ugrás a tartalomhoz

Új webfejlesztő közösségi oldal létrehozása - első megbeszélés

Hidvégi Gábor · 2017. Jún. 16. (P), 10.40
Mivel a weblabor halott, felmerült, hogy készíteni kéne egy új helyet, ahol a szakma találkozhat. Erre szükség van, mert egyrészt kevesen vagyunk, az önálló blogokon megosztott tartalmak nem jutnak el mindenkihez, nincs vita, amivel előrébb lehet vinni a fejlődést, a népszerű médiumok (facebook, twitter) jellegükből adódóan pedig alkalmatlanok erre a feladatra.

Ezért szükséges az oldal elkészítése, amihez minden segítő kéz elkél. Ki kell találni a nevet, a struktúrát, a szerkesztési elveket.

Aki el tud jönni a megbeszélésekre, részt vehet benne, és alakíthatja a magyar nyelvű szakma sorsát.

Az első találkozó időpontja a 2017. június 24-ei hétvégére esik, pontosítás és helyszín később lesz. Jelentkezni a Facebook-on lehet, ugyanitt döntjük el az egyéb részleteket is.
 
1

LIKE :)

Pepita · 2017. Jún. 16. (P), 12.06
Köszi Gábor, így korrekt.

Van egy oldal, amit János (is) csinál, nem biztos, hogy fejleszteni is kell hozzá. Felrázni, mozgatni a kollégákat annál inkább.

Mindenesetre üljünk össze és beszéljünk, lehetőleg mindenki számára hasznosan!
2

Futottak meg

janoszen · 2017. Jún. 16. (P), 15.18
Kar hogy nem jutott eszetekbe korabban. Ha megnezitek a Refaktorra sem kerult ki cikk miota, aminek az az oka, hogy allast valtottam es ami keves idom van, azt angol nyelvu tartalom eloallitasara forditom. A nevezett sorozesen nem tudok reszt venni sajnos, pont akkor vannak itt Becsben az amerikai megbizoim, tok eselytelen elnapolni. Have fun though, ha csinaltok valami egyesuletet, vagy a Weberttel meg tudtok egyezni, akkor mindket projektet vihetitek tovabb ha van ra kapacitasotok.

Nekem szemely szerint az a gyanum hogy ebbol is egy "fogjuk meg es vigyetek" jellegu megmozdulas lesz, nem lesz aki tenyleges, minosegi tartalmat gyartson, anelkul meg nem nagyon lesz kozossegi kerekasztal sem.
6

Webert?

Pepita · 2017. Jún. 19. (H), 11.12
Ők kik?

Egyetértek, és köszi. Ezért is mondtam, hogy nem feltétlenül új oldal kell...
7

Webert

janoszen · 2017. Jún. 19. (H), 12.27
Magyar Webert Egyesulet, a Magyarorszagi Web Konferencia szervezoje.
8

Köszi!

Pepita · 2017. Jún. 19. (H), 12.31
3

Szívesen segítek én is, ahogy

sly · 2017. Jún. 16. (P), 18.23
Szívesen segítek én is, ahogy tudok. Sok sörözésre lesz szükség hogy kitaláljuk hogy a magyar webfejlesztőknek mire is lenne szükségük. Jó cikkekre, jól működő fórumra biztos. Én szívesen látnék álláshirdetéseket, free launcher munka ajánlást, saját munkák bemutatását, magyar fejlesztésű programokat.

De ezeknél még fontosabb lenne egy jó közösség építése. Régen ezért szerettem a weblabort. :)

Ui.: Gábor, ha szükségét érzed, az eseményhez szívesen felveszlek társszervezőnek. :)
5

Nem szükséges

Hidvégi Gábor · 2017. Jún. 16. (P), 22.11
Köszönöm, de teljesen másra használom a Facebook-ot, nincsenek ott szakmai ismerőseim.
4

Én ugyan nem tudok részt

felyx · 2017. Jún. 16. (P), 19.46
Én ugyan nem tudok részt venni benne, de annyit kérnék, hogy az új oldalon tartsátok meg a Munka és Állás szekciót, nekem sokat segített már és mindig szivesen nézem a hirdetéseket még ha nincs is szükségem új állásra! Örülnék ha lennének rendszeresen cikkek egy magyar portálon és nem mindig külföldi oldalakon lehetne csak értékes tartalmat találni. :(
14

Cikkek?

Arnold Layne · 2017. Jún. 22. (Cs), 15.49
Hát pedig ahogy észreveszem a cikkek környékén van a legnagyobb baj. Talán nem is kéne tovább erőltetni ami nem megy. Lesz róla egy blogmark és innen is megtalálató lesz a tartalom. A kecske is megmarad és a káposzta is jóllakik. Talán annyival érdemes bonyolítani, hogy ha a blogmarkként beküldött URL nem elérhető hosszabb ideig, megjeleníteni a weblaboron. Is. Vagy inkább az a probléma, hogy milyen nyelven íródott a cikk?

Hümm, ahogy elnézem álláshirdetés se került ki mostanában.
9

Úgy néz ki én sem tudok

sly · 2017. Jún. 21. (Sze), 21.10
Úgy néz ki én sem tudok menni. Ha tényleg 24.-én lesz akkor ideje lenne pontosítani a helyszínt és az időt.
10

Időpont, cím

Hidvégi Gábor · 2017. Jún. 22. (Cs), 06.55
Június 24. szombat, 18:00, Deák tér.
11

Nekem jó

Pepita · 2017. Jún. 22. (Cs), 10.48
90%, hogy tudok menni, jó lenne tudni, hogy kik lesznek ott.
12

Mi

Hidvégi Gábor · 2017. Jún. 22. (Cs), 10.50
Előre láthatólag ketten fogunk felforgató tevékenységet végezni.
13

Segitseg

janoszen · 2017. Jún. 22. (Cs), 11.33
Ha juttok valamire, foleg tartalom ugyeben, irhatnatok egy briefet, ha tudok segitek.
15

Persze

Hidvégi Gábor · 2017. Jún. 22. (Cs), 16.02
Le fogom írni.
16

Skype

Pepita · 2017. Jún. 22. (Cs), 21.15
Skype on esetleg hívható leszel ebben az időben?
Több fej okosabb. :)
17

Nope

janoszen · 2017. Jún. 23. (P), 08.52
6-kor nem, viszem ki a megbizomat a repterre. :) 7-tol esetleg, az ismert nickemen megtalaltok.
18

Tegnapi találkozóra nem

sly · 2017. Jún. 25. (V), 10.58
Tegnapi találkozóra nem tudtam menni. Valaki esetleg le tudná írni hogy hogyan telt? Miről beszélgettetek mire jutottatok. Elég csak nagy vonalakban.
19

Röviden

Hidvégi Gábor · 2017. Jún. 26. (H), 10.39
janoszennel egyeztetni fogunk a domain-ek ügyében, hogy tud-e segíteni nekünk valamelyikkel. A kérdés, hogy milyen tartalomszerkesztő áll a rendelkezésre, mert Pepita például nem menne bele egy saját lefejlesztésébe.

Cél, hogy ISSN száma legyen az oldalnak.

Négy-öt stabil szerkesztőre/moderátorra lenne szükség az induláshoz.
20

Drukkolok és ha tudok

sly · 2017. Jún. 27. (K), 07.29
Drukkolok és ha tudok szívesen segítek. Szerintem se kellene időt pazarolni tartalomszerkesztő fejlesztésére. Drupal pl eddig is bevált. :)
21

Tartalom?

janoszen · 2017. Jún. 27. (K), 08.19
Arra talaltatok valami megoldast hogy legyen tartalom az oldalon?

Egyebkent segitek szivesen ha latom hogy tenyleg lesz belole valami, keressetek meg privatban.
22

Tartalom

Pepita · 2017. Jún. 27. (K), 16.28
- Négy-öt stabil szerkesztő remélhetőleg írkál is néha. :)
- Eddig meglévő jó cikkek szerzőit jónak látom megkeresni a meglévő publikálása miatt, plusz hátha kedvet kapnak újra is (van pár kiszemelt áldozatom :-D )
- Ami nagyon fontos, és ez jelenti a stabil szerkesztőket: bármilyen megkeresésre 24 órán belül választ kell adni. Nyilván egy cikk nemigen kerül ki egy nap alatt, de ha beküldesz valamit, akkor kapj ennyi időn belül annyi választ, hogy "köszi, megkaptuk, kb ekkorra tudjuk átnézni". Egy hirdetés pedig simán eldől 24 órán belül, hogy kint van vagy nincs, és erről is értesüljön a "gazdája".

