ugrás a tartalomhoz

Cikkek

Pepita · 2016. Aug. 26. (P), 09.53
Sziasztok,

csütörtökön ünnepli első szülinapját - a legfrissebb cikk a WL-en...
Mit gondoltok erről?

A 10. legfrissebb cikk pedig nemsoká 4 éves..

Én azt gondolom, hogy ki kéne gondolnunk erre valamit.
Vélemény?
 
1

Nekem tetszik a cikk :). Mit

Poetro · 2016. Aug. 26. (P), 10.03
Nekem tetszik a cikk :). Mit kellene erről gondolni?
2

Hát hiába, ha egyszer jó a

inf · 2016. Aug. 28. (V), 21.37
Hát hiába, ha egyszer jó a szerzője. xd
8

nekem is tetszik :)

Pepita · 2016. Aug. 30. (K), 07.54
Nem az a baj, hanem ott unatkozik magában, pedig "ő" is arra számított, hogy jönnek a többiek is. ;)
3

Okok

janoszen · 2016. Aug. 29. (H), 10.22
Nincs aki írjon, az okokról csak tippelni lehet. Az én tippjeim a következőek:

Általános okok

  • Írni nem menő. A Weblabor az internet hőskorában született, amikor még meg akartuk váltani a világot és olyan kevés elérhető oktatóanyag volt, hogy a Weblabor az IT társadalom egy fontos bástyája volt. Mára már ez megváltozott, elenyészően kevesen írnak nonprofit oldalakra, mert ad 1. rengeteg másik oldal van ad 2. akár pénzt is kereshet vele. (A DigitalOcean 50-200 eurót fizet egy cikkért.) A mi generációnk javarésze ma már családapa/anya, és az utánunk jövőknél már nem menő a cikk írás.
  • Olvasni nem menő. A személyes, és mindenféle tudományos alapot nélkülöző, véleményem az, hogy az aktuális generáció nem szeret olvasni. Ennek részben köze van ahhoz, hogy hála a technológia fejlődésének elérhetővé váltak a könnyen és gyorsan fogyasztható tartalmak (videók, 5 perces copypaste tutorialok). De az is igaz, hogy ez általánosságban jellemzo az (általam hihetetlenül utált kifejezéssel) Y generációnak nevezett korcsoportra. Volt egy fél éves kurzusom az itteni egyetemen, és általánosságban megfigyelhető volt, hogy szinte senki nem akart mélyre menni a dolgokban, ami pedig a WL erőssége volt.


A Weblaborral kapcsolatos személyes bánataim

  • Cikkek láthatósága. A cikkek hamar lepörögnek, és baromi nehéz újra megtalálni őket. A saját cikkeimet is sokszor több perc guglizás árán találom meg.
  • Macerás szerkesztés. Nincs egy olyan felület, ahol meg tudnám írni a cikkeimet, javítani, közösségi szerkesztésnek alávetni. Ha megírtam, beküldöm, és azzal el is tűnt, majd vagy kikerül, vagy nem. Ezen felül nincs lehetőség kép feltöltésére, egyéb blokkok létrehozására, stb. Vagy ha van, nincs dokumentálva.
  • Ódivatú külső. Ami óta a Weblaborra járok, így néz ki. Szép dolog a hagyomány, de cikket az önpromóció kedvéért írunk. (Igen, akkor is ha elsőre nem így tűnik.) Éppen ezért egy laza 10 éves, a szükséges karbantartásokon éppen csak átesett külsejű oldalra küldeni a látogatóidat nem buli.
  • Csökkenő látogatottság. Minden nyilvánosan elérhető metrika és szubjektív megitélésem szerint is jelentősen csökkent a WL látogatottsága az elmúlt évek során. Pontos adatokat az Analytics account tulajdonosa tudna mondani, de ez visszavezet az önpromóciós kérdéshez.


Mint írtam, ez abszolut az én személyes meglátásom, koránt sem biztos, hogy ez mindenkire igaz. És lássuk be, még ha a motorral kapcsolatos összes bánatom orvoslásra kerül, akkor is kétséges, hogy sikerül-e összetrombitálni egy olyan szerkesztői gárdát, aki rendszeresen ír cikkeket. Minden bizonnyal belefutottatok már a saját cikkírós projektembe, jó ha havonta egy idegen cikk kerül ki, a többit én írom. Ha fizetnénk érte, minden bizonnyal más lenne.
15

Felgyorsult a világ

Thomas · 2016. Szep. 6. (K), 07.10
Az a gond, hogy sokszor nincs idő olvasni, gyors megoldások kellenek.

Az oldal látogatói két részre oszthatóak.

A régiek, akiknek a böngészője a "we" begépelésekor a weblabort hozza ki első találatként, akik megszokásból térnek vissza.

Az új generáció, akik nem tudnak angolul és a szegényes magyar nyelvű forrásokból igyekeznek megélni. Ez az a csoport, amelyik nem csak az olvasásról szokott le, hanem a gondolkodásról is. A fórumot megnyitva általában percen belül lángoló aggyal távozom. A legtöbb kérdés offtopic vagy olyan evidens dolog amire a Google első találata adja a választ.

Rengeteg egyéb forrás elérhető, a nyelv adja a kulcsot. Angolul keresel, olvasol, tudod tartani a lépést a fejlődéssel.

