ugrás a tartalomhoz

Szematikus WYSIWYG szerkesztő

vbence · 2007. Május. 10. (Cs), 10.59
Sziasztok!

Épp egy szemantikus szerkesztőt csinálok. Annyiban szemantikus, hogy tetszőleges tag-ek kényelmesen használhatók (pl abbr code vagy samp). A beállítható attribútumok korlátozhatók (lesznek), tehát általában csak a class lesz változtatható (az előre beállítottak közül). Szerkesztés közben az oldal CSS-ével látod, amit éppen csinálsz. (Természetesen valid kódot generál, és a fentiekből következik, de azért leírom: nincs <SPAN style=..> meg <Font ...> őrület). Hiányoznak a karakterformázó eszközök. Erre a class-t tudod hazsnálni.

Most még abban a stádiumban vagyok, hogy viszonylag könnyen beépíthetek új ötleteket, szóval Te mit íárnál el egy ilyen szerkesztőtől?
 
1

tippek

Marcell · 2007. Május. 10. (Cs), 15.11
Én is mostanában gondolkodtam ilyenen és arra jutottam, hogy nem kell sok fícsör bele, mert a felhasználók igénytelensége határtalan tud lenni.. amit én beleraknék:
- szokásos félkövér, dőlt, aláhúz
- középre igazítás, sorkizárás
- betűméret csak kis határok között, inkább cím-alcím jeleggel előre meghatározva, mert aztán elszalad velük a ló
- betűszín korlátozva pár előre meghatározott igényesre (beállítom előre, mik mennek ahhoz a színsémához)
- háttérszín állítást inkább hanyagolnám, mert a végén cuki emós rózsaszín lesz beállítva
- linkelés
- idézet
- (akár színezett) kód
- rövidítések kezelése
- lista
- kép beágyazás, úgy is mint kis vigyorgó fejek (fiatalos portáloknál)
- videó beágyazás, vagyis YouTube, GoogleVideo stb embed - mai blog őrületben eléggé kéne
2

még szűkebbre

Táskai Zsolt · 2007. Május. 10. (Cs), 15.37
én inkább a témaindítóval értek egyet:
ne legyen betűszín, betűméret, aláhúzás, sőt akár igazítás se. szétnyomják vele rövid úton a site megjelenését. úgyhogy legyenek csak szépen előre megadott classok. lehet akár viszonylag sok, de akkor is legyen egy megadott halmaz, és kész. magam is ezt követem, bár be kell valljam, csak a kész megoldások testreszabásával.
3

szerintem

mako · 2007. Május. 11. (P), 08.11
maximálisan egyetértek!
nekem is rengeteg szívásom volta azzal, hogy véletlenül bennemaradt betűméret állítási lehetőséggel szétcseszte a layout-ot a júzer.

a másik probléma, pl. copy+paste megmaradó formázási beállítások.

nekem az elvárásom ezzel a szerkesztővel szemben szinte csak annyi, hogy kész legyen, és pl. GPL legyen :)

sok sikert!
4

Bővíthetőség, konfigurálhatóság

Wabbitseason · 2007. Május. 11. (P), 09.45
Bármit is raksz bele, javaslom, úgy alakítsd ki a rendszert, hogy az később könnyen bővíthető és jól konfigurálható legyen. Jó példának tartom a TinyMCE megoldását, ami jelen pillanatban a legjobb böngészőalapú WYSIWYG szerkesztőnek tűnik.
5

feleslegesnek tűnik

virág · 2007. Május. 11. (P), 10.57
helló,
szerintem feleslegesnek tűnik megírni az egymillióegyedik JS-es szerkesztőt...inkább meg kellene tanulni a meglévőket használni és helyesen konfigurálni. amit itt célnak megjelöltetek azt pl. a Tiny-vel, jó konfigurálás mellett simán meg lehet oldani, + mellette kaptok egy jó API-t. Szerver oldalon viszont illik validálni, ha olyan kód megy át, amit nem szerettél volna, akkor arról kizárólagosan a fejlesztő tehet. Ha ez szétszedi az oldalt, arról is a fejlesztő tehet, mert nem ellenőrzött és tervezett megfelelően. Felhasználóktól érkező tartalmat mindig olyan formába kell hozni, ami a projekt számára megfelelő és ez nem szerkesztő problémakör, hanem a webfejlesztés egyik alapköve. sztem. de persze mindenki aztat fejleszt és csinál, ami neki tetszik. :))
6

szerver oldali

zzrek · 2007. Május. 11. (P), 17.06
Hopp, akkor már rájöttem, mi kéne: legyen a csomag része egy könnyen konfigurálható szerveroldali szabályzó is, hmm? ;-)
7

előre definiált struktúra

Hodicska Gergely · 2007. Május. 21. (H), 01.40
Én egyszer egy olyasmi cuccban gondolkodtam (de nem került rá sor végül), amit CMS-ekben lehetett volna jól bevetni, és azt tudta volna, hogy az adott projektre lehet benne definiálni elemeket (cím, bekezdés, kép stb.), illetve fix struktúrákat, amelyek adott dokumentum típusokat reprezentálnak. User kiválasztja, hogy mondjuk egy cikket akar szekeszteni: ekkor mondjuk az editor tudja, hogy egy cikk elején kötelezően egy címnek kell állni, ezért csak azt lehet hozzáadni, ezt megteszed, akkor a cím elemre kattintva meg tudod adni az elem számára szükséges adatokat, de magát kinézetet az elem definiálja, nem tudja a szerkesztő befolyásolni (vagy csak meghatározott módon). Ezután tudja az edito, hogy a címet követően lehet bekezdés, táblázat, kép stb. Ezek mindegyikének definiálva van az adatszükséglete, amit az adott elem esetén ki lehet töltögetni. Egy ilyesmi cuccot szerintem lenne értelme csinálni, illetve könnyen el tudom képzelni, hogy van is ilyesmi, csak még nem sodort vele össze a sors.


Üdv,
Felhő
8

Fckeditor

yaanno · 2007. Május. 21. (H), 09.30
Az FckEditorban már vannak ilyen konfigurálható template kezdemények, amelyek bővíthetők/testreszabhatók. Ez természetesen nem pontosan az, amit említettél.

Egyébként ilyen editor létrehozása már csak tanulás szempontjából is hasznos, úgyhogy hajrá :)

Szvsz az, hogy az adott dokumentum szerkesztés közben az adott site css-ét használja, sok esetben zavaró - ha az megoldható, hogy save előtt lehet preview, az viszont nagyszerű.
9

preview??

zzrek · 2007. Május. 21. (H), 10.38
Sőt ha már WYSIWYG, akkor legyen olyan, hogy a szerkesztés már preview is egyben, nem? ;-) (mondjuk szerkesztés közben legyen lebegő toolbar, ami nem befolyásolja az oldalszerkezetet, vagyis ha már kész a szöveg, és nincs toolbar, akkor minden marad ugyanolyan) ...
(Egyébként a save előtti előnézetet hogyan csinálná a szerkesztő önmaga? Azt inkább úgy lehet megoldani, hogy a keletkezett html-t megjeleníted valahol, mint előnézetet, nem?)