ugrás a tartalomhoz

PHP könyvek, tutorialok online

computermaster · 2007. Már. 16. (P), 08.58
Azért hoztam létre ezt a témát, mert nem találtam ehhez hasonlót, és nem akartam off topicba írni, ahol nem ez a téma.
Tehát a kérdésem: Tud valaki nekem ajánlani egy olyan helyet, ahol van egy jó tutorial, vagy egy jó könyv? Mindegy miylen formátumban. Csak egy átfogó tutorial, könyv kell, hogy én is elkezdhessek a php-vel foglalkozni. Előre is kössz!
 
1

Segítség

stenex · 2007. Már. 16. (P), 09.38
Hát... most ilyen kezdőt nem nagyon tudok,de ha már programoztál mondjuk JavaScriptel,vagy hasonlóval,akkor nem lesz nagyon nehéz megtanulnod.
Itt csak scripteket fog találni és hozzá kis szövegeket,hogy mit eredményez stb... : tutorial.hu

Egyébként én is úgy tanultam a JavaScriptet,hogy volt egy script és azt próbálgattam,hogy mi-mi.Hogy lehetne megváltoztatni stb...
De ha szeretnél egy könyvet venni,akkor ajánlon nagyon a kiskapu árúházat.Ott nagy számban vannak a programozó könyvek.Én ott vettem a JavaScript könyvemet is ,és sztem nagyon jó!

Honlapja: Kiskapu könyvesbolt

Remélem tudtam segíteni!
2

PHP hivatalos doksi

janoszen · 2007. Már. 16. (P), 11.07
Miért nem használod a PHP hivatalos doksiját az első fejezetek egész jól le vannak fordítva, szóval azon el tudsz indulni. A későbbiekben pedig úgysem úszod meg angol tudás nélkül.
3

Minden kezdet nehéz

Max Logan · 2007. Már. 16. (P), 15.37
Ha egyáltalán nem foglalkoztál még PHP-vel, akkor kezdésnek a PHP 24 óra alatt könyv megteszi. Az alapokat meg lehet belőle érteni. Ha foglalkoztál már vmilyen szinten programozással (pl. pascal, js), akkor nem lesz gond a tanulással. A PHP 24 óra könyvről tudni kell azt, hogy sok hülyeség van benne. Ez a 24 órás sorozat igazából csak útmutatás, ad egy kezdőlökést, hogy utána már tudd, hogy egyáltalán merre menjél tovább.

PHP 5-ről van egy könyv, de nem tudom, hogy mi lehet benne, mert tartalomjegyzék sajnos nincs fent a kiadó honlapján sem. Gondolkodom, hogy megvegyem-e, de nemtom, hogy mennyire érné meg az árát. Tehát ha, vkinek megvan, akkor megoszthatná velünk, hogy érdemes-e rá költeni (engem az érdekelne, hogy csak egy vaskos php man fordítás vagy vannak benne php programozás módszertani dolgok, tehát életszagú, "mit hogyan oldjuk meg" fejezetek).

Ami a fejlődést illeti, legjobban úgy lehet tanulni, ha meg szeretnél oldani vmit PHP-ban és ahhoz keresel infókat. Erre jó hely a weblabor is, de a PHP manuál-ban nagyon jó ötleteket és kódokat lehet találni az egyes függvények leírása utána található olvasói megjegyzésekben. Előbb-utóbb rá fogsz jönni, hogy magyar nyelven nem találsz meg sok infót, ekkor kell elővenni az angol nyelvtudást (még ha nem is beszélsz, de legalább értsd amit olvasol) és google-zni ezerrel. Egyébként pedig legjobban a forrásokból lehet tanulni. Ez már nagyon közhelyes, de tényleg így lehet a legjobban fejlődni. Annó azt tanultam a pascal órákon, hogy a jó programozó a kódra ránézve nagyjából tudja, hogy mit csinál. Ha megnézel egy kódot és megpróbálod megérteni, hogy mit csinál, az a legjobb. Utána ha az elvet már megértetted, akkor megírod a saját megoldásodat.