Több mint 11 éve vagyok regisztrált, nem túl aktív tag. Úgy látom, hogy a weblabor régen nagyon jó volt, de a világ megváltozott, mind a szerkesztői gárda, mind a közönség továbblépett (a tudattalan kérdezőket inkább nem is említeném...

Amúgy minden reggel weblaboros bögréből iszom a kávém és a külföldi kollégáknak mesélem, hogy volt egy nagyon jó magyar közösség amíg otthon éltem :)
16

Tenni

janoszen · 2016. Szep. 6. (K), 07.47
Tudod, az a "baj", hogy egy közösség emberekből áll. Az elmúlt években rengetek community projektet indítottam (Webtudor, Refaktor, stb) és halmozottan az az érzésem, hogy ezek "fogjuk meg és vigyétek" elven működnek. Az az amikor elindul, mindenki nagyon lelkes, hú, csináljuk, de kb egy hónap után marad 2-3 ember (ha egyáltalán) akinek a nyakán marad az egész, mert mindenki másnak fontosabb a haverokkal elmenni inni.

Közösséget építeni rohadt sok meló, és komolyan akarni is kell. A Weblabor is lehetne közösség, csak ehhez kellene az, hogy ne 2 ember legyen hajlandó minőségi tartalmat gyártani.

Az olvasókat nem érzem akkora problémának, mert lehet, hogy a mélyebb cikkek elmennek a nagy részük mellett, de jellemzően ezek azok a felületes emberek, akiket legszívesebben a fórumban sem látnál, mert badarságokat írnak.

Be fog következni? Egész biztosan nem. 10 évvel ezelőtthöz képest ma már Magyarország csak egy hely a sok közül, és aki kicsit is akar cikket írni, inkább angolul ír.
17

off: Én személy szerint

inf · 2016. Szep. 6. (K), 17.47
off:
Én személy szerint rájöttem még annak idején ebben a nagy cikkezgetésben, hogy nekem minden szempontból jobban bejön a bloggolás:
- Jó a szerkesztői felület.
- Nem kell azon erőlködnöm, hogy átverekedjem a cikket a szerkesztői gárdán, mert nem üti meg náluk a szintet.
- Nem kell egy témakörre szorítkoznom, írhatok egymástól teljesen független témákról is.
- Utólag bármikor visszavehetem, módosíthatom a bejegyzést, nem kell hozzá más engedélye.
- Nem ír bele rajtam kívül senki más.
- Nem vitatják el tőlem a szerzői jogot.
- Stb...
A francnak se hiányzik ez az egész tortúra, amikor csak írni akar valamiről, mert éppen olyanja van...
18

NEM off

Pepita · 2016. Szep. 6. (K), 18.15
Kb pont ilyen (és mint János) válaszokat vártam arra a kérdésre, hogy Ti mit gondoltok.

Szeretném, hogy ez egy párbeszéd legyen, főleg úgy, hogy érdemben megszólal a "szerkesztői gárda" is.

Szeretném, ha ez végre egy konstruktív vita lenne, és legyünk kicsit számszerűek: depth <= 3 - nál már megoldási javaslatokkal.

(Kicsit lehet gratulálni is, mert vonaton ülve, telóról ilyen "szépen" formázok. :) )
20

Népszerűség

Hidvégi Gábor · 2016. Szep. 8. (Cs), 08.57
A blogodnak ugyanolyan látogatottsága van, mint a Weblabornak?
21

Mi a fontosabb?

Pepita · 2016. Szep. 9. (P), 08.55
A te népszerűséged, vagy az, hogy ha valaki valóban kíváncsi valóban értékes információkra, az megkaphassa?
Mert ha utóbbi, akkor majdnem mindegy a látogatottság.
Szerintem lényegtelen, hogy véletlenül, érdeklődés nélkül hányan botlanak bele az írásodba. Az számít, akit érdekel is. Az pedig megtalálja saját blogon is - szerintem.

(+ ott a lehetőség, hogy ide is beküldöd blogmarkba.)
22

Az pedig megtalálja saját

Hidvégi Gábor · 2016. Szep. 9. (P), 09.13
Az pedig megtalálja saját blogon is - szerintem.
Hogyan találja meg? Mire nagyobb az esély, hogy megtalálja? Egy n+1-edik blogot vagy a weblabort?
23

blogmark

Pepita · 2016. Szep. 12. (H), 06.46
És már meg is van, ugyanúgy, mintha itt lenne.
Azzal a (jogos) különbséggel, hogy nem kellett Ádámon keresztül tolni....
24

A blogmark nem sokat ér

Hidvégi Gábor · 2016. Szep. 12. (H), 12.06
Ádámot sok szempontból lehet jogosan kritizálni, de szerkesztőként igenis becsülettel végezte mindig is a munkáját. Egyrészt tud helyesen írni, másrészt a szakmai tudása is megállja a helyét.

Egy személyes blognál magát valamivel is komolyabban vevő helyen egy bármilyen cikk publikálása jóval több munkát és odafigyelést igényel mindkét oldalról. Jópárszor át kell olvasni és írni, mire a végleges formáját elnyeri.

Nem sokra tudom tartani azt, ha valaki ír valamit, kiteszi, aztán rájön, hogy hülye volt, javítgat rajta, átír, mert lusta volt megfelelően átgondolni. Ez igénytelenség magával és az olvasóival szemben.

