ugrás a tartalomhoz

Milyen linux a jó, webfejlesztéshez?

Anonymous · 2006. Dec. 12. (K), 01.20
Üdv!

Nos lenne egy kis problémám, zgye nekem van mysql, appache, php szerverem Windows alatt és itt is szoktam fejleszteni, de van olyan mikor más-más kell windows-on és linux-on.
De sajnos nem ismerem a linuxot...

Ti melyik linuxot ajánljátok a fejlesztéshez?
nagyjából olyan kéne ami a rendes szervereken is szokott lenne...

és mondjuk az a linux jó egy imb lap-top-hoz is?, ez már nem olyan fontos...

Előre is kösszi.
 
1

legtökéletesebb megoldás

Anonymous · 2006. Dec. 12. (K), 05.56
Szia!

A legegyszerűbb, ha letöltessz egy coLinux futtató környezetet, ami lehetővé teszi, hogy windowsXP alatt futtass linuxot. A colinuxot tök egyszerű beállítani, hogy elinduljon, és ezt követően akármilyen disztribúciót feltehetsz rá. A legtöbb hosting szolgáltató debiant használ, ezért esetleg érdemes azt használnod, abból is a testing verziót ajánlom, mert az elég stabil is (általában) és elég friss is.
2

de ezen belül is sok fajta van

Anonymous · 2006. Dec. 12. (K), 07.37
kösszi a gyors választ, de sajnos ezen belül is sok fajta van...
nos akkor melyik is kell nekem?

full CD/DVD sets
DVD: [alpha] [amd64] [arm] [hppa] [i386] [ia64] [m68k] [mips] [mipsel] [powerpc] [sparc] [s390] [source]

nos full CD/DVD sets ezen belül a dvd résznél ugye ezek vannak, gondolom én hogy innen kell valami, ha egyáltalán jó helyen kutakodok:
http://www.debian.org/devel/debian-installer/

talán a powerpc kéne?

vagyis akkor innen kell leszedni?:
http://cdimage.debian.org/cdimage/etch_di_rc1/powerpc/iso-dvd/

és ez 3 dvd?, 12giga?
3

sok cd lenne

Anonymous · 2006. Dec. 12. (K), 07.39
de az a sok dvd...
és mi van ha nincs dvd olvasó?
akkor le kell szedni a cd-s változatot?
ami vagy 20 cd?
és ugy kell telepíteni, vagy mi?
vagy ezt most nem nagyin értem:(, lehet hogy rossz helyen kerestem?, sőőt...
20

általánosságban

Anonymous · 2006. Dec. 12. (K), 23.25
Amúgy arra még nem kaptál választ, hogy ha felmész egy ftp szerverre, akkor merre is keresgélj! Nos, neked, amennyiben PC-d van és nem valami egzotikus géped, akkor az i386 könyvtárban kell keresgélned. Amennyiben 64 bites AMD processzoros a géped, akkor viszont amd64. Aztán azon belül úgyis eltévedsz, de kiindulásnak jó!
4

Ubuntu Linux

attlad · 2006. Dec. 12. (K), 09.22
Az Ubuntu Linux-ot javaslom, a Debian-on alapszik és a legnépszerűbb Linux mostanában bizonyos statisztikák szerint (ezért ha esetleg problémába ütközöl könnyen fogsz találni segítséget). Létezik desktop és server verziója is, mindkettőben tudod használni többek közt a MySQL-t, Apache-ot és PHP-t. Ha nem ismered a Linux-ot akkor talán a desktop verziót ajánlanám elsőre, a server verzióval még nem igazán vannak tapasztalataim.

Én notebook-on használom és problémák nélkül működik.

Infok angolul: http://www.ubuntu.com/
Infok magyarul: http://ubuntu.hu/
Képernyőképek: http://shots.osdir.com/slideshows/slideshow.php?release=751&slide=4
Letöltés: http://www.ubuntu.com/download
Ha nem 64-bites rendszered van akkor valószínű konkrétan ez kell neked: http://ubuntu.elasztik.hu/edgy/ubuntu-6.10-desktop-i386.iso (1 CD-nyi, ki kell írni CD-re image-ként és CD-ről bootolni, ez konkrétan live CD is egyben tehát telepítés nélkül rögtön használható rendszert kapsz, kipróbálhatod és utána ha akarod telepítheted.)
Ha gond az angol az előbbi magyar nyelvű telepítővel innen tölthető: http://ubuntu.hu/index.php?title=Ubuntu.hu:Desktop_CD

