ugrás a tartalomhoz

Csak én kapok idegbajt az újabb Weblabor témáktól???

Marcell · 2007. Jún. 11. (H), 20.02
Nem tudom ti hogy vagytok vele, de engem nagyon bánt, hogy a Weblabor fóruma mostanában kb egy emó tinimagazin szintjét közelíti. Talán azért, mert sok az újonnan regisztrált 14 éves "fejlesztő", aki bár nem ért semmilyen nyelvhez, mégis egy portált akar összerakni úgy hirtelen (persze iszonyú hamar, mert ez aztán nagyon fontos). Nyilván én is voltam ilyen korú, talán hasonló hibákkal is, de ahogy emlékszem, azért mindig megpróbáltam idomulni az elvárásokhoz, aminek itt sokszor még a csíráját sem látni.

Egyszerűen képtelenek értelmes magyar mondatokban megfogalmazni a problémájukat. Ez persze több részből áll, úgy mint: nem használnak bekezdéseket (így összefolyik az egész sokszor magával a kóddal is), a(z amúgy nem is létező) mondatok közötti kapcsolat alig kivehető, sokszor nem is tesznek fel egy értelmes kérdést se, csak találgatni lehet mire gondoltak, olyan szavakat használnak egy hibára, mint pl fura - na most ebből hogy jövünk rá, hogy mit is jelent a fura... és a többi és a többi...

Nem használják a kódkiemelőt (pedig mindig szól valaki, hogy kéne), ha mégis használják, nem tördelik a kódot, nincsenek behúzások, ami egy dolog, de mivel a változónevek is drasztikusan bénák, ezért esélytelen egy whiles ciklusban lévő 3. else if ágban eligazodni.

Ez biztos egyéni szociális problémám, de a "cukker" köszönésektől és kötőszavaktól idegbajt kapok.

Ha van egy sima hiba az már rögtön bug, eszükbe sem jut, hogy esetleg ők rontottak el valamit (akasztják a hóhért: én is estem nemrég ebbe a hibába, de kb egy hét szenvedés után küldtem csak be a kérdést, mikor már tényleg nem tudtam másra gondolni).

Kész kódot akarnak. Ez egy dolog, annyira nem is lesujtó (én is voltam mohó), de mikor egy lopott kódban kell átírni két sort és arra nem képes (még segítséggel sem), akkor joggal kérdezhetnénk meg, hogy mit keres egy szakmai fórumon.

Most így több nem jut hirtelen eszembe, de ha böngészném a friss témákat biztos találnék még pár csemegét... (ez az egyik kedvencem, valami hihetetlen gyöngyszem) Ezt a témát csak azért csináltam, hogy megkérdezzem: nem lehet ezen változtatni valahogy? Szigorúbb szabályokat bevezetni, vagy valamilyen úton módon rájuk kényszeríteni, hogy alapvető normáknak feleljenek meg? Akár úgy, hogy van egy GYÍK oldal, ahol ezek mind le vannak írva és csak akkor válaszolunk a kérdésre, ha az megfelel ezeknek a (szerintem alapvető) normáknak. Nem is nagyon lenne akadályoztató, hiszen kb 2 perccel több idő egy értelmes, formázott kérdést feltenni, mint maga az odahányt verzió.
 
1

Cijja!

Fekete Ferenc GDA · 2007. Jún. 11. (H), 20.55
fejlesztő vok! naon szeretek fejleszteni xD
sztem a ruby a legjobb :P
szted is? mi bajod emókkal? aok csak divatemók, de én igaziemó vok!!

bankBA vok, suliBA vok, naon utálom xD

hyci!

:)))))))))))))))))))))

Na, de félretéve a tréfát:
Ezt a problémát nem lehet megoldai. Hiába raksz ki egy linket, hogy olvassa el a felhasználó, mielőtt _aszságokat postol, úgysem fogja elolvasni. Majd kinövik. Vagy nem. Fiatalság bolondság.
29

háháhá :D

gex · 2007. Jún. 12. (K), 17.16
egyébként hadd kérdezzem már meg, hogy az igénytelen hozzászólások és az emó, mint fogalmak hogyan is keveredtek össze?
30

by mrc

Fekete Ferenc GDA · 2007. Jún. 12. (K), 17.43
nemtom. mrc említette a kezdőpostban.
31

oké

gex · 2007. Jún. 12. (K), 18.13
a kérdés neki is szól, gondoltam ebbe a szálba kérdezek.
47

sztereotípia

Marcell · 2007. Jún. 13. (Sze), 16.31
Kb 1 éve terveztem egy fiataloknak szoló oldalt, ahol a felhasználók életkora átlagban valahol 14-20 év között mozog. Volt egy cikk (és hozzá persze egy fórumtéma), ami az emóval, mint jelenséggel foglalkozott. A fórumon a látogatók 2 oldalra szakadtak: egyik részük szidta, másik védte az emót (többnyire ugye önmagát). Mivel gyakran olvasom (néha moderálom is) az oldalt, egy idő után feltűnt, hogy az emósok nagy százalékban írtak zagyva hozzászólásokat, tipikusan mint itt: nincsenek mondatjelek (se vessző, se pont), homályosak a mondatok közötti kapcsolatok, stbstb... Akkor én azt annak tudtam be, hogy ők biztos nagyon emók és a zaklatottságukat akarják ilyen nyelvtani formában (is) kifejezni.

Persze itt a Weblaboron semmi összefüggés nincs az emók és a fórum között, csak ők jutottak eszembe, mint tipikusan így megnyilvánuló csoport.
2

nem csak te...

Cadeyrn · 2007. Jún. 11. (H), 20.58
Szia!

Nem, nem csak te kapsz idegbajt ettől, én is kiakadtam a "légyszi kész kódot küldjetem már, az elméleti izékkel nem tudok micsinálni" szövegektől.

Nekem egyébként komoly bajom, hogy sokszor háromnaponta elhangzik szinte ugyanaz a kérdés: könyörgöm, amikor én idejöttem, az első mindig az volt, hogy átnyálaztam az eddigieket. Volt, hogy annak ellenére is megkérdeztem, hogy találtam valamit, mert nem pont ugyanaz volt, de ez azt hiszem, más tészta.
Erre konkrét dolog az átlátszóság CSS-ben, amit ha eddigi éveim során tízszer nem hallottam, mint kérdés, egyszer sem, de biztos baromira fájna beírni a google-be.

Szóval azt hiszem, teljesen jogos a felháborodás, és nyugodt szívvel lehetne moderálni a fórumot: értelmetlen bejegyzés, kérdés nélkül és/vagy tagolatlanul egyértelműen szemetes. Szerintem.
3

22

Carter · 2007. Jún. 11. (H), 21.04
"de mivel a változónevek is drasztikusan bénák, ezért esélytelen egy whiles ciklusban lévő 3. else if ágban eligazodni" - Ez nagyobbat üt, mint Damon Hill :))
6

LOL :)))

unregistered · 2007. Jún. 11. (H), 21.14
Carter te egy "állat" vagy :)))) az aranyköpésed félelmetes :D könnyesre röhögtem magam ;)

MRC-nek meg dobjunk össze egy doboz Xanax-ra (remélem így kell írni mert ha nem, kapom énis az oltást az arcomba) ;)

A fórumok márcsak ilyenek... én is tegnap nyitottam gyönyörű segélykérős topicot... amiben olyan hibát tártam a nagyérdemű elé, ahol kihagytam egy szóközt... égett is a pofám miatta, hogy ezért postoltam... de ez van... benne van a pakliban... azért vagyunk, hogy tanuljunk hibáinkból...