Mindenkinek megvan a lehetősége, hogy elsőre jót csináljon, az én írásaimon – emlékeim szerint – Ádámnak nem sokat kellett korrektúrázni, ki is kerültek viszonylag gyorsan. A formázás csekkolására is vannak lehetőségek, csak kicsit gondolkodni kell, ráadásul nagyobb lélegzetvéteű cikket HTML-ben is be lehet küldeni.

Szóval aki akar, az tud cikket írni, más kérdés, hogy érdemes-e.
25

részben jogos

Pepita · 2016. Szep. 12. (H), 19.46
Ádámot én se akarnám leszólni, de sajnos azt meg kell jegyeznem, hogy nem (csak) a cikk minősége, hanem az ő aktuális szabad ideje is komolyan kihat a megjelenési időre (és hangulatot, egyéb szubjektív emberi tényezőt most nem is említettem, pedig vannak).
Ezek szerint neked eddig szerencséd volt, de ahogy látom, több embernek nem.
Akkor való valamire egy szakmai lap, ha ilyen "random" tényező nem befolyásolja a megjelenést.

Azzal teljesen egyetértek, hogy a személyes blog nem (feltétlenül) nyújtja azt a minőséget, mint amit Ádám lektorált.
Ezzel csak az a baj, hogy egyedül van, mert nem is akar többen lenni.
És azért valljuk be - nekem is jó szakmai véleményem van róla, de - senki sem tévedhetetlen.

Nekem a "legutóbbi" itt megjelent cikkem 3+ hónap (!) alatt került ki, többször "elfelejtődött", végül került a kódba olyan "javítás", amitől nem működik.
Mikor ezt jeleztem, ugyanúgy maradt.

Nos, legyen ez egy rossz példa, a kivétel, ami erősíti a szabályt - de emiatt én már pár cikket simán skippeltem, mert nem ér annyit.

De abban teljesen igazad van, hogy blogmarkba sok szemét is bekerül(t).
27

Hát legalább egyvalakinek

inf · 2016. Szep. 13. (K), 01.19
Hát legalább egyvalakinek bejön a mostani rendszer. :-)
26

Ha már szóba került, akkor a

inf · 2016. Szep. 13. (K), 00.39
Ha már szóba került, akkor a pro-t a bloggolás mellett már felsoroltam, a kontra, hogy alacsony a látogatottság, és kevés az építő hozzászólás. Nekem ez belefér a képletbe, mert részben magamnak írok összefoglalókat, hogy később elő tudjam keresni őket, ha az adott témához visszatérek néhány év után. Másoknak gondolom jóval többet számít reklám bevétel, referencia, stb. szempontjából, hogy sokan olvassák a cikküket.
19

86400

Pepita · 2016. Szep. 6. (K), 18.21
nincs idő olvasni

Minden ember számára ugyanannyi egy nap.
Te döntöd el, mire hány másodpercet áldozol.
Az összes napi tevékenységed össze adva a legtöbb napon a "végösszeg" ugyanez.
Lehet néha aludni is, stb... :)

Az a te döntésed, hogy olvasol-e vagy netán írsz.
4

János meglátásai tükrözik a

Joó Ádám · 2016. Aug. 29. (H), 12.21
János meglátásai tükrözik a saját véleményemet.

De Bence nemrég jelentkezett egy cikkel, aminek a bővítésére tettem néhány javaslatot, talán azóta jutott rá ideje.
5

Én most nem olyan

inf · 2016. Aug. 29. (H), 13.25
Én most nem olyan projektekkel foglalkozom, amiről szívesen cikkeznék. Próbálom megtákolni az es5 js-t, hogy alapvető dolgok több platformon is ugyanúgy működjenek, nagyjából ennyi a történet. Örülök, ha egyszer vége lesz, nem hogy még írjak is róla...
6

Érdekes

Poetro · 2016. Aug. 29. (H), 20.59
Mi nem működik ugyanúgy, ami ES5? Mármint az egy specifikáció, és tudtommal minden az utóbbi 5 évben megjelent böngésző támogatja.
7

Azért írtam, hogy ES5, mert

inf · 2016. Aug. 30. (K), 04.47
Azért írtam, hogy ES5, mert van ES6 is, és sokan azt használják babel-el. Egyébként ja, olyasmikkel van a gond, amik nincsenek benne a specifikációban és mindenki máshogy implementálta. Illetve bizonyos problémáknak nincs megoldása ES5-ben, csak ES6-ban vagy ES7-ben. Én most úgy vagyok vele, hogy inkább írok rá egy keretrendszert, mint hogy ES6 compilert használjak. Azért pl ha async functions meg object observe rendesen támogatva lenne, akkor elcsábulnék.
10

Az async/await jelenleg nem

Poetro · 2016. Aug. 30. (K), 08.48
Az async/await jelenleg nem része egyetlen végleges specifikációnak sem (talán 2017-2018). Az Object.observe pedig kiesett, és nem lett része a 2015-nek.

Ha pedig valami nem része a specifikációnak, akkor pedig nem ES5 problémáról van szó.
13

Úgy rémlik, hogy mindkettő

inf · 2016. Aug. 30. (K), 17.09
Úgy rémlik, hogy mindkettő ES7 feature.