Windows-on belül is lehetőséged van kipróbálni virtuális gépben, ehhez le kell töltened az ingyenes VMware Player-t és a futtatandó VM-et.
VMware Player: http://www.vmware.com/download/player/
VM image-t innen lehet letölteni: http://isv-image.ubuntu.com/vmware/

Hasznos még: http://ubuntuguide.org/
5

ubuntu + egy pont

virág · 2006. Dec. 12. (K), 09.57
Szerintem is az Ubuntu a leghasználhatóbb otthoni környezetben, annak aki nem akar okvetlenül barkácsolni.
6

Ubuntu

Anonymous · 2006. Dec. 12. (K), 09.58
Az Ubuntunak van némi problémája az újabb hardverekkel. Ha esetleg nem boldogulsz vele, nézd meg a 10.1-es SuSE-t. Igaz, terjengősebb és lassabb is, de nekem fölment a viszonylag új gépemre is.
10

Ubuntu az én választásom

Hojtsy Gábor · 2006. Dec. 12. (K), 13.31
Én az Ubuntu Linuxot használom pár éve (előtte rövidebb ideig a Red Hat (még nem Fedora), Suse és UHU-Linuxokat használtam). Az Ubuntu nekem azért tetszik, mert:
  • kicsi (egy csomó felesleges dologtól mentes), egy livecd-ről indítható, és ugyanonnan telepíthető is
  • nagyon sok támogatást lehet hozzá találni, tippek, cikkek, programok
  • biztonsági frissítések rendszeresen!
  • szinte nem kell a csomagkezelőn kívülre mennem, ha programot akarok telepíteni
  • egyébként sem kell óriási szakértelem a használatához (én sem Linux-szal akarok foglalkozni, az csak legyen nekem egy jól működő eszköz)
  • egy webes fejlesztésre jól használható környezetet is természetesen jól ki lehet alakítani
7

Minden Linux jó :-)

Webappz · 2006. Dec. 12. (K), 11.55
A legnépszerűbb disztribúciók a Debian/Fedora/Red Hat/SuSe/Ubuntu. Mindegyik rendszeren van APT és / vagy YUM, amellyel könnyen karban tarthatod a rendszeredet.
Én Fedora FC3 és FC4-et telepítettem már Acer notebookra, láttam futni több HP-s notebookon, de szerintem mindegyik disztribúciót fel lehet rakni notebookra is. Ha nagyon bizonytalan vagy, akkor mindegyik disztribúcióból töltse le egy Live CD-t és döntsd el, hogy melyik tetszik.

Üdv: Webappz

U.i.: Régi bölcsesség, hogy olyan disztribúciót válassz, amelyből a legtöbb segítséget kaphatod és van a közeledben olyan, aki ért hozzá (és természetesen hajlandó is segíteni :-) ). Azután, meg ha elakadsz akkor a Google a barátod.
9

azért...

virág · 2006. Dec. 12. (K), 13.08
Azért csak óvatosan, mert ez finoman szólva: nem így van... :) (mármint a "minden Linux jó" dolog) + (persze ha webfejlesztésre van értve, akkor arra igen, miért is ne lenne jó?)
11

Akkor, hogy van? :-)

Webappz · 2006. Dec. 12. (K), 17.44
A disztribúciókkal gyűlt meg a bajod vagy a kernelekkel? Nem egészen értem a válaszod, kifejtenéd bővebben?

Üdv: Webappz
8

linux server live CD - SLAMPP

Anonymous · 2006. Dec. 12. (K), 13.01
Hali!

Egy megrögzött winesnek mindenképp live cd distribuciót ajánlok. SLAMPP kimondottan szerver disztribució, de van hozzá grafikus felület is amivel tudod ellenőrizni a cliens oldali böngészést.

Itt be van lőve a apach-php-mysql páros

http://slampp.abangadek.com/wiki/HomePage

Nekem nagyon bevált és egy MySLAX Creator nevű programmal ami Win32 alatt futt kiirtam USB-re és ha kell arról bootolok és nem egy CD-ről.
12

Linux suxx

vbence · 2006. Dec. 12. (K), 18.20
Használj FreeBSD-t. Fényévekkel a linux előtt járnak..
13

FreeBsd? Minek?