Peace ;)
21

nono :D

Marcell · 2007. Jún. 11. (H), 22.20
Azzal a témával nincs is bajom! Kicsit zavaros, de vannak bekezdések, kódkiemelő és még behúzásokra is futotta (micsoda luxus manapság)! Ha minden hozzászólás elérné ezt a szintet, én már boldog lennék és leszokhatnék a Xanaxról...
4

Problémák ...

Max Logan · 2007. Jún. 11. (H), 21.06
Alapvető probléma az emberek hozzáállásával van. A lehető legkisebb energia ráfordításával akarnak adott esetben munkaigényes dolgokat megoldani. Nem tanulni, fejlődni akarnak, hanem minél hamarabb eredményeket elérni. Igazából az ilyen embereket nem tudom megérteni. A programozás nem arról szól, hogy összeollózunk pár kódot és készen van egy program / honlap.

Én csak akkor kérdezek, ha már a 10-ik nekifutásra sem jön össze egy adott dolog és a neten sem találok semmi infót a problémával kapcsolatban (és igen, angolul is kell keresni, mert soxor csak így lehet megtalálni a választ). Az tényleg szőrnyű, hogy egyes emberek még fogalmazni sem tudnak, szóval tőle nem is lehet elvárni a kódszinező használatát. Mivel alapvetően nem a tanulás ösztönzi őket, sz*rnak rá, hogy milyen a kérdés, kód formája. Nekik csak a végeredmény a lényeg.

Nemtom ki hogyan van vele, de engem jó érzéssel tölt el, ha egy adott problémát magamtól oldok meg. Lehet, hogy a megoldáshoz hosszú és rögös az út, és adott esetben ősz hajszálakat is okoz a debugolás, de a végén elégedettséggel tölt el, hogy egyedül oldottam meg a kialakult helyzetet. Ez a folyamat pedig az egyéni fejlődésemet is elősegíti. Ha vkit érdekel a dolog és tesz is érte, viszonylag hamar tesz szert komoly tudásra.

Az említett embereket úgy gondolom, hogy elég kis százalékban lehet a jó útra terelni, mert alapvetően nem azért vannak itt, mint a többség. Nem tanulni akarnak, kész megoldást keresnek.

Az egyetlen megoldás talán egy olyan szankcionálás lenne, hogy külön topic-ba kerülnének az olyan kérdések, amik alapvetőn követelményeknek nem felelnek meg. Amolyan szégyenfalat lehetne létrehozni. Talán elgondolkodnának ...
5

ez tetszik

Cadeyrn · 2007. Jún. 11. (H), 21.09
Üdv!

Ezt jó ötletnek tartom, támogatnám az ötletet.
10

sok moderátori munka

erenon · 2007. Jún. 11. (H), 21.25
Jó ötlet, de szerintem nem arra kéne pazarolni a moderátorok idejét, hogy gamerhunpistike topicját kirakják a szégyenfalra.

Valahol felvetődött, hogy ketté lehetne bontani a fórumot, kezdő és haladó részre, ezáltal megkímélni a haladó témákra kíváncsiakat a spam-ektől.
Ezzel persze csökkenne a kezdő részlegben a válaszok száma.
Továbbmegyek, bevezethető lenne a haladó részlegbe egy meghívós rendszer (és/vagy a régebbi tagok automatikus bekerülése) és csak a bekerültek írhatnának/kérdezhetnének.

Nem hiszem el, hogy a kezdők elvágása a weblabortól visszavetné a hazai coder utánpótlás nevelését, hiszen n+1 kezdőknek való oldal van, pl. énsem itt kezdtem, és nemhiszem hogy sok kezdőnek tényleg érthető lenne a weblaboron megjelenő magasszintű cikkek többsége.
12

Színvonal ...

Max Logan · 2007. Jún. 11. (H), 21.27
[...] nemhiszem hogy sok kezdőnek tényleg érthető lenne a weblaboron megjelenő magasszintű cikkek többsége.

Na igen, aki itt van és a cikkeket olvassa az tudja, hogy mit keres ...
13

színvonalas fórum

erenon · 2007. Jún. 11. (H), 21.32
én viszont egy olyan weblabort szeretnék olvasni, ahol nem csak a cikkekhez érkező hozzászólások értelmesek, hanem a fórumban felvetődő kérdések _mindegyike_ egyedi, hiszen ha egyszer volt már, akkor nem teszik fel mégegyszer, mert kérdés előtt átnyálazzák az eddigi kapcsolódó témákat.

Éljen a tiszta fórum.
Egy éve, mikor idekerültem, mindenegyes topciot elolvastam, mert érdekeltek. De ma már általában épp hogy csak átsuhanok a blogmarkokon. Szomorú.
14

blogmarkokért

Fekete Ferenc GDA · 2007. Jún. 11. (H), 21.37
igaz, a blogmarkokért érdemes benézni. meg régebben volt egy-két érdekes cikk is.
16

ritka de minőségi

erenon · 2007. Jún. 11. (H), 21.40
Bár nagyon ritkán jelennek meg cikkek, de szerintem nem panaszkodhatunk a minőségökért, mert kiemelkedő minőségűek, amennyire én meg tudom ítélni, és élvezem végigolvasni őket.

Megdobogtatja a szívemet, amikor új vizekre evezek, kipróbálok egy új technikát, és találok róla egy cikket. Akkor már tudom, hogy van egy jó cikk ami segít majd.
36

szabad a pálya ;)

Hodicska Gergely · 2007. Jún. 12. (K), 21.23
Lehet ám beszállni a cikk írásba, pl. egy-két jó kis Rails szösszenet. ;)


Üdv,
Felhő
41

weblabor vagy blog

Fekete Ferenc GDA · 2007. Jún. 13. (Sze), 09.48
Amit az utóbbi időben kiadtunk a kezünk közül, azt a saját blogon publikáltuk abból a megfontolásból, hogy aki rubyzik azok úgyis olvassák, itt a weblaboron pedig még mindig a php a menő:)
42

az a menő, amiről írtok

Hojtsy Gábor · 2007. Jún. 13. (Sze), 10.56
Az a menő amiről írtok (= írnak a kedves közösségi tagok). Nem kizárt, hogy ASP.NET-es cikk is megjelenhet itt, arra például volt cikkíró jelentkező :)
7

különös

breakline · 2007. Jún. 11. (H), 21.15
Én elsősorban azt nem értem (utalva pl. az általad is belinkelt témára, nem mellesleg a témaindító már 3 éve tag, szóval talán már nem 14 éves :), hogy egy programozóban, fejlesztőben, informatikusan, kezdőben vagy profiban néha miért nincs meg az, amit talán szakmai büszkeségnek hívnék (és gondolom mindenkiben van hasonló minden területen), hogy ő akarja megoldani a problémáit, és először minden fellelhető weboldalt végigkutat, és csak aztán kérdez, vagy még akkor sem, és keres más megoldást.
Plusz amikor az interneten több 1000 (vagy 10000) webfejelsztéssel foglalkozó oldal van, akkor miért nem talál magának tutorial-t, e-book-ot, vagy akár itt a fórumban miért nem keres rá a dolgaira először. Engem speciel NEM idegesít, ha valaki egy nagyon egyszerű kérdésre keresi a választ, hiszen valószínüleg a válasz is ugyanolyan egyszerű lesz, ráadásul az internet bizonyos szempontból pontosan a szakmai tapasztalatok megbeszélésére alakult ki. Meg hát mindenkinek szükséges van/volt segítségre, mikor elindult.
Szóval engem ez annyira nem idegesít, inkább csak furcsának találom, ráadásul a kódszínezés/formázás hiányával pont a saját dolgukat nehezítik meg, hiszen sokan nem fognak több oldal rendezetlen kódot végigolvasni csak az ő kedvükért.