Nem állítottam, hogy ES5 problémáról lenne szó, csak azt, hogy ES5 js-ben tákolok, nem ES6-ban. Így pl értelmet nyer az is, hogy írtam egy class frameworkot hozzá egy hónapja, illetve félig összeszórtam egy V8 Error polyfillt nem olyan régen, most meg egy async js-t segítő keretrendszert implementálok éppen.
9

Köszönöm a válaszokat,

Pepita · 2016. Aug. 30. (K), 08.02
Az okokkal nagyrészt egyetértek, azt sajnálom, hogy nem került elő ötlet.

Ádám, a szerkesztési nehézségek egy részén nem lenne nehéz javítani. Szerintem.
11

Nem megoldas

janoszen · 2016. Aug. 30. (K), 12.49
Lasd fentebb, sztem nem a szerkesztes nehezsege a problema. Ide olyan ember kell, aki hajlando dolgozni. Ahhoz, hogy a WL mukodjon, kb 5-10. Es akkor meg nem szamoltunk a lemorzsolodassal, mert mindenkinek van fontosabb dolga.
12

Szerintem tökmindegy, hogy

inf · 2016. Aug. 30. (K), 16.42
Szerintem tökmindegy, hogy hány ilyen ember van, akkor sem fog működni, de ez a beszélgetés túl messzire vezetne. :-)
14

Igaz,

Pepita · 2016. Aug. 30. (K), 17.30
Ettől függetlenül még kellene javítani, amit lehet. Szerintem.
28

Cikk

janoszen · 2016. Szep. 16. (P), 07.21
Na, én pont belefutottam egy témába, ami kifejezetten "Weblaboros" és nem illik a többi oldalam portfóliójába. Ha le tudjuk zavarni ~1 hét alatt a szerkesztési folyamatot,feldobnék egy cikket meta tagek és szemantikus markupról 2016-ban. (Opengraph és társai, schema.org, stb).
29

like

Pepita · 2016. Szep. 16. (P), 19.10
Engem érdekelne, Ádám?
30

Hajrá, RDF-et szeressük! :-)

inf · 2016. Szep. 16. (P), 19.19
Hajrá, RDF-et szeressük! :-)
31

Ne

Hidvégi Gábor · 2016. Szep. 18. (V), 15.56
Fontos téma, de a felsoroltak mind tévútra visznek, alapjában hibás koncepció a HTML-t feldíszíteni adatokkal, ahelyett, hogy inkább helyből adatokat küldenének.
32

Marmint?

janoszen · 2016. Szep. 18. (V), 16.11
Pontosan mire gondolsz? Ha ma olyan oldalt szeretnel, ami Facebookos megosztasnal normalisan nez ki, kenytelen vagy hasznalni. Hogy a hatterben milyen adatformabol allitod elo a sok view egyiket, az mar egyeni szoc problema. (Ugye a web jobb esetben csak egy a sok megvalosithato megjelenes kozul.)
37

Ez így van

Hidvégi Gábor · 2016. Szep. 18. (V), 17.55
Pontosan, de ezzel (pl. a Facebook-os dologgal) mindenki tisztában van, aki nem ma kezdte a szakmát. Le lehet írni n-edszer, de mi benne az előremutató?

Hogy a hatterben milyen adatformabol allitod elo a sok view egyiket, az mar egyeni szoc problema.
Ez teljesen irreleváns.

Ugye a web jobb esetben csak egy a sok megvalosithato megjelenes kozul.
És ez minden webfejlesztő szégyene. Pl. minden Android, iOS stb. "alkalmazás" egy szemenköpés, hogy "amíg ti a tag-jeitekkel szerencsétlenkedtek, addig mi keressük helyettetek a pénzt". Hisz a többségüket meg lehetne valósítani böngészőben, csak egyrészt marha lassú lenne a futás, másrészt meg rengeteg idő, míg a featúrák használhatóak lesznek minden böngészőben.

Ezzel a "díszítős" megoldással az a baj, hogy még mindig rengeteg erőforrás az adatok kinyerése, ráadásul nehéz garantálni a struktúrát. Ezért célszerűbb lenne egy teljesen adat alapú web, mert csak előnyei vannak a jelenlegi helyzethez képest.
39

Megis

janoszen · 2016. Szep. 18. (V), 20.24
Azert van ott mit elmondani. Az open graph-ra epulo parzereknek megvannak a sajatossagai, ha meg elmegyunk a facebook instant articles iranyba, az meg egy adag szivas. Vagyis amirol en irnek, abban semmi uj nincs, csak egy zsaknyi gyakorlati szivas osszefoglalasa, hogy mit hogyan erdemes csinalni, es mit hogyan nem.

Ami meg az adat alapu webet illeti, ezen jot mosolyogtam, majd szolj, ha SEO szempontbol is ertelmezheto megoldast ad. Lehet, hogy egyszer majd a tavoli jovoben ez mukodi fog, de jelenleg, ha szeretnel felig ertelmesen teljesito oldalt, kenytelen vagy a metaadatokkal es a specialis markuppal foglalkozni.

