ugrás a tartalomhoz

Webes alkalmazás eladása

erik0415 · 2016. Május. 5. (Cs), 17.27
Üdv mindenkinek!

A kérdésem az lenne, ha készítek valamilyen webes alkalmazást, legyen az fórum, galéria, vagy valami amit szeretnék eladni, akkor ennek milyen feltételei vannak?

Ezt is be kell jelenteni mint bevételi forrást?
Ezután is adózni kell (bár gondolom adózni mindenképp kell...)?

A másik fontos pont, hogy hogy lehet megoldani, hogy ne az legyen, hogy 1 ember megvenné és felrakja a netre és onnantól mindenki ingyen letöltheti. Az oké, hogy írnék bele egy licenc rendszert, de aki ért a programozáshoz az valószínűleg könnyen kiszedi ezt a rendszert belőle. Láttam olyat, hogy a php kódot encodolja egy program de ezek a megoldások nagyon drágának tűnnek, én meg ezt nem egy fő bevételszerzési célnak tűzném ki, csak némi plusz jövedelemnek.
 
1

Szolgáltatás

Pepita · 2016. Május. 5. (Cs), 21.38
Próbálom sorban.
milyen feltételei vannak?
Rengeteg, attól függ, milyen szolgáltatás, hogyan adod el, te milyen státuszban vagy (van-e céged, stb.) Így általánosságban nem hiszem, hogy meg lehet válaszolni.
Ezt is be kell jelenteni mint bevételi forrást?
Természetesen igen.
Ezután is adózni kell (bár gondolom adózni mindenképp kell...)?
Természetesen igen.
ne az legyen, hogy 1 ember megvenné
Mivel úgy tűnik, PHP nyelven írt alkalmazásról beszélünk, azt kell mondjam: ezt úgy tudod biztosan megoldani, hogy nem adsz hozzáférést magához a forráskódhoz. Arra gondolok itt, hogy adod a szolgáltatást, ez elérhető mondjuk valami API-n keresztül, de nem magát a forráskódot teszed hozzáférhetővé. Vagy te telepíted a te szerveredre, a megrendelő(k) élvezi a hasznát (és fizet érte), de nem fér hozzá magához a forráshoz.
Létezik többféle "forráskód titkosító", de egyik sem az igazi, eddig legalábbis amit én láttam, mindegyikhez lehetett találni visszafordítót is... (Más kérdés, hogy mennyire (nem) lesz olvasható az így kapott kód.)

Szóval ha olyat sikerül alkotni, ami ér is valamit (üzletileg), akkor ne add ki a kezedből az üzemeltetést.

Másik kérdés, hogy megéri-e. Amiket példaként soroltál: "legyen az fórum, galéria,", azok valószínűleg nem érik meg. Lesz egy ráfordított munkaidőd, amit szeretnél, ha megtérülne, aztán rá fogsz jönni, hogy ezekre léteznek a tiéddel legalább egyenértékű nyíltforrású megoldások, amikkel (majdnem) bárki összekattintgatja ugyanazt 1-2 nap alatt. Tehát erősen meggondolandó, hogy mibe kezdesz úgy, hogy nem tudod (előre), hányan veszik meg.
2

Értem, köszi a gyors választ!

erik0415 · 2016. Május. 6. (P), 14.30
Értem, köszi a gyors választ!