ugrás a tartalomhoz

CSS alapok

stiletto · 2007. Május. 3. (Cs), 18.18
Sziasztok!

Egy kis iránymutatásra lenne szükségem:
Ezidáig csak garfikával foglalkoztam, de kénytelen leszek megtanulni helyesen programozni is.
Amint megcsináltam egy kapcsolót vagy hátteret pikk-pakk beraktam egy táblázatba és sima html -ként
elmentve azt hittem, hogy ezzel kész is. Most próbálok utánna olvasni dolgoknak mert kezd kinyílni
a szemem, meg látom mekkora sok hibát követtem el. Hozzáteszem 0 programozási tapasztalatom van!
Dreamweaver -ben kattingatva nem is nagyon volt rá szükségem. A kédéseim a következőek lennének.

- Ha CSS -t akarok használni gondolom érdemesebb pl. XHTML 1.0 Transitional vagy XHTML 1.1 ben elkezdeni a weboldalt?
- Olyan menüt szeretnék használni ami pl 20 oldalon is ugyan az és ha frissíteni kell egy menü kapcsolóját ne keljen 20x megcsinálni azt. Ez elvégezehető CSS -el vagy PHP a megfelelőbb?
- Érdemesebb külön CSS fájlt létrehozni vagy magába a html -be is berakható? Melyik a jobb megoládás?
(ha több oldal van gondolom érdemes külön file- ba rakni és akkor lehet fomenu.css kepgaleria.css ...stb)

Kicsit idegenkedek a CSS -től bár látom előnyeit is de számomra még kicsit lassúnak látszik a megvalósítás.
Sima táblázatos megoldással elbohóckodom de hosszú távon bizts jobb a CSS

Előre is bocs ha valaki a leirtak láttán a falba veri a fejét... én még csak most kezdem ezeket :)
 
1

Válaszok

Szabó Gergő · 2007. Május. 3. (Cs), 18.52
Szia!

1, Végül is igen, ha másért nem is mert ez a legújabb(tudtommal).
2, Ezt (proclub válasza után javítottam!! köszi proclub*) PHP-val a legjobb elkészíteni.
3, Végül is mindegy, de szerintem érdemesebb külön fájlban, hisz így könnyebben hozzáférsz több fájlból is.
4, Nem kell idegenkedni a CSS-től itt a SITE-on van egy jó CSS cikksorozat amiből az alapokat nagyon jól meglehet tanulni, utána: CSS 2.0 referencia
Szerintem evvel működni fog.

* = Csak azért javítottam, hogyha valaki ezt olvasná előbb akkor nem rosszul jegyezze meg, mégegyszer köszi proclub
2

CSS

janoszen · 2007. Május. 3. (Cs), 18.56
Üdv,

  • Per pillanat az ajánlott az XHTML 1.0, mivel az 1.1 ilyen szempontból igazából nem hordoz előnyöket számodra. Legalábbis én még nem találtam.
  • Tartalmak beillesztése sok oldalba a sablonozó rendszer feladata, a CSS feladata csak a megjelenítés szabályozása. Tehát a válasz a PHP.
  • Ha több, mint egy HTML fájlt használsz, akkor nyilván szeretnél un. corporate design-t használni, azaz egységes kinézetet használni a lapjaidon. Tehát nyilván lesz egy egységes HTML kereted, amibe behúzod a tartalmat, ugyanúgy lesz egy közös CSS fájlod, ami ennek a kinézetét szabályozza. Egynél több CSS fájl használata (kivéve conditional comments, médiatípusok) csak igazán nagy projektek esetén lesz szükséges. Természetesen szíved joga HTML-be beágyazni, de saját magadat szivatod meg vele.


Javaslom, hogy csinálj magadnak egy általános keretet, általános CSS-t, amit testre tudsz szabni. Ebben a böngészők közötti durvább különbségeket, megjelenéseket, stb. ki tudod küszöbölni.

J
3

külön állományban

Joó Ádám · 2007. Május. 3. (Cs), 22.36
- Érdemesebb külön CSS fájlt létrehozni vagy magába a html -be is berakható? Melyik a jobb megoládás?