Azt gondolom, hogy egy ilyen oldal (és szinte bármilyen hasonló) működése leginkább azon múlik, hogy a látogatók, felhasználók azt látják-e, hogy működik. Ha beküldesz valamit, és még azt se "mondják", hogy "ezt lesz@rjuk, nem kell", csak eltűnik a kukában, akkor nyilván halott az oldal...
Természetesen a komoly cikkeknek is a WL-hez hasonlítva tornádó sebességgel ki kell kerülni, ha esetleg javítani való van rajta, akkor annak ideje a szerzőn múljon, ne a szerkesztőkön.

Kb ezek a célok, ezért is kell 4-5 stabil szerkesztő; szerintem akkor van értelme, ha ez a 24 óra teljesíthető folyamatosan. Ez vonzani fogja a cikkírókat is (ha meg nem, akkor jön a savanyúcukor - bármi más, de ha már van az oldal mögött egy kis stáb, akkor könnyebb ilyesmit is bevetni).
23

Szerintem érdemes lehet

sly · 2017. Jún. 27. (K), 20.19
Szerintem érdemes lehet kicsit könnyedebb tartalomnak is helyet adni, ahogy a hup.hu-n is a blog szekció, elég sokan olvassák azt is.
24

Nyilván,

Pepita · 2017. Jún. 28. (Sze), 11.44
itt elsősorban a működőképességről beszéltünk, ez nem zárja ki a ködlámpát és egyéb extrákat. :)
25

OK

janoszen · 2017. Jún. 28. (Sze), 20.36
Beszeljunk privatban ha van egy kis idotok.
26

Bp

Hidvégi Gábor · 2017. Jún. 29. (Cs), 21.17
Jársz mostanában Budapesten?
27

Julius

janoszen · 2017. Jún. 30. (P), 09.36
Juliusban elore lathatolag.
28

Mi a cél?

Max Logan · 2017. Júl. 11. (K), 22.54
Már egyáltalán nem vagyok érintett a dologban, így kicsit kívülről látom a helyzetet. Nekem az tűnt fel korábban és most is, hogy szándék ugyan van, de nem teljesen világos, hogy mi a cél?

2017-et írunk, aki akar magának infókat, megszerzi angolul. Magyar cikkek? Kinek, de tényleg, kinek? Kezdőknek, haladóknak, vérprofiknak?

A Weblabor név, régebben már említettem, hogy egy labort kívánt volna meg, ami úgy működik webes fronton, mint az egyetemek laborjai. Óriási hiba volt ezt a vonalat elengedni, sőt, meg sem valósítani. Mára talán már nincsen értelme ilyenben gondolkodni.

Fórumozgatni akartok. Valóban akartok?

Szóval szerintem el kellene engedni azt, amit tudni véltek a Weblaborról, hagyni a nosztalgiát, és őszintén kimondani, hogy mit akartok, az mit hoz nektek személyenként, és mit ad a közösségnek. És igen, mi a közösség, kikből áll?

Álljatok úgy a tervhez, mint egy business, és legyen az első lépés, hogy meghatározzátok a célközönséget, aztán a perszónákat, végül pedig gondoljátok át, hogy 2017-ben, a magyar webes szakmával kapcsolatban van-e még létjosultsága a dolognak.

Nem mondom, hogy nem lehet egy ilyen ötlet életképes, de ahhoz minimum az kellene, hogy valóban az egész magyar szakmát képviselje a dolog, egyesület kell mögé, hivatalos formátum, stb, stb. Innentől lesz komoly, innentől nem fogja ígérni senki, hogy csinálja, segít, aztán pont lesz@rja pár hét, vagy hónap után az egészet.

Továbbá 2017-ben azért nem ártana végre valamilyen formában tömöríteni a honi piac szereplőit, és a közreműködésükkel alkotni valamit, ami tényleg közösségi, összegfog, egységbe tömörít. Akár open source projectek közös futtatása, akár szakmai események szervezése, akár edukálás, stb, stb.

Szép volt, jó volt a Weblabor, de 2017-ben, már nem biztos, hogy van értelme egy ilyen iránynak, mármint webkikötőnek. Ennél már 10 évvel ezelőtt is sokkal többről, valódi és nagyságrendi közösségi, igazi on- és offline szakmai munkáról kellett volna szólnia a történetnek.
29

Magyar

Hidvégi Gábor · 2017. Júl. 12. (Sze), 06.34
Az ember az anyanyelvén érti meg a legjobban a dolgokat, azon tud a legjobban kérdezni és vitázni.

Ékes példája ennek a magyarok által fejlesztett kód, ami inkább hunglish, mint english, és ezért is tartom hülyeségnek az angol nyelvű belsős fejlesztéseket honi cégeknél.

Ezért van szükség egy magyar fórumra.
30

Problema

janoszen · 2017. Júl. 12. (Sze), 09.32
Ezzel vitatkoznek, de elobb a disclaimer: 2 nyelvuen nottem fel (nemet, magyar) es 5 eves korom ota tanulok angolul, valamint ezen felul meg makogok par nyelven, szoval nem biztos, hogy az en ervelesem relevans lesz.

Ami a hunglisht illeti, eleg komoly problema ha egy fejleszto nem beszel annyira angolul, hogy komplex magyarazatokat megertsen. Teljesen eselytelen, hogy meg csak megkozelitoleg is leforditsuk az osszes szakmai anyagot.

Ami a vitazast illeti, megint csak problemas, mert ha nemzetkozi projekten dolgozol, hogy a fenebe fogsz megbeszelni valamit a kollegakkal?

En mar talalkoztam olyan szerencsetlen ceggel, ahol a fejlesztok fele magyar volt, a masik fele szlovak, es egymas kozott nem angolul beszeltek. Sejtheted, hogy milyen volt a kommunikacio es megbeszeles: semmilyen. A legrosszabb az, hogy belulrol ezt nem is lattak hogy problema.

En jelenleg egy orosszal, ket szerbbel, egy magyarral es ket amerikaival dolgozom egyutt, foldrajzilag kulonbozo helyszineken. Egyre kevesebb a nem nemzetkozi projekt, plane ha kivesszuk a weblapgyaros es kulimunkas projekteket. Sztem inkabb az angol oktatason kellene csiszolni, ha valamin akarunk.
31

Lehet

Hidvégi Gábor · 2017. Júl. 12. (Sze), 09.51
Lehet, hogy egyre kevesebb a csak magyar projekt, de itthon még mindig ebből van a legtöbb. És ha az embernek magyar az anyanyelve, akkor magyarul gondolkodik, a magyar mondatokat és kifejezéseket érti meg a leggyorsabban és legpontosabban.

Szerintem ezért van szükség magyar nyelvű fórumra. Ráadásul az csak egy dolog, hogy sokan értik az angolt, mert a szakirodalmat így olvassák, de amikor írni vagy beszélni kell, akkor már jelentős lemaradásban vannak.

Arról sem vagyok meggyőződve, hogy az angol a legmegfelelőbb a számítástechnika nyelvének. Például a kötött szórend miatt bizonyos finomságokat képtelenség angolul kifejezni, ezért többek közt a francia minden szempontból alkalmasabb diplomáciai célokra.

Boltba megyek.
Megyek boltba.

Más szórend, máris más többletjelentése van a két mondatnak.
32

Nyelv

janoszen · 2017. Júl. 12. (Sze), 11.06
Lehet, hogy egyre kevesebb a csak magyar projekt, de itthon még mindig ebből van a legtöbb.