De ha nincs igeny a cikkre, akkor nincs, mas jelenleg nincs ami kifejezetten a Weblaborra valo lenne.
40

Ami meg az adat alapu webet

Hidvégi Gábor · 2016. Szep. 18. (V), 21.01
Ami meg az adat alapu webet illeti, ezen jot mosolyogtam, majd szolj, ha SEO szempontbol is ertelmezheto megoldast ad
Akkor szólok, hogy ez már most így van. (Ha most odaírom, hogy jót mosolyogtam, hogy még ezt sem tudod, az hogy esett volna? Miért kell ezzel meg a trollozással a saját ázsiódat csökkenteni?)
42

Pelda

janoszen · 2016. Szep. 19. (H), 08.45
mutass mar egy peldat egy tartalom-alapu oldalra, ami az altalad emlitett elvek szerint keszult, es jol szerepel a keresogepekben, normalisan jelenik meg a social megosztaskor, es ertelmes tempoban tolt be. Egye fene, meg tobbnyelvu is lehet akar.
43

Példa

Hidvégi Gábor · 2016. Szep. 19. (H), 09.26
Az, hogy egy oldal adat, és nem html alapú, nem jelenti azt, hogy keresőben, közösségi oldalakon rosszul fog szerepelni, ugyanis a kettő nem zárja ki egymást, a html ugyanis egy feldíszített adat, és a kulcs a díszítés módjában van.

Erre az egyik legjobb példa a saját, készülőben lévő oldalam, ahol minden kliens azt kapja, amit értelmezni tud. Nézd meg a netes forgalmat firefoxban, chrome-ban, ki- és bekapcsolt javascripttel.
46

Haat

janoszen · 2016. Szep. 19. (H), 10.52
Majd azert ezeket nezd at:

Facebook linter
Google Structured Data Testing Tool
Twitter Card Validator

Lehet azt mondani, hogy a Google, Facebook, stb. nem erdekesek, csak eppen a vilag nem igy mukodik mostansag, akarmennyire is szeretnenk.
47

Ezek valóban nem túl

Hidvégi Gábor · 2016. Szep. 19. (H), 11.13
Ezek valóban nem túl érdekesek. Persze el lehet dönteni, hogy futsz különböző szekerek után, vagy pedig alakítod a jövőt, úgy, ahogy az adatod felhasználóinak a legjobb.
48

Vegulis

janoszen · 2016. Szep. 19. (H), 11.38
Ez tok jo, ha sajat kedvtelesedre epitesz oldalt, akkor ez mukodik. De minden masra kenytelen vagy ezzel foglalkozni, mert a web jovojet nem az informatikusok alkotjak, hanem a marketingesek.

Vagyis egy ma uzleti celra keszulo weboldalnal komoly, merheto anyagi veszteseg, ha nincs Facebook integracio vagy a keresogepekben megjelenesre valo optimalizacio. Es ezek sajnos egyutt jarnak azzal, hogy egy tartalmat egynel tobb helyen kell megjeleniteni (RSS feedben, Instant Articles feedben, cikkben, stb) ami eleve nem kompatibilis a megkozeliteseddel.

Ezt a fajta, epitsunk mindent XML-ben / XHTML-ben, megkozelites a 2000-es evekben volt divat, amikor azt gondoltak, hogy majd jol XSLT-t fog tamogatni minden bongeszo es lesz szep szabvanyositott vilag. Csak eppen egyreszt tul bonyolult volt, masreszt a vilagnak masra volt szuksege.
49

Tévedsz

Hidvégi Gábor · 2016. Szep. 19. (H), 12.16
Ne zavarjon meg, hogy ezeket a díszítéseket nem tettem bele a mostani kódba; mint korábban írtam, ezek nem zárják ki egymást.

egy tartalmat egynel tobb helyen kell megjeleniteni (RSS feedben, Instant Articles feedben, cikkben, stb) ami eleve nem kompatibilis a megkozeliteseddel
De, kompatibilis, ugyanis a nyers kimenő adatokból azt állítok elő, amit akarok.
51

Mukodo

janoszen · 2016. Szep. 19. (H), 14.29
Na, akkor lassunk egy mukodo, valo elet beli peldat, ne csak tech demot.
52

Pontosan mire vagy kíváncsi?

Hidvégi Gábor · 2016. Szep. 19. (H), 14.40
Pontosan mire vagy kíváncsi?
53

Oldal

janoszen · 2016. Szep. 19. (H), 14.43
Egy olyan oldalra, ahol ez amit leirtal / megvalositottal, valo eletbeli mukodest produkal, azaz normalisan integralodik Facebookkal, Twitterrel es a tobbi social media site-al (azaz egy adott elemre lehet kulon linkelni es vannak egyedi metaadatai), megvalositja a schema.org specifikaciokat, ad egy RSS feedet, esetleg meg megvalosit egy kulon Facebook Instant Articles feedet, valamint prezental egy sitemap.xml filet is.
54

Hidvégi Gábor · 2016. Szep. 19. (H), 15.08
Szólok, ha megvan, szerintem hét végére leszek meg vele.
55

Oldal

Hidvégi Gábor · 2016. Szep. 20. (K), 08.30
Tessék, feldíszítettem a schema.org termék típusával a termék aloldalt.

Attól eltekintve, hogy a google fejlesztői példái tele vannak hibával, a tesztelő eszköz nem kezeli a Vissza gombot stb., az első percben kiderül, hogy ezt az egészet nem gondolta át senki, és teljesen rossz irány a díszítgetés. Például az árat nem fogadják el, ha ezresenként vannak csoportosítva a számok, azaz kénytelen vagyok a google vagy a schema.org "mérnökeinek" korlátoltsága miatt rosszabb olvashatósággal elkészíteni az oldalamat.

