ugrás a tartalomhoz

Hogy érdemes akadós Linux-ot debuggolni?

inf · 2015. Aug. 23. (V), 03.24
Igazából Mint 17.2-ről van szó asztali gépen, nem szerverről. Arra lennék kíváncsi, hogy hogyan lehet megtalálni az okát annak, ha akad a Linux. Az esetek 90%-ban minden jól megy nálam, de valamikor pár percre elkezd szaggatni a Linux. Ez kb abban nyilvánul meg, hogy amit gépelek, azt bufferbe gyűjti, és nem jelenik meg 1-2 másodpercig. Néha ha scroll-ozok, akkor kicsit szétcsúszik a kép, előbb frissíti a felső részét, utána vár fél másodpercet, és utána az alsó részét. Ugyanígy van, hogy nem reagál kattintásra, ami vagy alap Linux feature, vagy emiatt van, nem tudom de képtelen vagyok megszokni, hogy mindenért 2x kell kattintanom. :S

Hardverben az alaplap, és a videokártya, amire nem találtam tesztelő szoftvert. Minden más tökéletesen működik. Vidkártya benchmark szerint hozza, ami tőle elvárható. Nagyon ritkán volt, hogy lefagyott miatt a windows, vagy kiírta, hogy az illesztőszoftvere leállt, de utána újraindult.

Bármi ötlet, hogy hogyan lehetne felderíteni a hiba okát?
 
1

Így látatlanba én hardveres

pythonozok · 2015. Aug. 23. (V), 10.15
Így látatlanba én hardveres gondra tippelnék elsősorban.
Androidot látok így akadozni elég gyakran, de asztali linuxot...
Megnézném a /var/log alatt nincs-e valami érdekes üzenet, a dmesg kimenetét, hogy amikor akadt, nem jött-e valami hiba.
Ha hdd van a gépben, akkor smartctl -A kimenetét ellenőrizném, ha az rendben, akkor egy long selftest-et (non destructive vagy mi... szóval olyat, ami nem törli a tartalmát) futtatnék, illetve megnézném a belső logját/logjait. Ezt mind el lehet intézni smartctl segítségével.
Esetleg előfordulhat, hogy megtelt a memória vagy időnként elindul egy magas prioritású, sok cpu-t használó program. Stb.
Végszükség esetén utána néznék valami egyszerűbb monitoring szoftvernek, ami tudja rögzíteni a fontosabb paramétereket (I/O, processzor, memória stb.)


Update: kábelen jön a net vagy wifin? Csak a böngészőben akad a gépelés vagy mindenhol?
2

Text editorban ugyanúgy akad.

inf · 2015. Aug. 23. (V), 16.18
Text editorban ugyanúgy akad. Nem a firefox-al van gond, az asztalon a deskletek mozgatása is akad, ahogy pl a scroll a böngészőben, és így tovább. Van, hogy 5 másodpercig várok rá, ami frusztráló tud lenni.

SSD-ről megy IDE módban. AHCI sajnos bugos a BIOS-ban, nem lehet fellőni. Néztem már crystaldiskinfo-val meg linux alól is mással, nem vele van a gond, teljesen új amúgy.

A memóriával sincs gond, 8GB, nem telik meg, nincs összefüggés a használata és eközött.

CPU spike lehet, hogy van közben, de nem sikerült még loggolni, úgy rémlik a system monitor is megakad, és azért nem látom, hogy mi van, de az is lehet, hogy mindig csak utána váltottam rá, passz. Már nem emlékszem. Egy ideig csináltam, hogy nagy zindex-et kapott, és állandóan néztem miközben böngésztem, de semmi jelentős nem volt rajta max 5-ről 20-ra ugrott fel meg vissza.

Igen, valami ilyesmi loggolót keresek, de érdekelne, hogy a var logban mit néznél meg, mert ahogy nézem rengeteg dolog van benne. Ami hardverben szóba jöhet az az alaplap és a videokártya, de ezeket nem tudom hogy lehetne csekkolni. Vidkártya benchmarkon normális pontokat hoz. Kb eddig jutottam vele.
7

/var/log alatt leginkább a

pythonozok · 2015. Aug. 24. (H), 12.29
/var/log alatt leginkább a kernel, system/syslog és a messages ha van, ami elsősorban érdekes lehet. De ha a monitorozó program is megakad, akkor elég esélytelen, hogy bármit láss, amennyiben tényleg valami túlterheli a rendszert.
8

Én azt nézem, hogy ff

inf · 2015. Aug. 24. (H), 13.23
Én azt nézem, hogy ff folyamatosan akad egy kicsit, ahogy scrollozok. Legalábbis a scroll sávon ahogy húzogom a csúszkát, az ugrál, és nem folyamatosan megy. Gondolom ez is ugyannak lehet a következménye, csak nem lépi át az ingerküszöbömet, azért nem vettem eddig észre. Ugyanígy, ha nyilakkal léptetem a caretpost, akkor folyamatos mozgás helyett csak szaggatottan mászkál a karakterek között. Érdekes, hogy a szövegszerkesztőben ez nem jelentkezik. Ott jól megy.
3

Beviteli eszközök, plusz azok a fránya log fájlok.

feketeKalapos · 2015. Aug. 23. (V), 18.44
Bár én nem MINT Linuxot használok, hasonlót már tapasztaltam én is. Hardverhiba volt. Teszteld egy másik billentyűzettel és egérrel. Nálam az egér megtört vezetéke és egy agyongépelt billentyűzetfólia okozott ilyen hibajelenséget. Egyik sem látszott a naplóban.

