ugrás a tartalomhoz

Merevlemez SATA érintkezési hiba esetén mi történik?

Atomi · 2018. Feb. 27. (K), 14.16
Üdv!


Szerintetek mi történik, ha egy merevlemez adatcsatlakozása nem érintkezik pl. egy kis időre?

Ugyanis azt történt, hogy megfeszült a SATA csalatkozása, amikor kinyitottam a házat és letört a nagy ésszel műanyaggal csinált Seagate 1 TB-os csatlakozó, így most szigetelőszalaggal erősítettem oda és használom pár hónapja.

Kerestem céget, aki a csatlakozót kicseréli, de nem találtam. A magyar képviselet meg elküldött, hogy már nem ők a képviselet, akik meg lettek, azok becsődöltek állítólag, a Seagate honlapon meg nincs ügyfélszolgálati mail.

Szóval eddig jónak tűnik, de ha időközben gyengülne a tartás és kicsit nem érintkezne valamelyik tű, akkor észlelném, vagy lehet, hogy már egy ideje hibás adatokat írok és sok anyagomat nem fogom tudni megnyitni később?

Szóval valamiről észrevenném, jelezne a Win7?

Természetesen venni fogok egy újat, de még csak 2 éves, és nem szívesen adok ki egy kis szar csatlakozó miatt 20-25 ezret.

Bár a többi gyártó is hasonló csatlakozót csinál, haragszom a Seagate-ra, hogy nem erősebb anyagból csinálta. Egy fém csatlakozó nem hiszem, hogy annyival drágább lett volna. Vagy nem törékeny műanyag.
 
1

Az mi?

Pepita · 2018. Feb. 27. (K), 15.03
Seagate 1 TB-os csatlakozó
Ez micsoda? Egy olyan csatlakozó, amin egyszerre 1 terrabyte adat közlekedik? Nem hinném, mert akkor nagyobb lenne a csati, mint egy ház (épület) és elég nehéz lenne ki - be dugdosni.. (Bocsi, ha én vagyok tudatlan a témában, de ilyet még nem láttam, SATA-t igen.)

kicsit nem érintkezne valamelyik tű, akkor észlelném
Minden bizonnyal igen. Nem ismerem a konkrét specifikációját a szabványnak, de alapvetően úgy működik az I/O, hogy jön egy írási kérelem, megy a válasz, hogy lehet, jönnek az adatok és végén egy "vége" jel, és megy egy visszaigazolás, hogy "OK, felírtam, paritás bit ennyi".
Namost ha egy olyan "láb" nem érintkezik, aminek szerepe van akár adattovábbításban, akár a kommunikációban, akkor legalább paritáshiba fog fellépni, ezt az aktuális oprendszer valamilyen formában jelezni fogja neked.

lehet, hogy már egy ideje hibás adatokat írok és sok anyagomat nem fogom tudni megnyitni később?
Nem, valószínűleg amit eddig felírtál, az helyesen van meg. Inkább az a veszély áll fenn, hogy annyira tönkremegy a csati, hogy egyáltalán nem fogod tudni használni az eszközt, se írni, se olvasni. Ha nem is szinkron, de legalább rendszeres backup emiatt szükséges, akkor is, ha nincs semmi baja a vrinyónak (szóval legalább 2 van belőle).

nem szívesen adok ki egy kis szar csatlakozó miatt 20-25 ezret.
Azt gondolom itt nem a szar csatlakozó értéke a fontos, hanem a tárolandó adatoké. Mennyi kárt szenvedsz el, ha a fájljaid elvesznek? 20-25 ezer, vagy esetleg több?

Egy fém csatlakozó nem hiszem, hogy annyival drágább lett volna
Pedig de. :)

Mindenesetre a számítógép - alkatrész gyártók nem kimondottan a szakszerűtlen szerelésből adódó sérülések elkerülése irányában fejlesztenek, inkább az ugyanakkora vagy kisebb fizikai helyen, kisebb áramfogyasztással több kapacitásra / teljesítményre törekszenek, mert az ügyfeleik többsége ezt várja el.

Szidhatod és hülyézheted a gyártót a műanyag csatlakozója miatt, de egyrészt csak a Te kedvedért nem fogja fémből gyártani, másrészt ettől még nem lesznek biztonságosan tárlova a jelenlegi adataid.
2

:-) Seagate 1 TB-os

Atomi · 2018. Feb. 27. (K), 18.21
:-) Seagate 1 TB-os csatlakozó: SATA csatlakozó, egy 1 TB-os Seagate vinyóban.

Nem mondanám szakszerűtlen kezelésnek, ha a ház (Fujitsu) fixre csinálta volna a merevlemez tartót és nem úgy, hogy amikor kifújom a házból a port, akkor külön bent is ki kelljen nyitnom egy kis ajtót, hogy az alaplaphoz hozzáférjek (amikor is a SATA vezeték megrántotta a csatlakozót), akkor nem lett volna semmi baj. Ahogy akkor sem, ha nem fostalicska műanyagból csinálták volna. Ekkora technika, ami egy merevlemezben van és ilyen csatlakozó ez gáz. Ráadásul az egész merevlemez szinte fém, szóval úgy tűnik ismerik a fém fogalmát és annak előnyeit...

