ugrás a tartalomhoz

JS névütközések

mind1 valami név · Feb. 19. (V), 09.35
Mivel szinte minden JS ismeretem elfelejtettem, rácsodálkoztam arra az érdekességre, hogy a <script src="..."> segítségével betöltött kódokban használt változónevek publikusak. Persze, tképp logikus, csak meglepett.
Kivédeni borzasztó egyszerűnek tűnik: { ... }
Szóval egy névtelen blokkba pakolom az egészet.
Egy dolgot nem értek: miért nem láttam ilyet leírva sehol?
Gondolom van valami probléma vele, különben a tutorialok nem adnának olyan programokat kezdők kezébe, ahol gond lehet egy névütközésből.
Én is csak azért vettem észre, mert a const típust ugye nem illik duplán definiálni, én meg egy tutorial eredeti kódját és az abból átírt változatomat egy html-be töltöttem be. :)
 
1

Modul illetve függvény

Poetro · Feb. 19. (V), 14.04
Manapság a kódot modulokba tesszük, és a változókat pedig függvénybe. A modulok és függvények változói nem publikusak. Amikor pedig egy modult importálsz egy másikba, akkor is csak a publikus részeket láthatod.
2

Megint eljutottam oda, hogy

mind1 valami név · Feb. 19. (V), 23.38
Megint eljutottam oda, hogy jobb nem kihagyni részeket a tutorialokból, arra hivatkozva, hogy "ezt úgyis tudom". Mert érnek ilyen meglepetések. A mozilla doksijában a bevezető részeket átugrottam, pedig ott írnak ilyen apróságokat, hogy a var az local/global, a let, const pedig local scope...