Emellett a HTML markupot tele kellett tennem mindenféle spanokkal, hogy kiszolgáljam az épp aktuális facebook, google és társaik rigolyáit, aztán jönnek az ilyen Zuckerberg-félék, és csodálkoznak, hogy képtelenek megírni egy normális webes klienst, mert a hájasra dagadt DOM fát még a legújabb i7-es sem tudja elfogadható sebességgel kezelni.

Rossz az irány.

Ezért kéne eleve struktúráltan, formázatlanul szolgáltatni az adatokat. Nekem pl. egyáltalán nem kellett belenyúlnom az eredeti termék xml-be, hogy elvégezzem a fenti schema.org-os módosítást a html-ben, csak a sablonba. Ugyanígy zéró erőfeszítés lenne a facebook integráció, ilyen-olyan rss elkészítése és társaik. De ez egyáltalán nem érdekes téma.

Az érdekes, hogy hogyan lehetne a webet adat alapúra transzformálni.
56

<span property="price">6

Poetro · 2016. Szep. 20. (K), 08.59
<span property="price">6 699</span> helyett <span property="price" content="6699.00">6 699</span> és mindenki boldog lesz.
57

Nem ez a lényeg

Hidvégi Gábor · 2016. Szep. 20. (K), 10.50
Persze, és majd ha valaki bevezet egy újabb formátumot, vagy valamelyik parser nem támogatja ezt, csak mondjuk a json-t, akkor dolgozhatsz megint.

Zsákutca ez a fajta megvalósítás, ez teljesen nyilvánvaló.
58

Persze, és majd ha valaki

Endyl · 2016. Szep. 20. (K), 11.09
Persze, és majd ha valaki bevezet egy újabb formátumot, vagy valamelyik parser nem támogatja ezt, csak mondjuk a json-t, akkor dolgozhatsz megint.


Amíg nem találjuk meg a tökéletes megoldást (avagy amíg fejlődik/változik az iparág), addig ez így lesz (és van) mindenhol. Ha új, jobb/más dolog jön, akkor tanulni, változni, dolgozni kell.

De ha te tudod a tutit, akkor végre tényleg megválthatnád a szakmát. Ha igaz minden, amit a rendszeredről írsz, akkor seperc alatt mindenki alkalmazná szerintem, és nem jutnánk a tipikus, "majd én megmondom" helyzetbe:
59

Nem tudom a tutit, de

Hidvégi Gábor · 2016. Szep. 20. (K), 12.37
Nem tudom a tutit, de láthatóan a nagy cégek sem, a facebook saját markupja például részhalmaza (lehetne) a schema.org-énak.

Én egy megoldást adok arra, hogyan lehet a legkevesebb munkával a legtöbb klienst kiszolgálni. A létezőknél mindenképp jobb.
60

Azért az elég tuti, ami

Endyl · 2016. Szep. 20. (K), 13.11
Azért az elég tuti, ami minden jelenlegi megoldásnál jobb :)
64

Facebook

janoszen · 2016. Szep. 20. (K), 14.14
A Facebook markupja az OpenGraph szabvany, amit kb. minden social media platform hajlando elfogadni, meg a Twitter is. A Twitter a maga reszerol betett nehany extensiont ami a card megjelenest szabalyozza.

Persze ki nem hajlando kovetni? A Google. Yay. A schema.org messze tul bonyolult, de jelenleg az egyetlen megoldas arra, hogy microdata keruljon a markupba. Eleinte csak a breadcrumb mukodott, ami lehetove tette, hogy a keresesi talalat ne legyen olyan otvar ronda.

Lenyeg a lenyeg, per pillanat ez szivas, es rengeteg buktato van benne, viszont azt nem uszod meg, hogy hasznald.

Azt viszont vedd eszre, hogy a Te megoldasod arrol szol, hogy hogyan allitod elo a vegso kimenetet (HTML), nem pedig arrol, hogy a kimenetben mi lesz benne.

Az altalam javasolt cikk a vegso kimenetkent keletkezo HTML-ben levo markuprengetegben ohajtott volna rendet tenni, mert sztem ott van mit.
67

Azt viszont vedd eszre, hogy

Hidvégi Gábor · 2016. Szep. 20. (K), 15.20
Azt viszont vedd eszre, hogy a Te megoldasod arrol szol, hogy hogyan allitod elo a vegso kimenetet (HTML), nem pedig arrol, hogy a kimenetben mi lesz benne.
Ez nem igaz. Nagyon fontos elem, hogy minden kimenő adatformátumnak egy inputja legyen, továbbá az, hogy minden kliens azt kapja, amit kér.

Egy (mobil) böngészőnek minek kiküldeni facebook/google és minden egyéb anyámkínja metaadatokat? Kezdeni nem tud vele semmit, de lassabb lesz, ráadásul évek óta azon sírnak minden mobilos fórumban, hogy az akkumulátorok nem fejlődnek (csak híznak, a telefonok meg emiatt egyre nehezebbek).
68

Nem

janoszen · 2016. Szep. 20. (K), 16.03
Te komolyan fennakadsz nehany byte-nyi metaadaton, amikor a sajat oldalad egy 7 kB-os HTML eloallitasahoz atvisz a halozaton 37 kB-nyi XML-t es 16 kB-nyi XSL-t?

