ugrás a tartalomhoz

A 2004-es konferenciáról

Hojtsy Gábor · 2004. Ápr. 6. (K), 19.35
Arra kérünk mindenkit, hogy ide írjon a 2004-es konferenciát illető vélményével (vagy nyisson egy új témát, amire mindenkinek megvan a lehetősége).
 
1

Szevasztok! Akkor kezdeném,

Thom · 2004. Ápr. 6. (K), 21.10
Szevasztok!
Akkor kezdeném, ezúttal a jó topicban.
- Először is elismerés és köszönet a szervezőknek az ötletést és a megvalósításért - nem lehetett kis munka egy ilyen konferenciát összehozni. Nemkülönben a támogatóknak, nélkülük bizonyára maradt volna minden az ötlet szintjén.
Pár apró észrevétel:
- Sajnos volt olyan előadás, amelyik megtelt - már nem lehetett beférni. Ezt persze az adott körülmények között (terem méretek) nehéz megoldani, tudom.
- Nekem hiányoztak néhol a magyar vonatkozások. Úgy gondolom, egy ilyen szakmai konferencia méltó lehetőség érdeklődésre számot tartó új projektek bemutatására. Pl. jó lehetőség lett volna a CMS-ek összehasonlításai között ilyen is szóba került volna. - Vagy nincsenek szakmai érdeklődésre érdemes magyar fejlesztői projektek? Jó ötlet volt a script beküldési pályázat, ez a vonalat érdemes lenne erősíteni.
- Talán egy végig-gondolást megérdemelne a szervezők részéről: nem lehet-e egy deklaráltan tudás-alapú társadalmat preferáló országben egy ilyen kezdeményezéshez hivatalos támogatást kapni/szerezni? Vannak ugye kiírt minisztériumi pályázatok és bizonyára sok más mód. Nem értek hozzá ... Idealista lennék ebben?
- Ki lehetett volna tenni egy összefoglaló "napirendet", azaz a napi programok összesített listáját. Az előadások 3 különböző folyosón voltak, mindenhol csak a saját terem következő programjai kiírva. Először körbejárok, kijegyzetelem mindhármat, utána választok. Vagy egy helyen megnézhetek minden programot időrendben hely szerint. Vagy volt ilyen, csak én nem találtam meg?
- Korábban elhangzott: "2-3000 fős rendezvény is lehetne..." Ez már a 2. találkozó - akit érdekel a téma, az már tud a rendezvényről. Úgy tűnik, ennyi php iránt komolyabban érdeklődő van Mo.-on. Hiba lenne a látogatószám növelése miatt popularizálni a dolgot, azzal veszíthetne a tartalmasságából.
- Felmerült a jövőben a fizetős részvétel: Ha vannak költségek (vannak), akkor egy módszer céges szponzorok keresése, másik módszer (?) támogatások szerzése (ennek a projektnek van köze a hazai internet kultúra fejlesztéséhez), és lehet fizetniük a látogatóknak is. Úgy gondolom, egy-két ezer forint nem szűrné még ki a kisjövedelműeket, diákokat, de a rosszmájú "fikázókat" talán.
- Sajnos itt is tapasztaltam azt a passzivitást, amit saját oldalaim visszajelzéseiből már ismerek. Sokan szeretnének beülni a készbe (persze ingyért), de tenni ne kelljen semmit. Bár sok szakmai érdeklődő volt jelen, de ez a nap végi fórumon tapasztalt (in)aktivitáson jól lemérhető. Talán a szervezők is tudnának mesélni, mennyi segítséget kaptak az érdeklődőktől - pedig, gondoldom, ők sok szabadidejüket áldozták azért, hogy összehozzák mindenkinek ezt a lehetőséget.
Bocs, ha kellemetlen dolgokat is írtam - a jobbítás szándékával tettem. És hogy az elismerésem szerepel elsőként annak is megvan az oka.

Thom
2

Résztvevőkről, eladásokról

Hojtsy Gábor · 2004. Ápr. 6. (K), 22.04
Szeretném először is megköszönni a reakciókat, már önmagában az, hogy valaki megfogalmazza szabatos magyar mondatokban a véleményét, az egyfajta tiszteletet jelent felénk :)

A helyszínen kiosztott kérdőívet és ezt a fórumot is éppen azért hoztuk létre, hogy visszajelzést kaphassunk. Érdekes volt, hogy sajnos kevesen használták ki a megjegyzés fűzésének lehetőségét, így az időnként alacsony pontszámmal ellátott előadásoknál sem igazán tudhatjuk, hogy miért nem volt az megfelelő. Kevesen éltek azzal, hogy bővebben szövegesen is megfogalmazzák a válaszukat. Mint látod, te vagy az első, aki itt is hozzászól a konferenciához.

Szerencsére egyébként a támogatóink nagy része örömmel közölte véleményét a rendezvényről, és nagyon sok szakmailag is értékelhető tippet kaptunk.

Visszatérve a programkialakításra (termek mérete, terembeosztás kiírása): igyekeztünk ebben is a résztvevői igényekhez igazodni, és a lehetőségekhez képest előzetesen minden információt megadni a döntéshez. Nagyon sokan megjelölték pl. a reggeli objektum-orientált blokk több párhuzamos előadását, és itt nem sok szavazat döntött arról, hogy melyik előadás hova fog kerülni. Végülis nem tudhattuk, hogy akik mindkettőt megjelölték, azok melyikre fognak bemenni. A terembeosztás a visszajelzések lezárása után készülhetett el, tehát a konferenciát megelőző napon (amikor a nyomdából már megérkezett a programfüzet, azaz a füzetbe lehtetlen volt, hogy bekerüljön a terembeosztás). Ilyenkor tornyosul össze sok teendő, és nem gondoltuk át eléggé annak fontosságát, hogy a terembeosztást hogyan közöljük. Hirtelen kellett megoldást találni, és valóban rosszul kezeltük a kérdést.

Ami a magyar vonatkozásokat illeti a CMS maratonban rögtön egy magyar CMS-t is ajánlottunk (TextPortal), bár ebbe nem mentünk bele részleteiben. A nagyobb játékosokat szándékoztuk összehasonlítani. De közben a magyar támogatás, a magyar felület mind kérdésekként megfogalmazódtak és megválaszolásra kerültek az előadásban. A Gomba, a cPEED, a grid előadások például egytől-egyig magyar projektekről szóltak, magyar fejlesztésű rendszerekkel foglalkoztak. Jó lenne, ha ebbe egy kicsit bele tudnánk menni, mert érdekelne, hogy milyen utalásokra gondolsz?

Pályázatokat lehetséges írni, és akár nyerni is. Erre jelenleg nincs 'emberi erőforrás', tehát nincs aki figyelje, írja a pályázatokat. Várjuk a jelentkezőket :)
3

Nos, akkor lehet, hogy ebben

Thom · 2004. Ápr. 6. (K), 22.46
Nos, akkor lehet, hogy ebben (magyar projektek) mellényúltam... Talán a tájékozatlanságomnak tudható be (pótolni fogom), hogy a felsorolt előadásokon nem voltam ott - másikat választottam. Magam szívem szerint szinte minden előadást végighallgattam volna, de a párhuzamosság miatt csak 1/3-adát lehetett.
Thom