ugrás a tartalomhoz

Mi kell nekem? NAS, Media server, Xiaomi router, stb

mahoo · 2017. Nov. 1. (Sze), 21.34
Sziasztok, a velemenyeket szeretnem kerni, mert be kell valljam, hogy erre a dologra tenyleg nem tudok most idot szanni es a neten kutakodni, de megis szeretnek egy kicsit kepbe kerulni es szuksegem van hasznos informaciokra.

Szoval az alabbi helyzetre szeretnek megoldast talalni:

- szukseg lenne itthon egy kozponti rendszerre
- aminek van mondjuk egy 1T-as hattertara
- amit wifin keresztul a tv/mobil/pc/stb eler, hogy a rajta levo mediatartalmat lejatszhassa
- van 'normalis' sajat kezelofelulete
- torrent-et kepes kezelni
- streamelni tud bluetooth-on keresztul
- (esetleg tavolrol is elheto, de ez nem olyan fontos)


- valamint szukseg lenne egy olyan tv-re
- ami wifi-n keresztul eleri ezt a kozponti hattertarat, hogy lejatszhassa a tarolt mediat
- normalisan, egy billenytyuzettel hasznalva, lehet bongeszni a netet, google maps, youtube, stb.


Jelenleg ilyen igenyeink vannak es nem tudom milyen iranyba induljak, milyen ezkozokre van szuksegem. NAS, Media server, Xiaomi R1D router, raspberry pi, ... ?

Ma csak az okostevekrol olvastam azt, hogy nem szabad megvenni oket, mert pl nehezkes a netes bongeszes. Inkabb valami felkositot kell beszerezni...

Tehat, ha van valakinek velemenye, tapasztalata a temat illetoen, ossza meg legyen szives!
 
1

Nem olcsó

Hidvégi Gábor · 2017. Nov. 2. (Cs), 10.01
Bármit választasz, számíts arra, hogy így vagy úgy, de sokba fog kerülni a dolog.

Én már egy ideje szórakozom ARM-es eszközökkel, bár viszonylag keveset fogyasztanak, ezekkel a legnagyobb gond lehet a hosszútávú támogatás hiánya. Persze ez nem biztos, hogy mindenkit zavar, néha bőven elég lehet, ha beteszed egy sarokba, és utána évekig elmegy, és a felsorolt igényeket kielégíti – ha hermetikusan lezárod az internetről. Egyébként sem vagyok meggyőződve arról, hogy a szoftverek újabb verziója magától értetődően jobb lesz.

Egy ilyen vonal lehet tehát egy ilyen olcsóbb, hack-elhető lap beszerzése, amire neked kell feltenned mindent, neked kell konfigurálnod, cserébe azt és csak azt fogja csinálni, amit te szeretnél. Itt leginkább az időddel fogsz fizetni, én is ezt tettem, cserébe rengeteget tanultam a Linuxok és az alapvető szoftvereik működéséről, amit a munkámban tudok kamatoztatni. Számíts arra, hogy a kernelváltást nem fogod tudni megoldani.

Egy másik vonal a kész NAS-ok világa, amik drágák, de elég jó támogatás jár hozzájuk, a szoftverfrissítéseket pár évig megkapod a gyártótól, bekapcsolás után azonnal használhatóak, nagyon sokminden beállítható rajtuk.

Ha lehet, jelenleg érdemesebb PC alapra építeni, mert bár többet fogyaszt, elterjedtsége miatt a komponenseihez van nyílt forráskódú meghajtóprogram, így egy esetleges kernelváltáskor is használható marad az eszköz.

Ha csak a fentiekre van szükséged, akkor nem érdemes erős processzorral venni, egy gigabites hálókártya vagy egy USB3 port vagy egy SATA meghajtásához igazából nem kell nagy teljesítmény, ideális körülmények (jól megírt szoftver) között erre bőven elég egy nagyjából 5-800MHz-es PC-nek megfelelő teljesítmény.

Minél több port (USB3, PCIe stb.) van rajta, annál nagyobb lesz a fogyasztása. Forintban ez jelenleg nem sok, de ha az elektromos autók elterjednek, akkor számítani lehet az áram drágulására. Érdemes kiszámolni, milyen átlagos átviteli sebességre lehet szükséged, egy FullHD filmhez elég 1-3 MB/s, egy 4K videó 6-8-nál indul, egy 100-as hálókártya átviteli sebessége 10 MB/s körül van, az USB2-es porté pedig 20-25 MB/s, tehát lehet, hogy ez is bőven elég.
2

Igen, igazad van az arat

mahoo · 2017. Nov. 2. (Cs), 20.35
Igen, igazad van az arat illetoen. Ma korbekerdeztem a kollegakat es a kesz rendszereknel tenyleg zsebbe kell nyulni. Jobban, mint azt szeretnem...
Nagyon, de nagyon szivesen foglalkoznek, megismernem az ARM-et, de sajnos nem tudnek annyi idot raszanni, mint kellene. Igy is van mit tanulnom, csalad mellett pedig ezt mar nem tudom sajnos megoldani :(.