Plusz tok ertelmetlen a HTML-ben levo markup mennyisegen sporolni, ha a beagyazott kepek (amiken szinten lehetne optimalizalni) ennek sokszorosat teszik ki.

Egyetlen keped tomoritesevel lefaragtam az oldalbol laza 16 kB-ot minosegveszteseg nelkul, amibe irdatlan mennyisegu metaadat fer bele.

Amit itt csinaltal, az nem mas, mint hogy atraktad a kliens oldalra azt, amit masok szerver oldalra tesznek, semmi tobb. Nem silver bullet, nem oldja meg az osszes problemankat.

Cserebe kivancsi leszek, hogy oldod meg pl. az RSS feedet ugy, hogy azt mindenfele parzer megegye, mert halal biztos vagyok benne, hogy a mezei RSS olvaso nem fogja megenni az XSL fajlodat.
69

Nem

Hidvégi Gábor · 2016. Szep. 20. (K), 16.41
Azt hittem, nyilvánvaló minden, de úgy látszik, nem az.

1, Csak az első kattintásnál tölti le a kliens a teljes XML készletet és az XSL-t, utána gyorstárazik. A második kéréstől kezdve csak a tartalom megy ki, aminek a mérete 6-700 bájt, tehát tizede a 7 kilobájtnyi teljes HTML kódnak.

2, Nem értelmetlen a HTML markup mennyiségén spórolni, azért linkeltem korábban a Zuckerberges cikket, meg küldtem be egy csomó blogmarkot a témában, hogy a túl nagy DOM fa miatt képtelenek normális webes klienst írni sokan.

3, Nem az a lényeg, hogy kliensoldalon történik az adatok transzformálása, és nem is az, hogy kisebb a forgalom, mert ezek következmények. A lényeg, hogy nyers adatokat küldözgetek, amivel minden kliens azt kezd, amit akar.

4, Írtam az elején, hogy nézd meg az oldalt kikapcsolt javascripttel, például wget-tel – ekkor kapsz egy HTML-t. A szerveroldalon nézem a kérést, ha például az accept-ben rss/xml van, akkor még a szerveroldalon egy RSS-sé alakítom, és azt küldöm ki, ezt körülbelül tíz perc megvalósítani. Írjak neked ilyet?
72

Folyt

janoszen · 2016. Szep. 20. (K), 16.43
Na, akkor ezt a szálat folytassuk a dedikált témában légyszives.
74

Szerintem sokkal jobbat

inf · 2016. Szep. 20. (K), 16.46
Szerintem sokkal jobbat tennétek a Weblabornak, ha mindketten írnátok egy-egy cikket a témában, hogy szerintetek miért úgy kell megoldani, aztán majd a közösség eldönti, hogy kinek van igaza. Ez főleg neked szól Gábor, teljesen felesleges teleoffolni minden fórumot, ha annyira egyszerűen megy neked a cikk írás, mint állítod, akkor simán kifejthetnéd tömörebben a véleményed egy-egy cikkben vagy blog bejegyzésben.
70

Annyi felesleges sort

inf · 2016. Szep. 20. (K), 16.43
Annyi felesleges sort elpazaroltál már a Hidvégi féle értelmetlen vitára, hogy abból simán kijött volna a teljes cikk...
75

Irok

janoszen · 2016. Szep. 20. (K), 16.54
Irok cikket, ha Adam visszaigazolja, hogy emberi idon belul tud foglalkozni vele. Ezt a szalat keretik a dedikalt temaban folytatni.
73

a mezei RSS olvaso nem fogja

Poetro · 2016. Szep. 20. (K), 16.44
a mezei RSS olvaso nem fogja megenni az XSL fajlodat.

Hacsak nem szerver oldalon csinálja meg a transzformációt. De ez természetesen a HTML-re is igaz.
76

Dedikalt tema

janoszen · 2016. Szep. 20. (K), 16.54
Van ra dedikalt tema, ott kivancsi vagyok a velemenyedre. :)
61

Kép

Hidvégi Gábor · 2016. Szep. 20. (K), 13.13
Akárhogy töröm a fejem, nem jövök rá, miért is tetted be ezt a képet, ugyanis ellentmond annak, amit előtte írsz, hisz még nem zárultak le a fejlesztések. Vagy már lezárultak? Ha nem zárultak le, várható, hogy újabb, párhuzamos szabványok jönnek? A fejedhez tart bárki is fegyvert, hogy kötelezzen bármelyik használatára? Csak a nagy cégek alkothatnak szabványokat? Kizárható, hogy bárki magánszemély – akár te is vagy én is – kitaláljon egy jobbat, mint a többiek? Ha valakinek van egy ötlete, inkább hallgasson vele, mert úgysincs esélye?
62

A kép arról szól, hogy

Endyl · 2016. Szep. 20. (K), 13.47
A kép arról szól, hogy mindenki tudja a tutit, aztább később kiderül, hogy mégsem annyira tuti (legalábbis annyira nem, hogy kiváltson minden korábbi megoldást). Valamint az ilyen művek természetszerűleg tartalmaznak túlzásokat is (bár érdekes, hogy ezt magyarázni kell).