Másik oldalról megközelítve, megnézheted, hova fejlődött az internet, kialakult a webfejlesztés "szakmája", míg mondjuk 10-15 éve a honalpok nagy részét "egyszerű" felhasználók kódolták le html-ben, ellentétben pl. a mai blogmotorokkal, cms-ekkel stb, amit programozók készítenek, és amik lassan teljesen kiszorítják a statikus oldalakat.
Úgyhogy én nem lepődöm meg, amikor a saját oldalát készítő felhasználó próbál megtanulni programozni (akár 14 évesen és minden programozói tudás nélkül), például senki sem gondolja pistike weboldaláról, hogy azért szar, mert nem valid a kód, hiszen pistikét a tartalom érdekli, így ha van benne annyi informatikai írástudás, hogy egy egyszerű html lapot összedobjon, akkor hajrá (a html ugye már érettségiben is szerepel). És ráadásul ezekből
az emberekből 10 év múlva ugyanolyan szakember lehet, hiszen megvan az alapérdeklődés. Nem szerencsés rögtön programtervezési mintákkal dolgozni, mikor még a "Hello World"-ön sem jutunk túl. Persze ez a bekezdés még nem mentegeti az emberi hülyeséget, de a saját hibáiból, és más megoldásaiból tanul az ember. Szóval a pistikéknek ugyanúgy van létjogosultsága, ahogy létezik a sarki kisbolt és a tesco is.:)

Ez lehet hosszú lett, mind1:)

üdv
BL
9

Két dologot ...

Max Logan · 2007. Jún. 11. (H), 21.25
... emelnék ki:

[...] amit talán szakmai büszkeségnek hívnék , hogy ő akarja megoldani a problémáit [...]

[...] saját oldalát készítő felhasználó próbál megtanulni programozni (akár 14 évesen és minden programozói tudás nélkül) [...]

Az első mondat ott hibázik, hogy nem akarja megoldani a problémát, hanem kész, működő megoldást akar kapni ...

A második mondatban ott a hiba, hogy nem akar megtanulni programozni. Ha meg akarna tanulni programozni a 14 éves, akkor 18 évesen már ott tartana mint Methos (vagy még előbbre, nekik már könnyű helyzetük van, mert rengeteg az infó, de a hangsúly azon van, hogy nem akarnak tanulni).
20

pontosítás

Marcell · 2007. Jún. 11. (H), 22.05
Engem speciel NEM idegesít, ha valaki egy nagyon egyszerű kérdésre keresi a választ, hiszen valószínüleg a válasz is ugyanolyan egyszerű lesz...
Talán kicsit roszul fogalmaztam én is... :) Engem sem zavar, ha egyszerű a kérdés, hiszen valószínűleg én is ugyanilyen egyszerű kérdéseket raktam fel anno - sokszor talán még ma is egy-egy (nekem) új témakörben. A problémát inkább a kérdés igénytelenségében látom, abban, hogy arra nincs igényük, hogy azt a 2 sort, amit maguktól írnak, rendezett formában tegyék meg.

Szóval a pistikéknek ugyanúgy van létjogosultsága, ahogy létezik a sarki kisbolt és a tesco is.:)
A 14 éves kis emó esetét csak az általánosság kedvéért írtam, nem feltétlenül 14 éves minden "elkövető" :D Persze, hogy van létjogosultsága a kis Pistikének is (még akár XxXpisti_kidXxX névvel is), hiszen egy idő után ő lehet majd a nagy guru. De ha segítséget szeretne, én elvárnám tőle, hogy igazodjon a közösség kimondott (és kimondatlan!) elvárásaihoz. Alapvetően nem is kérünk sokat és ha jobban belegondol, rájön, hogy a saját érdekében. A nagyobb gond az, hogy ezt észre sem veszik jópáran. Pont nemrég volt egy egzaktul idevágó téma, meg mertem szólalni, hogy talán rendezettebb formában is lehetett volna kérdezni, erre a válasz: "Egyszer majd csak, de hogy nem most, és nem miattad :D"... valahol elgondolkodtató.
22

Nincs kimondva

janoszen · 2007. Jún. 11. (H), 22.21
Mint kifejtettem egy másik hozzászólásban, az a baj, hogy nincs kimondva hogy mi az elviselhető, mi nem és ezért mindig lesz valaki, aki segít egy behányós hozzászólónak is.
23

talán most

Marcell · 2007. Jún. 11. (H), 22.31
Igen és valahol pont emiatt kezdeményeztem ezt a témát, hogy megtudjam: én vagyok-e elszállva, vagy ezek tényleg minden felhasználó alapvető igényei? Mert ha igen, kezdődhet a "megrendszabályozás".
25

értékelni

breakline · 2007. Jún. 11. (H), 22.38
lehet, hogy be kéne vezetni a hozzászólás értékelést a regisztrált felhasználók részére, plusz ha még érvényben van, letiltani az anonym hozzászólást, topiknyitást. Pl 0-5 ig értékelheted a hozzászólást, ha valami nagyon irritáló, akkor 0-zod, és ha mondjuk 5 értékelés után kisebb az átlag, mint 1, akkor automatikusan törlődik a topik, vagy a hozzászólás (a topik csak akkor, ha a nyitó hozzászólásról van szó).

Vagy ha valaki találna valami automatikus megoldást, azzal sokmindent le lehetne venni a moderátorok válláról.
Persze még mindig kérdés, ki mit tekint irritálónak, vagy mit kéne moderálni.
27

Nem jó

janoszen · 2007. Jún. 12. (K), 07.54
Volt erről szó korábban egy általam indított topicban, de végülis elvetettük. Szerintem, értelmesebb megoldás az, hogy írunk egy épkézláb szösszenetet, hogy mit szabad és mit nem és azt belinkeljük minden alkalommal, ha egy ilyen téma bejön.
32

Elgondolkodtató...

inf · 2007. Jún. 12. (K), 18.52
Szerintem feleslegesen izgatod fel magad jelentéktelen dolgokon. :-) Én meg talán megtanulok kérdezni, de akkor se miattad! :D Sajnálom, ha ennyire a szívedre vetted a dolgot.
8

Csak röhögök és dörzsölöm a tenyerem

sotetbarna · 2007. Jún. 11. (H), 21.23
Az úgy van, hogy amikor látok egy olyan fórumot, amiben íkúlájt emberek próbálnak programozni, jót röhögök. Nameg összedörzsölöm a tenyerem, mennyi potenciális ügyfél vágyhat egy szakemberre!

Fel a fejjel. Ezt a sok hozzánemértőt előbb-utóbb elhajtják az ügyfelei (vagy megtanulja, de erre ilyen hozzáállással valljuk be, nincs sok esély), és keresnek egy programozót. Akinek meg a rosszul kivitelezett munka is jó, úgy kell, nem érdemes még egy árajánlatot sem küldeni neki.

