ugrás a tartalomhoz

Tárhelyen fejlesztés közben A kapcsolódás sikertelen hibaüzenet

Atomi · 2019. Aug. 21. (Sze), 20.04
Jó estét!


Miután hosszú hónapok óta nem sikerült megoldást találni, hátha itt valaki kirázza a megoldást az ujjából.

Szóval egy weboldalt építek CMS-sel egy fizetős tárhelyen. Minden rendben, kivéve, amikor adminként valamit állítok az oldalon, vagy tesztelek, akár csak egy egyszerű szöveges tartalmat mentek, vagy beállítok valamit (Drupal), szóval akkor váratlanul, nem meghatározható, hogy mi váltja ki, az alábbi hibaüzenettel elszáll az oldal:

A kapcsolódás sikertelen

A Firefox nem képes kapcsolatot létesíteni a valami.hu helyen lévő kiszolgálóval.

A webhely ideiglenesen nem érhető el vagy túlterhelt. Próbálja újra pár perc múlva.
Ha semmilyen oldalt nem tud letölteni, ellenőrizze a számítógépe hálózati kapcsolatát.
Ha a számítógépet vagy a hálózatot tűzfal vagy proxy védi, ellenőrizze, hogy a Firefox számára engedélyezett-e a webhozzáférés


- A szolgáltató azt mondja nincs náluk gond.

- Az internetszolgáltató (mobilnet), azt mondja nincs náluk gond.

Saját gépen (Wamp server) ugyanezzel nincs gond.


Csak a tárhelyen, és akkor, amikor fejlesztés történik.

Ha kikapcsolom ideiglenesen a tűzfalamat, akkor jelentősen lecsökkennek ezek az esetek, amúgy egy óra alatt vagy tucatszor előfordul.

Így pedig nem lehet fejleszteni, mert ki tudja milyen adatbázis keletkezik ezekkel az elszállásokkal.
 
1

Jól sejtem, hogy a szerver

mind1 valami név · 2019. Aug. 21. (Sze), 23.30
Jól sejtem, hogy a szerver logokhoz nem férsz hozzá és a szolgáltató supportja sem túl készséges e témában?

Csak találgatok, szóval lehet, hogy hatalmas marhaságot írok, de amit írsz, abból nekem az jön le, hogy amikor módosítasz valamit a szerver oldalon, újraindul mondjuk a web szervered(??? Ez tárhely esetén elég hülyén hangzik, amennyire még emlékszem ezek működésére, de általában ilyen esetben válik eléehetetlenné a szolgáltatás)
3

Épp ellenkezőleg,

Atomi · 2019. Aug. 22. (Cs), 13.24
Épp ellenkezőleg, készségesek, már tucatnyi levelet váltottunk a hónapok alatt, logokhoz is hozzáférek, cPanel-es felület. A baj az, hogy nincs hiba, ami erre utalna.
5

Ami még eszembe jut: vpn,

mind1 valami név · 2019. Aug. 22. (Cs), 14.43
Ami még eszembe jut: vpn, proxy nincs közted és a szerver közt?
Nem változik a szerverről látszó címed menet közben?

Ilyen jelenséggel egyszer találkoztam: clusteres szerver, ahol a terhelés megosztást a DNS csinálta úgy, hogy minden kérésnél másik fizikai szerver IP-jét adta vissza a valami.hu-ra és a sok szerverből egyen futott az op.rendszer, de a web szerver állt.
6

Nem, tök sima

Atomi · 2019. Aug. 23. (P), 15.09
Nem, tök sima csatlakozás.

Az a baj, hogy egy ideje nem ADSL-lel netezek, hanem mobilról és nem tudom kipróbálni, hogy ADSL-lel van-e ilyen. Ugyanis a mobilnet ingadozó, van, hogy gyorsabb, mint az ADSL, de ingadozó. A feltöltési sebesség mostanában nagyon alacsony, volt, hogy több Gbit volt, sőt, korábban még olyan időszak is volt, hogy a feltöltési sebesség több tíz Gbitet is elért, és a letöltési is, aztán most inkább 1 alatt van, de van, hogy csak 0,2, de mér mostanában sokszor 0-t is.
Szóval mi van, ha nincs elég feltöltési szélesség, ami a kapcsolat visszaigazolásához kell, vagy mi, arra gondolok, hogy ha jól tudom nem csak akkor kell feltöltés, ha konkrétuma feltöltünk valamit.
7