Jano · 2006. Dec. 12. (K), 18.43
Kézzel fogható előnyőket is tudsz mondani, hogy konkrétan webes fejlesztésnél miben mutatkozik meg az a fényévnyi előny? Vagy esetleg csak jól megszivatja magát az aki FreeBsd-vel fejleszt otthon, hogy aztán az éles környetben a (jellemzően) linuxos host gépen más környezetet találjon.
14

Kernel

Anonymous · 2006. Dec. 12. (K), 20.41
A FreeBSD mikrokernel architektúrájú, szemben a Linux monolitikus kernelével. Ettől lassabb, de stabilabb. Legalábbis ezt tanitják az iskolában. :)
15

elony?:)

Anonymous · 2006. Dec. 12. (K), 22.35
Az hogy miylen editorban szerkeszt egy weblapot nem tokmind1?
(Mielott felre lenne ertve, ertem ezalatt, hogy ha ugy sem szandekozik elmerulni a szerver beallitasanak es hasznalatanak melysegeiben akkor minek egyaltalan a linux ?

Amugy en is a freebsdre szavazok szervernek, desktopom debian.


</noocx>
16

linuxos kornyezet

Anonymous · 2006. Dec. 12. (K), 22.37
ui, ketlem hogy olyan sokmindenben kulonbozne egymastol egy linuxos es egy bsds kornyezet
17

bsd desktopnak

Anonymous · 2006. Dec. 12. (K), 22.41
Ja es szerintem semmi akadalya hogy bsdt hasznaljon valaki desktopnak, legalabb szokja a leendo szervere kornyezetet (mar ha igenyes az illeto).
22

Konkreét előnyök

vbence · 2006. Dec. 13. (Sze), 11.04
Konkrét előny például a "ports". Hagyományosan packet-elből telepítesz szoftvert. Ilyen a .deb (debianon) és a .rpm (RedHat-re épülő disztribúcióknál). Ennek háránya, hogy a nagy méretek miatt a mirrorok viszonylag hamar elhalnak. A ports-ban viszont a forrásokat az eredeti gyártótol tölti le (pl ha Apache-ot telepítesz, akkor az az Apache hivatalos oldaláról jön) mindezt úgy mintha csak egy comagot teleptenél. - Így nincsenek olyan problémák a rendszer frissítésénél, mint pl az URPMI-val.
A telepítés után minimális konfigurációt igényelnek a cuccok. Minden be van szabva a rendszerbe. (Még a programkódot is módosítja egykét helyen a ports a tökéletes kompatibilitás érdekében. Melyik linux csinálja meg ezt?)

Az, hogy különbözik a linuxtól az nem érinti annyira a webfejlesztőt. Felhasználói szinten nincs nagyobb különbség, mint két linux között. Ugyanazok a jogosultságok, ugyanazok a programok elérhetőek (apache mysql, x11 stb).

A sebességtől való félelmet nem tudom hova tenni. A freebsd sebességben veri bármelyik linuxot. Ezt nem tudom ki vitatná. Ha fontos az erőforrás-használat a fejlesztői lapotopon, akkor csak még egy ok.

Amúgy BSD-ből 3 nagy disztibúció van. A free~ sebességre, az open~ biztonságra, a net~ kompatibilitásra van kihegyezve.

Na nem fényezem tovább a bsd-t. Nem kapok jutalékot...
18

off

Anonymous · 2006. Dec. 12. (K), 23.08
Egyáltalán nem szoktam szólni ilyenekért de ha legközelebb valamit írsz, olvassad vissza légyszíves.

Egyébként vagy Debian, vagy RedHat. Ha mindenféleképpen olyan kell ami rendes szerveren is szokott lenni. Mivel utóbbi fizetős ezért lehet valami Red Hat alapú is. De érdemes számba venni, hogy milyen szervereken fut a kódod (pontosabban milyen php/mysql/egyéb-felhasznált-program verziókon) és annak megfelelően dönteni. Hiszen attól, hogy felteszed az Ubuntu-t ami a legfrissebb verziókat szállítja mindenből, nem biztos, hogy előrébb leszel ha Debian Sarge alá kell egy programot megírni ahol még mindig php-ból 4.3.10, mysql-ből 4.0 van a hivatalos tárakban.

connor
19

nyilvan

Anonymous · 2006. Dec. 12. (K), 23.24
Ez csak szamomra tok egyertelmu hogy ha elkezdek fejleszteni valamit, amirol tudom hogy nem sajat szerveren lesz fent akkor megnezem hogy mire fejlesztek egyaltalan ? Tokmind1 milyen linux vagy milyen bsd..
21

mandrive?

