ugrás a tartalomhoz

Milyennek kell lenni egy jó főnöknek?

inf · 2018. Dec. 9. (V), 09.10
Ilyen létezik? link :o
Mit gondoltok milyennek kell lennie egy jó főnöknek?
 
1

Jónak. :) Nem hinném, hogy

mind1 valami név · 2018. Dec. 9. (V), 21.04
Jónak. :)

Nem hinném, hogy ezt meg lehet fogalmazni.
Sokféle jó főnök lehet.
Meg legalább annyi rossz.

Részemről a közvetlen vezetőt leszámítva nem elvárás, hogy az adott területről mélyebb ismeretei legyenek.
Csak saját emlékeim alapján: banki IT üzemeltetési vezetőjétől finoman szólva nem elvárás, hogy tudjon op.rendszert telepíteni, konfigurálni, netán adatbázisok lelkivilágában turkálni.

A közvetlen vezető viszont egy a sok dolgozóból, akinek a felelőssége nagyobb, mint a többié, tőle elvárnám, hogy pl. ha programozókat irányít, akkor relative jó programozó legyen.

Ilyesmire gondoltál?
2

Nem gondoltam semmire, csak

inf · 2018. Dec. 9. (V), 21.19
Nem gondoltam semmire, csak érdekel, hogy ki mit gondol. :-)
3

De ilyesmi véleményt

mind1 valami név · 2018. Dec. 9. (V), 21.23
De ilyesmi véleményt vártál?
Vagy azt, hogy a jó főnök a huszonéves szöszi, hosszú combokkal, hatalmas mellekkel és nulla erkölccsel? ;)
4

A kérdés már csak az, hogy

inf · 2018. Dec. 9. (V), 23.26
A kérdés már csak az, hogy melyik cégnél? :D Ilyesmit amúgy. :D
5

Szerintem a vezetés az egy

tisch.david · 2018. Dec. 10. (H), 11.37
Szerintem a vezetés az egy ugyanolyan szakterület, mint pl. a programozás. Kellenek hozzá személyes adottságok és ezen túl sokat kell képeznie magát annak, aki jó vezető szeretne lenni.

Mivel meglátásom szerint az emberek közti problémák kilencven sok százaléka pusztán kommunikációs eredetű, ezért szerintem a jó vezetőnek alapvetően kommunikálnia kell tudnia nagyon jól, hogy a lehető leghatékonyabban tudjon embereket csapatban irányítani.

Szerintem nem fontos, hogy mindenhez ő értsen a legjobban a részlegénél, de nyilván át kell látnia a folyamatokat, és - a technikai részleteket fekete dobozként kezelve - meta szinten értenie kell a problémákat, amivel a beosztottjai szembesülnek. Emiatt talán az sem hátrány, ha intuitív gondolkodású. Viszont jól kell ismernie a saját kompetenciáinak a határait, és azokon túl az alatta dolgozó kisebb vezetőkre vagy szakértőkre kell bíznia a konkrét döntéseket.

Én kb. ezt gondolom a jó főnökről.

Üdv:

Dávid
6

Mint én! :-D

Pepita · 2018. Dec. 10. (H), 16.58
Vagyis elsősorban el kell hinnie, hogy tud (képes) jó főnök lenni. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy meg van róla győződve, hogy jó, csak annyit, hogy hisz benne, hogy képes rá... :)

Szerintem abban is van igazság, hogy
a jó főnök a huszonéves szöszi, hosszú combokkal
, de emellett kell értenie és nem is kicsit a közvetlen beosztottai munkájához - a mi esetünkben ő is fejlesztő -, másképp se ellenőrizni, se segíteni nem tudja őket.

Egyetértek Dáviddal abban, hogy személyes adottságon és ezen belül a kommunikáción nagyon sok múlik, viszont nem feltétlenül kell közvetlenül irányítani(*) a többi fejlesztőt, mert ebből könnyen kijöhet egy "csak egy kódoló vagyok" feeling a részükről, ami senkinek sem jó. Inkább nagyon jó "mérnöki vénával" meg kell találni a sok lehetséges út közül azt, ami a legjobb és leghasznosabb a csapatnak.
Elég nehéz pl egységes konvenciót kialakítani egy olyan csapatban, ahol mindenki máshonnan, másmilyen szakmai múlttal jött, hiszen stílusban, kódszervezésben nagy különbségek lehetnek azonos szakmai szinten lévő fejlesztők között is.
Ha viszont egységes kódot szeretnénk, muszáj elfogadni egységes konvenciókat is.
Ugyanez igaz a megbeszélésekre is: van néhány, amin mindenkinek részt kell vennie, a többiek idejének rablása (= pl késés) nélkül.

Tehát a jó főnök jó szervező is.
(*) közvetlen irányítás: szerintem egy fejlesztő csapatban sokkal jobb, ha "a főnök" támaszkodik a csapat képességeire, egyénenként is, a speciális képességekre. Minél inkább csapat szintű egy szakmai vagy más döntés, annál inkább elfogadja azt a teljes csapat.
Persze valamilyen szinten többnyire ki is kell osztani azt, hogy ki mit csináljon, de mindenképp igyekezni kell ezt jó egyensúlyban tartani: egy jó csapat saját magának "le tudja osztani" a feladatok részeit, ha ez nem megy a hatékonyság rovására, akkor hagyni kell.

Nagyon kell tudni a "jövőbe látni", olyan döntéseknek is előre kell tudni látni a hatásait, hogy pl XY az ablakhoz közelebb szeretné vinni az asztalát..
Ugyanakkor egy - egy technológiai döntésért is (pl adott feladatot milyen technológiával oldjuk meg) sokkal jobban felel a vezető fejlesztő / főnök.

Mindig keresnie kell a javulás lehetőségét, mert tőle nagymértékben függ a csapat hatékonysága, happyness-e, stb.