Az a Gbit csak elírás, ugye?

mind1 valami név · 2019. Aug. 23. (P), 15.26
Az a Gbit csak elírás, ugye? Nekem még vezetéken sincs több 100Mbps-nél. ;)

Igen, ha valamit csinálni akarsz a neten, ahhoz felfelé is kell valamennyi szabad sávszélesség. Ha épp töltesz felfelé valamit és az elhasználja a rendelkezésre álló sávszélességet, akkor jöhet ilyen hiba is, mert a böngészőtől nem jut el a szerverhez a kapcsolat kezdeményezésére szolgáló csomag.
De én úgy értettem, hogy ezek a szakadások csak olyankor jönnek, amikor már fel van töltve a módosítás. Ha a háttérben még dolgozik valami... hát az akár okozhat ilyen jelenséget is.
Mobilnettel nem sok dolgok van/volt, szóval csak annyit tudok róla, hogy messze nem biztosít a vezetékessel azonos stabilitást, sebességet, válaszidőt. Legalábbis az, ami nekem van.
8

Méghozzá kibaszott nagy

Atomi · 2019. Aug. 24. (Szo), 22.05
Méghozzá kibaszott nagy elírás! :-) Igen, Mbit.

A szakadás a művelet közben történik, pl. egy modult frissítek, vagy feltöltök egy tartalmat, elkezdi csinálni, aztán csinálja, csinálja, majd egyszer csak HOPP és kiesik és jön az üres böngészőablak a hibaüzenettel.

A napokban először találkoztam pár hasonló hibával más oldalain, itt van pl. ez, itt ugyanaz a hibaüzenet jött az előbb, amikor rámentem, utánanéztem és ha jól sikerült utánanéznem, már nem létezik a domain. Na így már mégis csak a tárhely szolgáltatóra gyanakszom, hiszen ezzel úgy tűnik, hogy nem elérhető a domainom az interneten adott esetben:

http://drupalthemecreator.org/

Hmm. Probléma az oldal megkeresésekor.

Nem lehet a(z) www.drupalthemecreator.org helyen lévő kiszolgálóhoz csatlakozni.

Ha a cím helyes, akkor itt van három lehetőség, amit megpróbálhat:

Próbálja újra később.
Ellenőrizze a hálózati kapcsolatot.
Ha van kapcsolat, de tűzfal mögött van, akkor ellenőrizze, hogy a Firefox böngészőnek van-e joga a web eléréséhez.
9

Ez még simán lehet attól,

mind1 valami név · 2019. Aug. 25. (V), 00.11
Ez még simán lehet attól, hogy az upload túlterheli a kapcsolatot és amíg az megy, a névfeloldás sem működik.
Mondhatnék olyanokat, hogy készíts egy lokális, caching dns-t, állíts be QoS-t és korlátozd az upload által használható sávszélt, de már nem tudom, hogyan lehet :(
Ha ezek mondanak valamit, akkor érdemes megpróbálni talán, ha nem, akkor inkább ne.
2

A drupal logjában nincs

Endyl · 2019. Aug. 22. (Cs), 09.30
A drupal logjában nincs semmi?
4

Ezzel kapcsolatos nincs.

Atomi · 2019. Aug. 22. (Cs), 13.24
Ezzel kapcsolatos nincs.
10

Mobilnet

Pepita · 2019. Aug. 27. (K), 15.19
Ki a mobilnet szolgáltatója?
Csak mert az egyiknél 2 évig szívtam a gyors, de nagyon sűrűn hálózatot váltó (és emiatt megszakadó) kapcsolat miatt, és végig csak hazudoztak.
Aztán hosszú idő után véletlenül tudtam meg a valódi okot:
a szomszéd 10 emeletes tetején egy másik(!) szolgáltató mobilnetet is "adó" antennája zavar be annyira, hogy akár egy másodperc alatt többször is sávot / hálózatot vált az én eszközöm.
Természetesen nem az én szolgáltatómtól tudtam meg ezt...

