ugrás a tartalomhoz

szerver alkalmazások

PetyaKmet · 2007. Szep. 30. (V), 11.34
Szeretnék egy linux alapú web-(mail, ftp stb) szervert összehozni.
Szeretném, ha aránylag új programok kerülnének rá, és könnyen kezelhető lenne távolról is.
Jó lenne, ha tudná a következőket:
- php, apache, mail, ftp,mysq
- egy olyan figyelő program, ami ellenőrzi a gép leterheltségét, ki mikor lépett fel rá stb.
- mailra valami víruskeresőt, -írtót, valamint adna webes felületet a felhasználóknak
- ftp-re: a néven, jelszón kívűl be lehetne állítani ki mennyi tárhellyel rendlekezik, s ha kezd betellni, akkor figyelmeztető e-mailt küldene nekem és/vagy a felhasználónak.

Milyen Linux disztibuciót javasoltok?

Esetleg köztetek nincs kecskeméti (vagy környéki) aki segítene ebben nekem?

Péter
 
1

Hajjaj..

janoszen · 2007. Szep. 30. (V), 12.27
Te én most rakok össze egy linux szervert de készülj föl orbitális mennyiségű szopásra, főleg ha nem értesz hozzá. Én "elég jól elboldogulok a Linux-szal" de három hete mást se csinálok.

Én személy szerint az Ubuntu Server mellett döntöttem, mert az támogatja a hardveremet. Elég sok howto van hozzá.

Erőteljesen javaslom, hogy keress valakit aki ért hozzá, mert nem fogod tudni karban tartani a szervert és ha baj van vele, nem fogod tudni megjavítani! Én szóltam. Ha még mindig itt vagy, akkor javaslom a következőket elolvasásra:

  • http://weblabor.hu/cikkek/phpfastcgimodban
  • http://www.howtoforge.com/virtual_postfix_mysql_quota_courier_ubuntu_edgy (A user commenteket minden oldalon olvasd el! Én szóltam!)
  • Tedd föl a quota csomagot, majd ezt: http://tldp.org/HOWTO/Quota-4.html (Olvasd el a manualt! Sokszor! Én szóltam!)
  • FTP helyett inkább használj SFTP-t (OpenSSH csomag)
  • Terhelés jelzés helyett nézegess gyakran logokat (/var/log)
  • Tedd föl a csomagot: arno iptables firewall (Nagyon nagyon óvatosan bánj vele, érzékeny jószág! Ha újra kell konfigurálni, dpkg-reconfigure arno-iptables-firewall)
  • Tarts otthon egy gépet, aminek pontosan ugyanaz a konfigurációja mint a szervernek, hogy tudj teszelni és mentéseket csinálni! (Én szóltam!)


Sok sikert hozzá, ennél több segítséget bajosan fogsz kapni, főleg itt, mert eléggé a peremtéma, inkább a hup.hu-n vagy hasonló helyen, de ott sem fognak személyre szóló tutorialt írni.

Még egyszer mondom, ha nem értesz hozzá, hagyd a fenébe, inkább fizess meg valakit hogy megcsinálja, nem éri meg a szívást ha fölnyomják és elveszik mindened!
2

embert keresek

PetyaKmet · 2007. Szep. 30. (V), 14.19
Köszi a választ. Kecskemétről vagy környékéről megfelelő embert keresek, aki tudna ebben segíteni, de ha nem találok, akkor "magad uram, ha szolgád nincs"...
Egy ilyen szerverre azért mehetnek vírusok, vagy trójai falovak is, ugye? Ez ellen tudtok valamit javasolni?
3

Vírus

vbence · 2007. Szep. 30. (V), 14.35
Egy ilyen szerverre azért mehetnek vírusok, vagy trójai falovak is, ugye?

Ahoz nagyon el kell rontani valamit előtte.
5

Nem jellemző

Kiskübi · 2007. Szep. 30. (V), 18.25
Én még nem láttam vírust Linuxon, de betörési kísérletet igen, nem egyet. Főleg ssh-n szoktak próbálkozni. Nekem rendes jelszavaim vannak, szóval sose volt gondom ezzel, de most meguntam, és iptables-nek (tűzfal) megmondtam, hogy 1 IP-címről 1 percen belül max. 4 bejelentkezési próba, akit érdekel:

iptables   -A INPUT   -i $KULSO_IF   -p TCP --syn   --dport ssh   -m recent --update --seconds 60 --hitcount 3   -j drop
iptables   -A INPUT   -i $KULSO_IF   -p TCP --syn   --dport ssh   -m recent --set   -j ACCEPT


iptables-t különben is érdemes átnézni, ha linuxos szervert csinálsz. Van egy rakás howto hozzá.
7

IPtables

janoszen · 2007. Szep. 30. (V), 19.30
IPtables tekintetében javasoltam az arno tűzfalat, az elég jó, de az SSH próbálkozásokra való szabályért köszi, én is unom már a banánt.
4

Munka...

janoszen · 2007. Szep. 30. (V), 15.06
Szvsz inkább a munka fórumba kellene feldobnod. Az én hosting szolgáltatóm vállalja gépek feltelepítését Debiannal, 15000 Ft-ért. Egyébként szvsz nem túl nehéz olyan linuxost találni, aki egy kis baksis fejében feltelepíti és ránézeget. Nyilván valamivel megdobja a költségeket (mondjuk + 10k per hó) de ez egy olyan dolog amin nem érdemes spórolni.

Azt kellene kitalálni, hogy mit is szeretnél kezdeni egy szerverrel úgy, hogy gyakorlatilag 0 háttértudásod van. Gyanítom, hogy belefogtál valamibe, amire szükséged sincs, csak kidobott pénz és még több kidobott idő.
6

Veszélyes kérdés

Kiskübi · 2007. Szep. 30. (V), 18.32
> Milyen Linux disztibuciót javasoltok?

Flame-veszélyes kérdés. :) Senki nem tudja megállni, hogy ne javasolja a kedvencét, én pl. Debian-t, mert ha azt megtanulod, mindegyikhez hozzá tudsz lőni valamit (de így van ez Slackware-rel, Gentoo-val is). Debian sok helyen bevált. A csilivili Redhat/Suse/Ubuntu meg ilyenek esetén ez a tanulási folyamat nehezebb, bár most sok debianos áttért Ubuntura.

Ha gyakorolni kell, doksi van egy szekérderéknyi a neten, konkrét kérdésekre tudunk válaszolni. Ha meg meló, akkor tényleg keress rá embert.
8

Ubuntu

janoszen · 2007. Szep. 30. (V), 19.33
Valóban flame-veszélyes kérdés. :) Én próbálkoztam anno Debian-nal de az Istennek se akarta felismerni a merevlemezeimet. A server ubuntu gyakorlatilag egy Debian, csak bele van gyógyítva néhány Ubuntu csomag. Tehát nem úgy kell elképzelni hogy GUI-n megy a dolog. :)