ugrás a tartalomhoz

Táblázat kiváltása CSS-sel

fchris82 · 2006. Júl. 6. (Cs), 11.39
Még jó pár éve írtam egy fórumot, táblázatos. Ezt szeretném most átírni, de hozzászólások fejlécét nem tudom kiváltani :-/
Így próbáltam:

#forum_msgs .header {
   background-color: #336699;
   border: 1px solid white;
   padding: 3px;
   margin: 10px 0 0 0;
}

#forum_msgs .header .bal {
   text-align: left;
   float: left;
   width: 25%;
}

#forum_msgs .header .kozep {
   text-align: center;
   float: left;
   width: 50%;
}

#forum_msgs .header .jobb {
   text-align: right;
   float: left;
   width: 25%;
}
A váz:

<div id="forum_msgs">

  <!-- És akkor itt most ismétldőnek egymás után a hozzászólások az alábbiak szerint: -->
    <div class="header">
      <div class="bal">Bal</div>
      <div class="kozep">Közép</div>
      <div class="jobb">Jobb</div>
    </div>
    <!-- Itt jön a hozzászólás, meg majd egy lábléc a hozzászóláshoz -->
  <!-- Eddig ismétlődik -->

</div>
Namost, ezzel az a gondom, hogy FF alatt a "gyűjtő keret" nem öleli körbe az elemeket, hanem úgy külön van. Hogy tudnám revenni, hogy mégiscsak ölelje kerül a belső elemeket? (a többi böngésző alatt addig nem is nézem, amíg ez alatt nem működik :D )
 
1

Már van egy megoldásom

fchris82 · 2006. Júl. 6. (Cs), 11.48
Miután rákattintottam az elküld gombra, eszembe jutott egy lehetőség.
A módosított css:

/* A korábbiak */
#forum_msgs .header .alj {
  clear: both;
  height: 0;
}
A módosított váz:

<div id="forum_msgs">

  <!-- És akkor itt most ismétldőnek egymás után a hozzászólások az alábbiak szerint: -->
    <div class="header">
      <div class="bal">Bal</div>
      <div class="kozep">Közép</div>
      <div class="jobb">Jobb</div>
      <!-- Ide került ez beszúrásra --><div class="alj"></div>
    </div>
    <!-- Itt jön a hozzászólás, meg majd egy lábléc a hozzászóláshoz -->
  <!-- Eddig ismétlődik -->

</div>
Ez kicsit olyan trükközésesnek hat, mint anno a táblázattal történő weblapépítés (sztem). Van vkinek jobb és elegánsabb megoldása?
2

csak eszközt váltottál

Táskai Zsolt · 2006. Júl. 6. (Cs), 12.35
...de elmaradt a paradigmaváltás. újra a táblázatos dobozaidat akarod reprodukálni. erre utal a bal, közép, jobb. a html-ben inkább azt írd le, hogy mi micsoda. pl. "date", "title", stb. és ezeket persze a megfelelő módokon formázod, pozíciónálod CSS-sel. amíg ezt a vátlást nem teszed meg, addig leginkább csak önámítás a td->div csere. egyébként az sem biztos, hogy minden div. gondolkozz a dolog szemantikáján kicsit. hozzászólásoknál természetes megoldás lehet unordered listtel dolgozni... volt erről egy beszélgetés itt a weblaboron, de - mint már máshol jeleztem - észbeli korlátok okán nem tudom használni a keresőt.
jó munkát,
Tasi
5

Egyet is értek, DE!

fchris82 · 2006. Júl. 6. (Cs), 13.32
Igazad van, de én most nem akarok új designt, egyszerűen a másik az igencsak csúnya volt (mármint a forrás). Most, 30 hozzászólás listázása esetén legalább felére csökkenhetett az oldal mérete! Sajnos nem mentettem le a korábbi megoldás szerint, mekkora is egy oldal, de amennyit töröltem és megtartottam a régi kódból, így saccolom :) Az kb a tizedére csökkent! Jó, hát kb 5 évvel ezelőtt más szinten voltam, mint most :)))
erre utal a bal, közép, jobb. a html-ben inkább azt írd le, hogy mi micsoda. pl. "date", "title", stb. és ezeket persze a megfelelő módokon formázod