Szóval a fentiek alapján (semmi log a szerveren, és böngésző szerint nincs net) azt gondolom, hogy a neted szakadozik a nagyobb forgalom alatt / miatt.

A legrosszabb az a mobilnetnél, hogy nincs garantált sávszélesség, és az én (már csak volt) szolgáltatóm kijelentette, hogy a 0 bit/s "sebességű" internet is létező aktív szolgáltatás, azzal együtt, hogy még dns feloldás se működik... Szóval ő nyújtja a szolgáltatást, csak hát nincs garantált sávszél...

Ha a mobilnet esetleg router-en van, akkor elvileg kéne tudni azon forgalmat nézni, illetve mikor vált hálózatot (3G, 4G, stb). Ha olyankor, amikor a hiba történik, akkor meg is fogtad. Változtatni viszont nemigen tudsz rajta, kb csak vezetékes bekötéssel.

Esetleg érdemes belőni a mobilnetet fixe az egyik hálózatr (amelyik stabilabb), de kicsi az esély, hogy ennyivel megoldható.
11

Telenor. És a korlátlan

Atomi · 2019. Aug. 27. (K), 23.59
Telenor. És a korlátlan előfizetés, amit kb 1 év után megszüntettek, de még tartják.
Kérdeztem is tőlük, nem azért rosszabb-e most, mert ezzel akarnak lebeszélni róla, hogy áttérjek egy korlátos előfizetésre? Persze azt mondták nem.
Abban az időben jellemző volt a több tíz Mbit-es sebesség, akár még feltöltési oldalon is, most már a letöltés bőven 10 Mbit alatt van általában.
Ja, és ha valaki hív, akkor pár perc után megszakad a net szintén.
Pedig a fővárosban vagyok, szóval azt se lehet mondani, hogy lefedettségi probléma. Meg, hát ugye nem is volt.
Próbáltam 4G-ről 3G-re, akkor bár lassabb, de kicsit élőbb a feltöltés. 2G az már nulla.
De mi van máshogy, amikor adminként szerkeszt valaki egy CMS-t, mint ha csak felhasználóként? Mert úgy vettem észre, hogy csak az előbbi esetben.
12

Érdemes lenne megnézni

inf · 2019. Aug. 31. (Szo), 11.14
Érdemes lenne megnézni vezetékes nettel is, hogy mi a helyzet. Én úgy sejtem, hogy egy sima mikro -> makro USB átalakító plusz egy USB - ethernet adapter elég lenne ahhoz, hogy a mobilodra köss vezetékes netet, ha nincs más hordozható eszközöd. Ha android, akkor elvileg fel fog csatlakozni gond nélkül, legalábbis úgy rémlik már próbáltam ugyanezt. Csak egy haver kell, akinek van routere meg net előfizetése.

Alternatív megoldás, ha tudod pingelni közben folyamatosan a google.com-ot vagy a google DNS-t 8.8.8.8, és ha az is megszakad az adminos mizéria miatt, akkor szinte biztos, hogy csak a te neteddel van a gond, és nem a szerverrel.

Szerintem is valószínűbb, hogy a mobilnet szakadozik, és nem a szerverrel van a gond. Kellene lenni valaminek a logokban, ha az utóbbi lenne igaz.
13

Megpróbálom a ping-et

Atomi · 2019. Szep. 1. (V), 16.05
Megpróbálom a ping-et hosszabban, kicsit már csináltam.
De ha nagyon lassú a feltöltés, mondjuk alkalmanként 0,0x a ping lehet, hogy akkor is működik, tehát nem fog hibát jelezni, nem?

USB vezetékről megy a net a mobilról, vezetékes tesztre most nincs lehetőségem itt, akkor már rég kiderítettem volna.