A Linux hajlamos teljes erőbedobással mindent naplózni, ami rengeteg erőforrást emészt fel a háttérben. Ez is okozott már nálam lassulást. Érdemes néha forgatni is azokat a naplókat. Meg ami nem szükséges egy asztali gépen azt letiltani. Például a webszerver, csak akkor naplózzon, ha hibát keresünk a webalkalmazásunk kódjában.
5

Én most inkább desklet-re

inf · 2015. Aug. 24. (H), 12.03
Én most inkább desklet-re vagy ilyesmire gyanakszom, hogy valamelyik megakasztja az asztalt. Legalábbis azt olvastam, hogy ez lehetséges, ha szinkron és nem aszinkron kéréseket használnak. Egyelőre nem kapcsoltam ki egyiket sem, de majd jobban utánajárok.

Kernelt felraktam a legfrissebb 3.16-ot, semmi javulás. Azt javasolják, hogy a 3.19-el is próbáljam meg, hátha. Driver az ajánlott van, az opensource-al lefagyott. A gyakori alt + f2 + restart használ neki, úgy kb 1-2 óra után kezd el újra jelentkezni a probléma.

Nem tudom mennyire lehet hardver hiba. Mindent teszteltem, amit tudtam, semmivel nem írja. Vid kártya vagy alaplap, ami hibás lehet, de win7 alatt rendesen ment minden. Na leszámítva, hogy néha írt ilyet, hogy az nvidia driver elszállt, aztán újraindult. De ez is szökőévente egyszer volt, ahogy fagyás is. Lehet, hogy tényleg a vid kártya gyengélkedik így 6 év után. Azt mondják az szokott a leggyengébb pont lenni a rendszerben.
4

sar(1) kb minden elérhető

MadBence · 2015. Aug. 23. (V), 22.08
sar(1) kb minden elérhető infót logolni tud a gépen, az egyes folyamatok erőforrásigényét pedig a htop(1), iotop(1), atop(1), stb programokkal tudod monitorozni. Szoftveres hibákhoz pedig a syslogot érdemes átnyálazni.
6

Köszi, adok ennek is egy

inf · 2015. Aug. 24. (H), 12.04
Köszi, adok ennek is egy esélyt a héten. Ma nincs lelkierőm átnyálazni a manualját. Nézegetem a logokat, de fogalmam sincs, hogy mit keressek, és annyi információ van bennük, hogy nem tudok semmi használhatót kiszűrni.
9

Gondolom esélytelen

inf · 2015. Aug. 24. (H), 13.25
Gondolom esélytelen kideríteni, hogy egy-egy applet vagy desklet éppen mit csinál, és mennyire terheli a rendszert? Csak a ki-be kapcsolgatásuk segíthet?
10

Feltettem másodpercenkénti

inf · 2015. Aug. 25. (K), 05.11
Feltettem másodpercenkénti óra appletet az asztalra, az is megáll pár másodpercre, ha fagyás van. Nem igazi fagyás ez, legalábbis a kurzor mozog, azért gondolom, hogy nem driver-el van a gond, hanem inkább szoftveres, vagy a cinnamon-al, vagy valamelyik applettel/desklettel. Kipróbálok majd másik kernelt meg másik linux-ot is, mondjuk kde-set a héten. Egyelőre most fejlesztenem kell mást, aztán nincs időm foglalkozni vele. Meg ha pár óránként restart-ot tolok, akkor csak ritkán jelentkezik. Köszönöm az eddigi válaszokat, majd még jelentkezek.
11

Átnéztem a legutóbbi akadás

inf · 2015. Aug. 26. (Sze), 07.24
Átnéztem a legutóbbi akadás után a /var/log-ot. Egyik fájlban sincs semmi vele kapcsolatos. A legtöbb fájl nem is frissült abban az időben, egyedül a syslog és az authlog, de azok sem pont akkor, hanem előtte egy perccel. Kipróbálom a többi loggert, hátha. Írok egy appletet, ami loggolja tized másodpercenként az időt, kíváncsi vagyok, hogy kiesik e nála a fagyások ideje, vagy tovább számol e a háttérben, és csak a képernyőre rajzolás, ami nem megy az appleteknek. Ha sikerül loggolni a fagyások időpontját, akkor belövöm a javasolt logokat, hátha találok valamit bennük az adott időpontokon.

Ma reggel hideg indításnál fekete képernyőt kaptam. Lehet, hogy indítás után egyből befagyott a cinnamon. Vártam 10 sec-et, az újraindításig, semmi nem történt.

update:
Kiderült, hogy a cinnamon sound applet ami lassítja a login-t 5-10 sec-el. Elég fura, hogy alapból ilyen bugos cuccokat telepítenek a rendszerrel.
12

A hangkártya drivere lehet

Hidvégi Gábor · 2015. Aug. 26. (Sze), 10.00
A hangkártya drivere lehet bugos, az lassíthatja a cinnamont.

Én a top-ot szoktam nézni, az kiírja a szálak össz processzoridejét, abból lehet következtetni, hogy mi lassít.
15

Hmm lehet valahogy aszerint

inf · 2015. Aug. 26. (Sze), 16.03
Hmm lehet valahogy aszerint rendezni? Amúgy nem biztos, hogy azzal az applettel volt a gond. Rögtön kikapcsolás után újraindítottam, és akkor tök gyorsan loginolt. Délután viszont hideg indításnál ugyanúgy lassú volt a login. Úh. lehet, hogy kevés mintára alapoztam ezt az állítást.
13

Hajnalban próbáltam egy

pythonozok · 2015. Aug. 26. (Sze), 10.19
Hajnalban próbáltam egy Debian 8.1 (jessie) cinnamon rendszert.
Rögtön eszembe jutottál: szinte pontosan ugyanazt csinálja nálam is. Sőt... pl. a fényerő szabályozó úgy működik, hogy megnyomom a gombot, szünet, két fokozattal lejjebb veszi a fényerőt, szünet, megjelenik az OSD, szünet, a csík követi a változást.
És a böngésző nálam is akad.
14

Akkor debug előtt inkább

inf · 2015. Aug. 26. (Sze), 16.02
Akkor debug előtt inkább kipróbálom a kde-t a chakra-val, hátha megúszom egy telepítéssel az egészet.

