ok, ezt ertem. mentsegemre szolgaljon, hogy anno azzal eleg sokat szivtam, hogy a dollarjelet csak megszokasbol beraktam (gondolom, nem csak en.)
14

Az más

zila · 2007. Nov. 19. (H), 18.33
Az természetesen más kérdés, hogy lehet szívni az ilyenekkel. De ez szimpla user error és nem nyelvi hiba. Bármivel lehet szívni ha az ember nem olvassa a manualt, rossz beidegződés miatt is lehet szívni és persze amiatt is, hogy ezek a fránya programok az utasításaink és nem az elvárásaink szerint futnak ;)
2

Saját portánk

zila · 2007. Nov. 19. (H), 11.23
Én azt javaslom, inkább saját házunk táján sepregessünk, és azt az időt amit az ilyen dolgok összeszedésére, postolására és böngészéséré fordítanánk, inkább teszteljük a saját bugos kódjainkat.
4

mégis

Blackfriar · 2007. Nov. 19. (H), 11.32
Csak ne a szőnyeg alá sepregessünk!!! Nem árt, ha látja a pógár, hogy mire számíthat, ha webes dolgokra adja a fejét (lásd pl. a legutóbbi bejegyzésem a HTML topikban).
5

hibajelentés

zila · 2007. Nov. 19. (H), 11.42
lásd pl. a legutóbbi bejegyzésem a HTML topikban

Biztos vagy benne, hogy a google api-ban van a hiba és nem te rontasz el valamit? Ha igen, akkor célszerűbb volna a google-nek jelenteni a hibát, mint egy fórumon gyűjtögetni... Ha nem erre a bejegyzésedre gondolsz akkor passz. Írd bele a linket a hozzászólásba :)
6

nem tudom

Blackfriar · 2007. Nov. 19. (H), 12.34
Milyen linkre gondolsz?
Nem tudom, lehet, hogy elrontottam valamit, de akkor miért működik hibátlanul és hibajelzés nélkül IE alatt, és miért nem megy FF alatt?
Én csak arra gondoltam, hívjuk fel az emberek figyelmét, tudatosítsuk mindenkiben, hogy ma kivétel nélkül mindenhol jelentős mennyiségű hulladékot gyártunk átvitt értelemben is. Hátha előbb-utóbb felébredünk a csipkerózsika álomból.
Mindazonáltal nem régóta foglalkozom webes dolgokkal, de elborzadok, ha arra gondolok, mennyi hulladékkal találkoztam ezen rövid idő alatt.
8

átvitt értelem, avagy az értelmetlen értelme

flash42 · 2007. Nov. 19. (H), 13.24
Szerintem, ha utálod a bugos kódot a legegyszerűbb, ha nem is írsz semmit. Az álomból pedig tényleg nem árt felébredni, de téves elképzeléseket gyártani az emberi hiba nélküli voltáról éppoly meddő, mint egyáltalán fel sem kelni. A hulladék kódot pedig igen gyakran copypastelik az emberek ide, de ők később azzal fognak dolgozni, tehát ilyen értelemben akár ezt a helyet is lehet tekinteni a gyalázat forrásának.

Ja és az átvitt értelemről annyit, hogy inkább egy kávét hozzon valaki át.
9

igazatok van

Blackfriar · 2007. Nov. 19. (H), 13.59
Igazatok van! Így jó minden, ahogy van. Csak nem akarom hallani a sírást pl. a következő 5 DVD-nyi Windows oprendszer megjelenésekor.
Téma részemről lezárva.
10

bölcsesség

zila · 2007. Nov. 19. (H), 16.38
1. Ne kérd ki mások véleményét, ha az esetleges ellenvélemények csalódást okoznak.
2. Fogj egy wikit/cmst/blogmotort és hajrá vágj bele, csináld meg. Ha érdekel valakit majd odamegy és elsírja bánatát....
3. Ha valamit nem tudsz megváltoztatni fogadd el, ha meg tudod változtatni, változtasd meg. De egyik esetben sem érdemes rájuk szót fecsérelni...

Nem azt mondom, hogy minden így jó ahogy van, de attól mert elsírom, hogy "deszar a windows" attól nem lesz jobb. Én pl. a windows szidása helyett nem használom (csak arra amire kell: teszelni). Vehetjük alaptételnek, hogy minden szoftverben van hiba, így totál felesleges gyűjtőfórumot indítani. El kell fogadni, hogy mindegyikben lehet kisebb/nagyobb bug. És mi magunk is teszünk minden általunk fejlesztett szoftverbe ilyeneket. Ez van. Ráadásul mindenki a saját szempontjai alapján mondja valmire, hogy szar. Csak egy példa az elmúlt pár napomból:
- Ügyfél: "Szar az Openoffice.org mert bárkinek elküldöm a vele készül dokumentumokat, senki nem tudja megnyitni.".
- Én: "Szar az Office, mert semmilyen Openoffice.org állományt nem tud megnyitni"

Ennyi erővel egy időjárásra panaszkodó fórumot is nyithatnánk, azt is lhet szidni, ha esik, ha fúj, ha süt, ha nem süt...