Ne vádoljatok nagyképűséggel, ez csak a tapasztalat. A tudás hatalom és érték, nem szabad aprópénzre váltani. Hüje felhasználóknak meg nem kell válaszolni, tanuljon meg kérdezni. Előbb-utóbb csak elkopnak, ha nem kapnak választ.

Barna
11

Nem vagy egyedül

Ajnasz · 2007. Jún. 11. (H), 21.26
Nem, nem vagy egyedül. :)
Sokan érezzük nyakunkon a kor súlyát, mely miatt sokkal kevésbé tudjuk megérteni fiatal, ifjú titánok alapvető problémáit, melyeket 5 perc alatt megoldhatnának. Hiába mondják, Ők bíz végignyálazták az egész keresős internetet, a létező összes kifejezéssel, csak nem találják problémájuk megoldását. Arról, hogy az alapokkal nincsenek tisztában, nyilván a világ hibája, mely ellenük fordult, hogy megofssza Őket a tudástól, mely sokaknak megadatott.
Átkozott egy hely ez az internet, ahol a weblapokat és webalkalmazásokat gyártják. Mágusok Ők, akik csinálják, hiszen ismerik a bűvös szavakat, melyek megoldásokat rejtenek. Varázslók akik tisztában vannak azzal, hogy előbb tanulni kell. Tanulni a kezdetektől, az alapoktól. Ők tudják, hogy megy kell ismerni az ismeretlent, meg kell tudni annak minden titkát, apró rejtélyét, mellyel magasabb szintre emelkedhetnek és elérhetik az állapotot, melyet megvilágosodásnak nevezenek.
Ők, akik megvilágosodtak, Ők ismerik azt, aki még náluk is többet tudnak. Ők ismerik Google-t.
Hiába, a Google az Orákulum és csak azoknak segít, akik elég alázatosak hozzá, azoknak, akik felajánlották lelküket a gonosznak. A Gonosznak, aki majd a tudást adja, amiért cserébe szolgáitól az együttérzést és sajnálatot kéri, hogy a tudatlanabb ifjúkat csak ostobának nevezzék, azokat lenézzék, tudásuktól megfosztják őket, értelmetlen kifejezésékkel illessék és keresésre, tanulásra, ismeret szerzésre kényszerítsék őket, azelőtt, mielőtt értelmetlen, meg nem fogalmazott kérdéseiket akár értelmeznék...
:)
A blogmarkok és cikkek között azért sokszor van hasznos dolog. ;)
15

fórum

breakline · 2007. Jún. 11. (H), 21.38
Én azért örülök, hogy a weblabor nem lett (lesz) olyan, mint a prog.hu, ahol már az álláshirdetésekbe is beír valaki valami flame-et, mert olyan napja van. Itt kevesebb a hozzászólás, de több az információ. Talán a moderációt kéne átalakítani, vagy pl. automatikus sorbehúzásra írni egy kódot, ami átfutja a hozzászólásokat, és behúzza a szöveget valamennyire, ahol kell
17

idő = pénz

Marcell · 2007. Jún. 11. (H), 21.43
Igen, de nem várhatod el attól a pár embertől, aki a Weblabort viszi a hátán, hogy még ő dolgozzon plusszban azért, hogy az igénytelen felhasználókból Homo Sapienst csiszoljon.
18

hát igen

breakline · 2007. Jún. 11. (H), 21.56
sajnos ez igaz, nekem sincs jobb ötletem, de mint mondtam, szerintem lehetne sokkal rosszabb is a helyzet
19

Helyesírás, stb

janoszen · 2007. Jún. 11. (H), 22.01
Sajnos - egyet kell értsek. Az a helyzet, hogy mostanság én is csak éppen átfutom a fórumtémákat, hacsak nincs olyan, ami tényleg érdekel, nem is válaszolog elég sokra - pedig tudnék.

Az már nem is izgat, hogy a különböző-t m-mel írják, a muszáj-t ly-os j-vel, a hardware/hardver-nek pedig mindenféle egzotikus mutációja születik, de amikor tényleg az süt le egy írásról, hogy be lett hányva, se központozás se gondos fogalmazás, na akkor legszívesebben rátenyerelnék a nem létező törlés gombra.

Ez nem elitizmus kérdése. Moderátor vagyok egy fórumon, ahol újfent bevezettük, hogy minden nem megfelelő hozzászólás kommentár nélkül a kukába kerül. Azóta rend van és mindenki úgy fórumozik, ahogy annak lennie kell, pedig messze nem üti meg az oldal a Weblabor színvonalát.

Szerintem, az a baj, hogy mindig van valaki, aki annak ellenére hogy vazze-szinten be lett okádva a fórumba a kérdés, válaszol. Amikor pedig az történik, mint multkor egy fórum téma kapcsán, hogy leszólom a tagot, hogy majd akkor kérjen kész kódot, ha tett is le valamit az asztalra, még a tag van fölháborodva - és a stílus tolerálásra lel. Nem azt akarom mondani, hogy akinek a hozzászólásában egy hiba is van, vágjuk ki, mert akkor én lennék az első, aki mehetne - mindenki csinál hibákat. Egyszerűen egy minimális színvonalat követeljünk meg.

Bizony az a helyzet, hogy szép dolog a tolerancia, de ha a fejünkre nő a dolog, akkor az már nem jó. Meg kellene találni azt a határt, ami fölött már nem toleráljuk a tag stílusát. Szerintem, a szabatos magyar (vagy angol) mondatok és a minimális erőfeszítés megtétele az a minimális határ, amit meg kellene követelni.

Aki meg nem üti meg ezt a szintet, arra egy törzstagnak rá kellene szólnia, hogy
a hozzászólásod/fórumtémád nem üti meg a Weblabor minőségi követelményeit. Légy szíves, olvasd el az erről szóló dokumentumot.
26

egy megoldás?

Marcell · 2007. Jún. 11. (H), 22.50
Én is pont erre gondoltam. A céljaink ugye azok, hogy:
- a fórum rendezettebb legyen,
- ne zárjunk ki senkit sem, és továbbra is segítsük a kezdőket,
- viszont tőlük is várjunk el (az ő javukat szolgáló) alapvető dolgokat,
- mindezt anélkül, hogy a Weblabor szerkesztőit plusz modulok megírására kényszerítenénk.

Erre végleges megoldást találni nehéz, de átmenetileg sztem megfelelne a következő: hogy ha egy nyomi téma érkezik be, belinkeli valaki az "elvárásaink" oldalt, amin le van írva pár barokk körmondatban, hogy tessék mondatokat, bekezdéseket és kódkiemelőt használni (ez persze pluszmunka a Weblabor készítőinek, de talán még mindig minimális). Amíg ennek nem felel meg a téma, ne kapjon releváns választ (max csak hasonló kontároktól, de azzal meg nem sokra megy). Ha ez központilag meg van beszélve, szerintem működhet.

Aztán, ha a fejlesztők nagyon ráérnek (amit optimista létemre kétlek), akkor be lehetne vezetni a "karantén" fogalmát. Tehát ha jön egy nyomi téma, akkor 5-10-15 megbízható személy (gyakorlatilag a mostani moderátorok) karanténba rakhatnék, és amíg nem javítják ki, nem lehet hozzászólni. Ehhez persze szükség van a fórumtémák kezdő hozzászólásának szerkesztésére, ami ha jól látom, most nem elérhető.
28

Ez az!

janoszen · 2007. Jún. 12. (K), 08.03
Pontosan ez az!