Tudsz javasolni valamilyen partíciós alkalmazást? Megszoktam már windows-ban, hogy két kattintás az egész. :-) Annyit kellene csak csinálnom, hogy a mostani ssd-mnél, amin a Mint van a partícióból leválasztok egy darabot, amire a Chakra-t felteszem. Swap-re nem lesz szükség. Viszont nem szeretném elveszteni a Mint-et sem közben, meg jó lenne ha a meglévő grub-ot használná mindkettő.
16

Közben megcsináltam

inf · 2015. Aug. 26. (Sze), 16.52
Közben megcsináltam gparted-el. Csináltam 4 28 gigás partíciót. Érdekes módon mindegyikre betett 1 gigát egy lost+found mappába. Úgy látszik a mint-et nem zavarja a működésben. :D Törölni nem lehet, azt mondják, mint ext fájlrendszerben ott van alapból. Hát nem tudom, nekem nem rémlik, hogy Mint alatt ott lett volna eddig. Mindegy, akkor marad azt kész.
17

Próbáld meg a régebbi nvidia

inf · 2015. Aug. 27. (Cs), 07.48
Próbáld meg a régebbi nvidia driver-t, valakinek bejött. Én egyelőre kernel visszaállítást akarok, hátha megoldódik vele a túl hosszúra nyúlt login time, de 3.16.0-46-ról ha visszaállok 3.16.0-45-re, akkor kiírja, hogy a cinnamon összeomlott. Mondjuk a login time lerövidül így 11 sec-ről 5 sec-re, úgyhogy tényleg megoldja a problémát. :D Nem tudom, egyre inkább olyan benyomásom van, hogy a linux egy rakás szar, legalábbis sem a chakra, sem a mint nem működik normálisan. Felteszem az arch-ot xfce-vel, hátha az működik. Olvastam olyat, hogy a grub hajlamos nem felismerni, úgyhogy lehet bebootolni sem tudok majd róla, de azért próba cseresznye. Igazából ha már ennyire belejöttem a telepítgetésbe, akkor még felszórok pár másik disztrót is.
18

Most mit mondjak... a 0.98-as

pythonozok · 2015. Aug. 27. (Cs), 10.48
Most mit mondjak... a 0.98-as kernel volt a legújabb, mikor linuxozni kezdtem. Normális, stabilan használható desktopot a mai napig nem találtam belőle. Most, hogy a win7 kifutóban, a win10 meg nálam már vírus kategória, megpróbáltam linuxra cserélni. Kipróbáltam két hét alatt rengeteg disztribúciót (Ubuntu, fedora, centos, debian, opensuse, mint), néhányat több grafikus felületettel (cinnamon, gnome3, unity, kde), de mindegyikben vannak számomra tolerálhatatlan bakik.
Úgyhogy marad a win7...
19

Én ugyanezt fogom majd

inf · 2015. Aug. 27. (Cs), 11.53
Én ugyanezt fogom majd végigjárni: arch, chakra, debian (kde, lxde, xfce), fedora, kali, mint (cinnamon, kde, mate, xfce), mageia, manjaro (kde, xfce), opensuse, slacko, ubuntu (14, 15) ami a listámon van, vagy hát már lent vannak az iso-k ezekből. Az lesz, hogy legatterolok mindent erről az ssd-ről, aztán csinálok 6 vagy 7 partíciót különböző disztróknak windows alól, és elkezdem telepítgetni őket. Még ha egyik sem működik, legalább akkor is nagyjából képben leszek linux-al kapcsolatban. Meg torrent-re megtaláltam a tixati-t, ami sokkal jobban tetszik, mint az utorrent, és stabilabban is tartja a kapcsolatot, úgyhogy már megérte... Alkalmazásban firefox, webstorm, klasszikus szövegszerkesztő, zene lejátszó, amiket tesztelni fogok. Ezen kívül ha van applet cpu hőmérsékletre, window grouping-ra, órára, időjárásra, stb.. akkor azokat is megnézem, de az másodrangú, meg ennyi disztrón nem is nagyon lehet elmerülni benne. Csak Mint-nél 2 hét volt napi 1-2 óra keresgéléssel, mire teljesen személyre szabtam az asztalt meg a tálcát, meg mindent feltettem, ami kellhet.

Mint+cinnamon összességében tetszett, nekem sokat jelent, hogy egyszerűen össze tudok szórni saját appletet vagy deskletet. Nincs hozzá sajna fejlesztőeszköz, a dokumentáció meg elég gyenge, de mivel nyílt forrású, ezért megvan minden hozzá tartozó rész teljes kódja, abból meg azért ki tudom bogarászni, hogy mit hogyan kell használni az API-ban. Van pár létező kiterjesztés, amik szintén segítenek az elindulásban. Szóval ez a része nagyon szimpatikus szemben a windows-os kiterjesztésekkel, amik nem is tudom, hogy futhatnak e így tálcára letéve vagy asztalba beépülve. Mindenesetre nem egyszerűsíti meg náluk az ms az elindulást, visual studio nélkül nem is hiszem, hogy be lehet fordítani őket, én meg azt fix, hogy nem rakom fel. Amit különösen élveztem, hogy 6 év után végre ki tudtam kapcsolni a mouseaccel-t. Mióta win7-re áttértem xp-ről, azóta egyik accelfix sem működött, játékra meg teljesen alkalmatlan volt így a gép. Igazából az oprendszer használatára is, de valahogy megszoktam, hogy nem lineáris, és ha rántok egyet az egéren, akkor a képernyő másik felén vagyok. Ami nem szimpi a Mint+cinnamon-ban, hogy gagyi az asztal, és instabil az egész. Nálam legalábbis szaggat, webstorm-ban néha elfelejti kirajzolni a kódot, csak kattintásra jelenik meg, 10sec a belépés és a kernel visszaállításra is összeomlik a cinnamon. Ezek közül egyiket sem foghatom rosszul megírt appletekre, mert ha kikapcsolom mindet, akkor is ugyanez van, illetve már friss telepítésnél is szaggatott. A 304-es nvidia drivert még nem teszteltem ki, hogy azzal is szaggat e. Valszeg fel fogom még rakni újra a Mint-et, de majd csak egy pár nap múlva.
20

