ugrás a tartalomhoz

Ti hogyan egyesítenétek több időpontra vonatkozó előrejelzést?

inf · 2019. Dec. 24. (K), 05.02
Van egy érdekes problémám, ami annyira nem tűnik triviáisnak. Van többfajta előrejelzésem, pl 3h, 9h, 1d, 3d, stb... Ha az előrejelzés megfelel bizonyos paramétereknek, akkor értesíteni kellene a usert, hogy dolog van. Pl Mari néni mosni akar a napokban, de csak akkor ha szép napos idő van, mert akkor tud teregetni. Na most az rohadtul nem világos, hogy mikor értesítsem, hogy lehetne mosni. Pl hétfőn szóljak, hogy csütörtökön talán moshat? Vagy minden nap szóljak neki, hogy x időn belül talán okés lesz? Még van egy olyan dolog is, hogy minél hosszabb távú egy előrejelzés, annál bizonytalanabb. Szóval előfordulhat, hogy hétfőn azt mondom, hogy csütörtök okés, aztán szerdán sztornózóm az egészet, mert mégis esőt mondanak, aztán csütörtökön kiderül, hogy mégsem lesz eső. Rendesen meg lehet kavarni vele. Erre van bármi megoldás? Én tanácstalan vagyok jelenleg, de még agyalok rajta. Igazából az a bajom, hogyha már egyszer ennyi adat rendelkezésre áll, akkor jó lenne felhasználni mindegyik előrejelzést. Mert simán lehetne pl csak az 1 naposat használni, és eldobni a másik hármat, de azzal úgy érezném, hogy nem tájékoztatom megfelelő képpen az illetőt.
 
1

Elsőre az jött le, hogy

inf · 2019. Dec. 25. (Sze), 03.20
Elsőre az jött le, hogy érdemes a felhasználói elvárásokhoz igazítani, hogy melyik előrejelzéseket használjuk. Pl ha valami nem igényel előkészületet, akkor arra simán lehet a rövid távú előrejelzést használni, míg ha igényel előkészületet, akkor a hosszú távú is szükséges, és a rövid távú csak megerősítésre szolgál. Ugyanígy, ha valami hosszabb ideig tart, akkor érdemes a hosszú távú előrejelzést nézni, hogy a teljes időtartamig kitartson a keresett állapot. Szóval ez eléggé alkalmazás függő, hogy melyiket érdemes használni, illetve felhasználó függő is lehet. Ha az időjárásnál maradunk, akkor pl a viharvadászoknál lehet olyan, akinek egy napos út a régióba érni, és emiatt szüksége van hosszú távú előrejelzésre, meg lehet olyan, aki a viharos régióban él, és elég neki fél óra, hogy összekapja magát, és kimenjen forgószelet filmezni. Aztán persze olyan is van, aki a régióban él és szeretné előre tudni, hogy mikor vehet ki szabit úgy, hogy nem kési le egyik vihart sem. Neki mindkét előrejelzés típusra szüksége van. Érdemes legalább kétféle előrejelzést biztosítani a felhasználónak ezek miatt. Egyébként ez "weather alert" néven fut. Majd olvasgatok a témában, aztán kiderül kik hogyan oldották meg a problémát. Igazából nem csak időjárásra alkalmazható, hanem bármikor, amikor értesítést kell küldeni egy-egy előrejelzett eseményről, lehet az tőzsde, foci, szerencsejáték, hőmérés, és még vagy ezer dolog...
2

Másodikra az jött le, hogy a

inf · 2019. Dec. 25. (Sze), 03.53
Másodikra az jött le, hogy a fő problémám az egyesítéssel, hogy bár azonos threshold-ot tudok beállítani mindegyik előrejelzésnek, de a pontosságuk eltérő. Tehát mondjuk 30 percnél 5/10 a threshold és +/-1 az stdev, de 3 naposnál 5/10 a threshold és +/-4 az stdev. Értelemszerűen a 3 naposnál érdemes feljebb emelni a thresholdot, hogy nagyobb biztonsággal legyen meg ténylegesen az érték. Úgy néz ki, hogy ténylegesen valamilyen statisztikai problémám van, de majd holnap átgondolom, hogy pontosan mi ez, és hogyan oldható meg. Egyelőre nincs semmi adatom arról, hogy mennyire pontosak az előrejelzések, amiket használok, de már rákérdeztem emailben, mert számítottam rá, hogy kelleni fog ez az adat valamire.
3