A karantén modul valószínűleg nem kis munkába kerülne, mellesleg nem is tudom, hogy mi értelme lenne, mert attól hogy karanténban van a téma, nem fog a júzer tanulni a dologból, csak hőbörögni fog (új témában) hogy miért van karanténban az ő témája.

A szerkesztés bekapcsolása és egy normális etikett megírása valószínűleg a járható út lesz, főleg hogy egy normális etikettet akár egy mini-Wiki formájában is össze tudunk dobni, ehhez nem kellenek a moderátorok.

Adott esetben az sem ártana, hogy ha a tag regisztrál, akkor ez a szösszenet odakerüljön elé, hogy ne mondhassa, hogy nem olvasta.
24

Internet-penetráció

Carter · 2007. Jún. 11. (H), 22.38
Ez az egész abból jött, hogy egyre olcsóbb lett az Internet, mindenki köttetett be magának, mert trendi, akkor már a gyerek is netezzen, a gyerek meglátta, mi ez, alkotni akart, mert itt kitűnhet a pocsolyában szaranyló sztárok közül és meg is próbálja, de nem jön össze és olvassa, hogy itt milyen jó a közösség és segítenek.

Ez röviden.
33

Nem feltétlen

inf · 2007. Jún. 12. (K), 18.58
Nem feltétlenül, prog.hu-n meg még ezer helyen látni ilyen témákat. Havi 2-3x legalább előferdül a transparent background kérdése is stb.. Ez csak annyi, hogy kommersz lett az internet, és Pistike a Macromedia Dreamweaveres sablonos oldalára azt hiszi, hogy az komoly programozói munka, és már egyből ő a guru, ha valamit nem tud, akkor az csak apróság, mert ő igazából már mindent tud. etcetc..
34

no comment

Cadeyrn · 2007. Jún. 12. (K), 20.10
http://weblabor.hu/forumok/temak/18126

Most erre mi a válasz? Tanulj meg programozni, menj el tanfolyamra...?

Annak idején én kerestem egy portálmotort és addig nyálaztam, amíg meg nem értettem belőle a dolgokat. Persze, hogy fájt, de szerintem az a normális, nem ez.
35

Aki akar ...

Max Logan · 2007. Jún. 12. (K), 20.18
Ha vki pár hónapja azt mondja, hogy OOP kódot fogok írni PHP-ben és JS-ben, akkor kiröhögöm ...

Ha érdekel vmi (no meg ha vmit meg kell oldani, de még nem vágod, hogy hogyan és ha ez éppen a céges project-ben jön elő, a főnök pedig eredményeket vár), akkor megkeresed a megoldást a problémára.

Mint írtam ezek az ember nem tanulni akarnak. Ha tanulni akart volna, akkor a kérdésére a választ megtalálta volna a PHP 24 óra könyvben. De gondolom nem is hallott róla (nem jó könyv, de elindulni tökéletes ...).
39

El vannak kényeztetve

inf · 2007. Jún. 13. (Sze), 02.38
Szerintem túlságosan el vannak kényeztetve, google helyett rászoktak arra, hogy majd felteszik fórumban a kérdést, azt más megoldja helyettük. Ez igazából lustaság, semmi több.
37

VÉGKÉPP ELTÖRÖLNI

vanger · 2007. Jún. 12. (K), 22.48
Nahát, egy egyszerű megoldást javasolnék:

Nem kell mindent megőrizni. Nemrég külön kértem, hogy távolítsák el a bejegyzésem, mert egy olyan problémát vetettem fel, ami voltaképp nem is volt probléma. Amennyiben a megoldásaimra segítséget szeretnék, ha új témákkal és kihívásokkal szeretnék megismerkedni, de ha csak kíváncsian kutakszok is, akkor az a rengeteg szemét, sokszor érthetetlen ismételgető bejegyzés csak hízlalja a keresőrobotot, ami lomhán épphogy segít csak nekem.

Törölni kell!
38

Egyetértek a törléssel

Jano · 2007. Jún. 13. (Sze), 00.43
Nem rég végignéztem a kliens oldali topikokat, amikor a del.icio.us-ba cimkéztem be őket: http://del.icio.us/weblabor_forum/ A tapasztalat az volt, hogy a nyitott topikok legalább fele érdemi válasz nélkül marad, vagy az a válasz, hogy egy másik topikban megtalálja erre a megoldást. Én is támogatnám az ilyen új infot nem hordozó topikok törlését.
40

LOL

inf · 2007. Jún. 13. (Sze), 02.39
Ez nem egy xar akciófilm címe volt véletlenül? :D
43

A másik oldal

holli · 2007. Jún. 13. (Sze), 13.43
Jóval meghaladtam a 14 évet, nem tartom magam ostobának, amúgy meg ún. okleveles webtervező vagyok (erre mindjárt kitérek), ennek ellenére valamennyire magamra veszem a kifakadást, mivel itt a weblaboron az idegesítően keveset tudó látogatók közé tartozom.

Három éve kerültem a net közelébe, fél évvel később nagyon szerettem volna saját honlapot csinálni, nem a Gportálon. Utálok szívességet kérni, ezért nem is szekíroztam senkit a kérdéseimmel, elvégre itt van a Google. Két helyet is találtam, amelyik kimondottan a kezdőknek készült, érthető volt, jól felépített. Eltüttyögtem velük jó sokáig, klasszul tudtam szöveget vastagítani ’b’ betűvel, meg színezni, meg ilyesmik, csak azt nem találtam sehol, hogy ez az egész hogyan kerül fel a netre. Kikötöttem végül egy felhasználóbarát blogszolgáltatónál, ahol szabadon lehetett garázdálkodni ’b’ betűkkel és színekkel feltöltési tudomány nélkül is, közben meg egy csomó mindent tanultam a többiektől.

De azért így is sok volt a homályos pont, élőben senkitől nem tudok kérdezni, írásban meg nagyon időigényes az érthető válasz, viszont indult itt (vidéken) egy webtervező tanfolyam, azonnal beleugrottam.

Hát jobban jártam volna, ha rögtön az elején kérdezek, és elviselek mellé néhány pikírt megjegyzést. Az a két online html-tanfolyam a maga idejében biztosan nagyon jó volt, de mára inkább történelmi érdekesség, mint korszerű tananyag. (Megjegyzem, hogy ma is ez a két oldal vezeti a keresési találatokat.)
Az oklevelet adó webtervező tanfolyam minden képzeletet alulmúlt. Kizárólag a macromedia szoftvereinek használatát tanították, csakhogy engem a flash nem érdekel, webszerkesztőt nem használok; aránytalanul sok időt töltöttünk a framekkel, de szóba se kerültek a stíluslapok, amikor pedig megemlítettem a szabványokat, egyszerűen kiröhögtek.

Volt három évnyi szabadidőm, ebből jó két évet vakvágányokon töltöttem. Ma már tudom, hogy (nagyjából) mit/hogyan keressek a Googleban, sajnos ma már nincs rá időm.

Tudom, hogy a Weblabort nem nekem szánták, de örülök neki, hogy belefutottam tavaly, különben még ma is bőszen irkálnám a ’b’ betűket.
Rengeteg oldal szól a kezdőknek, persze, csakhogy egy kezdőnek fogalma sincs róla, hogy amire rábukkant, az szakmailag milyen minőségű, ezért aztán többnyire ott köt ki, ahol az ő szintjének megfelelők a leírások.

