ugrás a tartalomhoz

Van valakinek headless server?

inf · 2017. Május. 18. (Cs), 01.44
Az érdekel, hogy a BIOS-ban ki kell e kapcsolni a "halt on error"-t, és ha igen, akkor ez nem e okoz olyan gondot, hogy az ecc hard error-okat is ignorálja a rendszer?

Esetleg ha van, akkor az ecc-t row hammer-el lehet tesztelni egy erre a célra telepített oprendszerrel (kis eséllyel, de előfordulhat, hogy kárt tesz az oprendszerben), hogy tényleg működik e, vagy memtest86+-al, ami az erre készült ecc teszt api-t használja. Utóbbival szerintem nem lehet tesztelni ezt a feature-t, legalábbis nem hiszem, hogy halt lenne a dolog vége, valszeg az api elkapja az ő szintjén a hibaüzenetet.


A másik érdekes dolog, hogy vajon megoldható e a wake on demand Apple termékek használata nélkül?
 
1

Azt írják néhány helyen, hogy

inf · 2017. Május. 18. (Cs), 07.08
Azt írják néhány helyen, hogy ACPI-ben van olyan, hogy headless mode. Elvileg az az esetek többségében megfelel. Ha a lap nem támogatja, akkor max a halt on error hax segíthet. Arra meg azt mondják, hogy a kernel felülírja a BIOS beállításokat. Elvileg tehát a bootolás mehet hibás memóriával is, ha átcsusszan a RAM check-en, utána viszont az oprendszer hatásköre, hogy leáll e a rendszer ECC hibára.
2

A wake on demand-re egyelőre

inf · 2017. Május. 19. (P), 06.18
A wake on demand-re egyelőre két opció van, vagy shell scriptet kell írni, amit a routeren futtatok, tehát open WRT firmwares router kell hozzá. Vagy a b változat, hogy beteszek egy SBC-t sleep proxy-nak a router és a szerver közé, aztán ő végzi az ébresztést, ha valamilyen kérés érkezik a szerver felé. Bár nem megoldott egyik sem, legalábbis nem találok tutorial-t, talán nehezebb kérdés, hogy mikor aludjon a szerver?

Valszeg bele kell ágyazni az alkalmazásaim kódjába valamilyen állapot jelzést, hogy tudja a szerver mikor busy egy-egy app, és mikor lehet altatni.

A technikai megvalósítása a felébresztésnek is érdekes, mert mehet wake on LAN-al is, de azt hiszem talán IPMI-n keresztül is működhet. Az utóbbit talán jobb nem feszegetni, mert amennyire én tudom jelszó kell hozzá, ahhoz meg menteni kell a jelszót a sleep proxy-ra, ami onnantól lenyúlható. Szóval a WOL talán a jobb opció erre a célra és az IPMI-t inkább csak rendszer telepítésre, BIOS beállítások debuggolására, ilyesmire érdemes használni.

A shell script érdekes kérdés, szeretném nodejs alapon megoldani, ha lehetséges. Nem tudom az open WRT mennyire támogatja az ilyesmit. Ha nem, akkor muszáj lesz proxy irányba elmennem. Igazából mindkettő plusz költség a részemről, olyan +25k-val használok, ami nagyon drágává teszi ezt a feature-t. A saját router vásárlása jobban megéri hosszú távon. A mostani UPC-s box jó, de ha költözök vagy szolgáltatót váltok, akkor ki tudja milyen szemetet hoznak erre a célra.

Itt van nodejs cross compile open WRT-re, szóval elvileg lehetséges: https://github.com/netbeast/docs

A proxy irányába nem érdemes elmenni szerintem, mert úgy elfelezem a sávszélességet. Legalábbis a routeren kétszer kell átmenni ugyanannak a csomagnak. Egyszer, amikor a proxy-nak küldi a kliens, egyszer meg, amikor a proxy továbbítja a szervernek. Szóval ha csak lehet a router-en kell ezt a wake on demand részt megoldani.

Találtam valami használhatót, ami kiindulási alapnak esetleg jó lehet, de úgy sejtem, hogy ennél azért több fog kelleni, hogy ne csak HTTP-vel működjön. http://gaddgets.blogspot.hu/2007/02/auto-wol-on-dd-wrt-on-linksys-wrt54gl.html
3

mi a cél?