Anonymous · 2006. Dec. 13. (Sze), 07.35
nekem valaki ezt tanácsolta mit szóltok hozzá?

http://www.mandriva.com/
23

mit is akarsz meg minek is?

rrd · 2006. Dec. 13. (Sze), 11.10
A rendes szervereken jópárféle linux lehet. Ezen belül jópárféle apache meg jópárféle php meg jópárféle mysql. Nem beszélve arról, hogy rendes szervereken nincs grafikus környezet, csak pár szerverprogram.

Szóval ha tesztelgetni akarsz akkor mindegy, abból a szempontból amire neked kell, mind egyforma.

Ha nem ismered a linuxot akkor válassz olyat amit egyszerű telepíteni és kezelni.
24

php, mysql, apache

Vas Dávid · 2006. Dec. 13. (Sze), 20.34
Ő engem az érdekelne, hogy honnan lehet apache-t letölteni ha lehet 2.0-t, mysql ha lehet 5-s változatot és php-t is és abból is 5-öst...

linux-ra kéne ugyebár...

mandriva(2007), suse 10, vagy ubuntu alá

bocs hogy titeket kérdezlek, de biztosra akarok menni, hogy ne gagyit szedjek le...
25

Csomag

vbence · 2006. Dec. 13. (Sze), 21.05
Mandiivában van URPMI. Guglizz rá "easy urpmi"-ra, ezzel beállítasz neki egykét mirrort. Ezután már csak annyi dolgod van, hogy beírod: "urpmi mysql5" - vagy hasonló, és már tölti is le a legfrissebb változatot. Persze, ha körülnézel a mirroron és kézzel töltöd le a szimpatikus verziót az is egy megoldás. Olyankor "rpm -i valami.rpm".
26

Nem kell külön letölteni

attlad · 2006. Dec. 14. (Cs), 02.54
Új programok telepítése általában csomagkezelő alkalmazáson belül történik. Tehát ez pl. Ubuntu-ban* úgy működik, hogy elindítod a csomagkezelő alkalmazást a menüből és ott a listából kiválasztod telepítésre a PHP, az Apache és a MySQL megfelelő csomagjait. (Habár gyorsabbnak tartom ezt parancssorban intézni.) Telepítéstől kezdve ha ezekből a programokból érkezik új verzió akkor automatikusan értesíteni fog a rendszer és egy kattintással telepítheted a friss verziót.

* Ez elsősorban a Desktop verzióra vonatkozik, a Server verzióban telepítéskor van egy LAMP Server opció is, ott legegyszerűbb azt kiválasztani ehhez.

Minimális angol tudással itt többek közt a fenti kérdésedre is olvashatsz megoldást: http://ubuntuguide.org/
27

Milyen MySql?

Vas Dávid · 2006. Dec. 23. (Szo), 02.12
Milyen MySql kell nekem az Ubuntu linuxhoz?
6.1-es az linuxom és 5.x-es mysql kellene...

http://dev.mysql.com/downloads/mysql/5.0.html

Ubuntu 6.06 LTS (Dapper Drake) downloads

itt nézegettem csak nem tudom, hogy melyik kell nekem, mert egyik 20 megás a másik meg 40 kilobájtos...

Nos szerintetek?

nem amd64-es van, hanem egy hazai pentium gépem, arra kéne de van egy lap-top is arra sem árt, de szerintem arra is ugye jó, ha a mezei gépre rámegy nem?
28

package managerrel szedd le

Dualon · 2006. Dec. 23. (Szo), 14.26
Terminálba:
sudo apt-get install mysql-server
Számtalan helyen, pl. Ubuntu Guide-ban is leírták. Devszervernél elég a localhost.
29

nincs internet

Vas Dávid · 2006. Dec. 23. (Szo), 16.02
Ok, csak ahol van a linux rendszer ott sajnos nincs internet...

az apache-t és a php-t már le is szedtem, de sajnos még feltenni nem tudtam, nem tudom van-e egyáltalán fordító a rendszeren
30

xampp

erenon · 2006. Dec. 23. (Szo), 19.37
ha nem akarsz profi rendszert, és interneted sincs, tehetsz egy próbát a xampp csomaggal,és társaival.
31

Ha nincs net

attlad · 2006. Dec. 26. (K), 11.51
Ha nincs net a célgépen, akkor is van lehetőséged használni a hivatalos tárolókat, az alapértelmezetten települő Synaptic egy egyszerű megoldást kínál erre:
http://beans.seartipy.com/2006/11/03/simple-way-to-update-ubuntu-edgy-with-slowno-internet-connection/

(+ http://aptoncd.sourceforge.net/ )