ugrás a tartalomhoz

Szoftver RAID 6 resync közben random megáll a szerver és újraindul

sandrosdj · 2018. Ápr. 19. (Cs), 13.27
Üdv!

Debian rendszeren (4.15.0-0.bpo.2-amd64 kernel) mdadm szoftver raid 6-ot állítottam be, viszont véletlenszerűen megfagy a rendszer, majd pár másodperc után újraindul. Ha futtatok mellette más processzt is, akkor gyakrabban történik.

A log fájlok nem tartalmaznak hasznos információt. A kernel betöltése során ACPI driver problémákat dobál, de ha acpi=off-al indítom, akkor nem is indul el a rendszer betöltése (USB drive-on van maga a rendszer, és ott akad fel hibákkal).

Mit javasoltok, hol keressem a problémát?
 
1

Nem nagyon találtam

inf · 2018. Ápr. 20. (P), 19.02
Nem nagyon találtam google-ben semmi ilyesmit. Talán az egyedüli, amit találtam azt írja, hogy néha eltűnik az egyik meghajtója a listáról, aztán újra megjelenik. Ezen kívül semmi hasznos.

A fagyás általában driver vagy hardver hiba miatt szokott lenni, kétlem, hogy a szoftver raid okozná. Lehet, hogy az acpi driver a hibás, de az is lehet, hogy valamelyik lemez vagy sata kábel rossz, esetleg lelazult a sata kábel, ha nem a bepattintós változat. Elvileg a lemezeket lehet diagnosztizálni a gyártó programjával, illetve a sata kábelekre is van diagnosztikai kütyü, de olcsóbb kicserélni őket legalább egy próba erejéig. Az ACPI driver-el kapcsolatos hibákra keress rá, hátha találsz valamit. Az is előfordulhat, hogy a pendrive hibás, amin a rendszer van, bár akkor nem csak RAID resync-nél fagyna be.