Szoval meg 1-2 dolognak utananezek, aztan lehet, h jegelem ezt a tervet. Ha lesz elorelepes, itt megosztom.

Koszonom a valaszod!
Szep estet!
3

Nekem egy régebbi, talán 6

inf · 2017. Nov. 2. (Cs), 21.40
Nekem egy régebbi, talán 6 éves LG okos TV van, nem vált be. A gyártó nem frissíti a firmware-t, távirányítóval netezni meg bődület rossz. Youtube-nál van olyan opció, hogy megkeresed laptoppal amit le akarsz játszani, aztán ha a profiloddal párosítottad a TV-t, akkor elküldheted a TV-re. Nagyjából ez a max, amire netezés terén számíthatsz. Szerintem egyedi, de nekem DLNA-ról se ment komoly akadás nélkül a lejátszás, úgyhogy most az van, hogy HDMI-vel rákötöttem a PC-re, és osztott képernyővel játszok le sorozatot miközben böngészek a monitoron és megy a háttérben a torrent. Ha tényleg csak ennyi a cél, akkor szerintem egy jó laptoppal jársz a legjobban ugyanígy, ahogy írtam, teljesen felesleges dobozokat venni, meg központi gépet, mert csak egy kliensed van az alapján, amit írtál, az pedig a TV. Ha több ilyen TV-d lenne, esetleg több gépről akarsz elérni valamilyen közös tárolót, pl családi képeket, stb., akkor van értelme központi gépnek.

Jó pár embernek egyébként bevált az okos TV, szóval ha mégis amellett döntesz és ragaszkodsz az elképzelésedhez, akkor egy erősebb RPI, Odroid, Banana PI, Orange PI, stb. talán elég lehet a célnak. Az RPI annyiból ajánlottabb a többinél, hogy kiforrott az egész, van jól működő média szerver alkalmazás, oprendszer, ami a többinél nem biztos, hogy megy kompatibilitási gondok miatt, illetve vannak nagyon jó tutorial-ok, amikkel gyakorlatilag 1 nap alatt össze tudod rakni az egészet. Ne akarj böngészni róla, meg kliens gépnek használni, ahhoz csak mérsékelten erős. Az erősebb RPI-k már tudnak 1080p-ben lejátszani, de nem tudom, hogy elég erősek e hozzá, hogy mellette torrent is menjen. Az okos TV-nél esetleg a Samsung-ot érdemes megnézni, arról az a benyomásom, hogy jobb a firmware, mint az LG-nél, viszont a Samsung-ra általában jellemző, hogy olyan olcsó középkategóriás cuccokat gyártanak, tehát előfordulhat, hogy gyártási hiba van és gariztatni kell. Nálam legalábbis sokszor romlanak el Samsung dolgok telefontól elkezdve monitorig minden, de lehet ez megint egyedi. A nem okos TV esetében mellé teszed az RPI-t, és HDMI-vel rákötöd. A wifi-hez külön wifi pajzs kell hozzá, stb, szóval azért el kell tákolgatni vele.

A többi változatot nézve a router-t nem ajánlom, jobb, ha az csak a routing-al foglalkozik semmi mással. A NAS/média szerver csak fájl tárolásra jó, ha annál több kell, akkor jobb valami olyan, mint az RPI, amin te mondod meg, hogy milyen szoftver játssza le az alkalmazást, hogy tudd frissíteni a kodekeket. Esetleg média szervernél rábízhatod magad a gyártóra, ha nem érdekel, hogy néhány film nem fog elmenni rajta, és az esetleges hibákat szinte kizárt, hogy javítani fogják. Így is 60k körül kezdődik egy olyan (Synology DS116), ami 200-as neten tud torrentezni és közben lejátssza neked a filmet. Ez alá nem érdemes adni. Ha az ARM nem jön be, akkor esetleg további lehetőség egy olcsó lap és egy alacsony fogyasztású processzor, esetleg integrált processzoros alaplap, és erre az alapra mikro-ATX vagy mini-ITX-es szerver gépet összeszórni. Ezt ha normálisan akarod csinálni minőségi alkatrészekkel, akkor 80-100k a minimum. Ezeknél ugyanazok a programok elmennek, mint PC-n, nyilván Linux alól, tehát kompatibilitási és driver gondjaid nem lesznek. Ha kimondottan fontos az adat biztonság is, illetve szolgáltatások is mennek rá, akkor meg rendes szerver alkatrészek kellenek RAID-el, ZFS/BTRFS-el és ECC memóriával, amiből a kész szintén 80-100k körül kezdődik, de azoknál általában gagyi a táp és hangosak, szerver parkokba valók. Ami elfogadhatóbb, egyedi építés az már inkább 150k körüli összeg vagy még több.