Mint+xfce eddig a

inf · 2015. Aug. 29. (Szo), 16.03
Mint+xfce eddig a legstabilabb, de abban is van pár tizedmásodperces tearing. Cinnamon és mate sokkal gyengébb, tisztán látszik pl egy youtube video lejátszásban. Ma folytatom mint+kde-vel meg valami másik disztroval is, hátha valamelyikben nem ez a 340-es nvidia driver van. Utánanéztem, és nagyon úgy tűnik, hogy a video kártya drivere gagyi Linux-ban, azért akadozik néha. Mondjuk szerintem gáz, hogy 6 év alatt nem sikerült megtámogatniuk a kártyát, dehát ilyen ez a pop szakma.
21

Hello! Lehet kicsit off

Karvaly84 · 2015. Aug. 29. (Szo), 23.47
Hello!

Lehet kicsit off leszek, de érdekelne mi a célod a Linuxal?

Régebbről úgy emlékszem eléggé Windows párti voltál. Kísérletezgetés, ismerkedés? Egy különös projekt amihez kell a Linux? Vagy a Windows 10 miatt átállást fontolgatsz?
22

Windows-nál én azt látom,

inf · 2015. Aug. 30. (V), 12.28
Windows-nál én azt látom, hogy annyi előny van, hogy driverek terén sokkal jobb a támogatottság. Ez PC-nél is kijön valamennyire, pl most éppen video kártya driverrel küzdök, de hallom, hogy mások meg hangkártya, wifi driverekkel nem boldogulnak. Laptopok, tabletek terén különösen rossz a helyzet, pl a win8-as tabletemen nem tudnám lecserélni a rendszert linux-ra, mert annyi minden nem működne rajta.

Ha a driver kérdést leszámítjuk, akkor a linux nagyjából ugyanazt meg tudja csinálni, mint a windows, kevésbé kitett a vírusoknak, kevesebb erőforrást fogyaszt (4°C-al alacsonyabb a CPU hőmérséklete Mint alatt, mint Win7 alatt, de talán Win8-nál már hasonló lehet), és privát szféra terén is sokkal kedvezőbb. Ha sikerül találnom olyan használható desktopos disztrot, amiben jók a driverek a gépemhez, akkor valószínűleg átállok Linux-ra. Netezni, fejleszteni, zenét hallgatni lehet Linux alól is, a maradék szoftver nekem meg nem annyira lényeges.

Ez a fejlesztői PC része a dolognak, ezen kívül még veszek NAS-nak és helyi adatbázisnak nem túl erős kütyüket, amire Arch-ot fogok feltenni, mert az alapból támogatja őket. Ez is inkább kísérleti projekt, hogy több apró szerverre szétskálázva mennyire marad használható egy app. Ilyen 128MB memóriát, meg 0.8GHz-es cuccokra gondolj, szóval tényleg nem erősek. Még agyalok, hogy egyáltalán megvegyem e őket, előbb VM-ben tesztelem majd, hogy korlátozott erőforrásokkal hogy muzsikálnak az egyes szoftverek, hogy legalább képem legyen a dologról.

Nem mondanám, hogy annyira windows párti lettem volna, inkább csak azt ismertem, és mindent meg tudtam oldani azzal is, úgyhogy nem volt bennem nagy igény, hogy átálljak Linux-ra. Amiatt meg pláne nem, mert nem volt kedvem kísérletezésre új hdd-t venni. Most vettem egy ssd-t, aztán természetesnek tűnt, hogy akkor már kipróbálom, hogy Linux mit tud adni. Meg amilyen híreket hallani, hogy a win10 gyakorlatilag kémszoftver, és ezt a funkciót visszamenőleg beépítették a win7-be és a win8-ba is, méginkább elkezdtem érdeklődni a linux iránt.

Néztem havernál talán 5 éve egy disztrot, de nem voltam annyira elájulva tőle. Annál is drivert kellett összevadásznunk azt hiszem hanghoz, ami végül azért 1 óra keresgélés után összejött, de nagyon nem volt egyértelmű a dolog... :-) A helyzet most egy fokkal jobb, sokkal kiforrottabbnak tűnik a rendszer, és úgy olvasom a hírekből, hogy még ennél is jobb lesz, mert Linux alá is fejlesztenek egy csomó új grafikus rendszert. Szóval pl új játékok már menni fognak Linux-al is pár év múlva, és nem kell wine-vel bohóckodni.
23

Én most készülök

pythonozok · 2015. Aug. 30. (V), 12.48
Én most készülök újratelepíteni a win7-t, mert teli lett a hócipőm a linuxok hülyeségével: wifi, ha a neten található információk alapján rendbeteszem, akkor is jó 30%-kal lassúbb a Windows-nál.
Sok rendszeren nem tudom permanens módon letiltani a Bluetooth-t, csak úgy, ha végleg kiiktatom. A rebootoknál meg mindig úgy csinál az ssd, mintha szabálytalanul állt volna le a gép...
24

Laptop vagy PC?

inf · 2015. Aug. 30. (V), 14.25
Laptop vagy PC?
25

Egy dell notebook + Samsung

pythonozok · 2015. Aug. 30. (V), 15.01
Egy dell notebook + Samsung 840pro ssd. A smart adatok közt van egy számláló, ami elvben azokat a kikapcsolásokat számolja, ami után a firmware egy belső recovery-t hajt végre.