Pepita · 2017. Május. 22. (H), 08.50
Eddigiekből csak betippelni tudtam a userstory-t, lehet könnyebb lenne, ha leírnád.
Szokásodhoz híven elég extra, rendhagyó cuccot akarsz építeni, nekem az is új, hogy egy szerver miért lenne sleep-elve, de nagyon érdekes téma, ha lesz eredmény, kérlek oszd meg azt is. :)
4

Csak minimalizálni szeretném

inf · 2017. Május. 22. (H), 10.08
Csak minimalizálni szeretném a villanyszámlát lehetőleg komoly teljesítményű processzor mellett (4 mag, 8 szál, ~8000 passmark pont). A szervert az ideje nagy részében csak én használom majd, kisebb részben meg család, rokonok, szóval amikor az átlag magyar alszik, vagy éppen nyaralok, akkor jó lenne, ha a szerver is aludna, aztán ha szükségem van rá, akkor pl egy HTTP, SAMBA, stb. kérésre felállna. Ehhez kell a wake on demand. Nem szeretnék magic packet-el manuálisan ébreszteni, mert az kényelmetlen, ha sűrűn alszik. A timeout alapbeállítások a klienseken általában elegek szoktak lenni arra, hogy első kérésre felálljon a szerver és választ küldjön. VPN szervert is szeretnék, hogyha nem vagyok itthon, akkor is el tudjam érni titkosított csatornán keresztül a szervert, és ne tudják meghackelni. Docker-t is szeretnék rá. Ezen kívül jó lenne, ha nem az olcsó videokártya lenne a gyenge láncszem a szerveren, úgyhogy igyekszem valami headless konstrukciót összehozni IGP, minden nélkül, ahhoz meg szükség lesz IPMI-re, hogy a BIOS-t tudjam állítgatni távolról. ECC-re is szükség lesz, hogyha elszállna a memórián néhány bit, akkor ne károsodjanak az adatbázisok. Ezen kívül jó lenne, ha passzív lenne a gép, illetve azt is szeretném, ha nem lenne 4 évnél régebbi a vas, hogy még 5-10 évig elmenjen. Szóval magasak az igények és drága lesz a mostani Odroid-hoz képest, cirka 150-200k. A tervezett terhelés egyébként nem indokolja, egyszerűen csak van most pénzem rá, és szeretnék egy komoly szervert. A későbbiekben lehet, hogy hostolok róla, esetleg beviszem valamelyik hosting céghez, mint dedikált szervert, de egyelőre ez még nincs tervben, szóval inkább csak a lehetőséget veszem meg. Valszeg a követelmények egy részét majd egy komolyabb router-el oldom meg.

Ha odáig jutok, hogy elkészül, akkor majd bloggolok róla egy sorozatot.
5

Belelóg a kezed a bilibe

Hidvégi Gábor · 2017. Május. 22. (H), 17.17
Szerintem teljesen irreálisak az elvárásaid, szinte mindegyik, amit felsorolsz, ráadásul egymásnak ellentmondanak:
  • El akarsz költeni egy rakást pénzt, de az áramszámlán spórolnál
  • Nagy teljesítményt szeretnél (8000 passmark, 4 mag-8 szál), de legyen passzív (megoldható egy pár kilós hűtőbordával)
  • A BIOS-t szeretnéd állandóan állítgatni (Minek? Mindig újra akarod indítgatni?)
  • ECC RAM-ot akarsz beletenni, azaz szerver alaplap és valószínűleg processzor is kell hozzá, amit passzív hűtéssel nem igazán fogsz találni
Nekem erős a gyanúm, hogy fogalmad sincs a leírt dolgokról, amit tetézel azzal a végén, hogy valószínűleg routerrel oldod meg a problémák egy részét, ami egy teljesen más feladatra kitalált eszköz.

Persze nem tartom kizártnak, hogy megvalósítható a cucc, csak ránézésre nem valószínű, hogy összejön.
6

Fantasztikusak ezek a

inf · 2017. Május. 22. (H), 17.57
Fantasztikusak ezek a kirohanásaid Gábor. :D Nagyon nem ismered a kontextust, úgy meg nehéz helyes következtetést levonni bármiről...

Gyakorlatilag az összes L-es Xeon kihűthető passzívan, pl: Intel Xeon E3-1230L v3; 7207 pont, <15W idle, 25W TDP. Melléje meg mondjuk egy Asus P9D jellegű vagy egy Supermicro X10SLM+-F lap. Ritkán, de előfordulnak nem szerver lapok is, amik támogatják az ECC-t, de én nem feltétlen húzok feléjük. Inkább az IPMI, ami húzósabb ezen a téren, de arról majd akkor döntök, hogy lesz e, ha eldőlt, hogy milyen CPU lesz. Most várok az AMD Naples-re, meg közben nézegetem aprón a Xeonokat. Már a Ryzen is jót tett a piacnak szerintem, de ha kijön a Naples, akkor aprón komolyan megrogyhatnak a használt Xeon árak. Aztán vagy egyiket, vagy másikat veszem, attól függ a Naples milyen árban lesz.
7

Meleg

Hidvégi Gábor · 2017. Május. 22. (H), 19.07
Adtam el Core i7 5500U processzorral felszerelt passzív gépet, ennek a TDP-je 15W, használat közben 80 fokosra melegedett a ház, ami hűtőbordaként funkcionál.