Mindenképp külön érdemes tárolni, egyrészt a könnyebb kezelhetőség érdekében, másrészt pedig nem elhanyagolható, hogy a szeparált CSS-t a böngésző gyorsítótárazza, míg, ha a HTML forrásban szerepel, azt minden alkalommal le kell tölteni, márpedig egy CSS-sel kialakított látvány forrása jópár képernyőnyi tud lenni.
4

Strict vagy Transitional?

stiletto · 2007. Május. 3. (Cs), 23.26
Köszi a segítségeteket!

Közben olvasgattam meg próbálgattam, most még több kérdésem lenne :) Evés közben jött meg az étvágyam, de azt hiszem most elleszek magamban egy darabig (kb 4-5 hónap, vagy pár év...) Még egy kérdés melyiket ajánlanátok:

Strict vagy Transitional? Melyik a "böngészőbarátabb"

Amit olvastam, hogy Transitional -ban több minden megengedett ami Strict-ben nem, de utóbbi "szebb, tisztább" kódot eredményez.

Ez az oldal Strict -ben van, de néztem Eric Meyer (láttam tőle egy videót CSS -ről) oldalát az meg a másikat használja. Vagy nics jelentősége?
Igazából teljesen újra akarom írni az oldalamat ezért a szörszálhasogatás. Ha már nekiáltam legyen jó.
6

Strict vs. Transitional

janoszen · 2007. Május. 4. (P), 15.53
Ha nagy szabványharcos vagy akkor használd a Strict-et. Ha kénytelen vagy beágyazott JS-t, WYSIWG szerkesztőt és egyéb rondaságokat használni ügyfélkérések miatt, akkor bizony kevesebb szívást jelent a Transitional.
9

Használd csak a Strictben megengedett dolgokat

Charybdis · 2007. Május. 19. (Szo), 22.16
Használd csak a Strictben megengedett dolgokat, és ha vmi miatt nem tudod validdá tenni az oldalt, akkor egyszerűen legyen Transitional a doctype.

Transitionalban vannak olyan elemek, ami kiválthatóka stíluslappal, azokat ne használd. Azért jó Strictet használni, mert akkor tuti hogy (majdnem) minden prezentációt CSS-ben kell megcsinálnod, különben nem lesz valid a kód. De jobban is jársz, ha csak CSS-ben írod a formázást.
5

Css tanulás

Jano · 2007. Május. 4. (P), 14.31
Doctyepnál arra kell csak figyelni, hogy attól függően milyet adsz meg a böngészők (elsősorban az IE) szabványos módba kapcsol-e vagy sem. Ma már csak olyan doctyep-pal érdemes fejelszteni ami szabványmódba kapcsol. Én mai napig sima HTML 4.01-et szoktam használni, mert az IE-nek nem lehet kiszolgálni rendesen az XHTML-t.

PHP-ból tanuld meg az include parancsot. Ez már bőven elég lesz ahhoz, hogy ne kelljen minden fájlban módosítgatnod. Egyébként menüknél egy sima UL-LI listás szerkezet (esetleg az a elemekbe még egy üres span) és bármit meg tudsz csinálni CSS-sel.

CSS-t fejlesztés közben érdemes a HTML kódban tartani, hogy cache ne zavarjon be, utána szigoruan kulso fajlba kell kirakni.

Tobb oldal eseten lehet azzal trukkozni, hogy a kozos dolgokat beteszed egybe, es azokat a szabalyokat amik csak egy bizonyos oldalon kellenek egy másikba. De erre raersz meg kesobb is.

Egyébként ajánlom az oldalamon található linkgyüjteményt nyálazd végig és profi leszel :)
7

Div kontra Table

stiletto · 2007. Május. 8. (K), 15.24
Sziasztok! Már megint lenne egy kérdésem:

A kereteket mindíg mellőzzem ha lehet? Mert, van két flash animáció. Két kis reklám amit egymás mellé szeretnék tenni. Ezt egyszerübb sima keretbe rakni, vagy azért szebb ha két div-be rakom?
8

Nem kell semmibe se raknod.

Jano · 2007. Május. 8. (K), 16.40
A flash beiilesztéséhez már úgyis be kell írnod egy embed/object taget. Nem kell ezt még külön egy DIV-be is burkolnod. Rendeld hozzá CSS-ben az embed/object HTML elemhez a CSS szabályokat és kész vagy. (float:left és kész)