ugrás a tartalomhoz

MAC billentyűzet kiosztás

Hodicska Gergely · 2007. Szep. 29. (Szo), 13.56
Ha a billentyűzet kiosztásra gondolsz, az gáz macos-en, emiatt én globálisan állítottam magyarra a kiosztást, a magyar kiosztással úgyis tudok angolul gépelni, fordítva nem nagyon :)
Na ez érdekelne. Régóta próbálok szerezni egy tisztességes magyar billentyűzet kiosztást, de eddig nem sikerült. Az alap az elég LOL, Te azt használod? Magyar kiosztással programozol?


Üdv,
Felhő
 
1

Hungarian PRO

vbence · 2007. Szep. 29. (Szo), 14.32
Én ezzel elég jól el vagyok. Pár hiányossága van ugyan, például nem unicode-alapú, ezért az őű karakterek nem mennek régebbi (Carbon) alkalmazásokban - ide tartozik az office 2004 és a firefox is, de az összes spec karakter elérhető []{}~\@|<>&£#$. Még a kapaos õû-re is van külön kombináció.

Ha nagyritkán kell a Carbon támogatás (ezekben az alkalmazásokban nem kell sok spec karakter), visszaváltok a normál Hungarianre.

Amúgy innen érhető el: http://www.macbolt.hu/ (a bal oldali linksor legalján)
2

fent van

Hodicska Gergely · 2007. Szep. 29. (Szo), 15.11
A Hungarian PRO fent van, de az is eléggé elkefélt, a négy kiosztás közül egyik sem qwerty, ami nekem nagyon kéne, mert magyar kiosztáson utálnék programozni, de az meg szintén macerás, ha a két nyelv esetén a zy fordítva van. Épp beszáltük bent, hogy kéne csinálni egy rendes kiosztást, van erre valami progi (Ukelele vagy valami ilyesmi, csak még nem volt indításom elszórakozni vele), és úgy lenne jó megcsinálni, hogy a kis enter gomb altgrként üzemeljen.


Üdv,
Felhő
3

Szerkesztés

vbence · 2007. Szep. 29. (Szo), 15.19
Egyszer belenéztem a PRO-ba, módosítási szándékkal, és egy XML fájlról van szó. A z-y cseréje nem hiszem, hogy különösebb kihívás lenne. Igény biztos van egy használható kiosztásra, úgyhogy mindent bele :)

Off: nincs valami szervezet, ami célul tűzte ki a magyar bilentyűzet áttérítését QWERTY-re?
5

elvileg próbáltam

Hodicska Gergely · 2007. Szep. 29. (Szo), 18.02
Elvileg próbáltam az XML-ekben átírni a megfelelő helyeken a zy-t, de valahogy nem jött össze, pedig próbáltam gép újraindítással is, de nem akarta az igazságot. Lehet, hogy még egyszer kipróbálom...még nagyon MAC-es első napjaimban volt.


Üdv,
Felhő
4

alap kiosztás

zila · 2007. Szep. 29. (Szo), 15.40
Úgy van, az alap kiosztást használom. Az első hónapban furcsa volt, meg elég gyakran kellett használnom a keyboard viewer-t, de most már teljes sebességgel tudok gépelni a mac kiosztáson. Mondjuk ez azzal jár, hogy sima pc kiosztáson már félrenyomkodok :)

Szerintem egyszerűbb megtanulni mint trükközni ilyen-olyan programokkal, amik máshol okoznak gondokat... Mondjuk én linux/win alatt is magyar kiosztáson kódolok már vagy 10 éve...
6

nem biztos, hogy egyszerűbb

rrd · 2007. Szep. 30. (V), 14.55
ha jól emlékszem alapból a < > jelekhez 3 billentyűt kell lenyomva tartani. Hát ez meg elég kényelmetlen. Nálam jobb híjján a hungarina PRO van.
7

szokás kérdése

zila · 2007. Szep. 30. (V), 15.41
Igen hármat kell, de mivel egy csoportban vannak (alt+shift+x és alt+shift+y) egy kéz elég hozzá :)
8

Magyar unicode qwerty billentyűzet kiosztás MAC-re

Hodicska Gergely · 2007. Nov. 9. (P), 03.54
Sziasztok!


Végre volt egy kis időm, és eltököltem az Ukelele-vel:
http://blog.felho.hu/hungarian-unicode-qwerty-keyboard-layout.html


Üdv,
Felhő