Egyébként azt hol láttad, hogy a win10 kémkedő alkatrészeit backportolták a korábbi verziókba?
27

Már lassan egy hónapja

inf · 2015. Aug. 30. (V), 18.28
Már lassan egy hónapja olvastam valamelyik fórumon. Elvileg valamelyik automatikus frissítéssel mennek fel ezek a dolgok. Ahogy néztem win8-as tableten kb ugyanazok rajt vannak, és privacy-ben is ugyanazt lehet kikapcsolni. Win7-nél nem mélyedtem bele komolyabban a témába, de arra is írták úgy emlékszem.
31

win8-on hol vannak ilyen

pythonozok · 2015. Aug. 30. (V), 19.11
win8-on hol vannak ilyen beállítások? Most előszedtem a win7-t, de még csak hasonlót sem találok és a google-ben is csak az IExplorer privacy beállításairól találtam pár oldalt.
33

Valami adatvédelem néven van

inf · 2015. Aug. 30. (V), 19.24
Valami adatvédelem néven van elrejtve a vezérlőpultban vagy gépházban vagy mi a francban. Sajna angolul nem tudom, de talán privacy vagy security témánál megtalálod. Amúgy azt mondják, hogy hajlamos magától visszakapcsolódni bizonyos frissítésektől, meg hogy biztosra csak a service-ek kikapcsolásával mehet az ember, de még úgy is van valamilyen adatforgalom a háttérben, amiről nem tudni, hogy micsoda. Ez mondjuk a win10-re vonatkozik, de ha kipróbálod a win8-at vmware-el, akkor lehet, hogy annál is jelentkezik a dolog. Nyilván ennek egy része, hogy amit a keresőbe beírsz, azt a bing-nek is azonnal átküldi.
37

8-ast csak azért kérdeztem,

pythonozok · 2015. Aug. 30. (V), 19.32
8-ast csak azért kérdeztem, mert azt hittem, jobban hasonlít a 7-re.
Szóval nálam semmi ilyesmi nincs/nem találom. Viszont állandó kapcsolatban van minimum azzal a szerverrel, amin ellenőrzi, hogy aktív-e az internetem...
38

Gyors keresés alapján ezt

inf · 2015. Aug. 30. (V), 20.18
Gyors keresés alapján ezt találtam, ha zavarna a dolog: https://fix10.isleaked.com/oldwindows.html

Elvileg kellékek/rendszereszközök/rendszerinformáció-nál ha lenyitod bal oldalt, akkor a legvégén van olyan, hogy windows hibajelentés. Természetesen ha rákattintasz, akkor lefagy az ablak, vagy sose tölt be semmit. Gondolom ez nem egy véletlen feature, még a végén valamit elrontanál... :D Ezen kívül nem tudom hol lehet még állítgatni. A legbiztosabb a már említett update-ek törlése, és/vagy az ezzel összefüggő service-ek lekapcsolása.

update:
Közben lejött, csak azt tartalmazza, hogy eddig miről küldött hibajelentést. Csak egy rövid lista, de kb 10 perc mire betölti. Nekem csak ezt az évet tartalmazza.
39

Nekem nem fagy le, de azt az

pythonozok · 2015. Aug. 30. (V), 20.43
Nekem nem fagy le, de azt az elsők közt tiltom és most is tiltva van. :)
Szóval ha csak ennyi, akkor ez nem visszaszivárgott, max. bővült, de mivel nálam eleve ki van kapcsolva... (már úgy értem: nem a sysinfo-s lista, hanem a report küldés)
40

Szerintem nem csak ennyi. Én

inf · 2015. Aug. 30. (V), 20.58
Szerintem nem csak ennyi. Én lelőttem a report service-t most. Gondolom annyit jelenthet, mint halottnak a csók. Ki tudja mi fut még a háttérben. :D Érdemes lehet a listát végigjárni, amit belinkeltem, ha nagyon alapos akarsz lenni. Én nem foglalkozom a kérdéssel, legatterolom Windows-t, ha minden összejön.
45

Gépház/Adatvédelem

Hidvégi Gábor · 2015. Aug. 31. (H), 08.29
Gépház/Adatvédelem

Ezeket a dolgokat egyébként a Windows 8 telepítésekor is meg lehet adni, ha az ember figyel.
46

Telepítéskor O.K., de itt

pythonozok · 2015. Aug. 31. (H), 08.36
Telepítéskor O.K., de itt arról volt szó, hogy a 8-as és 7-es is megkapták utólag a maguk spyware alkatrészeit.
Nekem 7-esem van, telepítéskor, ha ilyesmit látok, automatikusan tiltom. De utólagos telepítésre nem vagyok felkészülve. :)
47

Gépház

Poetro · 2015. Aug. 31. (H), 09.57
Ez a Gépház dolog nagyon érdekes. Még soha sem használtam, pedig 2 éve Windows 8/8.1 van az egyik gépemen. A Vezérlőpult mindig is kényelmesebb volt nekem. Abban legalább lehet keresni.
29

Az endurance test miatt

inf · 2015. Aug. 30. (V), 18.42
Az endurance test miatt vettél 840 pro-t? http://techreport.com/review/27909/the-ssd-endurance-experiment-theyre-all-dead Jó választás volt. :-)

Laptopon még lehet jobban jársz pár évig winnel, legalábbis driverekkel kapcsolatban még ott bőven van hova fejlődnie a Linux-nak. Szerintem. Linuxos fórumokba írtál már a problémáiddal kapcsolatban? Hátha van megoldás.
30

A link nekem nem sokat mond.