Ez tokeletesen lenyegtelen, ha a tudas nincs meg magyarul. Es tok eselytelen, hogy meglegyen. A szakertelem nagy resze is angolul van meg, szoval ha kerdezel, akkor egy angol nyelvu forumon 1000x nagyobb eselyed van valaszt kapni mint egy magyar, nemet, vagy epp szlovak forumon. Kezdoknek lehet, hogy hasznos, de akkor kis orszag nyelvet beszelo szakemberkent eljutsz egy olyan pontra, ahol nem lesz meg az altalad kivant tudas veled azonos nyelvet beszelo ember fejeben aki eppen az altalad olvasott forumot bujja.

magyarul gondolkodik


Ez a legnagyobb problema a nyelvoktatassal Magyarorszagon. Rengetegen probalnak meg forditva nyelvet beszelni, es ez nem mukodik. Ahhoz, hogy tenyleg beszelj egy nyelvet, nem forditani kell, hanem ha meghallod azt az idegen nyelvi szot, akkor a dolognak kell eszedbe jutni. Pl. ha meghallod vagy olvasod azt, hogy "table", nem forditod magyarra, hanem elkepzelsz egy asztalt. Nem olyan nehez, csak nem szotarat kellene bemagolni, hanem egesz mondatokat megtanulni.

amikor írni vagy beszélni kell, akkor már jelentős lemaradásban vannak.


Ra kellene jonni, hogy ez egy nagyon komoly piaci hatrany az illetonek es ra kene gyurni az angolra. MOST eppen ugy all a helyzet, hogy ha ossze tudsz lapatolni egy scriptet, akkor mar megkapod az atlagfizetes 2x-et, de semmi garancia nincs arra, hogy ez mindig igy lesz. Ha esetleg ugy alakul, hogy Magyarorszagon kevesebb projekt lesz valamilyen okbol kifolyolag, akkor angol nelkul lehet visszamenni a balettba ugralni, mert felig epkezlab beszelt angol nelkul meg Upworkon sem talalsz semmit.

Arról sem vagyok meggyőződve, hogy az angol a legmegfelelőbb a számítástechnika nyelvének. Például a kötött szórend miatt bizonyos finomságokat képtelenség angolul kifejezni, ezért többek közt a francia minden szempontból alkalmasabb diplomáciai célokra.


1. Ez a vonat elment. 2. Az angolban rengeteg aprosag van amit stilisztikai celokra fel lehet hasznalni, csak epp sokan nem ismerik oket. A diplomaciai franciat is a hajadra kenheted, ha a felek csak eppen hogy beszelik a nyelvet.

Nem akarom vitatni a magyar nyelv stilisztikai szerepet, de ebben ez nem egy szepirodalmi vita. Itt egy szep leiras arrol, hogy mik nincsenek angolban: https://www.youtube.com/watch?v=QYlVJlmjLEc

A fenti peldadat veve, ezt angolban vagy hangsulyozassal oldanad meg, irasban nincs ra eszkoz. Mondatszerkesztessel viszont le tudod irni amit akarsz.

Off: durvabb nyelvek is vannak, pl poliszintetikusak: https://www.youtube.com/watch?v=xW4hI_METac
33

Labor

Hidvégi Gábor · 2017. Júl. 12. (Sze), 12.07
Értem, amit írsz, és a munka szempontjából igazad is van, csak itt a fő téma, hogy szükség van-e magyar nyelvű oldalra, fórumra. Szerintem igen.

Egyébként én is pont a labor jelleget hiányolom, amikor együtt kotyvasztunk össze valamit (ami magyarként extrém nehéz, de nem lehetetlen).
39

Nem is lesz

janoszen · 2017. Júl. 12. (Sze), 17.30
Nem is lesz. Ha egy projekthez contributort keresek, nem fogom magam szandekosan labon loni es egy ~15 millios nyelvi kozossegre juto fejlesztokre korlatozni ~1.5 milliard helyett. Nem latok semmilyen ertelmes indokot arra, hogy miert csinaljunk _barmilyen_ informatikai projektet magyar nyelven. Minden felig ertelmes fejleszto, rendszergazda beszel angolul, egy olyan jo szakmebert sem ismerek aki nem.

Az egyutt osszekotyvasztasra meg azt mondom, hogy tartalmat sem sikerult osszekotyvasztani egyutt, nem hogy szoftvert. Nagyon szkeptikus vagyok hogy ebbol a projektbol lesz-e valami.
37

És ha az embernek magyar az

Poetro · 2017. Júl. 12. (Sze), 15.39
És ha az embernek magyar az anyanyelve, akkor magyarul gondolkodik, a magyar mondatokat és kifejezéseket érti meg a leggyorsabban és legpontosabban.

En ha nem magyarokkal kommunikalok, akkor angolul teszem, es akkor angolul is gondolkodok. Szakmai szoveg eseten pedig az angolt sokkal konnyebben megertem, mivel a szakkifejezesek egyebkent is angolul vannak, ha azokat leforditjak, sokszor elferditik az ertelmet.
38

Az (utolsó) angol tanárom egy

BlaZe · 2017. Júl. 12. (Sze), 16.20
Az (utolsó) angol tanárom egy moldáv srác. Itt él, magyar felesége van. Anyanyelvi szinten beszél moldávul, románul, oroszul, gyakorlatilag angolul is akörül, beszél valamennyire magyarul, és franciául. Minden nyelvterületről barátokkal. Kérdeztem tőle milyen nyelven szokott álmodni. Azt mondta attól függ kivel álmodik, de mostanában már inkább angolul...

Munka közben, vagy munkával kapcsolatban én se magyarul gondolkodok. Pedig magyarul nyilván jobban tudok, mint angolul. Magyar kollégákkal meg magyar mondatokba szőtt angol kifejezésekben, félmondatokban kommunikálunk. Így a leghatékonyabb, még ha fura is. Adott esetben magyarul nehezebben jutnak eszembe dolgok, kifejezések. Érdekes dolog az emberi agy :)
42

Sok esetben nekem is az angol

Max Logan · 2017. Júl. 13. (Cs), 09.11
Sok esetben nekem is az angol szavak jutnak eszembe (és a magyarért kell pörgetni az anyagam), sőt, a filmcímek is általában angolul ugranak be, ha éppen szóba kerül egy film. Pedig még nem is tudok angolul, csak nagyságrendi szövegértés szintjén.
88

Arról sem vagyok meggyőződve,

Fraki · 2021. Május. 1. (Szo), 02.09
Arról sem vagyok meggyőződve, hogy az angol a legmegfelelőbb a számítástechnika nyelvének.


Elég messzire vezető téma, de az angolnál elképzelni se lehetne megfelelőbbet a számítástechnika nyelvére a formalitása miatt :) A prepozíciók tökéletesek formokra ("from:" / "to:" - sok szerencsét a magyarral), a programok meg kiolvashatók jól formált mondatokként. Próbálj meg egy jasmine-os pseudonatural assertion interface-t összerakni magyarral vagy franciával. Plusz nincsenek diakritikus jelek stb.

A "boltba megyek/megyek boltba" különbsége kontextus nélkül nem ad semmilyen többletjelentést, már azon kívül, hogy a második progresszív igeidő, az első meg vagy fókuszos vagy nem. Ezeket az angol is ki tudja fejezni. Semmi értelme ennek az anti-angol romanticizálásnak.

Az amúgy egy érdekes kérdés, hogy a magyar projektekkel mi legyen. Életemben egyszer voltam ilyen helyzetben, az ingatlan.com-nál, ahol a termék is magyar, így tehát a business terminológia is magyar, tehát dönteni kellett, hogy
valamilyen szinten mégis megjelenik a felület alatt a magyar (nem mint "magyar" státuszban, hanem mint termékzsargon), vagy angolra fordítjuk a zsargont, ami nem biztos, hogy felismerhető. A legacy kódjukban az előbbi megoldás volt, a refaktor projektben meg az utóbbi, de annak se volt tiszta érzete.
57

”Minden nemzet a maga nyelvén

inf · 2017. Júl. 14. (P), 20.51
”Minden nemzet a maga nyelvén lett tudós, de idegenen sohasem” - Bessenyei György

Persze egy nemzetközi projektben nem lehet magyarul boldogulni, viszont minden szakkifejezést érdemes lefordítani magyarra valamilyen formában, és ezeket is jó ismerni. Én ebben bevallom hátrányban vagyok, a legtöbbjét csak angolul ismerem.
34

Ékes példája ennek a magyarok

BlaZe · 2017. Júl. 12. (Sze), 12.27
Ékes példája ennek a magyarok által fejlesztett kód, ami inkább hunglish, mint english, és ezért is tartom hülyeségnek az angol nyelvű belsős fejlesztéseket honi cégeknél.
Egyszer egy ilyen belsős fejlesztés került hozzám tizenéve. Magyarítani kellett, meg picit átszabni. Ők is úgy gondolták, ahogy te. Én meg küzdöttem a cseh nyelvű kóddal, táblákkal... Rendkívül profi megoldás volt.