A magam részéről szívesen átvonulnék egy weblabor-light szekcióba, ha lenne olyan. De nem tartom jó ötletnek kiutálni innen a totálamatőröket, sőt. Igazából az lenne jó, ha az összes nagyonkezdő, aki webpiszkálásra adja a fejét, azon a vonalon indulna el, amit a Weblabor is képvisel. (Merthogy piszkálni fogják a webet az amatőrök ezután is, abba muszáj beletörődniük a vérprofiknak.)

És jó lenne ehhez egy kezdőknek szóló, jól felépített, részletes, gyakori hibákat kitárgyaló, böngészőkre kitérő, gyakorlási lehetőséggel felcicomázott, missziójellegű online tanfolyam. Nagy munka, de talán nem sokkal nagyobb, mint ezredszer is kikeresni és belinkelni például az átlátszós topikot. A tudnivalók részleteiben most is fellelhetők magán a Weblaboron meg néhány törzsfórumozó saját honlapján.

Addig is Google, aztán netismerősök, aztán Weblabor-fórum, utólag és előre is köszönöm a segítséget, nekem a Weblabor kérdés nélkül is nagyon sokat segít, de ha kérdezek, nem lustaságból teszem, hanem mert egyedül nem találom a megoldást, és ha ítéletnapig meredek a Zen Gardenre, akkor se fogom megtalálni, szóval ennek az oldalnak se habostorta az élet :)
44

félreérted

Cadeyrn · 2007. Jún. 13. (Sze), 14.18
Üdv!

Szerintem félreértetted a dolgot: nem a kezdőket, hanem az agyilag visszamaradottakat akarjuk kiutálni. Aki képes feltenni egy olyan kérdést, hogy "szeretnék portált csinálni, valaki tud adni kódot?", az tényleg nem ide való.
Mindenki volt kezdő, nem ezzel van a gond, és a te problémáidba annak idején részben én is belefutottam: én azt nem értettem sokáig, hogy hogyan lesz a php-ből weboldal. (Szerencsére ez régen volt.)

Réges régen (ha jól emlékszem, 2000 előtt nem sokkal ) a weblabornak volt egy HTML-lel kapcsolatos kiadványa: lehet, hogy nem lenne hülyeség előszedni, felújítani, beletenni pár utalást Javascriptre, PHP-ra, stb. Szerintem sok hajtépéstől kímélnénk meg magunkat, és ha van rá mód, szívesen segítek átírni egy-két fejezetet és kibővíteni. Egyáltalán nem lenne rossz ötlet egy szekciót csinálni kezdőnek, tutorialokkal és összegyűjtött anyagokkal.

Meg is van még valahol a cucc, ha érdekel valakit.
52

Ajánlom "magamat"

Nagy Gusztáv · 2007. Jún. 13. (Sze), 21.54
Réges régen (ha jól emlékszem, 2000 előtt nem sokkal ) a weblabornak volt egy HTML-lel kapcsolatos kiadványa: lehet, hogy nem lenne hülyeség előszedni, felújítani, beletenni pár utalást Javascriptre, PHP-ra, stb. Szerintem sok hajtépéstől kímélnénk meg magunkat, és ha van rá mód, szívesen segítek átírni egy-két fejezetet és kibővíteni. Egyáltalán nem lenne rossz ötlet egy szekciót csinálni kezdőnek, tutorialokkal és összegyűjtött anyagokkal.

Korábban is hallhattátok tőlem, hogy jegyzeteket szoktam írogatni. No, a Web programozás tárgyamhoz 200+ oldalas jegyzetet sikerült eddig összehozni, ami kimondottan kezdőknek szó. Bár még sok helyen hiányos, az említett alap témák szerintem elég korrektek.

Ha a szerkesztők is támogatják, szívesen felrakom webes formában, rövidebb tutorialok formájában. A hozzászólásokkal meg még lehetne finomítani, kiegészíteni is. Vélemény?
54

Webbuilder

janoszen · 2007. Jún. 14. (Cs), 00.06
Tedd föl a Webbuilder Wiki-re. :)
56

Nem erre van szükség

Nagy Gusztáv · 2007. Jún. 14. (Cs), 09.44
Ha jól nézem, ennek a Wikinek a célja az infók összegyűjtése.
Nekem jegyzetem van, ami tanítani akar. A kettő közel nem ugyanaz. Egy Weblabor cikksorozat szerintem közelebb van a jelenlegi állapothoz.
Arról nem is beszélve, hogy itt most a Weblaborról van szó, és az itt megjelenő "kezdőkről".
58

Én támogatom ...

Max Logan · 2007. Jún. 14. (Cs), 11.22
... az ötletet. Annó a 0.4-es verzióba belelapoztam és sztem érdemes lenne publikálni itt a Weblabor-on ...
59

Elvileg

janoszen · 2007. Jún. 14. (Cs), 12.59
Elvileg a Webbuilder Wiki a Weblabor gyermeke, annó én csináltam, de időhiány miatt kissé elhanyagolódott és pont az volt a célja, hogy kezdőknek legyen egy böngészhető segédlet...
62

Webbuilder

sly · 2007. Jún. 14. (Cs), 18.23
Jelenleg én tartom karban a Webbuilder Wikit. Számomra az információ fogalmába beleférnek a tutorialok, terjedelmesebb cikkek, stb. Ha gondolod a wikin is publikálhatjuk a jegyzeted. Szívesen segítek feltölteni, vagy saját magam is szívesen feltöltöm a wikire a jegyzeted. Valakinek, ha van még bármilyen anyaga, amit szívesen publikálna a wikin, annak segítek felrakni, vagy akár én is felrakhatom.
72

Jegyzet korrekció

Fraki · 2007. Jún. 17. (V), 12.00
Szia!

Elismerésem a jegyzetedhez!

Viszont beleolvasva találtam egy mondatot a 27. oldalon, ami kicsit félrevezető:

Melyik idézőjelet alkalmazzuk?

A nyelv elsősorban a (dupla) idézőjel alkalmazását írja elő. A böngészők az aposztróf jelet
is elfogadják, mégis érdemes inkább a hagyományos idézőjelet alkalmazni.


Mind az SGML, mind az XML megengedi mindkétfajta idézőjelet, halvány preferencia van csak a dupla irányába, de egyébként tökéletesen egyenértékűek. Így félrevezető, ha azt írod, hogy a böngészők fogadják el az aposztrófot, mert az "egyik fajtával idézni a másik fajtát"-technika igencsak hasznos JS- és PHP-kódoláskor is, és az olvasó ilyenkor azt hihetné, hogy hackel, pedig nem.
73

gyakorlat

Joó Ádám · 2007. Jún. 17. (V), 12.14
Még, ha a specifikáció meg is engedi az aposztrófot, a de facto szabvány az XML esetén a (kettős) idézőjel.
74

ettől még a megfogalmazás félrevezető

Fraki · 2007. Jún. 17. (V), 14.01
Ettől még az a kitétel, hogy az aposztrófot a böngészők engedik meg, félrevezető, mert nem azok, hanem a szabvány. De itt amúgy sem egy jótékonyan engedékeny szabványról van szó, amelyik átengedi a renitens kódolókat, hanem egy olyanról, amelyik egy bizonyos elterjedt technikát (egyik fajta idézőjeles kód escape-elés nélküli idézése a másik fajtával) támogat.