A többivel egyetértek és valamennyire megnyugodtam.

Kösz!
3

Használj olyan fájlrendszert,

inf · 2018. Feb. 27. (K), 20.42
Használj olyan fájlrendszert, ami csinál checksum-ot a blokkokról, esetleg ha nem tudsz, akkor checksum-old a fájljaidat, akkor kiderül, hogy sérülnek e vagy sem. Amennyire én tudom hibás sata kábel esetén van fájl sérülés veszély, de nem tudom, hogy milyen a sata szabvány a hibák javítása szempontjából. A veszélye igazából annak van, hogy hibásan olvas ki fájlt vagy hibásan ír ki fájlt. Szóval mondjuk a Windows-t (ha azon van) vagy annak egy részét hibásan tölti be a memóriába, ami ki tudja mihez vezet, plusz menteni vagy megnyitni sem tudsz normálisan semmit.

Én miután firmware hiba miatt került olyan szintre az egyik Seagate merevlemezem, hogy a BIOS sem ismerte fel, azután arra gondoltam, hogy ennél már úgysem lehet lejjebb. Akkor adtam fel azt a márkát, és váltottam WD-re. A Seagate talán 20 éve volt jó, ma már nem tartom annak. Ahogy nézem a drága Seagate vinyókat még ajánlják, az olcsó kategóriában viszont nekem úgy tűnik, hogy elvesztette a versenyt a cég a többi gyártóval. Ha olyasmi kell általános használatra, ami ár-érték arányban megéri, akkor ez a befutó: WD10EZEX, ha meg nem számít a pénz és nem akarod, hogy 5 éven belül tönkremenjen, akkor adj ki dupla ennyit egy WD black-ért vagy csinálj szoftveres RAID mirrort két blue-val, aztán cseréld, ha az egyik elszáll.

A te esetedben szerintem másik gyártó sem segített volna, ezeket a csatlakozókat nem arra tervezték, hogy erőből rángassák őket.
4

Lehet, hogy nem arra

Atomi · 2018. Feb. 27. (K), 23.42
Lehet, hogy nem arra tervezték, de egy sima fémmel megoldható lett volna.

WD-re fogok váltani, csak sajnos nem tudtam megnézni, hogy az mennyire hangos. Ez a Fujitsu gépbe volt szerelve és halk, nagyon, de sajnos decibel értéket nem találtam a WD oldalán, hogy össze tudjam hasonlítani, márpedig nem akarom mindig zenét hallgatni, hogy ne a gép zaját halljam. A ventilátor is még sok év után egész halk, szóval ez fontos.

Amit írtál pont ellene ment az előző megnyugtató hozzászólásnak. Most akkor 1:1, hogy jelez a Windows 7, vagy nem jelez. :-(
5

Hát én olvastam már olyanról,

inf · 2018. Feb. 28. (Sze), 02.14
Hát én olvastam már olyanról, hogy hibás sata kábel miatt gányolódott meg a Windows, szóval nem lennék teljesen nyugodt ezzel a megoldással. Ha csak csatlakozó gondja van, akkor hardveraprón fel lehet adni hirdetést, hogy keresel hozzá donort, hátha valakinek tönkrement, és ki lehet bontani belőle a csatlakozót.

A hangosság igazából azon múlik, hogy van e rajta rendszer. Ha halk gépet akarsz, akkor alap, hogy a rendszert SSD-re teszed. Nem csak azért, mert pörög a HDD, hanem mert egy csomó io művelet van miközben jár a Windows, és ha éppen nem csinálsz semmit, akkor is cseszteti a HDD-t, illetve a HDD saját maga is ide-oda pakolgatja az adatot, hogy optimálisan legyen elrendezve rajta. Ha csak adattárolásra használod, akkor tényleg csak akkor pörög fel, amikor olvasod vagy írod a meghajtóit. Nekem a mostani PC-ben amúgy 2 SSD van, a HDD-ket átszórtam a szerver gépbe, de annál is csak adatra használom őket. Utálom a zajt, na. :D
8

Házilag is megcsinálnám, a fő

Atomi · 2018. Már. 1. (Cs), 14.55
Házilag is megcsinálnám, a fő baj az, hogy nem látok lehetőséget bontásra, bele van építve.
10

Ha csak műanyag tört le,

inf · 2018. Már. 1. (Cs), 23.29
Ha csak műanyag tört le, akkor vannak olyan cégek, amik műanyag ragasztással, forrasztással foglalkoznak, de ezek inkább autó alkatrészekre specializálódtak, nem ilyen kis műtyűrökre.
6

nem 1:1

Pepita · 2018. Feb. 28. (Sze), 10.28
Inf3rno több tapasztalattal rendelkezik hardware terén, ha ő azt mondja, lehet fájl sérülés, neki én elhiszem. Tehát ezt ne vedd 1:1 - nek.