Ettől még nem kell senkinek magába fojtania a potenciálisan remek ötleteit (legyen az nagy cég vagy hobbiprogramozó), mert az által fejlődik a világ. Ugyanakkor amíg csak annyit tudni valamiről, hogy ez lesz a következő, minden lehetőséget lefedő, minden eddiginél jobb módszer, akkor azért nem kell meglepődni, hogy ez a kijelentés szkeptikus fogadtatásra talál. Prezentálni kell, és majd az evés kipróbálja a pudingot.

Fegyvert nem fog senki a fejünkhöz, de lehet, hogy fizetést nem ad az ügyfél, ha az oldal nem megfelelően integrálódik az aktuálisan mainstream rendszerekbe, ahonnan (akár fantázia, bár sokszor mérés alapján) a bevételének egy jelentős része származhat.
63

Kép

Hidvégi Gábor · 2016. Szep. 20. (K), 14.10
Számomra meg pont azt sugallja, hogy nincs értelme nekikezdeni bárminek is.

lehet, hogy fizetést nem ad az ügyfél, ha az oldal nem megfelelően integrálódik az aktuálisan mainstream rendszerekbe
Ezt piszokegyszerűen el lehet dönteni, mert vagy lehet integrálni vagy nem. Nem is értem a dolgot.
65

Jo, de Te pont azert agaltal

janoszen · 2016. Szep. 20. (K), 14.17
Jo, de Te pont azert agaltal kicsit fentebb, hogy ez mind hulyeseg, es nem igy kene csinalni es nem kene hasznalni. Aztan a vegen viszont kiderult, hogy ha hulyeseg is, megis kenytelen vagy hasznalni.
66

Igen.

Hidvégi Gábor · 2016. Szep. 20. (K), 15.14
Persze, hogy hülyeség, és valóban kénytelen vagyok használni, de nem ez volt a mondanivalóm lényege, hanem az, hogy a jelenlegi helyzet nem túl érdekes. Az sokkal izgalmasabb téma, hogy kis labormunkával és gondolkodással bele lehet szólni a jövőbe. Ha már weblabor.
71

Folyt

janoszen · 2016. Szep. 20. (K), 16.43
Na, akkor ezt a szálat folytassuk a dedikált témában légyszives.
77

srácok, muszáj

Pepita · 2016. Szep. 20. (K), 22.27
volt így szét offolni a témát?
Jó az, és ha igen, akkor kinek, hogy még egyetlen cikk - betű leírása előtt azon vitatkoztok, hogy van-e jogosultsága a cikknek?
Azt hiszem inferno és az én érdeklődésem mond annyit, amiből János meg tudja saccolni, hogy "milyen lesz az olvasottság".
Persze kell (ene) Ádám reakciója is.
Viszont ami nagyon nem kellene, az a fentebbi cca 30 off topic...

Mit gondol vajon rólatok, aki ezt olvassa??
Ilyen "beharangozás" után rajtunk kívül ki fogja olvasni???

Kicsit (sokkal) felnőttebnek kéne lenni...
41

Igény biztos lenne rá, ne

bamegakapa · 2016. Szep. 19. (H), 06.58
Igény biztos lenne rá, ne keverd össze a Weblabort Gáborral.

Ugyanakkor ízelítőt kaptál, miről szólnának a cikked alatti hozzászólások :).

Azért hátha mégis megírod, én szívesen olvasnám.
45

Ezzel egyetértek.

Endyl · 2016. Szep. 19. (H), 10.06
Ezzel egyetértek.
33

szerinted

Pepita · 2016. Szep. 18. (V), 16.12
Sokak szerint pedig ez nem ennyire true / false kérdés, inkább bizonyos keretek között jó, azon kívül nem.

Inkább lássuk a cikket, aztán vitassuk meg.

Van egy olyan érzésem, hogy a szerző nem fog adatbázis backup - ot küldeni metában... :)
34

Van egy olyan érzésem, hogy a

janoszen · 2016. Szep. 18. (V), 16.13
Van egy olyan érzésem, hogy a szerző nem fog adatbázis backup - ot küldeni metában... :)


A francba, pedig pont erre gondoltam... trololololo
35

nahát

Pepita · 2016. Szep. 18. (V), 16.16
Akkor úgy látszik nagyon nagyon el vagyok tévedve!
:-D
38

Persze, hogy szerintem, ki

Hidvégi Gábor · 2016. Szep. 18. (V), 17.57
Persze, hogy szerintem, ki más véleményét írnám le? A szomszéd Maris néniét?

Van egy olyan érzésem, hogy a szerző nem fog adatbázis backup - ot küldeni metában
Mindenki adatbázis backupot küld, én már jóideje ebből élek, és csodálkozom, hogy nem látja be mindenki, hogy így van.
36

Lehet beágyazni JSON-LD-t is,

inf · 2016. Szep. 18. (V), 16.32
Lehet beágyazni JSON-LD-t is, azzal nem kell díszítgetni RDFa-val meg hasonló kínlódásokkal.
44

Én már évek óta várom a

Endyl · 2016. Szep. 19. (H), 10.01
Én már évek óta várom a beígért, világmegváltó módszeredről szóló cikket a más nézőpontok lehúzása helyett. Megmutathatnád végre, hogy mi az, ami nem tévút.
50

+1 :D

inf · 2016. Szep. 19. (H), 14.07
+1 :D