ugrás a tartalomhoz

MySQL 4.0.24 + magyar ékezetek

mauzer · 2007. Jan. 2. (K), 12.43
Sziasztok!
A tanácsotokat szeretném kérni:
Van egy szerveren mysql adatbázisom. A MySQL verziója 4.0.24. A show variables által mutatott character_set beállítása latin1.

Az adatbázisba utf-8-ban kerülnek adatok a weboldalról. Nincs is vele semmi probléma. Viszont észrevettem hogy nem a magyar ÁBC szerinti listát készít az sql ha order-ezek vele (pl. magyar ékezetes karakterek előre kerülnek). Ill. keresésnél problémák vannak az ékezetes magyar karakterek kis és nagybetűs megfeleltetésével (csak akkor találja meg ha pontosan ugyanazt az ékezetes karaktert írom be neki keresésre).

Mit lehet ezek ellen tenni? Az 5-ös MySQL-ben lévő charset és collate funkciókat próbáltam (ától-zéig) de nem működnek (vagy ha kellene neki akkor mi lehet a gond?). De feltételezem, hogy van erre valami (áthidaló) megoldás a 4-es verzióban is.
Előre is köszönöm a segítséget!
 
1

Milyen típusú a rekord...

s_volenszki · 2007. Jan. 2. (K), 20.07
Milyen típusú a rekord amibe tárolod az ékezetes betüket tartalmazó adatokat?

s_volenszki
4

rekord

mauzer · 2007. Jan. 3. (Sze), 09.54
Varchar vagy valamilyen TEXT ahol nekem erre szükségem lenne.
2

nem támogatják jól

Hojtsy Gábor · 2007. Jan. 2. (K), 20.16
Sajnos az eredeti (az első megjelenése óta kompatibilitási okokból változatlan) magyar karakterösszehasonlító MySQL kód nem felel meg a magyar elvárásoknak, és "hivatalos" magyar állásfoglalás hiányában nem tudják/akarják a MySQL-nél javítani a dolgokat. Erről éppen a napokban tervezek egy blog bejegyzést írni, mert nekünk is gondot okoz itt a Weblaboron. Addig is a fórum téma, ahol nemrég felmerült ugyanez: http://weblabor.hu/forumok/temak/16376
3

És nem is akarják?

randomly · 2007. Jan. 2. (K), 21.52
Szia!

Ha jól emlékszem mikor belefutottam a dologban, a MySQL listán Te is hozzászóltál a dologhoz.
Igaz Én angol tudás hiányában nem tudtam kibogozni mindent.

De várom a post -ot a témában, ne OFF -oljam szét ezt a topicot.

rand
5

Re: nem támogatják jól

mauzer · 2007. Jan. 3. (Sze), 10.00
Igen, olvastam, még mielőtt ezt a topikot nyitottam. De ha jól értettem ez az 5-ös SQL-re vonatkozik ahol már van teljeskörű támogatás - ugyan a magyar az bugos de van.
Engem az érdekelne hogy a 4-es MySQL-ben van e ilyen vagy ehhez használható dolog amit használni tudnék. Vagy bármi megoldás. (Sajnos az én kedvemért nem fogja a szolgáltató kicserélni 5-ösre az SQL-jét. :( Így gondoltam megpróbálok rá megoldást keresni magam.)
6

nem olvastad

Hojtsy Gábor · 2007. Jan. 3. (Sze), 10.21
Úgy tűnik nem olvastad eléggé körültekintően, mert szépen le van írva, hogy 3.x-es MySQL óta van magyar nyelvi támogatás, és azóta (az első perctől kezdve) hibás. Nem tudok a MySQL-ben olyan karakterösszehasonlítóról, ami a magyar helyesírás szabályai szerint sorrendezne.
7

re: nem olvastad

mauzer · 2007. Jan. 4. (Cs), 10.24
Csak átfutottam, de akkor átolvasom tüzetesebben ától-zéig!
8

nyelvi támogatás

mauzer · 2007. Jan. 18. (Cs), 09.44
A kérdésem nem erre vonatkozott. Tehát a 4.0-s MySQL-ben nincs még nyelvi támogatás (csak ini-ben lévő globális?), ill. nincsenek ehhez tartozó sql parancsok sem!
Ezek bevezetése 4.1-től valósult csak meg. Innentől lehet nyelv szerint definiálni adatbázist, táblát, oszlopot, cellát egyedileg, tetszőlegesen, illetve használhatóak az összevetések is már (collation).

Az más tészta persze hogy a magyar cucchoz tartozó összevetés bugos, erről szól amit te írtál hivatkozás.

Magyarul minimum 4.1-es MySQL-t kell használnod, ha nyelvekkel akarsz variálni. Remélem sokaknak segítettem ezzel!