egy sima fémmel megoldható lett volna.
Ezt szerintem felejtsd el, vagy ha annyira tudod, hogy mit hogyan éri meg gyártani, akkor fogj hozzá.. :)
7

Nem mondanám, hogy több a

inf · 2018. Feb. 28. (Sze), 16.24
Nem mondanám, hogy több a személyes tapasztalatom, de az elmúlt 1 évben elég sokat olvastam a témában, meg szoktam fórumokon segíteni debuggolni hardver hibákat. Én mindenképp javaslom valamilyen checksum készítését a fájlokról és a heti ellenőrzést, illetve a fontosabb tartalmak kimentését pendrive-ra vagy ami van. Ha vannak zenék, képek, filmek, akkor érdemes belenézni mielőtt checksum-ot készítesz, hogy nem e pattog a hang, vagy pixelhibás a kép, vagy szétesik a film néha. Ezek jelezhetnek ilyen hibát. Ha használtat veszel, akkor mindenképp csak olyantól, aki csinált róla hdsentinel screenshotot, pl: link, és akinél 100%-os kondíciót mutat. Ha nem tudod, hogy mit érdemes venni, akkor itt lenyitod az összefoglalót, és van egy elég hosszú lista: link. A WD blue-nál a WD10EZEX (régebbi típus) a jó, az új WD10EZRX a régi WD green-nek felel meg, gyengébb minőség. Ha használtat veszel, és neadjisten hardveraprón, akkor írja, hogy mikor regisztrált a felhasználó, mennyit szólt hozzá, szóval ha pl őstag, vagy fanatikus tag, akkor nem valószínű, hogy dobja a regisztrációját azért, hogy átverjen valakit 10 pénzre, illetve írja a rendszer az értékelését is az eddigi eladásairól. SSD, HDD, CPU, memória, amiket érdemes használtan venni, alaplapot szerintem csak végszükség esetében, ha már nem árulnak boltban megfelelőt, mert annyi féleképpen meghibásodhat. Pl a mostani lapom is használtan vettem, és nem működik rajta a B memória csatorna, és csak hónapok után tűnt fel, amikor vettem bele dual channel memóriát.
9

Sose vennék használtat és a

Atomi · 2018. Már. 1. (Cs), 15.02
Sose vennék használtat és a „1TB WD 3.5" Caviar Blue SATAIII 64MB cache winchester (WD10EZEX)” néztem tavaly, most megnéztem és csak 11 ezer forint, nem tudom rosszul emlékszem-e, de mintha 18 körül lett volna pár hónapja. Most vagy rosszul emlékszem, vagy ennyire lemehetett az ára...
11

Annyi biztosan nem volt, de

inf · 2018. Már. 1. (Cs), 23.30
Annyi biztosan nem volt, de megy le folyamatosan az ára, nézd meg a grafikont a lap alján.
12

Kicsit utánaolvastam. Elvileg

inf · 2018. Már. 5. (H), 09.47
Kicsit utánaolvastam. Elvileg úgy van, hogy hibás szektort a sata tápkábel okozhat, ha meghibásodik (lelazul, eltörik benne egy ér, érintkezési hibás, stb). A sata adatkábel csak integritásbeli hibát okozhat, ha meghibásodik. Szóval hibás adat kerül írásra vagy olvasásra. Mindkettőre jellemző lehet a hirtelen újraindulás vagy BSOD, ha oprendszer van rajta, illetve hogy nem ismeri fel a HDD-t vagy SSD-t a BIOS. A hibás adatkábelnél talán a legrosszabb forgatókönyv, hogy töredezettségmentesít a Windows, és mindent hibásan olvas be és ír vissza, szóval gyakorlatilag az összes adat elveszik. Érdemes kikapcsolni a töredezettség mentesítést a meghajtóra. Később esetleg adat célra használható zfs-el vagy btrfs-el. Ezekhez elvileg van windows driver, gyakorlatilag ki tudja mennyire stabil. Win alatt van még refs, aminél a formázás trükkös lesz, mert csak a drága verzióknál elérhető (az írás/olvasás az megy mindegyikről). Talán bele lehet hekkelni valahogy egy home vagy pro verzióba is, járj utána, ha gondolod.
13

Semmi hibát, leállást,

Atomi · 2018. Már. 5. (H), 13.26
Semmi hibát, leállást, olvasási hibát nem tapasztaltam, csináltam lemezellenőrzést korábban, jó hosszút, az se talált. Le fogom cserélni, csak kár, hogy van egy használható lemezem, amit dobhatok ki.
14

Szerintem nem jött át a

inf · 2018. Már. 5. (H), 13.31
Szerintem nem jött át a lényeg. Rázkódik a gépben, és idővel ki fog lazulni. Ha nincs szerencséd, akkor pont olyankor, amikor valami fontos történik a lemezzel.
15

Ez is igaz, ki is fogom

Atomi · 2018. Már. 5. (H), 21.35
Ez is igaz, ki is fogom cserélni, addig is remélem a szigetelőszalag teszi a dolgát.