ugrás a tartalomhoz

Logó kép helyett szöveggel, CSS alapú oldalra

vbence · 2006. Május. 29. (H), 16.29
Halihó!

Egy elvi kérdés következik. Most, hogy a CSS a menü, és mindenki így csinál oldalakat, amiben a dizájn elemek nem képek, hanem backgroundok stb stb stb..

Mi lenne a legjobb megoldás egy fejléc szerű benner-logó számára, amivel ugyebár minden web2-es oldal ilyennek kell, hogy kezdődjön :)

Először is egyértelműen dizájn elemről van szó, úgyhogy a logika azt diktálja, ne legyen kép. Viszont gyakran szeretjük, ha a logóra (fejlécre) kattintva a főoldalra jutunk. Ami viszont azt adja, hogy egy linket kép legyen. Mivel így fontos navigációs elemmé is előlép a cuccos nem lenne elegáns valami onclick-el megkerülni az <A> taget.

A képnek valt ALT-ja, ami szövegesíthetővé teszi egy css megoldással szemben.

Az egyetlen dolog ami zavar, hogy ha css nélkül nézem az oldalt (fogalmam sincs, miért), teljesen szalonképes kivéve azt a fejlécet, ami ott van a tartalom fölött és iszonyú bénán fest a neki szánt környezetből kiragadva.

Persze lehet, hogy ez csak az én hülyeségem...
 
1

H1 és CSS háttérkép

Jano · 2006. Május. 29. (H), 16.58
Általában egy H1 elem szokott szerepelni benne egy A elemmel benne az oldal nevével szövegesen kíirva. Ezt lehet lecserélni CSS-ből egy háttérképpel. Pl: itt így csináltam: Pszinapszis 2005
2

Köszi

vbence · 2006. Május. 29. (H), 19.41
Az olalad házatáján találtam a következő linket, ahol szépen körbejárják a dolgot:
http://www.webaim.org/techniques/css/invisiblecontent

Mindatonáltal a "top: -500px" nagyon barkácsmegoldásnak tűnik nekem ahhoz képest, hogy mennyi ember foglalkozik az "akadálymentesítés" témakörével mostanában.

Nemrég volt szerencsém a docbook szabvánnyal foglalkozni. Szemantikusságnan mérföldekkel a html előtt jár, az egyetlen baj, hogy a screen reader (gondolom) html centrikus.
3

image replacement

Anonymous · 2006. Május. 29. (H), 20.07
Mindatonáltal a "top: -500px" nagyon barkácsmegoldásnak tűnik nekem


azért van ennél szebb megoldás is. ezen az oldalon nézd meg a gilder/levin módszert.

gex
4

Betakaró SPAN

Jano · 2006. Május. 29. (H), 20.12
Pontosan ilyen megfontolásból használom én inkább azt a megoldást (a fenti linken is) amikor egy plusz SPAN elemet teszek az eltüntetendő szöveg mellé, amit aztán CSS-sel pozicionálva a szöveget eltakarom. Bár ez a SPAN elem szigorúan véve felesleges a kódban szemantikus szempontból, az alkalmazásával használható marad az oldal a "CSS bekapcsolva, képek letiltva" esetben is.

Frissítve:Igen, ezt hívják Gilder/Levin módszernek.