A "valós helyzetben" ezek rendre, name, pre és date. De mivel nem akartam képet beszúrni ide, meg nagyon sokat magyarázni, hogyan is kell elképzelni az óhajtott végeredményt, ezért írtam "jobb, kozep, bal"-t :)

Most néztem meg Explorer alatt, és nem egészen jó az elképzelésem, mert hiába a "height: 0;" csakazértis berakja o_O
3

Valódi táblázatos adat

Jano · 2006. Júl. 6. (Cs), 12.47
Én egy topik hozzászólásait simán táblázatos adatnak venném és CSS-sel alakítanám át nem táblázatos kinézetűre - HA IE-ben is lehetne CSS-sel alakítani táblázatot.

Miért: Minden sor egy hozzászólás, az oszlopokat pedig a hozzászólás tartalma, írója, dátuma jelenti.

Ez persze most neked nem válasz a kérdésedre, csak jóindulatod ellenére éppen ellenkező irányba mész mint kéne. Elvileg ebben az esetben nem kéne kidobni a táblázatokat.
4

hol húzod meg a határt?

Táskai Zsolt · 2006. Júl. 6. (Cs), 13.09
értelek, de mégse. akkor ennyiből a dl és az ul is felesleges, mert két, illetve egyoszlopos táblázatok. egy azonos/hasonló mezőkkel rendelkező entitáshalmazra mikor mondod, hogy táblázatos?

most jön az 'imho'. szóval nekem az ennyire heterogén mezőkkel rendelkező adat nem táblázat. meg amúgyis, ha most csak mint XML-t nézem a HTML-t, jobbnak tartom, hogy a <táblázat><egyed><adatmező>x</adatmező><adatmező>y</adatmező>...</egyed>...</táblázat> helyett <hozzászólások><hozzászólás><dátum>x</dátum><cím>y</cím>...</hozzászólás>...</hozzászólások>
szerepeljen (még ha korrekt markuppal van is jelölve az anonim adatmezők kapcsolata a mezőneveket jelző fejlécmezőkkel. jó bonyolult lett a megfogalmazásom, de talán érted. lényeg, hogy hajlok az XML logikája felé.

tudnád ennek a kuszaságnak a fényében tovább fejtegetni az álláspontodat?
várom:)
6

Táblázat

Jano · 2006. Júl. 6. (Cs), 22.23
Lista vs tablázat: Egy oszlopos táblázat helyett van a lista.

DL vs táblázat. A definicós listánál megengedett, hogy akár a tárgy, akár a magyarázat (legalábbis úgy emlékszem ez is) több legyen. Tehát nem is igazi 1-1 párok. A definicók megkülönböztett szerepét azzal lehet magyarázni, hogy annó elvileg tudósok munkáinak csereberéjére lett kitalálva a HTML nyelv és ott volt erre igény.

XML vs táblázat: Az XML egy adatcsere formátum. Igazából, hogy abban mi hogy van leírva teljesen mindegy, az számít, hogy milyen logikai adathalmot kell leírnia.

Táblázatos adatnak én azt nevezem amikor egy értelmes tablázatot lehet készíteni az adatokból. Az egyes entitásokat (sorok) nem csak felsoroljuk egymás után, hanem azoknak az egyes részei kapcsolódnak egymáshoz (oszlopok). Nem csak sorban levő dolgok tartoznak össze, hanem oszlop szerint is összeköti valami az adatokat.
Egy táblázatnál nem kell minden dátum cellához oda írni, hogy ez itt a dátum, mert a táblázatbeli helye (hányadik oszlop) ezt megmondja.

A fórum hozzászólásoknál akkor lennék bajba, ha valaki felvetné a szálakat. A szálakat amik itt a Weblabor fórumban is vannak egy egymásbaágyazott listával lehet inkább közelíteni. A HTML nem tökéletes lehet választani.

Meg vitatkozni...
7

köszönöm a kimerítő választ

Táskai Zsolt · 2006. Júl. 6. (Cs), 22.53
igen, ez az a fórum, ahol talán csiszolhatjuk a gondolatainkat a szemantikus jelölésről. és én a fenti hozzászólásoddal mindenképp csiszolódtam, köszönöm. az elkövetkező HTML választásaimban még eggyel több szempontom lesz!
Tasi