ugrás a tartalomhoz

sport vs produktivitás

mind1 valami név · 2020. Már. 22. (V), 18.01
Télen hideg volt a bringázáshoz, futni kezdtem, mert azt hittem, segít fogyni...
(A kutyám a ~8 kilójából már leadott tíz dekát :D)

Fura: a téli szürkeség okozta depressziós hangulat ellen nagyon jó "antidepresszáns", de azt vettem észre, hogy egy pár km-es kocogást követően olyan zombi leszek, hogy órákig képtelen vagyok bármivel foglalkozni, ami mondjuk egy tea elkészítésénél bonyolultabb.
Ti hogy vagytok ezzel?
A sport titeket is leamortizál agyilag? :)
 
1

De jó kérdés :)

Pepita · 2020. Már. 23. (H), 15.21
Szia!

Én teljesen különválasztom a munkát és a szabadidőt, így nem tudok arról konkrétan nyilatkozni, milyen lenne sport után dolgozni...
Viszont jelenleg eléggé elfásít - rozsdásít a home office, még kevesebbet mozgok, mint előtte, és nyilván ez sem jó.
Emiatt szombaton bringáztam egy jót, de nem dolgoztam utána. Nagyon elfáradtam, ezért pihentem 1-1.5 órát, utána nem okozott gondot zenélni.
Mivel a zene is hasonló (mégis egész más) összpontosítást igényel nálam, ez alapján a kérdésedre a válaszom: nem, engem nem amortizál le agyilag, vagy csak rövid időre.

Számomra nagyobb gond, hogy mit tudnék mozogni a közeljövőben, errefelé a bringázás se ajánlott már..
2

A bringázással mi a gond?

mind1 valami név · 2020. Már. 23. (H), 21.22
A bringázással mi a gond? Többnyire egyedül vagy, nincs közvetlen kontakt más emberekkel... max. az idő nem olyan most pár napig. :)
6

Bocs a késői válaszért,

Pepita · 2020. Ápr. 7. (K), 09.40
épp az a gond, hogy nem vagyok egyedül. :)
Ha percenként jön szembe valaki (vagy még gyakrabban), akkor valójában ugyanúgy közösségben vagy, ahol nem kéne.
Sajnos mára oda jutottunk, hogy a közeli tóra is csak olyan helyre tudunk lesétálni, ami csaknem megközelíthetetlen a meredek part miatt - itt van esély min. 2 m-t tartani másoktól.
Népszerű bringaút megy erre, a bringások fele tudja, hogy a mi utcánk jobb minőségű ezen a szakaszon, mint a bicikliút. A franciaerkélyen míg elszívok egy cigit, 6-8 bringás megy el előttünk...
Hétvégén már kocsival is mentek "piknikezni" az "okosak" a tóhoz - oda, ahova be se szabad kocsival hajtani. :(
3

Ha fogyni akarsz, akkor lazán

inf · 2020. Már. 28. (Szo), 16.25
Ha fogyni akarsz, akkor lazán kell alacsony pulzussal, és mennyiséget. Én napi 5km 27-30 perc kocogással leadtam 10kg-ot 3 hónap alatt, de nekem azért van a futásban néhány év múltam, és tényleg minden nap csináltam időjárástól, kedvtől, időponttól, nyaralástól, stb. függetlenül. Ha ugyanezt a távot 20 perc alatt csinálnám, akkor azért nekem is lefőne a kávé a végére, és a fogyás egyáltalán nem menne, mert az a sebesség már anaerob nálam. Venni kell pulzusmérőt, aztán azzal nagyjából be tudod lőni, hogy mi az aerob neked: link, de anélkül is viszonylag egyszerű, ha még tudsz énekelni, akkor aerob, ha már nem, akkor vissza kell venni, ha a fogyás a cél. Sokan gyaloglással kezdik egyébként, mert már a kocogásnál is túl magas a pulzusuk. Szóval ez tényleg arról szól, hogy türelem kell hozzá, és rá kell szánni az időt. Más sportoknál is így van, pl evezéssel és bringával is ugyanígy lehet fogyni.
4

Jó, ez egy más téma, én

mind1 valami név · 2020. Már. 28. (Szo), 17.12
Jó, ez egy más téma, én tényleg arra lennék kíváncsi, hogy mikor valaki eljut oda, hogy "na, mára eleg volt", akkor utána van-e ereje dolgozni :)

Pulzusmérőm van, szerinte a "futásom" fele zsírégetés, de ebből kb semmit sem érzek. Ellenben némi bringázás segített eddig minden évben. Ez ugy mínusz négy kiló szezon elején, aztán vége. (Cukros/IRs vagyok, nem is fiatal, itt már sokkal több erőlködés kéne a valós fogyáshoz, nem megy)
5

Nekem van. Amikor minden nap

inf · 2020. Már. 29. (V), 01.43
Nekem van. Amikor minden nap futok, akkor vannak nehezebb időszakok, de olyanok is, hogy képtelen vagyok leállni, és dupla annyit csinálnék.