ugrás a tartalomhoz

XML vagy MySQL adattárolásra?

maturicz-innsbruck · 2006. Dec. 28. (Cs), 01.51
Sziasztok!
Néhány barátommal másfél éve fejlesztgetünk egyetemi lan-on egy taxt-base alapú portált, változó, 10-30 fő közötti regisztrált látogatóval.
Most a továbbfejlesztésével kapcsolatosan némi vita alakult ki közöttünk.
Felmerült hogy átálljunk MySQL-re, ugyanakkor a társaság egy része felvetette hogy tároljuk az adatokat XML-ben, ha már a PHP5 támogatja.
Mivel kis létszámú környezetben dolgozunk ahol nem tudjuk lemérni az XML előnyét-hátrányát, érdekelne bennünket a véleményetek, érdemes-e időt és energiát fektetni az XML alapú adattárolásba, vagy nagyon szép nagyon jó, de nem reális?
Előre is köszi!
 
1

XML nem adatok tárolására való...

virág · 2006. Dec. 28. (Cs), 09.27
XML nem adatok tárolására való, természetesen lehet erre is használni, de nem ez a lényege...

Persze mindent meg lehet próbálni. Hiszen: XML formában adatokat nagyszerűen lehet tárolni, struktúrák kialakítására tökéletes, akár SQL parancsokat is lehet futtatni egy XML fájlon stb.

Végeredményben azonban mégiscsak egy szöveges fájl, annak minden hátrányával. Szerintem elég ha abból indultok ki, hogy az XML nem adatbáziskezelő, tehát az ilyen összehasonlítás már eleve sántít.
2

MÉG nem.

janoszen · 2006. Dec. 28. (Cs), 12.46
Még nem reális. De sztem nem is lesz annyira. XMLben nincsenek pl relációk, tehát az adatkonzisztencia nincs garantálva.

Szerintem, az XML jelentőssége ott van, hogy hordozni tudsz adatokat. Én pl. írtam egy frontendet az adatbázisomhoz, amelyik leképezi az egészet XML fájlba. Ergo, könnyen tudok mentést csinálni az adatbázisomról és vissza is tudom tölteni. Persze, erre vannak kész eszközök is.
3

Leiro nyelv

zmb · 2006. Dec. 28. (Cs), 13.22
Ne feledd, az XML csak leirja az adatokat. Lehet adakonzisztenciat biztositani, csak az implementalni kell.
4

XQuery -> SQL

vbence · 2006. Dec. 28. (Cs), 17.37
Írjatok egy absztrakciós réteget, ami egy Xpath / XQuery nézetben kezeli az amúgy sql-ben tárolt adatokat. Már évek óta várom, hogy valaki megírja, de lusták az egyetemisták...
5

Adatok XML-ben

error · 2006. Dec. 29. (P), 11.09
Szerintem az adott helyzetttől függ a dolog. Alapból SQL-ben érdemes próbálkozni, de bonyolult adatszerkeszetek esetén hasznos lehet az XML. Leginkább akkor, ha különböző adattípusokat kell egy struktúrán belül ábrázolni. Például egy CMS rendszerben sok eltérő típusú oldalt kell felvinni.

Arra viszont számítani kell, hogy az XML nem éppen helytakarékos, és csak nehezen lehet benne keresgélni.