Olyan meg lassan nem nagyon van, hogy angol. Munkában biztos legalábbis. Már inkább gyűjtő nyelv, mint önálló, mindenki máshogy beszéli. Azok is, akiknek az anyanyelve. Egy nemzetközi projecten teljesen elfelejtheted az oxfordi angolt. Nekem van angol, svájci, olasz, görög, román, ukrán, lengyel, kínai, magyar anyanyelvű a közvetlen csapatomban. Akikkel rendszeresen kommunikálni kell, azok meg ennél is több. Máshogy ismer dolgokat a business, máshogy a fejlesztés, ott még angol-angolt is kell fordítani.

A helyzet az, hogy egyre kevesebb a belső hazai fejlesztés, és még kevesebb lesz, mert simán lehet már nemzetközi projectet Magyarországról szervezni. A magyar megrendelői fizetési képesség meg nem versenyképes a nemzetközivel. Ezért ahol van rá képesség, ott próbálnak nyitni.

Nálunk pl nincs hazai megrendelésű project. Ezres nagyságrendű fejlesztői bázisú cégről beszélünk. És még van ilyen itthon egy pár...

Még valami: Olyan jó szakember nem létezik IT-ban, aki nem tud angolul dolgozni. Max jó alapokkal rendelkező, aki jóvá tud válni, ha megtanul angolul dolgozni.
35

Nyelvek

Hidvégi Gábor · 2017. Júl. 12. (Sze), 13.04
Nem ismerem a cseh nyelvet, így sajnos nem tudom megmondani, hogy alkalmasabb-e a programozásra, mint az angol, de nem tartom kizártnak.

A magyar jobb agyféltekés nyelv, így nem csoda, hogy arányaiban az egyik legtöbb nagy koponyával rendelkező nemzet vagyunk (az más kérdés, hogy amilyen ostoba barom, individualista és irigy nép vagyunk, elüldöztük mindet). Elképzelhetőnek tartom, hogy bizonyos problémákat, algoritmusokat jobban meg lehetne oldani magyarul, mint angolul (ami bal agyféltekés, mint az indoárja nyelvcsalád többi tagja).

Ezért rossz ötletnek tartom, hogy a számítástechnika kizárólagos nyelvévé válik az angol, mert rendkívül sokat veszthetünk. Mint ahogy a világ is rengeteget veszt, ahogy a kis nyelvek kipusztulnak - a témát elég jól kifejtette Jared Diamond A világ tegnapig című könyvében.
36

Nem ismerem a cseh nyelvet,

BlaZe · 2017. Júl. 12. (Sze), 14.57
Nem ismerem a cseh nyelvet, így sajnos nem tudom megmondani, hogy alkalmasabb-e a programozásra, mint az angol, de nem tartom kizártnak.
Ez ült, jót röhögtem :) Legalábbis remélem viccnek szántad.

A számítástechnikának mindig is az angol volt a nyelve, ez nincs változóban. Olvastam én is magyar szakkönyveket, tartalmakat. Itt-ott nehezen értem őket, mert megpróbálnak páran szakszavakat magyarra fordítani, és ott el is veszik a lényeg, amikor megpróbálja az ember általa ismert fogalmakhoz társítani azt a furcsaságot, amit olvas.
89

A magyar jobb agyféltekés

Fraki · 2021. Május. 1. (Szo), 02.13
A magyar jobb agyféltekés nyelv


Ez egy ezoterikus marhaság. Nincs olyan, hogy egy nyelv akármilyen agyféltekés lenne :D
40

Magyar

Pepita · 2017. Júl. 12. (Sze), 17.56
Magyar felnövekvő fejlesztőnemzedéket igenis magyarul akarok megszólítani, mert ő is magyar, én is magyar vagyok és ez az anyanyelvünk. Milyen szép magyar szó... Érdekes, hogy nem tudok angol megfelelőt, ami utalna egy kicsit is az Édesanyára.

Szóval én nem pártoskodok senki mellett vagy ellen, nem is (nagyon) érvelek, egyszerűen fogadjuk el, hogy én így érzem, szerintem így helyes.

Világos, hogy sok szakmai cikket fog (majd egyszer) angolul olvasni, de az _alapokat_ lényegesen könnyebb anyanyelven tanulni, pláne ha lehet választani, hogy anyanyelven vitatkozol - kérdezel, vagy nem, nyilván nem a nehezebb utat választod.
Ha odatéved életében először a 8 éves Pistike Miskolc mellől (Hirtelenemelkedő dűlő 9.), mert a haverokkal kitalálták, hogy "WEBLAP KELL" nekik, akkor őt sem akarom elriasztani, és főleg kedvet akarok adni a tanuláshoz, fejlődéshez.
Ha azt látja, hogy itt "ezek a penge csávók csak angolul írnak" - megy is a levesbe, pedig akár jó programozó is lehetne később.

Tehát számomra a magyar szakmai oldal nyelve is magyar.
41

Szakmai

janoszen · 2017. Júl. 12. (Sze), 18.55
Érdekes, hogy nem tudok angol megfelelőt, ami utalna egy kicsit is az Édesanyára.


Én nem tudok (néhány eröltetett tükörfordításon kívül) magyar megfelelőt a CPU-ra, az entity-re, a softlinkekre (puha kapcsolatok, bruhaha), a gridre, a clusterre (fürtök? rly?) stb.

Világos, hogy sok szakmai cikket fog (majd egyszer) angolul olvasni, de az _alapokat_ lényegesen könnyebb anyanyelven tanulni, pláne ha lehet választani, hogy anyanyelven vitatkozol - kérdezel, vagy nem, nyilván nem a nehezebb utat választod.


Sztem érdemes lenne eldönteni, hogy miről és kinek szól ez az oldal:

- Kezdőknek?
- Haladóknak?
- Profiknak?

- Tartalomról?
- Beszélgetésről?
- Álláshirdetésekről?

Mert ezek mind-mind befolyásolják azt, hogy mi lesz belőle és ki fog ebben részt venni.

Számomra az a napnál is világosabb, hogy tartalomról nem szólhat, mert arra egyszerűen nincs elég jelentkező, volt több mint egy próbálkozás tartalom gyártására, mind itt, mind máshol.

Nekem az is elég világos, hogy ha csak kezdőknek szóló témák vannak, akkor a profi szakemberek unatkozni fognak, ugyanis ki a fenének van kedve csak és kizárólat teamspeak szervert PHP scripttel összebuherálni kívánó, ám egy épkézláb kérdést feltenni nem tudó kezdőkkel foglalkozni. (Tisztelet ugye a kivételnek.)

Azt is szeretném megemlíteni, hogy nem egy tanítványomat találtam itt a Weblaboron, tehát a fórum része koránt sem haszontalan, de egy tartalom nélküli, csak fórumról szóló oldal összerakása elég merész vállalkozás, ugyanis az egyik kicsit tojás vs. tyúk esete.

Vagyis azt kellene kitalálni, hogy mit fogunk pontosan csinálni, és ahhoz honnan lesz ember, mind fenntartani, mind résztvenni.
43

Ne már.. :)

Pepita · 2017. Júl. 13. (Cs), 14.49
Én nem tudok (...) magyar megfelelőt a CPU-ra,
...
Emiatt, hogy azt akarom írni egy cikkben, hogy 'CPU' és nem azt, hogy 'Processzor', még nem kötelező angol cikket írnom, és szerintem elfogadható magyar cikknek az, amiben - korrekt magyar név híján - előfordul egy két angol főnév.

- Kezdőknek?
- Haladóknak?
- Profiknak?
Mindhárom csoportnak.