Humán faktor

vbence · 2019. Dec. 25. (Sze), 12.48
A Nate Silver-féle könyvben vannak jó példák az előrejelzések emberi értelmezéséről, egy konrét időjárási: a fals negatív előrejelzésnek súlyosabb köbetkezményei vannak, mint a pozityvnak, ezért olyat nem hallasz, hogy 15% az esély az esőre, onyankor jó szándékkal rádobnak egy kicsit, és 25%ot mondanak hogy tudatosuljon, hogy "eshet"... :D
(A százalékokra nem pontosan emlékszem, de kb ez volt a lényeg.)

https://en.wikipedia.org/wiki/The_Signal_and_the_Noise
4

Itt most éppen sarki fényről

inf · 2019. Dec. 25. (Sze), 16.32
Itt most éppen sarki fényről küldök értesítést mobilra a NOAA előrejelzései alapján, de végülis általános probléma ez mindegyik előrejelzésnél, hogy gyengébb a pontossága a hosszú távú előrejelzéseknek, és a rövid távú akár mutathat teljesen mást is, ahogy közeledünk az adott naphoz. Szerintem az a megoldás, hogyha van egy küszöbértékem valamire, ami a rövid távúnál riasztást vált ki, akkor a küszöböt feljebb kell tolni a hosszú távúnál, hogy ugyanakkora valószínűséggel legyen fals pozitív, mint a rövid távúnál. Gondolom ehhez ismerni kell az eloszlást mindkét esetre, hogy ki lehessen számolni, hogy mennyivel kell feljebb tolni. Ami érdekes, hogy az én esetemben nem csak az erősségről van infom, hanem a látható sarki fény valószínűségéről is, úgyhogy ha hitelesek ezek a valószínűség adatok, akkor talán elég egy valószínűség thresholdot használni mindkettőre, és nem kell állítani semmin. Tőzsdei előrejelzésnél viszont a fenti sávos átszámolós módszer, ami működhet, vagy ha mondjuk $50 a határérték, akkor ahhoz kiszámolom, hogy mekkora esélye van, hogy eléri, vagy felette marad az előrejelzés szerint, és a valószínűségre is beállítok egy határértéket, nem csak az árfolyamra. Komplikált, de megoldható.

Amit felhoztál az nem az előrejelzés miatt van, hanem mert a százalékos valószínűséget az emberi agy teljesen irreálisan értelmezi. A lottó szokott erre lenni a legjobb példa, minél nagyobb a nyeremény, annál kevésbé törődnek azzal, hogy 0.000001% a valószínűsége, hogy éppen ők nyerik meg. Vagy pl a ráknál ha 17% esély van az 5 éves túlélésre, akkor mindenki azt mondja, hogy ő lesz az a 17%, ahelyett, hogy próbálna felkészülni rá, hogy valószínűleg bele fog halni. Szóval a valószínűséget az emberi agy annak megfelelően torzítja el, hogy minek a valószínűségéről beszélünk, de valószínűleg még ha valami semleges dologról van szó, akkor is torz a képünk róla.

Én egyébként a fentiek miatt nem is fogok %-os értéket írni, hanem csak egy üzenetet, hogy előfordulhat sarki fény, vagy hogy szinte biztosan lesz sarki fény. Azt hiszem majd több küszöbértéket állítok be eltérő szövegekkel, pl 50-75-90%-nál.

Egyébként írok majd magamnak tőzsdés előrejelzőt is, úgyhogy ahhoz is jó átgondolni ezt a riasztási témát.