pythonozok · 2015. Aug. 30. (V), 18.59
A link nekem nem sokat mond. (egyre nehezebben olvasok és az angolom sem tökéletes)
Azért választottam ezt, mert az elérhető darabok közül ez fért bele (anyagilag) a keretbe és erre volt öt év garancia.
34

Kb az van rajta, hogy 2

inf · 2015. Aug. 30. (V), 19.27
Kb az van rajta, hogy 2 petabyte-ot rá lehet írni, és csak akkor hibásodik meg, szemben pár konkurrens termékkel, ami már ennek a negyedénél beadja a kulcsot. Szóval lehet, hogy már nem élünk, amikor ez tönkremegy valamikor 100 év múlva, ha szerencsésen van összetákolva benne a többi alkatrész.
35

Ja vagyúgy... némi kárörömöt

pythonozok · 2015. Aug. 30. (V), 19.29
Ja vagyúgy... némi kárörömöt véltem felfedezni a smiley mögött, a grafikon meg a környező szöveg nélkül ezt látszott alátámasztani. ;)
26

Na én is valami ilyesmire

Karvaly84 · 2015. Aug. 30. (V), 16.56
Na én is valami ilyesmire gondoltam amiket leírtál :)

Én személy szerint 2004 óta használok Linuxot, 2008-ig Windows dual boot rendszerben, és 2008-tól teljesen áttértem. Rengeteg dolgot kipróbáltam, és időnként teszek is egy kört különböző disztrókkal. Bennem a hetekben merült fel pont az, hogy talán mégis Windows felé kéne vissza térni, mert elsőre szimpatikus volt a mobil és desktop össze hangoltsága és az ökoszisztéma amit felépítettek a Microsofték, de aztán meggondoltam magam, ahogy jobban belemerültem a Windows 10-be. Szó szerint egy kém szoftver, és rengeteg dolgot csak a pro verzóban lehet hangolni pl.: update.

Olyan mélyen ritkán megyek bele egy osbe hogy mérjek proc időket meg hasonlók, ez alapján sose döntöttem egy mellet sem, egy két évig openSUSE-al éltem amíg nem jött a Gnome 3, azóta Ubuntu. Mint említettem időnként teszek egy kört, de mindig az Ubuntu default desktopjához térek vissza. A felsorolásodban nem láttam, hogy pl ubi+unity-t megemlítetted volna, és ez csak azért furcsa nekem mert az évek során én úgy tapasztaltam, hogy ez a legjobb mindennapi használatra asztali környezetben.

2016 felé vizionálják az Ubuntu Phone-t is, hogy fel tűnhet szolgátatok kínálatában, az Ubuntu oldalán vannak listák támogatott hardverekről. Egy régen Windows alá épített gépre nem biztos hogy a legjobb Linuxot pakolni szerencse is kell hozzá, hogy minden klappoljon. Tapasztalatom, hogy a hardverek nincsenek annyi ideig támogatva mint Windowson, és ha vannak nem azon a szinten. Így professzionális használatra alkalmatlan még a rendszer, de szerintem ez pár éven belül változni fog ha így halad tovább az Ubuntu mert nem fogják már annyian ki kerülni a gyártók sem. A Linuxot desktopon egyértelműen az Ubuntu viszi és szerintem ha hosszú távú berendezkedést és támogatást akar valaki nem tudom nekem aza véleményem nem érdemes másba bele menni mert a forradalom küszöbén állunk és a jövőben az Ubuntu ott lesz mindenhol.

Amikor említed, hogy meg akad a rendszer... Nos szerintem ma még nem fogsz olyat találni ami nem fog meg akadni... Rengeteg a bug és hiába tesztelnek, nem javítanak mindent mert nincs rá erőforrás hogy az minden hardveren jó legyen. Az nVidia nem tudom menyit fog bele ölni a Linuxba szerintem nem sokat, ellenben az Intel sokat fejleszt és ha nem akarsz profi CAD-ot futtatni - nincs is igazán jó Linuxra - akkor bőven elég Inteles rendszer a prociba rakott GPU-val. Szerintem jelenleg ez az a szint, amit Linuxal hiba nélkül ki lehet használni, a többi az még a fejlesztőknek is kísérletezés csak :)

A Linux meg a játék igen érdekes téma, amit itt elér az ipar az lényegében a Valve-nek köszönhető, de nem láttam olyat hogy pl. egy játékos kártyát fullra ki lehetne használni úgy mint Windows alatt, de ez is csak évek kérdése. Szerintem amikor a Windows 7 támogatása lejár akkor lehet számítani arra h lesz hajlandóság a felhasználók és vele együtt a gyártók részéről arra, hogy kicsit komolyabban foglalkozzanak a Linuxal. Addig be kel érni a kevéssel is.
28

Ha tudsz disztrot ajánlani,

inf · 2015. Aug. 30. (V), 18.37
Ha tudsz disztrot ajánlani, akkor linkelj be telepítő iso-kat. Szívesen kipróbálok többet is. Egyelőre 30 körüli van a listámon. Xubuntu azt hiszem, amit eddig nem írtam. Egyelőre még agyalok a szempontokon, ami szerint pontozom őket, nem egyszerű feladat. Ha lesz elég adat, akkor meg csinálok egy sorozatot a blogomba.

Ami para most, hogy mint kiderült nem UEFI, hanem hibrid BIOS+EFI van az alaplapomon, ami nem biztos, hogy GPT-t támogat, és így egyszerre lehet, hogy csak 4-et tudok nézni 6-12 helyett. Utánakérdeztem egy fórumban, hogy érdemes e firmware-t frissíteni emiatt, vagy mi a teendő. A vinyón sajnos valamiért most MBR van. Még azon is majd tákolni kell GPT-re, ha tényleg támogatja a BIOS.
32

Hát az tény, hogy a UEFI még

Karvaly84 · 2015. Aug. 30. (V), 19.18
Hát az tény, hogy a UEFI még nem az mint Windowsnál lényegtelen az alaplap mit támogat az UEFI-s menüben a UEFI-t legacy biosra kel állítani és a partíciós tábla MSDOS ez ami minden hol halál biztosan működik minden disztroval egyenlőre és a 4 elsődleges partició.