Erős konvencionális preferencia persze létezhet, de ne keltsük azt az érzést, mintha egy php idézőjeles stringjében tanácsosabb volna kieszképelt idézőjeles markupot használni, aposztróf helyett.

Mert ez az egész "engedékenység" jórészt erről szól: egyszerű esetben használj idézőjelet, de _ha jól jön_, vedd igénybe a másik fajtát!
75

Köszönöm

Nagy Gusztáv · 2007. Jún. 17. (V), 21.19
a pontosítást, a következő publikus verziónál figyelembe fogom venni.
45

Akinek nem inge

Jano · 2007. Jún. 13. (Sze), 14.26
Holli, visszanézve a követőt, nem rólad van itt szó, nem tartozól a biztositákot kiverő kezdők közé :) Viszont ilyet ne írj le: "Ma már tudom, hogy (nagyjából) mit/hogyan keressek a Googleban, sajnos ma már nincs rá időm." Amikor segítséget kérsz, akkor mástól várod el, hogy időt szánjon rád, de ez az idő nem lehet az amit neked kéne rászánnod a probléma megoldására.

A tanfolyamról pedig önálló postot is megérne egy "élménybeszámoló", hogy más el tudja dönteni akar-e oda menni.
46

élménybeszámoló

holli · 2007. Jún. 13. (Sze), 15.49
Rosszul fogalmaztam. Nem keresgélni nincs már időm kérdésfeltevés előtt, hanem honlappal szöszmögni, őszinte bánatomra :)

Élménybeszámoló a minimum, nálam külön címkéje van a 2F iskolának, annyira feldühítettek.

Felajánlanám a segítségemet én is a kezdőblokk kialakításához, sajnos a megírásába hozzáértés híján nem tudok beszállni, de szívesen összegyűjtöm azokat a linkeket, amiknek hasznát vettem vagy veszem majd, pontosabban folytatom az összegyűjtést, tavaly elkezdtem, itt.
48

megdöbbentő

inf · 2007. Jún. 13. (Sze), 17.47
Hát beleolvastam, ez nagyon durva, 400kt elkérni ezért a $zarért? Hol élnek ezek?
49

:)

holli · 2007. Jún. 13. (Sze), 20.50
Hol élnek... hát a Földön :) Szét vannak terjedve az egész országban, rettenetes sokan járnak hozzájuk, és a többség meg is van elégedve ezzel a színvonallal. Vegyétek figyelembe, hogy ennek a többségnek pontosan arra van igénye, amit a 2F iskola nyújt: látványos weblapot gyártani gyorsan, tényleges tudás nélkül, nem baj, ha lopni kell hozzá a szoftvert, csak sokat tudjon, erre pedig éppen megfelel a Dreamweaver. Mindenféle webes szabványok meg ajánlások nem érdeklik őket, szerintem azt se tudják, hogy léteznek ilyenek. (Na meg hozzáteszem, hogy egészen jó hírű cégek - sőt webdizájnerek - honlapjai is fennakadnának a validátorokon.) Tessék megkapaszkodni: a többség többsége ugyanitt végzett alapfokú tanfolyamot nagyjából ennyiért, és továbbmegy a felsőfokú tanfolyamra drágábban. Ennek a társaságnak gyakorlatilag nincs konkurenciája, ez pedig egy finom célzás :)
50

Nóórmáális ....

Max Logan · 2007. Jún. 13. (Sze), 21.02
Tessék megkapaszkodni: a többség többsége ugyanitt végzett alapfokú tanfolyamot nagyjából ennyiért, és továbbmegy a felsőfokú tanfolyamra drágábban.

Nem hiszem el, hogy vannak ilyen emberek ...

Kb. 2 éve ha jól emléxem, akkor én is erre az iskolára találtam rá neten, amikor webfejlesztéssel kapcsolatban kerestem iskolákat. Amikor rákérdeztem, hogy mégis milyen OKJ-s papírt ad a tanfolyam, mondták, hogy semmilyet, csak egy oklevelet. Na mondom, sokra megyek egy papírral.

A legszebb az volt az egészben, hogy olyan tananyag volt összeállítva és olyan kevés volt az idő, hogy azt lámáknak még csak körvonalazni sem lehet, hogy egyáltalán felfogják, hogy miről van szó. Amit írtak az min. 1-2 év lett volna normális nappali tagozaton, hogy az tényleg normális tudás legyen az emberek fejében.

Ennek a társaságnak gyakorlatilag nincs konkurenciája [...]

De van. A PentaSchool ...
51

magasabb szint

Fekete Ferenc GDA · 2007. Jún. 13. (Sze), 21.34
Szerencsére a Pentaschool jóval magasabb szinten áll, mint a fent emléített pénzlehúzós/át_aszós intézmény.

Van szerencsém ismerni a Pentából néhány oktatót (nem csak webest) és azt kell, hogy mondjam szakmailag felkészültek.
53

Nem ismerem ...

Max Logan · 2007. Jún. 13. (Sze), 23.37
... konkrétan a PentaSchool-t, csak őket tudtam még, akik foglalkoznak tanfolyamokkal. Egyébként gondoltam, hogy jobbak, mert ugye nálunk rendes OKJ-s képzések is vannak ...

<OFF>
Egyébként ki a célközönség az ilyen tanfolyamokon? Ahogy elnéztem az AJAX modul-t ha vki vesz egy AJAX könyvet és már megvannak az alapok (PHP, JS, DOM, stb.), akkor a könyv és az internet-en fellelhető rengeteg anyag alapján simán meg tudja tanulni azt amit a tanfolyam tematikája sejtet.
</OFF>
61

Könyv?

inf · 2007. Jún. 14. (Cs), 18.18
Minek ehhez könyv? Én speciel 2 napot szántam rá, hogy nézegessem az AJAXot, aztán elkezdtem saját mondult írni, persze kapásból volt 5 olyan dolog, amit nem írtak neten, és magamtól kellett rájönni, mint mondjuk addig nem lehet headert küldeni, amíg nincs nyitva(open) a kapcsolat, stb.. Nem nagy szám az AJAX sztem.
63

Alapvetően változtat meg mindent

Jano · 2007. Jún. 14. (Cs), 18.32
Az Ajax nem csak az XHTTPRequest objektum használatát jelenti! Alapvetően felrúgja az egész laponkénti betöltés koncepciót és ennek rengeteg mellékhatása van a felhasználói felület, weblap és alkalmazás kialakításban.
64

Nem értek egyet

inf · 2007. Jún. 14. (Cs), 20.46
Szerintem nincsen jelentősebb hatása, saját history kialakítása lazán megy jsel, a location-search helyett pedig a location.hasht is használhatjuk az oldalak azonosítására, így az urlben meg lehet jeleníteni a kívánt linket. Ha esetleg nincs javascript, akkor azon meg diszkrét javascripttel könnyedén segíthetünk. Szóval annyira nem bonyolult az egész, csak érteni kell hozzá :-)
55

Eladni tudni kell

holli · 2007. Jún. 14. (Cs), 09.00
Neeem, lehet menni OKJ vizsgára is, éppen ez az erősségük, hogy akinek OKJ vizsga kell, azt azzal hülyítik az üzletkötők, akit a webtervezés érdekel, azt meg azzal, holott egyiket se csinálják rendesen, nincs is rá idő. De minden potenciális tanuló pontosan azt hallja, amit hallani szeretne, az értékesítés az egy külön szakma, ezért alkalmaznak külsős üzletkötőket.