Amúgy nem értem, miért iktassam a vezetékes és a gépem közé a mobilt?
14

Ja bocs, azt hittem mobilról

inf · 2019. Szep. 1. (V), 23.16
Ja bocs, azt hittem mobilról netezel. Gondolom a mobilnet miatt jött ez az asszociáció. Nyilván nem kell, ha laptopról vagy ilyesmiről megy.
15

Szinte gondoltam :-D

Pepita · 2019. Szep. 4. (Sze), 10.41
Telenor - én a fenti eset lezárásaként egyszerűen nem adtam többé 1 Ft-ot se nekik. :)
Azt se hidd el, ha ők kérdeznek valamit. Minden hibabejelentésre (elvileg) megnézik a saját logjaikat, ha abban nem találnak hibát (vagyis az ő szerverük működött), akkor magasról leszarják, hogy neked volt-e neted.
Maga a sebesség függ attól is, hogy egyszerre mennyien vagytok ugyanazon a hálózaton, és az utóbbi időben lényegesen több ember számára lett elérhető a mobilnet (árban). Pesten valószínűleg az infrastruktúra fejlesztése messze elmarad az előfizetések növekedésétől.
Ugyanakkor belvárosban / lakótelepen simán járhatsz ugyanúgy, mint én jártam: egy közeli antenna túl nagy "térereje" bezavarja az eszközödet.
A 3G is azért stabilabb, mert modernebbek az eszközök, már szinte nincs olyan, ami ne tudná a 4G-t, és by default setting, hogy keresse a leggyorsabbat. Emiatt kevesebben "lógnak" a 3G-n, stabilabb az alacsony sebessége.

De mi van máshogy, amikor adminként szerkeszt valaki egy CMS-t, mint ha csak felhasználóként?
Gondolom adminként képeket / fájlokat is töltesz fel a tartalomhoz, és vannak olyanok szerveroldalon, mint pl max_input_time. Ennyi ideig "várja" a szerver, hogy az összes POST adat "feltöltődjön". Ha nem érkezik be (lelassult / megállt a mobilneted), eldobja az egészet. Ha csak "user vagy", akkor pl nincs képfeltöltés; ez az itteni hozzászólásom összesen 1-2 kB adat lesz, ami elenyésző adatmennyiség mondjuk egyetlen darab 3-4 MB-os képhez képest. Illetve ha csak nézegeted az oldalt, akkor felfelé párszáz byte csak a request header, lefelé meg nem érdekli a szervert, hogy tehozzád mennyi idő alatt jut el a tartalom.

Tudom, hogy mennyire szívás instabil mobilnettel bármit is csinálni, ezért azt javaslom, hogy
- valahogyan oldd meg, hogy ne mobilnet legyen és / vagy
- ne az éles oldalon csináld azt, amit fejlesztésnek hívtál, hanem a saját gépeden húzz fel egy fejlesztői környezetet (a te géped a szerver is), így nem kell hozzá net, hogy "netezz" localhost-on. És amikor kész egy adott fejlesztés, akkor azt telepíted az élesre, adott esetben egy havertól, akinek jó nete van (build - deploy).
16

ne az éles oldalon csináld

inf · 2019. Szep. 6. (P), 05.33
ne az éles oldalon csináld azt, amit fejlesztésnek hívtál, hanem a saját gépeden húzz fel egy fejlesztői környezetet (a te géped a szerver is), így nem kell hozzá net, hogy "netezz" localhost-on. És amikor kész egy adott fejlesztés, akkor azt telepíted az élesre, adott esetben egy havertól, akinek jó nete van (build - deploy).


+1
17

Ezt teszem, de ki kell

Atomi · 2019. Szep. 7. (Szo), 14.06
Ezt teszem, de ki kell próbálni majd élesben is és vannak dolgok, amik a szerveren máshogy vannak, tehát ott is lesz szükség állítgatásra.
18

Nem, mint írtam adminként is

Atomi · 2019. Szep. 7. (Szo), 14.13
Nem, mint írtam adminként is sokszor a semmitől hal el az oldal, amúgy meg képeket fognak feltölteni a felhasználók, ami szintén normális egy honlapon.

Azt lenne jó tudni, hogy amikor pl. épp egy beállítást eszközölök és közben kiesik az oldal, akkor az adatbázisba hibás értékek kerülnek, vagy semmi? Mi az elve a MySQL-nek, van egy végső ellenőrző bit, vagy valami, ami ha nem érkezik meg, akkor eldob mindent, amit előtte kapott? Mert azt még elviselném egy ideig, hogy ismételten be kell állítanom valamit, de ha szétszaródik a adatbázis és emiatt kiszámíthatatlan hibák keletkeznének, az nagy gáz lenne.

