ugrás a tartalomhoz

Oldalszélesség: fix vagy nem fix

fchris82 · 2006. Jún. 15. (Cs), 19.45
Felmerült bennem egy kérdés:
Miért jobb, hogy egy weblapot elkészítenek 800px szélesre, és ugyanilyen szélesen bámulhatom egy 1200px széles monitoron is? Egyáltalán hogy érdemes, hogyan LENNE érdemes tördelni egy weblapon a tartalmat?

A hosszú szövegeket fárasztó olvasni, tehát az tényleg nem jó, hogy 10-es betüméretben folyik a szöveg 1200px-en, ugyanakkor az sem oké, hogy a monitor fele "tartalmatlan". Persze lehet, hogy ekkora monitron nem teljesben kéne cikket olvasni, mehetne egymás mellé két weblap is, bár ahhoz meg már kevés a 600-600px, szóval akkor most ez mégse jó :( (nincs ekkora monitorom, egy barátomnál viszont igen :D ) Én úgy gondolom jelenleg (bár nem kérdezném, ha úgy gondolnám tudom a tutit :D ), hogy nem kéne lekorlátozni a szélesseget. Majd a felhasználó állítja magának a betüméretet is, meg a böngészője szélességét is. Egyes weblapoknál persze ez nem játszik, de ahol tényleg a tartalmon van a lényeg, nem lenne célszerűbb? Esetleg rosszul gondolok vmit?
A Weblabor milyen megfontolások alapján lett ilyen?
 
1

750px

janoszen · 2006. Jún. 15. (Cs), 19.57
Üdv!

Én 750 px-szel szoktam dolgozni. Méghozzá azért, mert ritkán olvasnak az emberek teljes képernyőn. Meg változó szélességgel nehéz fejléc képet alkalmazni. Főleg azért, mert a csodás IE nem támogatja a max-width tulajdonságot.

J
3

min-width

winston · 2006. Jún. 15. (Cs), 20.08
itt inkább a min-width támogatással van inkább baj: a dinamikus szélesség megadható %-ban, de nem jó, ha bizonyos szélességnél kisebbre megy.
és: a Proclub által ajánlott 750 (én 760ig szoktam felmenni) már csak azért is jó, mert így a 800x600-as képernyőn böngészők is a nélkül élvezhetik az oldalt, hogy oldalirányú görgetés lenne, ami ugye nagyon zavaró.
hosszú szövegeknél alkalmazz talpas betűket, ha a 10px fárasztó, vedd 11px-re, a háttér álljon erős kontraszban a betűszínnel, lehetőleg a betű legyen a sötét, és ne legyenek rikítóak a színek. máris kellemesebb olvasni.
egyébként tapasztalatom szerint kellemesebb, ha egy 1024-1200-1600 szélességű monitoron nincs a teljes szélességben szöveg. (600-760px, 600 alatt nagy monitorokon már túl kevés szélességet tölt ki)
2

Nem egész ablakon böngészik

Jano · 2006. Jún. 15. (Cs), 20.03
Akinek széles monitora van az nem egész ablakon böngészik, tehát valójában nincs is "kihasználatlan" hely. Másrészt az egyszerre látható sok elem nem feltétlenül teszi használhatóbbá az oldalt.

Ha zavar az oldalt lévő üres hely, akkor ügyes háttérrel optikailag lehet csökkenteni a hatást. Ha vannak reklámozóid akkor nagyon jó reklámhely lehet.

Másik megoldás, hogy nem pixelben határozod meg a szélességeket, hanem százalékosan. Így viszont sokkal nehezebb belőni a dizájnt.

Ha majd egyszer a CSS3-ban kitalált "média query"-t elfogadják és a böngészők is támogatni fogják akkor lehet igazán szépen lekezelni a problémát.
5

Opera

jeti · 2006. Jún. 15. (Cs), 22.44
Sziasztok!

Operát használok. Beállítottam alapértelmezettként 150%-ra az oldalak méretét, és így mindig jól olvasható marad a szöveg, és a képeket se torzítja nagyon (nem lehet észrevenni). Nálam ezért sosincs kihasználatlan, kárbevesző hely. :-)
4

Félre lettem értve :)

fchris82 · 2006. Jún. 15. (Cs), 21.20
Ha az oldal nem fix szélességű, akkor értelemszerűen alkalmazkodni fog a képernyő szélességhez, tehát a 800x600-as monitoron sem kell oldal irányba görgetni.
A "megoldási lehetőségeket" én is tudom, engem nem a hogyan, hanem a miért érdekelne :) A betüméretet nem pixelben szoktam megadni, hanem em-ben, hogy a user alapbeállításaival jelenjen meg eleve.
A százalékos megadás sok esetben hülyeség, mert mondjuk az oldalsó sávok mérete, mint itt is, jobb, ha fix. Ugyanakkor a tartalom szélessége változhatna sztem, nem?
A fejlécnél meg egy kis fantáziával simán megoldható, hogy ne kelljen fix szélesség.

A kérdés továbbra is adott :) Miért jobb ez így? :)(értsd: engem zavar, egyedül vagyok ezzel? :D --> nagyobbítani szoktam a betüméretet, és sokkal kényelmesebb lenne egy nagyobb sorszélesség, nem csak ezen az oldalon)
7

Mit csinálnak a nagyok?

Anonymous · 2006. Jún. 15. (Cs), 23.59
Szerintem ergonómiailag (vagy mi) jobb a fix szélességű weblap, mint a nyúlós. Az emberiség hozzá van szokva ahhoz, hogy a dolgok mérete adott. Vagy kicsi, vagy nagy. Egy tányér levest sem tudunk megnyújtani, meg a járdát sem tudjuk szélesebbre húzni, ha nem férünk el rajta.

A másik megfigyelhető dolog az, hogy a "nagyok" mind fix szélességű oldalakat használnak. (yahoo, BBC, CNN, stb.) Így lehet normális kinézetet adni egy oldalnak, például a cikkek bevezető képeit grafikusok úgy méretezik, hogy a szemnek kellemes legyen. Ha az oldal hirtelen 200 pixellel szélesebbé válna, a képek túl kicsik lennének, a bevezető szöveg a kitalált 5 sor helyett 2 sorba ugrana, ezzel egyidejűleg maradna alatta két centi fehér terület.

Fontos dolog még, hogy a bannereknek fix és szabványos méreteik vannak, és nagyon sok site-nál ezek bele vannak kalkulálva a design-ba.

Más dolog persze a speciális site-ok kérdése, mint például egy webes táblázatkezelő, vagy fotóalbum, ahol magától értetődik, hogy a nyúlós megoldást kell választani.

Gyulus
6

Megéri a rögzített szélességű oldal?

jeti · 2006. Jún. 15. (Cs), 22.52
Már régóta meg akartam kérdezni, de nem akartam új témát nyitni. Most kapva kapok az alkalmon ...
Milyen előnyökkel, hátrányokkal jár a rögzített szélességű honlap?
Jelenleg a honlapom nem rögzített szélességű, hanem mindig az ablakhoz méreteződik (százalékos méret megadás). Úgy gondolom, hogy így nem zárom ki egyik képernyő felbontást sem, de mivel nincs túl sok tapasztalatom e téren, nem tudom, hogy ez a helyes megoldás.
A dobozok lekerekítése is problémát okozott eleinte, de később négy képet illesztettem be háttérként a négy sarokba. Tudom ez nem a legjobb megoldás, de így ellensúlyozni tudom azt, hogy mindig elég széles határok között változnak a dobozaim mérete. (Letöltési sebesség és kód szempontjából sem lett sokkal rosszabb.)