ugrás a tartalomhoz

Netscape 4.7-ben másképp mennek a dolgok mint IE4-ben

daidalosz · 2001. Okt. 9. (K), 07.45
A témával kapcsolatos tapasztalatokat várok válaszul. Kérlek a tapasztalat mellé a böngésző verzióját is írd le. Más böngészősök is válaszolhatnak.

Köszi!

Naszóval a témaindítás.
PHP-ben elkészítem az oldalt. A java-sripteket is tökéletesen kiküldi DE:

IE 4.0 allat minden fut,

Netscape 4.7 alatt nem működnek (egyszerűen nem veszi figyelembe):
- egérkezelések (és egyéb javascriptek)
- stílúslapok (CSS)
- táblázatban táblázatok, ha cellaegyesítés is van.
- ürlapok esetében az ACTION-t másképp értelmezi.

MÉRT kell mindet külön elmondani neki?

Ötleteket várok azoktól akiknek mindez rugalmasabban megy.
:t
 
1

Re: Internet Explorer vagy Netscape?

daidalosz · 2001. Okt. 9. (K), 07.50
Bocs, annyit még elfelejtettem:

Statiszikai oldal:

IE: 80%
Netscape: 15%

Felejtsük el a Netscape-et?
:o >:( :o
2

Re: Internet Explorer vagy Netscape?

Phanatic · 2001. Okt. 12. (P), 18.21
Hja... Szóval szerintem az IE jobb, mint a Netscape. Gyorsabb (nálam legalább is - powered by axelero internet). Én személy szerint az 5.5-t használom, még nem merem feltenni a 6.0-t...

De ha Linuxra tervezel, akkor feltétlenül a Netscape ajánlott, de szerintem még a Netscapenél is jobb a Konqueror (a KDE beépített böngészője)
3

Re: Internet Explorer vagy Netscape?

daidalosz · 2001. Okt. 20. (Szo), 07.36
Önhelyreigazítás:

Az ACTION esetében rájöttem a hibámra!
A $PHP_SELF helyett $php_self szerepelt, így az ACTION="" került kiküldésre.
Érthető módon a Netscape engem nétett madárnak, hogy mi a bajom.
Viszint az IE rugalmasan azt gondolta, ha nincs ACTION akkor azbiztos saját maga. Így ebben a témában minden OK.
DE a stíluslapok nagyon nem működnek és kifejezetten csúnya az amúgy jól megszerkesztett oldal a Netscapen.
:D :o :D :t :o
4

Re: Internet Explorer vagy Netscape?

rgranc · 2001. Okt. 24. (Sze), 15.29
A CSS-t a Netscape valamivel szabályosabban értelmezi, mint az IE 4. Egyébként a JavaScriptet is. Az IE egy csomó hibán (mint pl. az általad is említett urlap hiba - ha nincs ACTION megadva) nagyon lazán kezel. Az IE 6 CSS kezelése pl. sokkal jobban hasonlít a Netscape-re, mint az IE 4-re... :)
Sokan nem törodnek az egyéb böngészokkel való kompatibilitással (nem csak Netscape, hanem pl az egyre jobban terjedo Opera vagy pl. Konqueror) - de ez rájuk fog visszaütni, mert a Neten egyre több információ található, így ha egy felhasználó valamiért nem tud hozzájutni egy honlapon a tartalomhoz, nagyon kicsi az esélye annak, hogy késobb (akár másik böngészovel) majd visszatér oda. Én igyekszem minden honlapot úgy elkészíteni, hogy több böngészon (sot, ha lehet, több platformon) is muködjön - akkor is, ha ez extra munkával jár esetleg. Példának okáért hoznám fel, hogy a Post-Nuke két külön CSS-t tartalmaz, egyet Netscape-nek, egyet IE-nek (és egyéb böngészoknek). A Netscape CSS fájlját mindenféleképp létre kell hozni (ha az ember nem is tervezi meg külön), legalább az eredeti átmásolásával.
Ajánlott szoftver CSS tervezésre pl. a TopStyle.
5

Re: Internet Explorer vagy Netscape?

Phanatic · 2001. Okt. 24. (Sze), 18.32
Éppen ma raktam fel a gépemre az új Netscape 6.1-et, és örömmel vettem észre, hogy gyors, és nagyon jól kezeli a CSS-t (ugyanúgy, mint az IE 5.5-öm)...
6

Re: Internet Explorer vagy Netscape?

daidalosz · 2001. Okt. 25. (Cs), 19.30
Ez a Topstyle ügyes szoftvernek igérkezik.
Ha nem is ad megoldást a stíluslapok böngészőfüggő értelmezésére de legalább tervezni lehet vele.

:) 8) :o 8) :D 8) :o 8) :)

Van e valakinek tippje arra, hogy hol lehet olyan statisztikát találni a weben amelyik a használt bőngészők verzióját is tartalmazza, tehát kicsit bővebb mint az itteni statisztika.
7

Re: Internet Explorer vagy Netscape?

wowbagger · 2001. Nov. 8. (Cs), 23.22
Én éppenséggel mostanában foglalkozom egy böngészőazonosító script (JavaScript) írásával, és én is észrevettem, hogy az IE és a Netscape css kezelésben jelentősen eltér(t) egymástól. A 6 verziójú Netscape-ben az egyes HTML elemek kezelése közeledett az IE 5/6 elemkezeléséhez (IE: window.all objektum, Netscape getElementById() függvény). A Netscape 6 sokat változott a 4-es verziókhoz képest is például elvetették a Netscape 4-es típusú réteg(layer) kezelést (Layer HTML tag vagy pl a document.layers objektum), mert eléggé nagy inkompatibilitást eredményezett más böngészőkkel. Ezzel a scripttel aztán sokmindent lehetne csinálni pl.: meghatározni, hogy melyik böngészőben melyik scriptrész fusson le, vagy akár (noha elég szélsőséges megoldás) azt hogy az adatokat elküldeni egy php-nek vagy a JavaScriptből az usert átirányítani egy speckós Netscape-s vagy IE-s oldalra. Ennek a scriptnek a fejlesztése még (rosszabb esetben sok) időt vesz majd igénybe, jelenleg csak IE-t, Netscape-et, Operát és Mozillát ismer, és egyelőre oprendszereket sem ismer fel. Viszont a fejlesztés közben adódott egy-két probléma: olyan sok böngésző van és, hogyha azt akarom, hogy a legtöbbet ismerje akkor böngészőazonosító stringek kellenének, így is alig győzöm böngészőkkel (alig 5 van a gépemen). Sajna ugyanez a helyzet az oprendszerekkel is. Szóval meg szeretnélek kérni benneleket, hogy ha tudtok lécci küldjetek nekem - emailban - böngészőazonosító stringeket (lehetöleg ezek közül mindet: JavaScriptben : navigator.appName; navigator.appVersion; navigator.appCodeName; navigator.userAgent, vagy PHP-ből HTTP_USER_AGENT-eket), vagy adjatok egy két címet ahol egy-két dolgot találhatok hasonló témában. Külünösen érekelnének a Linux-os vagy más nem Windows-os userAgentek. Egyébként jó a site nagyon ;-)