XFCE környezettel nem nagyon szoktam foglalkozni de állítólag a Xubuntu elég jó a maga nemében, Ubuntu Studio alatt próbáltam mikor zenélgetni támadt kedvem Linuxon ott nem zavart h keveset tud mert nem a desktop érdekelt hanem a multimédiás cuccok amik össze vannak hangolva a rendszerben.

KDE az amire többször szerettem volna áttérni, Kubuntut mindig ki próbálom és szerintem nagyon jo az LTS belőle, csak elavult. Az uj Plasma 5 desktop meg bugos még Kubuntu 15.04-ben benne van backports tároló is van tehát elég friss viszont régi gépre nem jó már ez a rendszer, cserébe nagyon szép és modern okos.

Kubuntu 14.04.3 LTS és 15.04

KDE mellet maradva van egy érdekes disztró ami Netrunner néven fut és két változat van belőle ami szerintem neked tetszeni fog:

Az elsőt úgy nevezik standard release ami a fent említett Kubuntura épül csak jobban "szálra" csiszolt, érdekesség h alapból fent van rajta a Valve Steam kliense :)

A második típusú terjesztés a Netrunnerből egy rolling release kiadás aminek viszont semmi köze már az Kubuntuhoz és úgy alapból a Debinahoz sem. Arch/Manjarora épül.

Netrunner különféle változatai

Na szóval most így ez jutott eszembe amit szerintem érdemes lenne kipróbálnod.
36

Okés, lerántom őket, aztán

inf · 2015. Aug. 30. (V), 19.31
Okés, lerántom őket, aztán meglátom, hogy sikerül e feltelepíteni.
54

Nincs UEFIs menüje. :-) Sima

inf · 2015. Szep. 4. (P), 11.16
Nincs UEFIs menüje. :-) Sima BIOS van rajta. Úgy néz ki, hogy a 2010-es BIOS F4, ami most fent van már támogatta a GPT-t, mert tudok GPT-s lemezről bootolni. Eddig 2 disztrót tettem fel, úgyhogy nem kiabálom el, megvárom, míg rákerül az 5... 500GB-os HDD-t használok inkább, arra talán rá tudom tenni mind a 40 disztrót egyszerre, nem kell fel-le telepítgetni, meg az SSD se fogy el. Disztró csoportokat, pl ubuntu, xubuntu, kubuntu, amik nagyjából ugyanazt hozzák, úgy nézek, hogy 1 partíciót hagyok 20GB-osra, hogy a játék rámenjen a maga 12GB-jával, a többit meg 10-re veszem. Általában 6-7GB körül van egy disztró alkalmazásokkal, mindennel telepítve. Így sem vagyok benne biztos, hogy egyetlen lemezre ráfér majd minden, sőt a matek inkább azt mondja, hogy 6-700GB kellene.
55

40 disztró? Nem sok az

Karvaly84 · 2015. Szep. 4. (P), 16.27
40 disztró? Nem sok az kicsit? :)))

Én másképp csinálnám. Elsőre inkább nézd meg a főbb disztrókat, amire a többi is épül. Debian, Arch, openSUSE, stb, és ez után a csiszoltabb verziókat. Pl ha bejön a Debian akkor alap Ubuntu (szerintem az a legjobban használható), utána a változatok ahol csak a felület tér már csak el: Xubuntu, Kubuntu, stb. Ha az Arch jön be akkor pl rámész a Manjaro-ra. Én egyébként úgy csinálom, hogy van az alap rendszer ami nekem Ubuntu 14.04 LTS, ez elfoglal egy egész vinyót, és egy másikra pakolom mindig amiket ki próbálgatok, de sztem 2-3 disztrónál hülyeség többet felrakni, mire 40et kipróbálsz az fél év :))
56

Ezt tetézném azzal, hogy a

pythonozok · 2015. Szep. 4. (P), 16.37
Ezt tetézném azzal, hogy a hardver kezelése leginkább kernel függő, a funkciók többsége virtuális gépben is kipróbálható.
Egyébként én úgy tudom, uefi leginkább akkor szükséges, ha 2TB-nál nagyobb diszket akar használni és főleg a 2 terás határon túli partícióról bootolni.
57

UEFI nem kell 2 teránál

Karvaly84 · 2015. Szep. 4. (P), 17.01
UEFI nem kell 2 teránál nagyobb vinyóhóz de a GPT mindenképp. Viszont ha UEFI módban akarsz bootolni akkor mindegy mekkora lemezed van kell a GPT. Egyébként most eszembe jutott hogy a Linuxnak talán nem is kell elsődleges partíción lennie, bár ennek érdemes lenne utána nézni mert már nem emlékszem. Windowsnál követelmény.

Az UEFI is csak akkor működik ha a kernel úgy van fordítva. Én ezért írtam h jobb legacy módot használni fölég mikor több rendszert is próbálgat az ember.

