ugrás a tartalomhoz

php_dba.dll betöltése Windows 98 rendszeren

Anonymous · 2006. Júl. 20. (Cs), 15.20
Sziasztok!

Windows 98 alatt futtatok Apache + Php4-et és meggyült a bajom az egyik függvénykönyvtárral.
dbm függvényeket szerettem volna használni, ehhez szerettem volna betölteni a php_dba.dll-t.

php.ini-ből és php.ini-recommended fileokbol kipiszkáltam az extension=php_dba.dll sor elöl a kommentet, beírtam a végére az --enable-dba=shared és --with-dbm=c:\php\extensions sorokat, próbáltam az apache httpd.conf-ban a LoadModule auth_dbm_module modules/mod_auth_dbm.so elöl kiszedni a kommentet, de akár mit csinálok nem megy.

Attól függően hogy a fentieket hogy variálom, vagy lefut hibajelzés nélkül, de nem működnek a dbm függvények, vagy már az apache indulásakor a következő hibaüzenetet kapom:

Unknown(): Unable to load dynamic library './php_dba.dll' - Nem található az alkalmazás futtatásához szükséges függvénytári fájlok egyike.

Pedig megvan az a nyomorult dll, minden létező helyre bemásoltam már, ahol csak keresheti (windows; windows\system; php alkönyvtárai, stb).
path környezeti változók is be vannak állítva.

Körülnéztem már a googlén is de ennél több okosságot ott sem találtam.

Van valakinek ötlete?
Esetleg akinek jól működik küldene egy php.ini-t és hogy átnézhessem? Hátha okosabb leszek. a 76.madrid##kukac##gmail.com -ra.
Köszi!
 
1

1-2-3

janoszen · 2006. Júl. 20. (Cs), 15.27
Üdv!

1. E-mail-ben választ kérni bunkóság
2. Win98 asszem már mindenhol non-supported oprendszer. Ideje lenne váltani. (Ja, és magyar a Win98? Tyűűűűűű....)
3. Lásd a megfelelő tutorialt itt a Weblaboron, hogy kell feltelepíteni az Apacsot, abból okosabb leszel.

J
2

re

Anonymous · 2006. Júl. 20. (Cs), 15.37
1. E-mail-ben választ kérni bunkóság

Mit akarsz másolja fel mindenki aki segittene ide a php.ini-t?

2. Win98 asszem már mindenhol non-supported oprendszer. Ideje lenne váltani. (Ja, és magyar a Win98? Tyűűűűűű....)


Nyilván nem jószántamból dolgozom ez alatt, és nem a saját rendszerem, de ha ez szakadt rám akkor nyilván itt kell megoldani a problémát.
Egyébként magyar.

Lásd a megfelelő tutorialt itt a Weblaboron, hogy kell feltelepíteni az Apacsot, abból okosabb leszel.

az Apache jól működik a kérdésem php-ra vonatkozot.

Egyébként ha érdemben nem tudsz hozzászólni kár nyüzsögni...
3

Üdv

Anonymous · 2006. Júl. 20. (Cs), 15.57
1. Nem, fórumon e-mail-ben választ kérni azért bunkóság, mert a megoldásnak azért kell publikusnak lennie, hogy más is tanulhasson belőle, ne csak te. Ajánlott olvasmány:

2. Mivel a Win98 már régen nem támogatott oprendszer és szervert futtatni rajta még annyira sem ajánlott, nagyon javaslom a váltást.

3. Benne van a PHP felconfigolása is. Elolvastad? Ami pedig a segítést illeti, két lehetséges megoldás van, miért nem indul el:

a) A modul nincs a helyén, vagy az elérési útvonalak nincsenek rendesen configolva. Ez esetben RTFM Apacs telepítés.

b) Egy olyan modul nincs a helyén, amire a betölteni kívánt modulnak szüksége van, azonban előttem ködös okból mindig a betölteni kívánt modul nevét dobja vissza hibával. Ez esetben RTFM modul doksi.

c) Egyik sem segített: másold át az egész configot egy másik (pl WXP) gépre és próbáld meg ott. Ha ott működik, akkor visszatérnék a 2. pontra, miszerint kukázd ki a Win98at. Ha azon sem működik, akkor nincs más hátra, mint előre, töröld le az egészet a fenébe, töröld le a C:/Windows könyvtárban hagyott config fájlokat és telepítsd újra az Apacsot.

Remélem, elég részletes volt.
5

Bocs

janoszen · 2006. Júl. 20. (Cs), 16.00
Bocsánat, az előző én voltam és az ajánlott olvasmány: http://www.no.info.hu/~kryss/gnu/esr/smart-questions_hu.html
8

re

Anonymous · 2006. Júl. 20. (Cs), 16.47
Eddig jó helynek gondoltam ezt a fórumot de most meginogtam.

2. Mivel a Win98 már régen nem támogatott oprendszer és szervert futtatni rajta még annyira sem ajánlott, nagyon javaslom a váltást.

Ha rajtam múlna már linux lenne rajt. Mit tegyek, hogy megértsd: NEM LEHET LECSERÉLNI. Nem rajtam múlt. Esküszöm. A problémát ezen kell megoldani. Az is megoldás ha azt mondod hogy win98-on soha nem fog működni, mert... De hogy nem fog működni mert CSAK, az nem megoldás.
Nem tudom, hogy az iskolapadban ülsz-e még, vagy valami nagy multinál dolgozol, de ha hiszed ha nem, rengeteg kisvállalkozás, és hivatal van ebben az országban, aki még ilyen öreg rendszerekkel üzemel. Sokan dolgoznak még ma is dos-on. És mivel a rendszereik jól működnek nincs is okuk cserélni. Pénzkidobás lenne.
Egy olyan válasz hogy vegyél újabb rendszert, mert arra tudom a megoldást, de a régire nem, legalább is szakmailag elfogadhatatlan.

