ugrás a tartalomhoz

Totális böngészőfüggetlenség

foxmulder · 2006. Nov. 19. (V), 13.15
Sziasztok!
Új vagyok még itt, bocs, ha nem ismerem a "járás"-t és lehet, hogy rossz kategóriába küldöm a kérdést!
Tudtok-e (minden bizonnyal) olyan módszert ami teljes böngészőfüggetlenséget biztosít?
IE és Mozilla között működik a javascript, desktop böngésző és XHTML-képes mobiltelefon között a link tag media attribútuma, de pl. a Lynx már nem kezeli egyiket sem, vagy azok a régi telefonok, amelyek csak a WML-t értik.
Vagy csináljam úgy, hogy az index.html legyen abszolút fapados, ahol ki lehet választani a médiát és az egymástól nagyon eltérő böngészőkre külön-külön oldalakat írjak? Ilyet viszont nemigen látok sehol.
Mi a bevett szokás? Merre induljak?

Köszönettel F. Mulder
 
1

Totális böngészőfüggetlenség

Anonymous · 2006. Nov. 19. (V), 14.36
Totális böngészőfüggetlenség nincs sajnos. Mivel új vagy, nem tudhatod, hogy a weblap gyártás legnagyobb kihívása éppen az, hogy a végtermék minél inkább böngészőfüggetlen legyen. Mivel egy telefon, és az ősrégi lynx nyilvánvalóan nem ismeri ugyanazokat a dolgokat, kilátástalan dolog arra utazni, hogy minden mindenhol egyformán látszódjon.
Elv lehet az, hogy annyira lecsupaszítod a tartalmat, hogy csak olyanok szerepeljenek benne, amiket minden valaha készült böngésző ért. Ilyen például az "a href", a "b", "p", és társaik.

Gyulus
2

Totális böngészőfüggetlenség

Anonymous · 2006. Nov. 19. (V), 15.59
Nem azt szeretném, hogy minden böngészőben egyforma legyen a megjelenés (bár az IE-ben és a Mozilla (és társai)-ban ez megoldható), hanem azt, hogy egyáltalán elérhető és értelmezhető legyen nagyjából ugyanaz az információ. Ezt meg lehet csinálni néhány, egy lecsupaszított oldalon lévő "Kattintson ide, ha lynxet használ, ide meg, ha ősrégi mobilt..." linkkel (ekkor esetleg egy rém randa oldal fogadja a desktop böngészőket), vagy azzal, ha más-más webcímen érhetők el az alternatív tartalmak, de ez a két megoldás van csak, nincs valami szerver oldali varázslat (a PHP-t annyira nem ismerem)?

Köszönettel F. Mulder
3

Logikus felépítés

vbence · 2006. Nov. 19. (V), 17.10
Egy korszerű (CSS alapú, szemantikus) tervezéssel az oldalad tökéletesen használható lesz LYNX és WAP megjelenítőkkel is. Ha a grafikus böngészők különbségit áthidaltad, akkor ez már csak "sétagalopp" ahhoz képest. Itt csak az a fontos, hogy a forrásban az egyes elemek fontosságuk szerint szerepeljenek:
- link a főoldalra, esetleg feljebb lépés a kategóriában
- valódi tartalom
- kapcsolódó linkek (dokumentumonkét változik)
- navigációs linkek (minden dokumentumnál állandó)
- reklámok, láblécek

AJAX-os alkalmazás persze csak "vastagabb" kliensekben fog menni, de formokat azért tudsz kezeni butább kliensekben is.
4

Totális böngészőfüggetlenség

Anonymous · 2006. Nov. 19. (V), 18.37
Köszi, a lényeg olyasmi lett volna, hogy lehetséges-e egyáltalán. Ezek szerint igen.
Rávetem magam a dokumentációkra (cikkek itt és a honlapodon, stb).

:-)

F.Mulder
5

Totális böngészőfüggetlenség

Anonymous · 2006. Nov. 19. (V), 18.53
Ezt meg lehet csinálni néhány, egy lecsupaszított oldalon lévő "Kattintson ide, ha lynxet használ, ide meg, ha ősrégi mobilt..."

Ennél azért lehet egy kicsit jobban automatizálni. A programod képes felismerni azt a klienst, amivel böngésződik éppen. (HTTP_USER_AGENT).
Ezután annyi a dolgod, hogy csinálsz annyiféle template-et, ahány féle böngészőt ki akarsz szolgálni, és a HTTP_USER_AGENT alapján azt hívod be, amelyikre szükség van.
(Mindazonáltal nem tudok elképzelni olyan site-ot, aminél szükség van arra is, hogy lynx-szel is, és a legújabb telefonnal is egyformán működjön, de ez legyen az én problémám.)

Gyulus
6

totális böngészőfüggetlenség

Anonymous · 2006. Nov. 19. (V), 19.12
Most, hogy mondod, én sem (tudok elképzelni olyan site-ot...) inkább csak elvi volt a kérdés.

F. Mulder
7

minta

noocx · 2006. Nov. 21. (K), 09.39
Udv!

Az alistapart.com egy jo pelda erre amit csinalni szeretnel (mobilon is elvezheto, persze vannak hibai, de kezdetnek megteszi), de szerintem ha szemantikusan es helyesen irod a markupot es ugy alakitod ki az oldal strukturajat, navigaciojat, funkcioit akkor el lehet erni hogy minden eszkozon tokeletesen hasznalhato legyen.

</noocx>
8

mobil emulátor

foxmulder · 2006. Nov. 21. (K), 20.56
Jut eszembe, nem tudtok ajánlani Linuxon használható Nokia (Series40) XHTML böngésző emulátort? Vagy elég, ha a desktop böngésző bal-felső 127x160 pixeles részében gondolkodom?

F. Mulder
9

Opera mini

jeti · 2006. Nov. 22. (Sze), 10.58
Pl.: Az Opera mini-n jól jelenik meg az összes régebbi típusú táblázatos honlap is. Szerintem még a kereteket is tudja kezelni.
Sok telefonon és platformon lehet használni.