ugrás a tartalomhoz

Szerver backup a szerverhotelből az irodai gépre

PetyaKmet · 2006. Jún. 22. (Cs), 15.44
Sziasztok!

A helyzet a következő:
Van egy szerverem benn egy szerverhotelben. Be van állítva rajta a linux-php-web-ftp-mysql meg ami kell. Van rajta pár weboldal, és 2 cég is azon intézi a levelezését.

A rendszergazdám sajnos itt hagyott a fenébe, és tőle nem tudom megkérdezni, hogy van-e rá lehetőség, hogy minden nap este és az itthoni gépemre biztonsági mentést végezzek? Előszőr az egész szerverem tartalamáról, aztán már csak a változásokról. Van-e ilyen program? (Norton Ghost esetleg?)
Az lenne a jó, ha nem kéne kihozni esténként a szerverhotelből, hanem valahogy az Interneten keresztűl hozzáférnék és minden nap automatikussan lehúzná a változott adatokat az irodába levő gépre.
Remélem nem kérdeztem hülyéket. :) Köszönettel várom hozzászólásotokat.

Péter
 
1

Szerver...

Anonymous · 2006. Jún. 22. (Cs), 16.20
És miért nem a szerver csinál automatikusan magának biztosnági mentéseket?
3

Válasz Anonymousnak

PetyaKmet · 2006. Jún. 22. (Cs), 17.34
Én sajnos nem értek hozzá, nem én telepítettem a rendszer fel. A hardver elég egyszerű P2 433 Mhz. 30 Gb vinyó (1 db.) Őszintén megmondva nem is tudtam, hogy a szerver tudna biztonsági mentéseket készíteni. Attól tartok, ha véletlenűl tönkremenne a vinyó, akkor veszne az összes adat.
8

Iroda

Anonymous · 2006. Jún. 22. (Cs), 19.34
És ha az irodai gép megy tönkre? Akkor meg buktad a backup adatokat...
2

esetleg...

dOMiNiS · 2006. Jún. 22. (Cs), 17.25
rsync, de erdemesebb lenne valami inkrementalis backupban gondolkoznod, mert lehet hogy valakinek kell egy-egy mail amit veltlenul kitorolt stb.
4

Válasz dOMINIS-nek

PetyaKmet · 2006. Jún. 22. (Cs), 17.36
Én is valami ilyen backup-ba gondolkozok... Ezt az RSYNC-et használtad? Könnyű kezelni? Nem magyar nyelvű ugye?
9

hasznaltam, hasznalon naponta...

dOMiNiS · 2006. Jún. 25. (V), 22.16
rsync nagyon jo, talalsz hozza millio howtot googleben, de mint mondtam minden attol fugg mire van szukseged, mert rsync csak syncronizal egyik helyrol a masikra.
Nalunk gyakran elofordul, h torolnek valamit ami meg az elozo orai backupban benne volt, olyankor gyorsan vissza tudjuk allitani, mert full backupot cisnalunk, de lehet a kettot varialni.

en backmeup-ot favorizalom tud csomo protokollt, kulon-kulon fel tudod venni konyvtarakat amiket backupolni akarsz b,e tudod allitani, h mikor backupoljon, h osszesen mennyi helyet foglalhat a celgepen stb.
5

bacula

deejayy · 2006. Jún. 22. (Cs), 18.55
bacula. ez egy automatizalt menteskeszito program, mi ezt hasznaljuk 4 gepen. pontosan nem tudom mennyi mindent tud, bacula.org?
6

válasz deejayynak

PetyaKmet · 2006. Jún. 22. (Cs), 19.21
Ezzel a baculával azt meg lehetne csinálni, hogy az irodai xp-s gépre naponta a szerverhotelbe levő linuxos szerveremről letőltené a vinyó tartalmát? Vagy hogy működik ez?
7

bacula

deejayy · 2006. Jún. 22. (Cs), 19.30
ugy mukodik, hogy beallitod neki a konyvtarakat, amikben azok az adatok vannak, amiket le akarsz menteni. csinal belole egy katalogust. van hozza kezeloprogram is, amivel meg vissza tudod allitani a szukseges adatokat, ha kellenek.

velemenyem szerint eloszor csinalj egy darab teljes backupot (osszetomorited, vagy tudomisen), azutan a baculanak megadod a fontosabb, erzekenyebb adatokat, amik elet-halal kellenek. ezekrol o naponta (vagy ahogy beallitod) csinal egy katalogust, es azt meg athuzod mondjuk http-n.

asszem tud inkrementalis mentest is, szoval helytakarekossag (meg letoltesi ido :) szempontjabol ez okos dontes lehet.

pontosan nem ismerem, de azt is el tudom kepzelni, hogy kepes ugy is mukodni, hogy felrakod az irodai(!) gepedre, beallitod szepen, hogy melyik szerverrol mit mikor, es mindent megcsinal, amit kivansz.

:)