ugrás a tartalomhoz

oldalletöltés nélküli tartalomváltáshoz

kesely · 2007. Aug. 11. (Szo), 09.17
Mivel nem tudom hova is sorolhatnám a kérdéseimet, ezért inkább ide írom.

1.: Az első kérdésem egy oldallaetöltés nélküli tartalomváltás lenne. Ezen az oldalon is olvastam javascripttel megoldott DIV-es megjelenítőt, de nekem mindez egy táblázatban kellene, ahol a táblázatban megjelenő szöveg vagy kép a link, a linkre kattintva egy teljesen más tartalomjönne be egy vissza /page0/ gombbal. Ami lényeges nekem itt még, hogy egy db html állományban kellene az egyész.

2.: Második kérdésem egy meglévő képre több szöveg illesztése, majd képként való behívása lenne. A képet a következőképpen szeretném meghívni:
<img>http://oldalneve.hu/kephelye/szoveg1,szoveg2,szoveg3,szoveg4,kepneve.png</img>
Hogy lehet ezt megoldani?

Segítségeteket előre is köszönöm...
 
1

tanulás

zila · 2007. Aug. 11. (Szo), 09.42
Hát, a fenti két problémát elsősorban sok tanulással fogod tudni megoldani.
Az oldalletöltés nélküli tartalomváltáshoz kiindulásnak egy weblabor cikk. A használatához elsősorban JavaScript-et kell megtanulni (a html és a DOM után), a technikát egyébként AJAX-nak hívják.

Második kérdésedre:
Tanulmányozd a html-t és valamilyen szerveroldali nyelvet tanulj meg. Utána meg fogod tudni oldani a problémádat.

Hogy ne legyek ennyire általános:
Készítened kell egy szerveren futó scriptet, ami paraméterként kapja meg a szövegeket és a képfile nevét. A szöveget pl. a php gd kiterjesztésével vagy az imagemagick kiterjesztéssel/parancssori segédprogrammal tudod a képre írni (google segít megtalálni a gd-t is meg az imagemagick-et is...).

html-ben egy képet a következőképpen tudsz megjeleníteni:

<img src="szoveg_kepre.php?kep=kepneve.png&txt[]=szoveg1&txt[]=szoveg2&txt[]=szoveg3" />
Hogy ez működjön a szoveg_kepre.php scriptben a képet a megfelelő http header-rel kell kiküldened a böngészőnek ez jpg esetén image/jpeg, png esetén image/png. Ezeket mime tipusoknak hívják, itt olvashatsz róluk. Valamint itt.

Php-ból a header() függvénnyel tudsz http header-t kiküldeni, pl:

header("Content-type: image/png");
A http headereket minden más tartalom kiküldése előtt kell kiküldeni, máskülönben nem fog működni.

olvasnivaló a http protokollról
2

Tanulok...

kesely · 2007. Aug. 11. (Szo), 11.49
Köszönöm a gyors választ, de továbbfogalmaznám a kérdést.
1.: JavaScript-ekkel próbálkoztam, de egy bizonyos adatmennyiség után egyik sem ugy dolgozott ahogy kellett volna neki. AJAX-nak utánanézek.
Korábban találkoztam egy olyan megoldással , ahol egy html fájlban több html vagy body tag volt és a script (horgony) ezeket hívta meg kattintásra. Ha ezt ismeri valaki, ez lenne a legjobb nekem. Sajnos én nem találom...

2.: Sajnos nem nagyon tudok angolul, mindent autodidakta módon tanultam meg eddig, vagy a neten található fórumokból ,fordításokból. A szerveren futó scipt hogy értendő? (ezt sose értem sehol, pedig sokszor olvastam) Szükséges hozzá egy szerverre telepített "program"? GD vagy ImageMagick? Az ingyenes tárhelyek lehet ilyen? (extra , uw) Vagy fizetősökön kérni kell?
Most tanulom a php-t, arrol azt irják, hogy tud szöveget a képre irni, viszont a példascriptet nem tudtam a magam igényei szerint átalakítani. A képet képként .jpg vagy .png szeretném megjeleníttetni (linkelhetőség miatt), amit a böngésző készít oldalletöltéskor.
3

Több body?

janoszen · 2007. Aug. 11. (Szo), 12.46
1. Hát több bodynak nagyon illene nem lennie, max több divnek amiket felváltva megjelenítesz.

2. A szerveren futó script egy un. preprocesszor ami feldolgoz bizonyos adatokat mielőtt a klienshez (böngészőhöz) kerülnek. Egy ilyen nyelv a PHP, ami a legtöbb (ingyenes) tárhelyen elérhető, bár többségében sajnos csak a 4-es verzió. A kimenet lehet akár HTML, akár JPG, amit akarsz.

Sajnos az angol nélkül nem jutsz messzire, tehát érdemes ráfeküdni a témára nagyon.