ugrás a tartalomhoz

Libre Office - doksi szerkesztés

Há.Zé. · 2015. Dec. 1. (K), 13.09
Nem is tudom, hogy segítséget vagy tanácsot kérjek...
Kitaláltam, hogy ahogy újjáépítem a házi LAN-t, dokumentálom is.
A doksit szeretném kulturált formában előállítani, ehhez mindenképpen a LibreOffice Writert használnám, pluginek nélkül.
Két gondom van vele egyelőre:
- nem tudok úgy berakni "forráskódot" (konfig fájlok tartalma), hogy jól elkülönítve, önálló "ablakban" legyen (Text Area), de ne tördelje a sorokat, hanem ami egy sorban van, az maradjon is egyetlen sor, ha kilóg a lap szélén, akkor scrollozható ablakkal.
- nem találom, lehet-e úgy linket belerakni, hogy pl. tartalomjegyzékben az egyes sorokra kattintva a megfelelő oldalra vigyen, ha mellékletre hivatkozom, akkor a hivatkozásról egy kattintás legyen a kapcsolódó melléklet stb.

Tudna valaki segíteni? Könnyen lehet, hogy csak átsiklottam felette és létezik mindkét opció, de azt sem tartom kizártnak, hogy ehhez már kevés a LO tudása...
(windows 7, LibreOffice 5.0.2)

-------------------------------------------
Az opensource újabb csodája... napok óta keresem a megoldást egy ilyen primitív hülyeségre. És úgy tűnik, hogy nem létezik.
Az Open-/libreoffice önmagában, pluginek nélkül, képtelen rá, hogy egy nyomorult szöveget egy a HTML TextArea-nak megfelelő formában illesszen egy dokumentumba. Lehet OLE használattal és hasonlókkal trükközni, de hihetetlen ocsmányul néznek ki.
Lassan feladom a torrenttel kapcsolatos elveimet. :(((
 
1

Akkor kicsit átírom a

Há.Zé. · 2015. Dec. 9. (Sze), 16.13
Akkor kicsit átírom a kérdést: statikus HTML szerkesztéshez, ingyenes WYSIWYG szerkesztőt mit tudnátok ajánlani? A feladat még mindig az eredeti: elektronikus könyvre emlékeztető formában szeretném dokumentálni a dolgaimat.
Libreoffice nem jön be igazán :(
2

markdown

talger · 2015. Dec. 10. (Cs), 11.10
Szerintem ne bajlódj html szerkesztésével, helyette markdown-ban írd, ebből rengetegféle kimenetet tudsz generálni.
A legtöbb fejlesztői szerkesztő program támogatja (atom, Sublime Text, ), nyers formátumban is jól olvasható, át sem kell alakítani.
Én Sublime Texttel szoktam szerkeszteni, van hozzá előnézeti plugin (Markdown Preview), illetve tartalomjegyzék generátor (Markdown TOC).
Gittel a verziókezelés, Pandoc-kal pedig a konvertálás is megoldott.
Érdekes lehet még:
- easybook (http://easybook-project.org)
- gitbook editor (https://www.gitbook.com/editor)
3

Köszi. HTML csak azért jutott

Há.Zé. · 2015. Dec. 10. (Cs), 11.16
Köszi. HTML csak azért jutott eszembe, mert ahhoz sokféle WYSIWYG editor van és a forráskódját is meg tudom piszkálni adott esetben, ami nem hátrány, ha a libreoffice+odt párossal folytatott küzdelmet nézem. :)
Megnézem ezt is, hátha. De már a LaTeX+LyX is eszembe jutott, csak egyelőre nem jutottam el a próbáig.
4

Markdown

vbence · 2015. Dec. 10. (Cs), 12.38
Én egy ideje a stackedit.io-t használom dokumentációra. Megfelelően wysiwyg, és kód-barát.

Plusz pontért: integrálva van benne egyszerű UML-es rajzoló, amivel graphviz stílusban textből tudsz diagrammokat készíteni.
5

Köszi, ez így együtt

Há.Zé. · 2015. Dec. 10. (Cs), 12.49
Köszi, ez így együtt kifejezetten teccik.
6

Linuxos firefox: your browser

Há.Zé. · 2015. Dec. 11. (P), 12.25
Linuxos firefox: your browser isn't supported.
Mellékesen kipróbáltam abiword, lyx, néhány weben működő editort, a fentebb felsoroltak egy részét is... Hát MS Wordöt, nem túlzok, kb 14-15 éve láttam utoljára, de az igényeimhez a mai napig az passzolna a legjobban. Ezek a free editorok sok esetben arra is képtelenek, hogy Times New Roman (vagy más, proporcionális fonttal írt) szövegben a betűk közt egyforma távolság legyen. Pláne linuxon.
Kissé eltúlozva, böngészőben ilyen: a b c d e f g libreoffice és tsai ilyen: a bc d ef g (nem is értem, én azt hittem, a renderelés a GUI feladata, nem a programba épített könyvtáraké)

Biztosan az én igényeim túl nagyok, de az office előtti utolsó Word (3.0 talán) tökéletesen megfelelő lenne. Vajon miért nem jutott el egyetlen open source editor sem arra a szintre a mai napig? :(
Ha a tudásuk meg is van, iszonyat rondán jelnlenik meg bennük minden.
7

Nálam működik linuxon.

Endyl · 2015. Dec. 11. (P), 12.34
Nálam működik linuxon. Firefox 42.0
8

Lehet, hogy valamelyik

Há.Zé. · 2015. Dec. 11. (P), 13.09
Lehet, hogy valamelyik pluginre (adb+, cookie monster, noscript etc.) haragszik. Máshonnan még nem néztem, majd este...