- Tartalomról?
- Beszélgetésről?
- Álláshirdetésekről?
Szintén mindhárom, azzal, hogy tartalomhoz (komolyabb cikk) ember is kell, úgyhogy ez sajnos annyi, amennyi kínálat van.

Én ezt csinálnám, a honnanra csak a magam egy személyében tudok válaszolni. Innen. 1 db. :) (Kell még legalább 4)
44

Akkor

janoszen · 2017. Júl. 13. (Cs), 23.32
Egy tisztesseges szakmai cikk osszerakasa, kulonos keppen ha haladoknak szol, komoly kutatomunkat igenyel, amit eleg nehez beletenni rendszeresen. Random JS lib 5 perces bemutatasa nem, de az annyit is er.

Sztem sokat segitene, ha lenne mogotte legalabb onkoltsegi uzleti model, hogy legalabb az alapveto dolgokra legyen penz.
50

Mire kell pénz?

Pepita · 2017. Júl. 14. (P), 10.28
Szerintem leginkább a motiváció az, ami a "tartalomgyártást" tudja szolgálni, ezen belül elsősorban a gyors válaszidő.
Mivel (technikailag) működő oldal(ak)ról beszélünk, nem érzem égető szükségét üzleti modelnek. Annál inkább kell min. 5 szerkesztő, akik nem csak névleg szerkesztők, hanem akarnak és tudnak is időt beletenni. Amíg nincs biztosítva bármilyen megkeresésre 24 órán belüli reakció, addig felesleges tartalomról meg minőségről beszélni.

Várom további legalább 4 ember konkrét jelentkezését, akik megfelelő szakmai szinten vannak, és legalább olyan elszántak, mint én.
Elsősorban időt és energiát kell bele tenni, nem pénzt.
(Nem tudom, hol merült fel, de a WL cikkekre is van - szerintem jó - ötletem.)
59

Pénz

janoszen · 2017. Júl. 16. (V), 06.27
Mire kell a pénz? Sok mindenre. Pl én most költöttem el közel 300 USD- egy AWS-es kutatómunkára (hogyan építsünk CDN-t). És ez csak az erőforrás része, az az iszonyat mennyiségű idő ami bele ment még sehol nincs.

Vagy kell pl arra, hogy legyen egy tisztességes, tapasztalt UX-es aki képes az oldal szerkezetét úgy összerakni, hogy azt öröm legyne olvasni. Mert egy Bootstrap témát összelapátolni bárki tud, de az jó eséllyel nem lesz hosszú szövegek olvasására túlzottan alkalmas. (A default Bootstrap nem az.)

Vagy hostolni kell az oldalt. Na nem 200 másik oldal mellett, hanem valami olyasmin amin kellően gyors lesz és öröm lesz oda járni.

Ez csak pár dolog amire kellhet pénz, és szerintem enélkül csak kicsit sárga... lesz.
60

+1, ezen kívül felhasználható

inf · 2017. Júl. 16. (V), 08.45
+1, ezen kívül felhasználható a cikkírók motiválására is keret, reklámra, meg még ezer dologra. Szerintem így, hogy csak magyar, hatalmas pénzek nincsenek benne, többnyelvűnél meg nehéz megbecsülni, hogy mennyi látogatót fog bevonzani. Én úgy számoltam, hogy a fejlesztési költség nem térül meg 5 éven belül, ha egyedi feature-ök is lesznek benne, márpedig szerintem kellenek. Üzleti szempontból sok értelme nincs foglalkozni vele, csak hobbiként.
64

fejlesztési költség

Pepita · 2017. Júl. 17. (H), 09.39
Első körben szerintem nincs. Fentebb volt szó róla, hogy van létező oldal (nem is egy), amit tovább lehetne vinni. Nyilván a jövőben szükség lesz fejlesztésre, de én nem kezdenék éjjel - hétvégén kódolni, amíg nem feltétlenül szükséges. A többi probléma megoldása égetőbb.
62

Pénz

janoszen · 2017. Júl. 17. (H), 07.53
Még annyit hozzá fűznék, hogy az is egy üzleti model, hogy az oldal nonprofit és egyesületi alapon működik, akár pl. tagdíjakból. De ez nem azt jelenti, hogy nem lehet egyéb bevétele. Viszont egy egyesületnél remélhetőleg le van fektetve, hogy egy egyesületi tagnak mik a jogai és kötelezettségei.

Jelen állapotában ebben a kezdeményezésben nem látom a struktúrát, csak azt hogy legyen valami. Én szívesen áldozok pénzt és időt egy jó projektre, de ez remélhetőleg eddig is világos volt. Amit cserébe kérek az az, hogy látszódjék, hogy van mögötte egy konkrét terv, és ennek a tervnek meg kell oldania a mostani oldallal kapcsolatos problémákat: honnan lesz rendszeres, jó minőségű, igényes tartalom és hogyan kerül hatékonyan és gyorsan beszerkesztésre.
63

Itt a gond

Pepita · 2017. Júl. 17. (H), 09.36
Jelen állapotában ebben a kezdeményezésben nem látom a struktúrát, csak azt hogy legyen valami.

Ez teljesen igaz, és ez szerintem azért van, mert egyikünknek sincs elég ideje - energiája kitalálni (nem is egy embernek kéne, abból WL2 lenne). A magam részéről egyedül a hogyan kerül hatékonyan és gyorsan beszerkesztésre problémára van konkrét ötletem, de ehhez is megfelelő emberek kellenének. De legalább ennyit látok belőle.
Viszont ez önmagában édeskevés.
Fenti szálat látva már inkább azt mondom, hogy nem 5, hanem 10 jó képességű és tevékeny embernek kéne összedugni a fejét. Eddigegyidőben ketten tudtunk találkozni. Azt hiszem itt megfeneklett a dolog.. :(
66

Tehat

janoszen · 2017. Júl. 17. (H), 18.35
Tehat a problemat sem tudjuk definialni, nem hogy a megoldast. Ami a szemelyes talalkozot illeti, talan informatikus letunkre tudjuk mar megoldani azt, hogy egy projekt lemenjen szemelyes jelenlet nelkul. Van Trello, van Skype, van sok minden egyeb eszkoz. En egyebkent is preferalnam, ha irasban tisztaznank hogy mi itt a cel, viszont erre keves hajlandosagot latok itt ebben a szalban.
68

Lassú, szétfolyik

Hidvégi Gábor · 2017. Júl. 18. (K), 08.20
Az írás sok mindenre nem hatékony, például erre sem.
69

Nem-e?

janoszen · 2017. Júl. 18. (K), 16.34
Tehát szerinted a dokumentáció és írásos tervezés hasztalan? Van egy szép magyar mondás erre: a szó elszáll, az írás megmarad. Blablázni sok mindenről lehet, de ahhoz, hogy ebből legyen valami, kell egyfajta szigor: felvenni a probléma-pontokat és kívánatos funkciókat egy-egy Trello-kártyára és könyörtelen céltudatossággal csak a témával kapcsolatos diskurzust folytatni, aki pedig offol, azt szépen kitenni.

A változatosság kedvéért ebben a projektben nem vagyok hajlandó a vezető, kezdeményező szerepet magamra vállalni, mert már futottunk ezzel pár kört és a végén mindig rám maradt a meló 80+%-a. Most tolom szépen a saját dolgaimat és ha látok egy épkézláb, összeszedett kezdeményezést, akkor fogok segíteni. Amíg ez viszont inkább arra fordítom a pénzemet és időmet, ahol utána van is belőle valami haszon.
70

Nem

Hidvégi Gábor · 2017. Júl. 19. (Sze), 07.05
Szerintem ezen a szinten még nem az.
71

Akkor

janoszen · 2017. Júl. 19. (Sze), 07.45
Akkor ebbol a projektbol nem lesz semmi a reszemrol, mert nem vagyok helyben es idom sincs leulni tobb oran keresztul brainstormingolni valahol. Szoljatok ha eljutott egy olyan szintre a projekt ahol van irasos dokumentacio es valasz a felvetett kerdesekre.
72

Én egyetértek, de

Pepita · 2017. Júl. 19. (Sze), 09.50
sajnos nekem sincs annyi szabadidőm, hogy össze tudjak rántani egy épkézláb csapatot. Márpedig anélkül szélmalomharc.
a szó elszáll, az írás megmarad
teljesen igaz, és az is, hogy
felvenni a probléma-pontokat és kívánatos funkciókat egy-egy Trello-kártyára és könyörtelen céltudatossággal csak a témával kapcsolatos diskurzust folytatni


Mindehhez legalább valamennyire felkészült team kell, mert eddig is ötlete - kívánsága szinte mindenkinek van / volt, ám amikor megvalósítás - karbantartás - szabadidő kerül szóba, akkor nagy a hallgatás. Én pedig már nem vállalom be a 80+%-ot (volt már részem benne), és nem is tartom jónak, ha vmi így megy.