A "tananyagot" hagyjuk, nevetségesen elavult, itt egy szemléltető oldal, eleve Windows- meg Explorerközpontú, tett is rá megjegyzést az egyik OKJ-s vizsgabiztos, kérték már tőlem pénzért a könyveket, de ingyen sincs képem ártatlan fiatalokra rászabadítani.

A "csak oklevél" pedig az egész Unióban elfogadott nemzetközi diplomaként van tálalva, végül is tényleg Diploma szerepel a tetején, és több nyelvű - a megszerzéséhez szükséges vizsgát szintén hagyjuk...

Innen a Weblaborról jutottam el tavaly a Pentaschool oldalára, tudomásom szerint ők vidéken nem indítanak tanfolyamokat, a megbízható helyi oktatási intézmény szerint nincs igény webtervező tanfolyamokra (gondolom, ez alatt azt értik, hogy nem telefonálgatnak be elég sokan hozzájuk), ezért is engedheti meg magának a 2F ezt a kritikán aluli minőséget. (Különben van nekik honlapjuk, 2fiskola.hu, most néztem a forrást, nemvalid táblázatos oldal, jellemző.)
57

Papír ...

Max Logan · 2007. Jún. 14. (Cs), 11.15
Én mindig is azt mondtam, hogy a papír az papír, nem jelent semmit ha van és az sem ha nincs. A webfejlesztés sztem úgyanúgy tanulható, mint bármilyen más programozás. Csakis szorgalom kell hozzá és jó adag kitartás.

Az egyetlen értelmét a webfejlesztési papírnak (értsd OKJ-s papír) abban látom, hogy adna egy biztosítékot a munkaadónak, hogy az emberke minősített fejlesztő. Itt viszont olyan vizsgáztatást kellene csinálni, hogy a gyengébb emberek kibukjanak (értsd 4-es, 5-ös szint kell ahhoz, hogy megkapd a papírt). Bár belegondolva ennek csak akkor van értelme, ha van egy minőségi oktatás, ami tényleg arról szól, hogy webfejlesztés. Az alapoktól (XHTML, CSS) a szerver oldai dolgokon keresztül, az AJAX-ig mindent normálisan megtanítanak. Nem utolsó sorban normális gyakorlati szemlélettel, nagyobb projecteket végigvíve a tervezéstől a teljes megvalósításig (megtanítva pl. azt, hogy hogyan csináljon vki skálázható alkalmazást, stb.)

Bár még mindig azt mondom, hogy a papírnál sokkal fontosabb pár (sok) minőségi referenciamunka ...

De minden potenciális tanuló pontosan azt hallja, amit hallani szeretne, az értékesítés az egy külön szakma, ezért alkalmaznak külsős üzletkötőket.

Na ja, csak pont az ilyen marketingesek akadnak emberükre a szélyemben. Az ilyenek nem szeretik, ha vki olyat kérdez amire ők nem akarnak (tudnak) válaszolni. Én pedig pontosan a kényes kérdésekre szoktam rámenni és vhogy mindig nekem van igazam (talán ezt hívják tudatos vásárlónak, vagy vmi ilyesmi). De mit is várok, amikor kapitalista világban élünk. A vevő sok esetben le van sz*rva, csak a profit a lényeg. Pedig sztem az elégedett vevőnél nincsen jobb ...
60

csakhogy ők nem tudatosak

Marcell · 2007. Jún. 14. (Cs), 13.35
talán ezt hívják tudatos vásárlónak, vagy vmi ilyesmi
Igen, de itt bukik meg az egész, mert aki ért hozzá, abban fel sem merül, hogy egyáltalán kapcsolatba lépjen velük, aki meg nem ért hozzá, azt lehet kábítani ilyen szövegekkel. Már egy gyenge középszintű tervező sem menne el az AJAX tanfolyamra, hanem inkább rászán 3-4 napot és minden szükséges információt összehalász a netes blogokról, fórumokról, méghozzá INGYEN.
65

nem biztos

Gal Kristof · 2007. Jún. 15. (P), 08.42
lehet, hogy akkor én gyenge közepes fejlesztő (sem) vagyok :) , de az is lehet, hogy nincs időm/energiám/kedvem elkezdeni bogarászni, netezni, tanulgatni azért, hogy egyáltalán egy normális képet kapjak a működés alapjairól. én bizony elmegyek, és kényelmesen végighallgatom inkább az előadást... utána persze nem mennék el az AJAX advanced tanfolyamra (mert az alapszintről tényleg jobb/hatékonyabb mindig utánajárni annak, ami épp kell), de most úgy döntöttem ezt behúzom.

5k kicsit kevesebb, mint amennyi plusz idő(költség) lenne, ha vadásznom kéne mindent a témában, egyébként.
68

Árak...

Marcell · 2007. Jún. 15. (P), 17.58
Másról beszélünk... a AJAX tanfolyam díja 28.000 Ft + 20% ÁFA.
69

mea culpa

Gal Kristof · 2007. Jún. 15. (P), 22.25
jogos, bocs!
66

"hogyan kérdezzünk"-féle dokumentum?

drifter · 2007. Jún. 15. (P), 12.30
Engem is zavarnak. De a minimum amit tehetnénk, hogy világosan föltüntetjük az elvárásainkat. Talán valamit össze lehetne ollózni Eric Raymond How to Ask Questions szövege alapján, csak rövidebben és témába vágóan.

Lehet hogy az emós beküldők csak 20%-a fogja elolvasni, és annak is csak 20%-a fogja megszívlelni a tanácsokat, de valahol el kell kezdeni a netikett oktatását :) Egyébként honnan tudnák hogy mit várunk el?


Jelenleg ezt a szöveget látja valaki ha topicot nyit:
Új fórum téma beküldése előtt érdemes megkeresni az esetleg már megválaszolt kérdést. Ha nincs meg a válasz, akkor egy címében és témaindító szövegében is illeszkedő téma hozzászólásában folytatható az eszmecsere. Ha ilyen nem akad, akkor az új téma címét és téma indító szövegét érdemes átgondolni, ez sokszorosan meghálálhatja magát.

A fórum témákhoz kapcsolódó elveink szerint fenntartjuk a jogot a témák címeinek szerkesztésére, amennyiben azok túl általánosak.

Nyomatékosan felhívjuk a figyelmet, hogy a téma indítására szánt kérdés/felvetés az alábbi szövegmezőben és nem hozzászólásként adandó meg!
67

colorer

attlad · 2007. Jún. 15. (P), 13.23
Nincs benne a colorer elem ill. a "színezett kód" ikon kötelező használata ha bármilyen kódot ír be. Az lenne a legfontosabb, a törzs szövegmező elé kéne írni egy mondatban. Így nem csoda ha nem használják.
70

hajrá

Joó Ádám · 2007. Jún. 16. (Szo), 09.43
Én azt javaslom, hogy, akiket érdekel a dolog bátran álljanak neki és állítsanak össze egy szabályzatot, amely alapja lehet esetleg egy radikálisabb moderátori munkának.
71

Jelen

janoszen · 2007. Jún. 16. (Szo), 10.16
Jelen, már máshol is írtam hasonlót.