ugrás a tartalomhoz

Webfejlesztés Mac-en

rrd · 2007. Már. 24. (Szo), 10.37
Hari,

kéne nekem Mac-hez egy jó webfejlesztő ezköz html, php, javascript fejlesztéshez. Mit javasoltok?
 
1

Mire gondolsz?

Csiszár Attila · 2007. Már. 24. (Szo), 11.06
Pontosan mire gondolsz?
Texteditor?
Mert akkor ajánlom a TextMate-et. Elsőre puritánnak tűnik, de hihetetlenül sokat tud, igaz fizetős - van 30 napos próbaverzió, így ki tudod próbálni - az enyém pár nap múlva lejár, sajnos nincs dombornyomott káryám, hogy megvegyem:/ Érdemes megnézni a demonstrációs videókat, mit tud.

Apache, PHP 4 alapból van MAC-en, Firefox is telepíthető, így WebToolbar is elérhető, de hát ezt gondolom tudtad.
2

project kezelő

rrd · 2007. Már. 24. (Szo), 11.15
Egy project kezelő rendszerre gondolok mint a eclipse vagy a quanta. És lehet valahogy php5-öt feltenni?
3

Project kezelőt nem tudok mondani

Csiszár Attila · 2007. Már. 24. (Szo), 11.28
Project kezelőt sajnos nem tudok mondani, én kisebb oldalakat - 5-6 php fájlos annak számít? - fabrikálok szabadidőmben, így nincs nagyon szükségem ilyesmikre, de a TextMate-ben van lehetőség project nézetre...szerintem nézd meg, mert hihetetlenül sokat tud!

Illetve még ott van az Xcode is, az Apple hivatalos fejlesztői környezete, lehet, hogy az jobban megfelelne neked.

PHP 5 telepítőcsomagot itt találod meg.

Ha további kérdésed lenne szerintem keress meg csiszar.ati##kukac##gmail.com e-mail címemen, szivesen segítek, amiben tudok!
4

Eclipse, Komodo

Hojtsy Gábor · 2007. Már. 24. (Szo), 11.50
Az Eclipse-re miért nem gondolsz konkrétan? Fut Mac-en. Én Komodo-t használok, az is szépen fut állítólag.

Ami a PHP 5-öt illeti, vagy beírod Google-be, hogy "php 5 for mac", és az első találat, vagy a php.net/download oldal sidebar-jában kattintasz a Mac OS X linkre. Ugyanoda jutsz.
5

XCode

vbence · 2007. Már. 24. (Szo), 14.20
Én XCode-ot használok, egy buta kis php pluginnel. Projekteket nem használok. Nekem ne mondja meg senki, hogyan képzeljek el egy projektet ;)

Az eclypse-től és társaitól viszolygok, ha már az ember switchelt, ne egy windows-os gui-t imitáló, nulla responzivitású java alkalmazással idegesítse magát.. elsősorban ezér raktam le a windowst.

Itt valamelyik topicban volt szó CSS-hez erről: http://macrabbit.com/cssedit/ Aranyos cucc, de egy monitorral semmi értelme használni.
6

jEdit es Eclipse

Adam · 2007. Már. 24. (Szo), 17.00
Projecteket nem hasznalsz? Ott nem sablonokat adnak meg neked, hanem kb osszefogja egy project-be az altalad kiepitett oldaladat/programodat, igy pl egy teljes projectben tudsz keresni, osszefuggeseket kiepiteni, todo listat hasznalni, stb. Senki nem hatarol be teged egy meghatarozott semaba project szinten.

A JAVAs programoknak nem windows like gui-ja van, hanem az a JAVA sajat felulete, ezert nez ki mindegyik platformon ugyanugy. Tehat neked csak azert windowsos felulet, mert azon lattad max eloszor.

Amugy egy-egy file szerkesztesere jEdit, Projectek kezelesere pedig Eclipse.
7

válasz

vbence · 2007. Már. 24. (Szo), 20.30
Reméltem, hogy egy ilyen szubjektív postot nem kell megvédjek.. :)

Én eddig nem találkoztam olyan IDEvel, ami nem akarna valami konvencióhoz kötni projekttervezéssel. Pl könyvtárstruktúrát hoz létre szükségtelen elemekkel, megköti mi, hol lehet, beleszemetel mindenféle konfig fájlokat az enyémek közé stb stb stb. Eclipse-es élményeim már elég fakóak, de emlékszem, hogy amikor az igen áhított auto-complete funkciót próbáltam, és nem értettem, miért nem ajánlja fel a változó és funkcióneveimet más fájlokból próbáltam a projektet, és nem jutottam el addig, hogy egy létező webalkalmazást "beimportáljak" neki, anélkül, hogy megerőszakoltam volna jelenlegi konvencióimat (pontosan nem emlékszem, de kipróbáltam).
A könyvtárstruktúra szépen struktrál mindent, ha meg nem akarok mászkálni bepötyögöm a fájlnév első karaktereit az ablak sarkába, és a finder röktön feldobja. A "replace in files" néha hiányzik de annyira ritkán, hogy az utóbbi 1 évben biztos nem kellett. (meg az első alkalommal írtam rá egy shellscriptet :)

Ha jólemlékszem az Eclipse egy swing alkalmazás, és hiába van a java féle "look and feel" lecserélve az akkor is egy skin lesz. Alapvető megoldások (pl dialógusablakok) a windowst imitálják. Ez a sun részéről. Az eclipse készítők részéről pedig elég, ha megnézed a saját screenshotjaikat: http://www.eclipse.org/screenshots/

Windowsos: http://www.eclipse.org/screenshots/images/full/BIRT-WinXP.png - Teljesen natív kinézet. Nem mondom meg, hogy swing alatt fut. Ott vannak ugyan azok a csúnya lekerített tabok, de winen sokan csinálják. Úgy működik ahogy más wines programok. Ahogy megszoktam és elvárom.