Tehát egyelőre kénytelen vagyok várni további lelkes csapattagokra.
73

Vezeto

janoszen · 2017. Júl. 19. (Sze), 10.22
Sajat korabbi tapasztalatbol azt mondom, hogy ne tedd. Annak semmi ertelme, hogy legyen 4 ember amibol pontosan 0 tudja hogy hova is tart az egesz. Ez a projekt csak ugy fog elore mozdulni, ha valaki elvallalja a "projekt menedzser" szerepet es hajlando moge tenni azt a fajta szervezesi munkat ami ehhez kell, legfokepp a problemas kerdesek megvalaszolasara. Marpedig ha ezek a kerdesek nincsenek megvalaszolva, nem tudjuk hogy mire kell a csapat, nem tudjuk hogy mit is csinalunk.

(Hint: egyebkent ezt a kort mar lefutottuk, csak epp akkor sem volt senki aki megmondta volna hogy merre van az elore.)
74

Jogos

Pepita · 2017. Júl. 19. (Sze), 15.22
Akkor először is projekt menedzser kerestetik! :-D

Sajnálom, de
1. Nem akarom én (egyedül) eldönteni, merre van az előre, kevésnek érzem magam hozzá.
2. Nincs eléggé biztos mennyiségű szabadidőm - energiám a szervezésre.
3. Jelenlegi helyzetben ha ezt bevállalnám, simán a 80+% szitu lenne belőle.

Fenti okoból azt hiszem ez most failed. :(
45

Haladóknak profi cikket

BlaZe · 2017. Júl. 14. (P), 00.03
Haladóknak profi cikket tényleg csak profik fognak összerakni. Arra kéne válasz, hogy őket mi fogja motiválni, hogy tartalmat gyártsanak. Főleg magyar nyelven... Ha már ír az ember valamit, akkor szeretné is, hogy sok emberhez eljusson, illetve a commentek is magas minőségűek legyenek. Magyar nyelven egyik sem teljesül sajnos. Tisztelet a kivételnek. Emellett még self branding szempontból lehet hasznos. Itt már hatványozottan igaz, hogy a magyar nyelv komoly hátrány. Egyetértek janoszennel, amíg erre nincs meg a jó válasz, addig nehéz lesz előrelépést felmutatni.
46

Tudnál pár oldalt mondani,

hóhér · 2017. Júl. 14. (P), 08.41
Tudnál pár oldalt mondani, ahol (hangsúlyosan _és_ kapcsolat a feltételek közt!) "magas minőségű" cikkek vannak, haladóknak, profiktól és kommentálhatóak a cikkek és a kommentek színvonala is kellőképp magas és nulla trollkodás van jelen és bárki hozzászólhat, kérdezhet ha valamit nem ért, másképp lát és angolul folyik a kommunikáció?

A kulturált moderáció már csak hab lenne a tortán (ellenpélda: stackexchange család).


Ui: erről a "magas minőségről" nem lehetne leszokni? Ez egy idióta, értelmetlen tükörfordítása a high quality-nek, ami inkább kiváló (minőséget) jelent.
52

Nekem az egyik legfontosabb

BlaZe · 2017. Júl. 14. (P), 12.39
Nekem az egyik legfontosabb kiinduló pontom a mechanical sympathy google groups, és az onnan nyíló, ott jelenlévő kollégák tartalmai. Kimagasló tudású emberek kimagasló eszmecseréi. Ez is a kulcsa annak, hogy gyakorlatilag nincs is szükség moderációra, mert a tartalom színvonala miatt csak kipróbált profik járnak oda, akiknek nem a trollkodás a lételeme, hanem az építés és épülés.

Ez utóbbi miatt is gondolom azt, hogy janoszen kérdésére nem jó a válasz. VAGY profiknak szóló közösség kell, VAGY nem profiknak szóló. Én nem hiszek abban, hogy a kettő egymás mellett elfér. Nem ismerek olyan helyet, ahol ez meglenne. Kivéve a bloghubok, de ott már a commentek színvonala nem is olyan erős.

Magas minőség. Eléggé be van épülve a magyar nyelvbe egy ideje. http://www.e-nyelv.hu/2010-02-02/magas-minosegu/ Magas beosztás, magas érték, magas színvonal, magas bér, ... Mind ilyenek.
48

Haladók

Hidvégi Gábor · 2017. Júl. 14. (P), 10.09
Milyen haladóknak? A backend például a megoldhatatlan zárolási problémák miatt leegyszerűsödik egy SELECT * INTO JSON vagy valami hasonló NoSQL-es lekérdezésre, a frontend meg mindent valamilyen keretrendszerrel old meg.

Ha a webes munka így nem áll másból, mint karok húzogatásából és gombok nyomogatásából, ha a profik azt mondják a kezdőknek, hogy azt csináld, amit a többiek, törekedj arra, hogy lecserélhető legyél, akkor miért lenne szükség haladó cikkekre? Hisz nem értik meg és nem is fognak a vázolt problémákkal találkozni, mert az innováció eltűnik.
51

Na ezt hívják trollkodásnak,

BlaZe · 2017. Júl. 14. (P), 12.11
Na ezt hívják trollkodásnak, és ezek miatt kaptad azt a feedbacket, hogy a többség innen bannolt volna a kezdetektől, ha tehette volna. Nem a különböző nézőpont miatt. Ha ilyen hozzáállással terveztek új közösséget építeni, akkor jobb, ha bele se fogtok, mert így nem lehet szakmai vitát folytatni. Akár bevallod magadnak, akár nem, sok jó szakember személy szerint miattad hagyta itt a weblabort. Ha közösséget szeretnél építeni, kezdd azzal, hogy erről leszoksz.
53

Hozzáállás

Hidvégi Gábor · 2017. Júl. 14. (P), 13.03
Bocsánat, melyikünk mondta azt, hogy 1, csak az OOP, 2, csak a framework, 3, csak a kliens oldali állapot, és melyikünk, aki azt mondta, hogy tanulja meg mindenki jól a használt nyelv alapjait, és akkor el tudja dönteni, hogy milyen paradigmát válasszon, szükség van-e keretrendszerre stb.?
55

Mit és/vagy hogyan.

Arnold Layne · 2017. Júl. 14. (P), 14.41
Itt szerintem rég nem azzal van a baj, hogy ki mit mond, sokkal inkább azzal, hogyan. Sokmindenben egyetértek veled, viszont ahogy látom hogy a piacnak nem ez kell, hanem valami gyorsan és anyagilag olcsón. Ha ezt naponta változó keretrendszer-hegyekkel éri meg nekik, akkor az lesz népszerű. Bár valószínűleg a helyzet ennél valamivel bonyolultabb, de ha most belemennék, ezt a hozzászólást jövőre se fejezném be.
56

Látod HG pont ezért írták

BlaZe · 2017. Júl. 14. (P), 15.12
Látod HG pont ezért írták neked, hogy write-only módon fórumozol. Én ezek egyikét se állítottam soha, és emlékeim szerintem más se. Ezek mind a te ellentétes állításaidra adott válaszoknak a kifordított értelmezései.