Benne van a PHP felconfigolása is. Elolvastad? Ami pedig a segítést illeti, két lehetséges megoldás van, miért nem indul el:

Ha elolvastad mivel próbálkoztam eddig, akkor kiderül hogy igen. Minden ott szereplő beállítást próbáltam. Nem véletlenül írtam le mit próbáltam eddig.


Bocsánat, az előző én voltam és az ajánlott olvasmány: http://www.no.info.h...rt-questions_hu.html

Nem ártana egy dokumentum arról is hogy hogyan kell válaszolni.
11

Rajta, írd meg.

janoszen · 2006. Júl. 20. (Cs), 17.14
Rajta, írd meg, hogy kell válaszolni.

A kisvállalkozásokról meg annyit, hogy akkor nem kell PHPt használni. Aki ugyanis PHPs webszervert futtat 98on, örüljön, ha nem törik fel. Ha meg application szervernek akarják használni, akkor a 98hoz írt technológiát kell használni. Pl. valahol még kering 3-as Delphi, az működik Win98 alatt. Érted, ennyire nem lehet inkonzisztens technikai felépítést csinálni.

Ha mégis minden ellenérv mellett a Win98 és a PHP mellett maradsz, amit nem javaslok, akkor próbáld meg valamelyik kész webszerver csomagot feltelepíteni, hátha azok működnek. (Pl. AppServ, XAMP, vagy mi). Nem ismerem őket, de egy próbát megér. Ezekben nyilván van valami modul, ami már be van töltve, pl. valamilyen SQL DB, onnan tudsz configot koppintani.
12

a lényeges részt kihagytad

Hojtsy Gábor · 2006. Júl. 20. (Cs), 17.18
Van mibe belekötnöd látom, de ha ezzel akarod tölteni az idődet, nyugodtan... Proclub mondanivalójának lényegét nem idézted be, ami viszont előremutat.

a) A modul nincs a helyén, vagy az elérési útvonalak nincsenek rendesen configolva. Ez esetben RTFM Apacs telepítés.

b) Egy olyan modul nincs a helyén, amire a betölteni kívánt modulnak szüksége van, azonban előttem ködös okból mindig a betölteni kívánt modul nevét dobja vissza hibával. Ez esetben RTFM modul doksi.
Namost én RTFM helyetted a kiterjesztések követelményeit, eszerint nincs a dba modulnak más DLL függősége, ami a hibaüzenet alapján viszont eléggé meglepő. Mindegy, úgy tűnik magát a DLL-t nem tölti be.

Az --enable-dba=shared --with-dbm=c:\php\extensions próbálkozásaidat látva úgy tűnik, hogy még nem vagy PHP beállításban tapasztalt sem Windows sem Linux rendszeren, különben ezeket nem írnád le (mást jelentenek, máshol kell őket használni).

Viszont a hibaüzenetből (a ./ könyvtár kezdetből) látszik, hogy a proclub által emlegetett cikkben leírt eljárást nem követted, az extension_dir beállítást nem igazítottad a rendszeredhez.

Update: ráadásul az LoadModule auth_dbm_module modules/mod_auth_dbm.so legalábbis teljesen szükségtelen (ha nem okoz több hibát), semmilyen kapcsolatban nincs a PHP dba moduljával, amit be szeretnél állítani. Egy új PHP kiterjesztés beállításához az Apache konfigurációhoz nem kell nyúlni.

Talán meg kellene próbálni megfogadni a segíteni igyekvők tanácsát, mielőtt leszólod őket.
13

[off] Leszólás

janoszen · 2006. Júl. 20. (Cs), 17.30
Kicsit offtopic, de megértem a helyzetét a t. kérdezőnek, én is az idegeim szakadtán lennék, ha egy ilyen projektet kellene véghez vinnem. Egyszer voltam is. Ott is hagytam az illető céget.

Van egy jó magyar szólás erre:

Szarból nem lehet várat építeni.


De mondjuk, hogy finomabbak legyünk, kőbaltával nem lehet felhőkarcolót... na de, inkább sok sikert kívánok a projekthez, ha maradsz mellette.
4

email

zsepi · 2006. Júl. 20. (Cs), 15.57
1. E-mail-ben választ kérni bunkóság
Mit akarsz másolja fel mindenki aki segittene ide a php.ini-t?


talán csak az idevonatkozó része is elég lenne, nem kell az egész fájl. S azért nem emailben kell kérni a megoldást, mert ha valakinek később ugyanez a problémája, s megtalálja ezt az oldalt, akkor nem lesz okosabb egy olyan hozzászólástól, hogy "levélben elküldtem"
9

re

Anonymous · 2006. Júl. 20. (Cs), 16.48
ha rájövök mi a hiba beíróm ide. Esküszöm.
6

windows/system32

Anonymous · 2006. Júl. 20. (Cs), 16.07
idevele
7

Csak legvégső esetben

janoszen · 2006. Júl. 20. (Cs), 16.29
Csak a legvégső esetben javasolnám, mert szemeteled tele a rendszert és semmi keresnivalója ott.

Egyébként Win98 alatt system, nem system32, ha jól tudom. Bár a path miatt mindegy talán.
10

re

Anonymous · 2006. Júl. 20. (Cs), 16.49
Próbáltam. Nem nyert