ugrás a tartalomhoz

Linux web+adatbázis szervernek, minimális felület, kezdőnek

gainboy · 2007. Aug. 21. (K), 19.16
Hello!

Tanácsot kérek olyan ügyben, hogy Linux-ot akarok telepíteni, mégpedig apache szerver és adatbázis számára. Nem csináltam még, de Linux használata a suliból már megy.

Ti melyiket ajánljátok?

Tudom, hogy vannak mindenféle káprázatos grafikus terjesztései, de nekem elég lenne a karakteres felület, minél kisebb tárhely- és memóriaigénnyel.
 
1

debian

zila · 2007. Aug. 21. (K), 19.27
de az álmoskönyv szerint olyan linuxot tegyél fel elsőként, amilyet a közelben lakó ismerősöd/barátod használ. Ha a suliban használtok, akkor tegyél fel olyat amilyen a suliban van, így könnyebben kapsz segítséget. Aztán majd ha megtanultad telepíteni/használni jól, akkor vlogathatsz kedvedre a disztrók között...
2

Amihez könnyen kapsz segítséget

Török Gábor · 2007. Aug. 21. (K), 19.56
Csatlakozom az előttem szólóhoz, mindenki azt fogja neked ajánlani, amelyiket prefereálja, nem pedig azt, amelyik neked a legjobb lesz, így válassz olyat, amiben ismerőseid támogatni tudnak.
3

elfogultság

winston · 2007. Aug. 21. (K), 21.40
elfogultan azt kell, hogy mondja, tegyél fel egy ubuntut. oké, ha tényleg van a környezetedben olyan, aki elboldogul valamilyen más disztroval, akkor célszerű azt megpróbálni, de amennyiben nincs, vagy az nem tetszik, ajánlom az ubuntut (elsőre azért csak simán desctop cd-vel). egyszerű és barátságos. ennyit a reklámról :)
4

gentoo

Fraki · 2007. Aug. 31. (P), 14.41
Ti melyiket ajánljátok?


Gentoo.
5

Kezdőnek?

zila · 2007. Aug. 31. (P), 14.52
Azért egy gentoo-val kezdeni a linuxot egyenlő a maradj inkább windows-on ajánlással...
6

igazából én is ezzel kezdtem...

Fraki · 2007. Szep. 1. (Szo), 00.54
Lényegében (jó, előtte szórakoztam vmware-ben mindenféle csilivili mainstream disztróval, ahogy a posztoló is talán).
7

elismerésem

zila · 2007. Szep. 1. (Szo), 17.42
Minden elismerésem :) én eddig kétszer futottam neki, de mindkét alkalommal feladtam. Lehet, hogy öregszem? :)
8

nagyon jó a dokumentációja

Fraki · 2007. Szep. 2. (V), 04.07
Plusz rengeteg a témába vágó célzott howto wiki, valamint pezsgő közössége van. S persze hozzám is eljutottak dicsérő ajánlólevelek és tanúságtételek, amiket ezúton adnék tovább :)
9

debian

Hodicska Gergely · 2007. Szep. 6. (Cs), 00.40
Szia!


A témához nagyon nem értek, de az biztos, hogy eddig akárhol dolgoztam, a rendszergazdák szinte kivétel nélkül a debianra esküdtek. A mostani helyen használtunk freebsd-t is, de ott volt egy kis para (rohadt lassú volt) a PHP serialize/unserialize függvényével, ami miatt végülis akkor nem vált be.


Üdv,
Felhő
10

ubuntu

winston · 2007. Szep. 6. (Cs), 08.59
a fent általam említett ubuntu egy debian alapú rendszer, kezdőknek (is) tökéletes, mert könnyű vele bánni.
11

Debian régi ló

Török Gábor · 2007. Szep. 6. (Cs), 10.19
Fenntartom az álláspontom, hogy azt a disztrót válaszd, amiben a barátod/tanárod segíteni tud

Anno én is Debiant ajánlottam volna, és szerintem most is csak megszokásból, tapasztalatból fut sok helyütt Debian szerverként. Mai fejjel szerverre RHEL/CentOS-t tennék, vagy ha nem ragaszkodunk a Linuxhoz, akkor egyértelműen FreeBSD-t. Ha otthoni használatra kell, mint fejlesztői munkaállomás, akkor Fedora/Ubuntu.
12

kezdőnek

winston · 2007. Szep. 6. (Cs), 11.13
mindenesetre itt most nem a tökéletes rendszerről van szó, hanem olyanról, amivel egy kezdő is emgbírkózik. ezt is egy fontos szempont, ezért erőltetem az ubuntut. elég sok tutor és leírás van hozzá, akár magyarul is, meg a felülete is olyan, amivel könnyű megbírkózni.