Amit legutoljára mondtunk neked többen, hogy egy kezdőt a jelenleg keresett technológiák ignorálására buzdítani elég felelőtlen tanács, ugyanis most pont azok mentén fog tudni elhelyezkedni. Ez nem ellentétes azzal, hogy a nyelv alapjait tanulja meg. Anélkül meg se lehet valósítani :) Nagyjából a többi téma is pont ennek analógiájára lett megválaszolva: aki nem ismeri és érti az OOP-t, nem tud elhelyezkedni komoly helyre; aki nem hajlandó elfogadni miért jobb kliens oldalon tárolni kliens információt webalkalmazásokban, az szintén. Egyik sem azt jelenti, hogy csak azt, csak úgy. Bizonyos kontextusban viszont jelenleg ezek az optimális megoldások, és ez korántsem elhanyagolható. Ahogy írtam korábban, mindkét oldalt ismerni és érteni kell ahhoz, hogy valamiben kompetensen tudjon az ember vitázni.
58

100% egyetértek.

bamegakapa · 2017. Júl. 14. (P), 23.56
100% egyetértek.
61

Értelmezés

Hidvégi Gábor · 2017. Júl. 16. (V), 12.22
Nézd, én nem szoktam leírni úgy dolgokat, hogy ne legyen megfelelően alátámasztva. Elkészítettem például az általunk írt rendszer renderelő eljárását React-ben, Angularral, Vue.js-sel, lemértem az egyes renderelési sebességeket, a segítségükkel megírt forráskódot össze tudtam hasonlítani.

Ezen tények alapján teljesen világos, hogy a fenti keretrendszerek használata kontraproduktív, mert az absztrakció miatt a fejlesztő mentesül attól, hogy átgondolja, mi hogyan működik.

2002 óta foglalkozom frontenddel, azon belül 2006 óta kliensoldali adattranszformációval, bőven van rálátásom a témára. Ennek eredménye az a felismerés, hogy teljesen mindegy, mennyire bonyolult egy felhasználói felület, a nyers adatok és a hozzá tartozó DOM fa között 1:1 kapcsolat van, azaz virtuális DOM nélkül, pusztán a megfelelő adatok elküldésével az oldal bármely része újragenerálható.

Ebből következik, hogy minden, a megjelenítéshez szükséges információ a sablonokban van, és az egész rendszer elkészíthető rendereléssel, eseménykezeléssel tíz kilobájtból, ami mellé csak egy ízlés szerinti sablonozó rendszert kell csapni, ami legrosszabb esetben pártíz kilobájtból kihozható.

Magáról a sablonozásról előbb-utóbb ki fog derülni, hogy funkcionálisan oldható meg a leghatékonyabban, azaz mindegyik rendszer ebbe az irányba fog elmenni, és szükségszerűen hasonlítani fognak egymásra. (Aztán persze rá is lehet jönni, hogy már szabvány is van rá tizennyolc éve.)

Ezzel szemben a jelenlegi rendszerek nem kompatibilisek, mindegyik más gyermekbetegséggel küzd, ha az egyiket használod, abból nem következik, hogy a másikkal is azonnal boldogulni fogsz.

Így üzleti szempontból teljesen irracionális a mostani helyzet, és csak azért működik, mert olyan óriási hiány van a szakmában, hogy erőből oldják meg a feladatot, mert megtehetik.
86

Nekem az is elég világos,

Max Logan · 2019. Nov. 22. (P), 13.24
Nekem az is elég világos, hogy ha csak kezdőknek szóló témák vannak, akkor a profi szakemberek unatkozni fognak, ugyanis ki a fenének van kedve csak és kizárólat teamspeak szervert PHP scripttel összebuherálni kívánó, ám egy épkézláb kérdést feltenni nem tudó kezdőkkel foglalkozni. (Tisztelet ugye a kivételnek.)
Anno én is lelkes kezdőként keveredtem ide (2003-2004-ben), és az évek során, amikor lényegében meghalt a Weblabor, egy korrekt mentorprogramként kellett volna továbbvinni, és az általam oly sokszor hiányolt labor jellegben is futtatni, kezdőkkel, haladókkal. Vagyis utánpótlás nevelést kellett volna csinálni. Ebben a szellemiségben ma is élő közösség lenne a Weblabor körül, és akik itt jól teljesítenek, rájuk felfigyelhetne a honi szakma, és láthatná bennük a potenciális munkatársat.
90

Itt nem azzal volt a gond,

inf · 2021. Május. 1. (Szo), 11.17
Itt nem azzal volt a gond, hogy így vagy úgy kellett volna továbbvinni, hanem hogy egy admin volt, akinél heteket kellett várni, hogy átnézze a cikkeket mielőtt publikálja, ha egyáltalán erre hajlandó volt. Ezen kívül a moderáció is megszűnt és hagyta, hogy szétoffoljanak minden témát. Aztán a végén lelépett és évek óta felénk se néz. Nem is értem, hogy miért nem törölte teljes egészében. Így nem lehet egy oldalt vinni. Jó lenne facebook-on létrehozni egy csoportot, aztán én úgy gondolom, hogy új oldal helyett legalább a meglévő blogokat fogjuk már össze ott, hogy tudjunk egymásról, és ne vesszen el teljesen a közösség. Ez mindenkinek jelentene legalább néhány extra látogatót, és egyszerűen megoldható.
91

1. Kétéves kommentre

mind1 valami név · 2021. Május. 1. (Szo), 11.28
1. Kétéves kommentre válaszoltál
2. Mindenkinek van facebookja? Nálam le van tiltva az összes ismert domainjük+regisztrálni sem tudok, mert a böngészőim le vannak tiltva, személyit, egyéb hivatalos iratot meg senkinek nem adok oda, ők meg azt követelnék. :D
92

Tisztában vagyok vele. Hát

inf · 2021. Május. 1. (Szo), 11.32
Tisztában vagyok vele. Hát lesznek kiesők, de még mindig többet jelent, mint várni a semmire. Megpróbálom, aztán ha nem megy, akkor elengedem ezt az egész weblabor témát. Már úgyis kb. 10 éve húzom és prohardverre járok azóta.
93

Egyébként a fész teli van

mind1 valami név · 2021. Május. 1. (Szo), 11.59
Egyébként a fész teli van ilyen csoportokkal, hacsak nem az igényli az itteni tagság az önálló csoportot, nem sok gyakorlati értelme van.
De hajrá!

Prohardver... Prog.hu2 :D
94

Messze nem az, de mondjuk a

inf · 2021. Május. 1. (Szo), 14.23
Messze nem az, de mondjuk a programozós része tök halott. A hardveres része miatt vagyok csak ott.
95

Színvonalában.Cenzúra

mind1 valami név · 2021. Május. 1. (Szo), 14.56
Színvonalában.
Cenzúra tekintetében.
(bár lehet, hogy Sting ma már kevésbé cenzúrázgat, mint anno :D)

Ha eddig valami gondom volt, itt sokszor kaptam rá választ, a stackexchange oldalain ritkábban, a prohardveren alig, a prog.hu-n meg nem emlékszem rá, hogy valaha is kaptam volna bármi érdemi segítséget.
96

Nekem fordítva van. Itt és

inf · 2021. Május. 1. (Szo), 15.30
Nekem fordítva van. Wikipedia és Google Scholar a legjobb. Itt és PH-n azért sok esetben írtak jó dolgokat, Quora még ami néha hasznos tud lenni elméleti kérdésekben, SE-n és prog.hu-n ha kicsit is bonyolultat kérdezek, akkor már closed és mínusz pontok áradata, sőt előfordult, hogy teljesen hülyeséget írtak és megvezettek vele.
97

Wikipedián hol lehet

mind1 valami név · 2021. Május. 1. (Szo), 16.01
Wikipedián hol lehet kérdezni???
Mert a sorrend az általában google, doksi, fórum. De mostanában egyre kevésbé találok válaszokat.
És ha a doksi nem teljes, nem értem, nem látom át, akkor muszáj kérdezni.
98

Sehol, de mondjuk jó lenne.

inf · 2021. Május. 1. (Szo), 17.10
Sehol, de mondjuk jó lenne.
99

Na jó részemről ennyire telt.

inf · 2021. Május. 2. (V), 01.44
Na jó részemről ennyire telt. Ha nem indul be ott se semmi, akkor kár erőltetni. Mindenesetre innen törlöm magam holnap. PH-n megtalálsz, vagy küldj emailt, ha kell valamihez segítség.
100