Ha még nem foglalkoztál szerver oldali fejlesztéssel, akkor nagyon sok olyan dolog lesz, ami a desktop fejlesztésnél elő sem jön a közegből adódón. Ha kicsit komolyabban foglalkozol majd már a tmával, akkor akartlanul is megtanulsz dolgokat, mert muszáj. Előbb-utóbb azt veszed észre, hogy már az Apache beállításaiban turkálsz, mert enélkül nem tudod elérni a célodat. A desktop fejlesztéssel szemben a weben a legnagyobb problémát az jelenti, hogy nincsen állandó környezet. Ha vmiért tárhelyszolgáltatót kell váltani, máris jönnek a két szerver különböző beállításaiból (Apache, PHP, MySQL, stb.) adódó érdekes szituk, amik megint csak azt eredményezik, hogy olyan dolgokat vagy tanulsz meg amiről nem is gondoltad, hogy ezt tudnod kell.

Összegezve sztem kezd el olvasgatni a PHP 24 óra alatt könyvet, töltsél le egy XAMPP-ot vagy EasyPHP-t és kezdj el próbálkozni. Ha vmi nem tiszta, akkor olvass bele a PHP manuálba, ha végképp nem találsz választ a kérdésere, akkor akár itt a weblaboron, akár más webfejlesztéssel foglalkozó portálon, fórumon, levlistán kérdezz, de a lehető legtöbb infót mond el (PHP, MySQL verziószám, stb.) és adj kódrészletet, hogy segíteni tudjanak.
4

php5 könyv

gex · 2007. Már. 16. (P), 18.02
engem az érdekelne, hogy csak egy vaskos php man fordítás vagy vannak benne php programozás módszertani dolgok, tehát életszagú, "mit hogyan oldjuk meg" fejezetek

a php fekete könyvnél mindenképpen jobb, de nagyrészt csak a függvényeket mutatja be. ha gyakorlatiasabb könyvet szeretnél, akkor én inkább a php fejlesztés felsőfokon címűt ajánlanám. erről van letölthető tartalomjegyzék is, ha már nem sikerült elmenni a könyvtárig vagy a könyvesboltig. ;]

egyébként itt van előttem mind a két könyv, válaszolok ha van még kérdésed.

php5 könyv fejezetei:
1. az első lépések
2. a php-programozás alapjai: néhány egyszerű program
3. php, html és az állapotkezelés
4. elágazások, ciklusok és tömbök
5. írjunk erős és ellenálló programkódot
6. haladóknak: írjunk magas minőségű programkódot
7. fájlok és könyvtárak
8. xml
9. bevezetés az adatbázisok és az sql használatába
10. adatok lekérdezése php-vel mysql adatbázisokból
11. adatok kezelése php-vel mysql adatbázisokban
12. bevezetés az objektumorientált programozásba
13. az uml modellezőnyelv és az osztályok használata
14. pear
15. php5 és az elektronikus levelezés
16. grafikák készítése
17. esettanulmány: php naplózóágens
6

Re

Max Logan · 2007. Már. 16. (P), 19.10
[...] ha gyakorlatiasabb könyvet szeretnél, akkor én inkább a php fejlesztés felsőfokon címűt ajánlanám [...]

Ezt a könyvet ismerem, csak ha jól tudom, akkor full OOP szemléletű, ami nekem még magas (bár vettem már két könyvet ami az OOP elméletével foglalkozik, csak még időm nem volt nekifeküdni a tmának) ...

Ami a könyvtárat és a könyvesboltot illeti. Sümegen lakom, ami egy kicsi város. A könytárban évekkel ezelőtt sem nagyon volt más programozással kapcsolatos könyv mint a C64, Spectrum kiadványok. A könyvesboltban az egyetlen értelmes könyv néhány hónapja amikor bent jártam egy Adobe termék könyve volt. Ajka még viszonylag közel van hozám, ahol 2 db könyvesbolt-ból egyikben sem tartanak programozással kapcsolatos könyveket. Szóval esélyem sincs belepillanatani egy drágább szakmai könyvbe. Általában netről rendelek könyveket és mivel a kérdéses könyvhöz nem volt tartalamjegyzék még a kiadója honlapján sem, nem tudtam eldönteni, hogy érdemes-e megvenni.