Ha a Xeon, amit kinéztél, 25W-os TDP-jű, az azt jelenti, hogy a 15-ösbe már nem fért bele, azaz 15 Wattnyi hőenergiát biztosan le fog adni.
8

Jó lenne, de magyar aprón

inf · 2017. Május. 22. (H), 19.26
Jó lenne, de magyar aprón nincsen most ilyen, ebay-ről meg nem rendelem meg. 25W-ot simán elvisz egy komolyabb passzív hűtő. Egyébként nem ragaszkodom a teljesen passzívhoz, elég nekem az is, ha idle passzív, terhelésre meg pörög egy kicsit nem túl hangosan.
9

Kína

Hidvégi Gábor · 2017. Május. 22. (H), 20.15
Kínából lehet rendelni, vámmal 100-120 000 forint között kapja meg az ember, viszont csak DDR3L memóriát lehet beletenni, mert mobil processzor van ráforrasztva. Persze vannak újabbak, 6700 és 7700U-k is, de azok drágábbak, meg ezek nem tudnak ilyen speckó dolgokat a BIOS-szal, amire neked van szükséged.
10

Közben letettem az IPMI-ről,

inf · 2017. Jún. 16. (P), 03.49
Közben letettem az IPMI-ről, drága, és valszeg nem használnám ki. Az ECC meg a WOL az egyedüli kívánalmak most.

Router téren utánajártam, nagyjából 40k egy hasonló tudású Linksys WRT router, mint ami most van, de lehet dobom az AC wifi-t és inkább az n-es jelerősségére megyek rá, meg olcsósítok. Úgy talán kijön 30-ból is egy normális router. Igazából én nem használok wifi-t, max ha böngészek tableten, és szinte biztos, hogy sosem lesz szükségem 100Mbit-nél nagyobb sávszélességre wifi-n. A gigabites forgalmat meg bármi van, mindig kábelen fogom vinni.

A szoftveres részének is jobban utánajártam, azt mondják lehetséges elkapni TCP packet-eket router-en TCP dump-al. Elvileg a node net moduljával is megoldható ugyanaz százszor egyszerűbben, de majd csak ha látom, akkor fog eldőlni, hogy tényleg megy e. Ami persze még mindig nem tiszta, hogy mi történik, amikor a router kap egy üzenetet a klienstől, hogy továbbítsa a szerver felé, de a szerver alszik, úgyhogy nem tudja fogadni. Majd egy kicsit jobban beleások az OpenWRT lelkivilágába emiatt, hátha találok valami infot erről. Ha így van, akkor talán nem is kell azzal komplikálni a szoftveres részét, hogy a router számon tartja a szerver állapotát, hanem csak szimplán megpróbálja felébreszteni, ha az nem fogadja a kéréseket. Igazából ez azon múlik, hogy vár e ilyenkor timeout-ig a kliens, meg hogy újra próbálkozik e a router egy darabig, vagy pontosan mi történik a háttérben. Egyelőre ebbe még nem látok bele.
11

Közben még tovább bonyolódott

inf · 2017. Jún. 17. (Szo), 14.03
Közben még tovább bonyolódott a dolog. Kiderült, hogy a legtöbb router-en nem lehet belefigyelni a LAN forgalomba, mert a beépített switch erre nem alkalmas. Néhány routeren van debug api, ami erre lehetőséget nyújt, de elég megterhelő a kütyünek, ha ez 24/7 be van kapcsolva. Nem nagyon találni listát azokról a routerekről, amelyeknél lehetséges az ilyesmi. Amit tenni lehetne az port mirroring egy monitoring portra, és gondolom oda valamilyen kütyü rákötése, ami ébreszti a szervert, ha látja, hogy kérés megy feléje és tudja, hogy alszik. Ezt egy sima SBC-vel meg lehet oldani. Ami a dolog érdekessége, hogy nem nagyon akarják elvinni az Odroidomat, úgyhogy esetleg szóba jöhet, hogy berakom proxy-nak kesselni meg ébreszteni vagy ilyesmi. Ilyen sleep proxy-nak sajnos túl erős lenne, arra egy arduino is bőven elég lenne, hogy ébressze a szervert. Tanulgatom közben a hálózatozást, nem gondoltam volna, hogy ennyire bonyolult.