A mobilnetem az a korlátlan, amit fél éve megszüntettek. Én erre gyanakszom, hogy direkt lassítják nekem, hogy ne erre fizessek elő. Mondom, az első évben képtelenül magas feltöltési sebességek voltak, most meg a 0 és valamivel jobb feltöltés van.

Azért is tetszett a mobilnet, mert azért már itt lenne az ideje, hogy az ember tényleg bárhol dolgozhasson, nem csak ahol vezetékes net van.
19

Ha a te neted szakad meg

inf · 2019. Szep. 7. (Szo), 21.13
Ha a te neted szakad meg kérés közben, annak nincs hatása az adatbázisra. Ha a webszerver áll le, akkor az csak akkor gond, ha nem használsz tranzakciókat. Ha az adatbázis szerver áll le, akkor esetleg megkavarodhat az adatbázis.
20

99% nincs baj

Pepita · 2019. Szep. 9. (H), 09.04
Ha a te neted szakad meg kérés közben, annak nincs hatása az adatbázisra.
Nagy valószínűséggel ez is történik, letelik az input time és úgy egyben eldobja a kérést feldolgozatlanul.
Drupal verziót nem írtál fent, de valószínűleg tranzakcióban "nyomja", úgyhogy az egyik szerverhiba is valószínűleg védett.
A neted miatt továbbra is azt tartom legvalószínűbbnek, hogy eldobja a kérést, így semmi nem kerül adatbázisba.
Még esetleg annyi bibi történhet, hogy a kép feltöltődik valahova (fájl), de nem fogod "látni", mert az adatbázisba már nem került be a hozzá tartozó adat. De ennek nagyon kicsi az esélye.

Amit "ellenőrző bitnek" hívsz, az nem létezik mysql db-ben, de a tranzakció nagyon hasonló. Ez kb úgy működik, hogy a tranzakció indításától kezdve "naplóz" minden egyes műveletet, végül mikor le szeretnéd zárni, akkor végigmegy rajta, hogy volt-e hiba. Ha nem, akkor hajtódik végre minden művelet véglegesen, hibánál vagy visszavonásnál pedig az összes művelet kuka.

Én erre gyanakszom, hogy direkt lassítják nekem
Ez nem valószínű, mert ha be tudod bizonyítani, azzal kártérítést lehet követelni. Inkább arra gondolnék, hogy technológiai módosítás miatt szakadozik, és nem igyekeznek neked jobbá tenni, mert nem üzleti érdekük...

itt lenne az ideje, hogy az ember tényleg bárhol dolgozhasson
Valóban. Ha viszont ehhez a munkához stabil és széles sávú net kell, akkor célszerű 3 szolgáltatóval szerződni, hogy ahol épp vagy, az egyik mindig jó legyen.

Továbbra is azt gondolom, hogy van a közeledben valami, ami zavarja, ezért szakadozik. Ez a dolog odakerülhetett nemrég is, egy fejlesztés kapcsán. Sajnos ha ilyen zavar miatt rossz, azt valószínűleg nem orvosolná az sem, ha több szolgáltatót kipróbálnál.
Mindenesetre a jelenlegi szolgáltatód magasról tesz rá, hogy mennyire használható számodra a mobilnet, lehet, hogy csak emiatt is érdemes lehet váltani (tudom, "korlátlan", de az sehol sem igaz, még kábelen sem..).
21

Drupal 7-es.Előtte a

Atomi · 2019. Szep. 9. (H), 17.16
Drupal 7-es.

Előtte a Telekom-nál voltam, hát azok meg rendszeresen túlszámláztak, ezért elegem lett, hogy állandóan néznem kell jó-e a számlaösszeg. Régebben Vodafone-t is próbáltam, de az se volt egy csúcs.

Tegnap éjjel 15 volt a letöltés és 1,5 a feltöltés, szóval még napszaktól is függ, meg naptól is.
Sőt, most megnéztem és döbbeNet: 20 a letöltés és 3,5 a feltöltés, Mbit/s. Valamit elrontottak, mert épp jó. Vagy az eső miatt?

Anna örülök, hogy nem történhet hiba az adatbázisban, mert akkor bár kellemetlen és bosszantó, de nem lesz hiba.