Mac: http://www.eclipse.org/screenshots/images/full/AJDT-Mac.png - Kell ehez kommentár? Egy négy évvel ezelőtti linux screenshotnak is csúnya. Ha nem vagy Macközelben itt egy screenshot az xcode-ról: http://www.apple.com/macosx/leopard/xcode.html Ha kell kommentáljam, az esztétiaki elemeken kívül: Macen nincsenek toolboxok. Nincsenek tabok. Nincs MDI. Az ablakok bal sarkában vannak a kezelőszervek, nem a jobban. A hotkey-ekről pedig inkább nem is beszélek. Az UI-ban a tervezők egyértelműen windows-os konvenciókat használtak. Ezek olyan dolgok, amik teljesen idegenek, ha hozzászoktál, hogy macen dolgozol, egyértelműen a windows-os verzóból jönnek, nem a swing sajátjai.
8

rere

Hodicska Gergely · 2007. Már. 24. (Szo), 22.43
nulla responzivitású java alkalmazással idegesítse magát
Eclipse-ről ezt állítani csak annyit jelent, hogy abszolút nem ismered, meg mondjuk a Javaval szemben is elég erős stereotípia. :)

Én eddig nem találkoztam olyan IDEvel, ami nem akarna valami konvencióhoz kötni projekttervezéssel....
Eclipseben hol találkoztál ezzel?

Engem speciel abszolút nem érdekel, hogy melyik sarokban van a bezáró gomb, viszont sokkal inkább az a rengeteg hasznos funkció, ami megkönnyíti a fejlesztést:
- működik a kódkiegészítés teljesen jól (szemantiaki alalpokon is a teljes projektre, vagy csak token alapon), ráadásul ha már érintetted a sebességet, nekem úgy van beállítva, hogy nulla sec dobja fel a kód kiegészítő listát, és abban a pillanatban, ahogy leütök egy billentyűt, már ott is van a lista.
- bármilyen program elem fölé állok egérrel (nyomorult kis kétgombos ;)), akkor mutatja, hogy hol lett definiálva, Ctrl+click hatására oda is ugrik. Ez pl. egy nagyobb projekt esetén eszméletlenül hasznos, főleg ha nem csak a saját kódoddal kell dolgoznod.
- open resource: projekten belüli tetszőleges fájlt meg tudok nyitni vele, úgy hogy elkezdem gépelni a fájl kezdőbetűit, szintén iszonyú hasznos
- nagyon jó a keresője
- working set: logikailag össze tudok rendelni fájlokat, és tudok adott csak ezekkel végezni műveleteket
- rengeteg hasznos plugin (JSEclipse - kurva jó, mindenféle editorok)
- kódtemplatek
- teljes mértékben testre szabható a felület, bármit bárhova pakolhatok, billentyűzet kombinációkat átállíthatom (ennek felülete is tök jó)
- kód ellenőrzése beíráskor, egyből látszik ha valami hiba van
- elég jó a verzió kezelés támogatása benne
- local history: nagyon jó Eclipse feature
- rengeteg féle hasznos (alap) editor funkció folding, bookmarkok
- docblock kommentek támogatása (tooltip saját függvényekre is, PHP függvényekre is), beállítható, hogy mondjuk F1-re az adott függvény leírásával jöjjön be a CHM
- taskok: kódokban elhelyezett "TODO:" listázása, plusz bizonyos hibakezelő rendszerekkel integrálható

Mindezt nem bármilyen másik editorrl történő összehasonlítás miatt írtam, mindnekinek az a jó, amit használ és megszokott, csak ne minősíts olyan eszközt, amit nem ismersz.


Üdv,
Felhő
9

Uncanny Valley

vbence · 2007. Május. 22. (K), 11.37
Ugyanerről vitatkoztunk egy másik topicban is, de ezt találtam meg előbb...

Szergrőlvégről kapcsolódik ide a cikk első fele. Valamelyest magyarázza az ellenérzéseimet, az interfésszel kapcsolatban. (Bár a szerző pont az Eclipse-t jelöli meg, mint kivételt, szerintem az "emulált alkalmazás" érzése keményen jelen van. Persze lehet valaki érzékenyebb és kevésbé érzékeny az ilesmire).

http://billhiggins.us/weblog/2007/05/17/the-uncanny-valley-of-user-interface-design/
10

Zend, Coda

hector · 2007. Május. 22. (K), 13.15
Én Zend Studio-t használok, egyszerűen megszokásból.

Van egy másik is, amivel szemezgettem (http://www.panic.com/coda/), de aztán letettem róla. Nem tetszett a maces billentyűkezelés (pl. a "home" a dokumentum elejére megy, nem pedig a sor elejére). Viszont pofás kis cucc, és nem JAVA-s, mint a ZS.