ugrás a tartalomhoz

Próbálkozott már valaki router board-okkal?

inf · 2017. Jún. 2. (P), 22.36
Próbálok router-t választani itthonra, és most futottam bele abba a jelenségbe, hogy lehet kapni külön router board-okat, pl 8devices Carambola, Mikrotik RouterBoard, meg gondolom vannak mások is még a piacon, de egyelőre eddig jutottam. Itthon igazán a Mikrotik tűnik elérhetőnek, vagy nincs benne a többi az árukereső, árgép, stb. rendszerében. Érdekelne, hogy ezeknek milyen előnyük van a gyári Asus, Linksys, TP-Link, stb. router-ekkel szemben?
 
1

Igen

janoszen · 2017. Jún. 3. (Szo), 21.14
Igen, nekem egy Mikrotik router ketyeg otthon jo ideje. A webes UI kicsit kacifantos, de az SSH-n elerheto config interface nagyon kellemes. Akkor vegyel ilyet, ha szeretnel orult dolgokat confolni, mint pl. tobb WLAN, tagged VLAN-ok es szeparalt halozatok, tobb VPN kozotti routolas, stb.
2

Kacérkodok a gondolattal,

inf · 2017. Jún. 3. (Szo), 21.44
Kacérkodok a gondolattal, hogy ilyet vegyek, egyedül az tart vissza, hogy rosszakat írnak vele kapcsolatban ha VPN-ről van szó: link. Hálózatokkal kapcsolatban annyira még nem vagyok otthon, de szeretnék jobban beletanulni, hogy legalább egy középszintű tudásom legyen ebben a témában is. Esetleg tudnál valami kezdőknek szóló cikket ajánlani?

szerk:

Érdekes, lehet, hogy az elmúlt évben mégis belekerült az VPN UDP support? A Mikrotik wiki legalábbis arról szól, hogy UDP-n keresztül kommunikál: link

Ja, úgy néz ki:
Tue Oct 04, 2016 2:20 pm
OpenVPN UDP support is implemented in v7, which is currently in private alpha testing.


Azt hiszem, akkor Asus router helyett tényleg Mikrotik lesz. :-) Olcsóbb, és azt mondják, hogy sokkal jobb.
3

OpenVPN

janoszen · 2017. Jún. 5. (H), 10.11
Az OpenVPN support nagyon maceras benne, en nem eroltettem. En szemely szerint kovetkezonek valami "ipari" cuccot (pl. Cisco) veszek, de az nem ez az arkategoria. A Mikrotikben tul sok a random wtf ezt most miert kategorias problema.
4

Körülnéztem és ilyen 25-30k

inf · 2017. Jún. 5. (H), 13.25
Körülnéztem és ilyen 25-30k körüli árkategóriában nem igazán van olyan, ami többet tudna, mint a mostani UPC-s doboz, már ha az AC-s wifi-t meg gigabites netet nézzük. Végül arra jutottam, hogy mégiscsak valami sima router lesz, aztán flashelem openwrt-vel vagy lede-vel azt kész. Szerinted van értelme lede-t vagy tomato-t használni? Nem túl kicsik azok a forkok az openwrt-hez képest?
5

Passz

janoszen · 2017. Jún. 5. (H), 14.53
Passz piros, nagyon regen nincs idom mar router hackelesre.
6

Ja hát én sem szánok rá sok

inf · 2017. Jún. 5. (H), 15.05
Ja hát én sem szánok rá sok időt, de amit muszáj azt muszáj. :-)
7

Armada

Hidvégi Gábor · 2017. Jún. 6. (K), 12.23
Érdekességképp íme, a Marvell SOC-re épülő ClearFog Pro, amelyik nagyon ütős specifikációkkal rendelkezik, több operációs rendszert futtat, többek között OpenWRT-t. Persze nem is két forintba kerül.
8

Olyan 45k, 150EUR a max, amit

inf · 2017. Jún. 6. (K), 19.11
Olyan 45k, 150EUR a max, amit rászánok, USA-ból nem szívesen hozatok, mert egy csomó idő, mire ideér, meg csesztetik a vámon is. Legutóbb pl szétbontották a kütyüt, amit rendeltem, nem tudom mit kerestek rajta...

A base jó lenne nagyjából árban, de a 2 port sajna kevés nekem, illetve gondolom egy csomó plusz tartozékot is kellene venni hozzá, mire működőképes lenne, aztán túllépném a keretet elég hamar. Ezért inkább úgy vagyok vele most router terén, hogy összerakás helyett adjanak valamit készen, amivel nem kell bajlódnom.

Egyébként jó a link, köszi, csak közben már elkanyarodtunk az eredeti témától. :-)
9

Switch

Hidvégi Gábor · 2017. Jún. 7. (Sze), 07.32
Nem teljesen értem, miért kanyarodtunk el, mert ez router board.

Egyébként meg a kisebbik mellé tehetsz egy ízlés szerinti portszámú gigabites switchet (az edigitalnál nagyjából hatezer forintnál kezdődnek).
10

Nem te kanyarodtál el, hanem

inf · 2017. Jún. 7. (Sze), 16.31
Nem te kanyarodtál el, hanem én meg janoszen.