PH-n milyen néven? Mert ott

mind1 valami név · 2021. Május. 2. (V), 06.21
PH-n milyen néven? Mert ott inf nevű tagra nem emlékszem és gyanúsan hallgattál, amikor említettem, hogy nem-e az vagy-e, akit az itt folyó eszmecsere témájával azonos témában elküldtem a ...ba. :D
(Egyébként az nem fenyeget, hogy ott bárkit megkeressek, mert oda kizárólag azért jarok vissza, jogy az egyik cenzort megüsse a guta)
101

inf3rno

inf · 2021. Május. 2. (V), 11.18
inf3rno
102

????? Itt mitől keresztelted

mind1 valami név · 2021. Május. 2. (V), 11.22
?????
Itt mitől keresztelted át magad? Eredetileg itt is az voltál, nem??
103

Nincs titkosítva az oldal,

inf · 2021. Május. 2. (V), 11.29
Nincs titkosítva az oldal, akkor már legalább a felh nevemet ne tudják a botok máshol, ha a jelszót és emailt lekérik. Szerintem ha maradsz, akkor te is valami eldobhatóra cseréld le az emailt.
104

Ez már eldobható. Évek óta

mind1 valami név · 2021. Május. 2. (V), 11.48
Ez már eldobható. Évek óta nem használom máshol. Annyira, hogy meg kellett néznem, mivel regisztráltam ide.
105

Hol kéne beindulnia

Endyl · 2021. Május. 2. (V), 16.32
Hol kéne beindulnia valaminek?
106

Facebookon

mind1 valami név · 2021. Május. 2. (V), 17.11
Facebookon
107

És lett valami csoport?

Endyl · 2021. Május. 2. (V), 17.57
És lett valami csoport? Hogyan fognak odatalálni az emberek? Valahova csak ki kéne rakni az elérhetőségét.
108

Passz. Én nem férek hozzá a

mind1 valami név · 2021. Május. 2. (V), 18.04
Passz. Én nem férek hozzá a facehez.
109

Írtam levelet egy tucat

inf · 2021. Május. 2. (V), 19.01
Írtam levelet egy tucat embernek, eddig Poetro és Kacsandiz válaszolt. Gyere te is, ha gondolod. Olyan nagy beindulásra azért ne számíts, szép lassan talán újra lehet építeni a közösséget, ha mindenki küld meghívót az itteni ismerőseinek. link
110

egy tucat ember

Pepita · 2021. Május. 3. (H), 09.17
Hmm, nem voltam benne a tucatban...
111

Próbáltalak megtalálni, de

inf · 2021. Május. 3. (H), 10.13
Próbáltalak megtalálni, de túl gyakori név.
87

Érdekes, hogy nem tudok angol

Fraki · 2021. Május. 1. (Szo), 01.48
Érdekes, hogy nem tudok angol megfelelőt, ami utalna egy kicsit is az Édesanyára.


mother tongue...
47

az informatika nyelve az angol

_subi_ · 2017. Júl. 14. (P), 10.05
2017-et írunk, aki akar magának infókat, megszerzi angolul. Magyar cikkek? Kinek, de tényleg, kinek? Kezdőknek, haladóknak, vérprofiknak?


Ezen tűnődtem én is. Nem szívesen mondom ki, de sok értelme nincsen.
49

Fórum

Hidvégi Gábor · 2017. Júl. 14. (P), 10.19
Az eszmecsere és a vita is fontos, mert az viszi előre a szakmát.
54

Blogmark

Arnold Layne · 2017. Júl. 14. (P), 14.32
Az eszmecsere és a vita is fontos, mert az viszi előre a szakmát.

Azt lehet blogmarkok alatt is.
65

Új tartalomtípus

Pepita · 2017. Júl. 17. (H), 16.25
Az már szerintem komolyan halottá nyilvánítást jelent, ha az állást kínáló cég végső elkeseredésében fórumtémát nyit, hogy valamilyen formában megjelenjen a hirdetése.
El tudom képzelni, mennyi ideje várhatott Ádám egyetlen kattintására, majd elfogyott a türelme.. :(

UPDATE:
Mondjuk a legfrissebb álláshirdetés (kínál) március végi.
67

Olvasom ezt a vergődést és

hóhér · 2017. Júl. 17. (H), 19.38
Olvasom ezt a vergődést és egyre kevésbé értem.
Mit szeretnétek?
A néhai weblabort feltámasztani? Van rá egy doboz söröm, hogy nem lesz belőle semmi. Igény sincs rá. Ezt utóbbit a magyar fórumok romjainak állapota alapján merem mondani.
Cikkeket alig olvasnak az emberek. Rövid kérdésre 100%-os megoldást várnak, plusz flame. Kb. erre lenne igény.
Szerintem nyugodjatok bele, hogy ez van, esetleg testületileg hagyjátok el ezt az oldalt és menjetek a janoszen által indított oldalakra vagy nyissatok egy facebook csoportot, oszt jónapot!
Mióta megy már itt ez az újítsuk meg/csináljunk újat téma?
Mennyi eredménnyel?

HZ vóttam...
(Nézzétek meg a BKK új csodáját, azon mérhető, hogy mekkora igény van az országban szakértelemre!)
75

úgy tűnik, máshol is vannak gondok

hóhér · 2017. Szep. 24. (V), 11.58
https://hup.hu/node/155481#comment-2143494

Ui: blogmarkok is cenzúrázva vannak, nem csak a cikkek?
76

Hol?

Hidvégi Gábor · 2017. Szep. 25. (H), 12.27
Hol?
77

Mit hol?

hóhér · 2017. Szep. 26. (K), 09.16
Mit hol?
78

Cenzúra

Hidvégi Gábor · 2017. Szep. 26. (K), 10.24
A cenzúrázásra gondoltam.
79

Ja, itt. Pár napja találtam

hóhér · 2017. Szep. 26. (K), 14.57
Ja, itt.
Pár napja találtam valami érdekességet, talán php témában és beküldtem, de nyomtalanul eltűnt. Sajnos már nem tudom, pontosan mi volt.
80

Nincs aktivitás

Hidvégi Gábor · 2017. Szep. 27. (Sze), 08.43
Ádám vagy fél éve egyáltalán nem nyúl az oldalhoz.
81

Én azon lepődtem meg, hogy a

hóhér · 2017. Szep. 27. (Sze), 16.05
Én azon lepődtem meg, hogy a blogmark sem kerül ki cenzori ellenőrzés nélkül. Látszik, hogy rég használtam az oldalt. :)
82

"cenzori ellenőrzés"

Pepita · 2017. Szep. 27. (Sze), 18.25
Azért nem ugyanazt jelenti a cenzúra, mint a jóváhagyáshoz kötött megjelenítés, ezt ne keverjük össze.
Esetleg te szeretnéd, ha ilyen - olyan robotok (vagy akár emberek) teliraknák a blogmarkokat mondjuk pornólinkekkel? :)
Manapság valamilyen ellenőrzés kell, ez még nem cenzúra.
Más kérdés, hogy ehhez jelenleg (ha jól tudom) egyetlen embernek van joga, aki valamilyen oknál fogva mintha rá se nézne az oldalra..
83

Egyedül a fórum maradt meg

inf · 2017. Szep. 28. (Cs), 04.34
Egyedül a fórum maradt meg nekünk. Ez van. Mondjuk szerintem régebben is ez volt csak a jó része az oldalnak.
84

Ízlés dolga, szerintem a

hóhér · 2017. Szep. 28. (Cs), 10.20
Ízlés dolga, szerintem a cenzúra pontosan azt jelenti, hogy csak az mehet át, amit előzetesen a cenzorbizottság engedélyezett.

Itt csak annyiból gáz, hogy ezek szerint a blogmark szekció elhalálozott. Máshol, pl. blogokon lehetetlenné teszi az érdemi társalgást is.
85

cenzúra

Pepita · 2017. Szep. 30. (Szo), 17.08
Van igazság abban amit mondasz (ma már), de maga a cenzúra inkább azt jelenti (vagy jelentette), hogy amit le írsz, az abban a formában nem felel meg bizonyos érdekeknek vagy politikának, emiatt át írják vagy meg sem jelenhet.
Valójában nagyon hasonló...