A PHP 5 könyvbe jó lenne belelapoznom, hogy szánjak-e rá 7 ropit (éppen a minap számoltam össze, hogy 65e Ft-ot költöttem webfejlesztéssel kapcsolatos könyvekre az elmúlt egy évben). Az 5,6,8,12,13 és 17. fejezet érdekesnek tűnik, de kérdéses, hogy számomra mennyit újdonsággal szolgálna pl. az 5-6. fejezet ...
7

kiadó

gex · 2007. Már. 16. (P), 19.27
nem volt tartalamjegyzék még a kiadója honlapján sem

nem a kiskapu a kiadó, hanem a panem kiadó kft.
tartalomjegyzék: http://www.panem.hu/images/termekkepek41/kl_PHP5.pdf (kár volt begépelnem :P)

A PHP 5 könyvbe jó lenne belelapoznom

erre akartam utalni a könyvtárral/könyvesbolttal. attól, hogy a könyvet én nem ajánlom, attól még lehet, hogy neked tetszeni fog, de ezt csak úgy fogod megtudni, ha tényleg a kezedbe veszed. főleg ilyen árak mellett.
8

Re

Max Logan · 2007. Már. 16. (P), 19.46
Ott a pont, mert most már tényleg fent van. Amikor én meg akartam venni (hónapokkal ezelőtt), akkor még nem volt fent. Az oldaluk megújult, annó elég fapados volt és akkor tényleg nem volt fent a tartalomjegyzék ...

A könyvtár / könyvesbolt dolgot már kifejtettem ...

Ps.: A tartalomjegyzék alapján vannak részek amik érdekelnének, de 7e-t nem adok érte. Ha vkinek megvan ismerősök között akkor majd elkérem ...
5

online php könyv

Hodicska Gergely · 2007. Már. 16. (P), 18.14
Szia!


Ez egy elég jó PHP könyv: http://hudzilla.org/phpwiki/index.php?title=Main_Page.


Üdv,
Felhő
9

Autodidakta mode on

Csiszár Attila · 2007. Már. 16. (P), 20.12
Üdv!

Szerintem gondolj ki egy kellően összetett, de nem túlságosan bonyolult feladatot (pl. egy naptár készítése, képgaléria bármi ), és szépen menj végig a feladat megoldásán, ha elakadsz ott a PHP manuálja, minden gyönyörűen le van írva, még mások példáit is láthatod! Így lehet a legjobban tanulni...

A PHP 24-órás könyv se rossz, nekem is megvan, de csak akkor hasznalom, ha épp nem vagyok internetközelben, ígyébként PHP manuál.
10

PHP Manuál nélkülözhetetlen

Max Logan · 2007. Már. 16. (P), 20.17
A manuál egyszerűen nélkülözhetetlen ha vki PHP-ben fejleszt, már csak a hatalmas mennyiségű függvény miatt is. Ami a user-ek által írt megjegyzéseket illeti, volt már rá példa, hogy ott találtam meg a megoldást egy problémámra, igaz tök véletlenül.

Így lehet a legjobban tanulni...

Meg úgy, hogy a kész dolgok forrását nézed és megérted, hogy mit csinál ...
11

tankönyv != manual

pp · 2007. Már. 17. (Szo), 08.14
Én ebből tanítok, szerintem mint *tankönyv* ez az egyik legjobb(igaz angol):

http://www.amazon.com/PHP-MySQL-Development-Luke-Welling/dp/0672317842/ref=si3_rdr_bb_product/102-8577882-0580921

a php manuálból is meg lehet tanulni, csak egy kicsit több munka ;)
PHP 24 óra alatt hemzseg a hibáktól, és nem tankönyv.
Ha ez megvan akkor jöhet a "PHP fejlesztés felsőfokon"

pp