Egyébként igazad van VBoxban is ki derül hamar ha egy rendszer nagyon nem fekszik. Nem kel annyit formázni a lemezt sem feleslegesen.
58

Az biztos, hogy nem kell neki

pythonozok · 2015. Szep. 4. (P), 17.11
Az biztos, hogy nem kell neki elsődleges partíció, nekem gond nélkül bootolt sda6-ról is. A grub meg mbr-be települ.
A 2 terát valamelyik fórumon olvastam, de azt is, hogy ahol lehet, jobb elkerülni az uefi használatát.
60

A 2 terra GPT függő én úgy

inf · 2015. Szep. 4. (P), 21.18
A 2 terra GPT függő én úgy tudom. A GPT-hez meg mint a mellékelt ábra mutatja egyáltalán nem szükséges UEFI.
61

Tera, nem terra! ;) És uefi

pythonozok · 2015. Szep. 4. (P), 21.45
Tera, nem terra! ;)
És uefi kapcsán csak abban vagyok biztos, hogy egyes linuxoknak okoz vagy okozott problémát.
Most húzom újra a notebookomat, először uefi-vel indultam neki, de rövid úton lebeszéltem magam a várható kompatibilitási gondok miatt.
63

Ja, az egy kicsit mást

inf · 2015. Szep. 5. (Szo), 13.08
Ja, az egy kicsit mást jelent.

Érdekelne, hogy vajon az EUFI vagy a GPT, ami okozza ezeket a gondokat. Nekem eddig ubuntu vonalon nem okozott gondot a BIOS + GPT, de még csak töredékét néztem meg a disztróknak.
59

Már miért lenne fél év? Most

inf · 2015. Szep. 4. (P), 21.16
Már miért lenne fél év? Most tartok 8nál egy hét alatt úgy, hogy alig szántam rá időt. Nem mélységeiben akarom megnézni, csak hogy arra a néhány dologra, amire nekem kell mennyire passzol. Ubuntu eléggé bejön, bár unity nekem túl fapados. De stabil, alapból telepítéssel felrakja a drivereket, frissítéseket, belövi compizt, vagy mit, szóval tearing sincs, amiért a többinél külön kell fórumokra járnom, hogy meg tudjam oldani, ha egyáltalán sikerül. A többi alatt a Mint disztrókat értem. Bár kubuntun, xubuntun még nem néztem tearing-et, lehet, hogy azoknál sem stimmel. Szóval azért van különbség az egy kategóriába tartozó disztrók között is. Lehet, hogy csinálok pár blog bejegyzést a témáról, annál viszont jó ötlet, hogy főbb disztrók szerint legyenek sorba a bejegyzések. Köszi!
62

Unityhez annyit még, hogy

Karvaly84 · 2015. Szep. 5. (Szo), 01.55
Unityhez annyit még, hogy nekem pont az jön be, hogy a lényegre koncentrál, de persze kinek a pap kinek a papné :) egyébként az Unityt nagyban gyorsítja ha a beállításokban ki kapcsolod az online keresést és az elözményket. Ha csinálsz blogot kivi leszek a tapasztalatokra :)
64

Nagy valószínűséggel eltérő

inf · 2015. Szep. 5. (Szo), 13.10
Nagy valószínűséggel eltérő véleményünk lesz a rendszerekről, én meg önző leszek a blogba, és a saját véleményemre fogok koncentrálni. :-) Nem hiszem, hogy nagy egyetemes igazságokat lehetne találni linuxok tesztelése közben (vagy sok évet rá kell szánni), inkább egyéni ízlés kérdése a dolog.
41

Gigabyte alaplapra telepített

inf · 2015. Aug. 30. (V), 20.59
Gigabyte alaplapra telepített már valamelyikőtök béta bios-t? A visszaállítás mennyire nehéz, ha valami nem jól megy? Pendrive-ra kellene kiírnom?

Úgy olvastam egy fórumban, hogy a hybrid EFI BIOS-ok Gigabyte-tól 2011-ben jöttek ki. Az F4 az 2010-es, az F5d meg 2011 novemberi, szóval valszeg benne van már ez a GPT-s feature. Nem tudom mennyire lehet stabil, de egy próbát megér. Max visszaállítom ha végeztem a tesztelésekkel. Azért nagyon nem mindegy, hogy 4 Linux fér e rá az SSD-re, vagy 12. Ahogy nézem a többség vígan elvan 10GB-on is. Legalábbis Mint most 7.3 GB-ot használ csak. Szemben Win7-el, ami 100-at. :D Anno azt hittem, hogy kizárt, hogy ezt a bűvös számot átlépje a rendszer mérete. Tévedtem. :D A tableten is lassan kúszik fel a windows mérete az update-ek miatt. Azt hiszem hamarosan radikális lépéseket kell tennem ezügyben is.

Közben találtam ilyen tökjó kis videot: tearing test. Linux alól eléggé szétcsúsznak a dolgok. :D
42

Ha nincs olyan lehetőség az

pythonozok · 2015. Aug. 30. (V), 21.30
Ha nincs olyan lehetőség az alaplapon, hogy az elkefélt BIOS helyett egy biztonságosan működő backupra váltasz, akkor szerintem ne piszkáld, mert esetleg többé nem indul el a géped.

Win7-ből nem tudom, mid van, nekem a Home, valahol 40GB körül véget ért. És ebben már benne van a pagefile+hiberfil.sys, összesen 8GB mérettel, valamint a System Restore miatt lefoglalt nagyjából 10G. Ezeken felül plusz kb. 10GB-nyi, a user könyvtárba lepakolt szemét, aminek nincs köze a windows-hoz.


Ezt a négy linuxos limitet honnan vetted?
43

Az MBR csak ennyit támogat,

inf · 2015. Aug. 30. (V), 23.28
Az MBR csak ennyit támogat, legalábbis windows-os program ezt írta, amikor az 5. primary partíciót is létre akartam hozni. (gondolom csak arról lehet bebootolni, nem véletlenül primary) Naívan azt hittem, hogyha törlök mindent Linux telepítővel, akkor alapból GPT lesz a lemez, hát nem. Elméletileg egyszerű visszaállítani a BIOS-t gigabyte lapokon, de majd jobban utánaolvasok, mielőtt kipróbálom ezt az F5d-t. Már ha megpróbálom egyáltalán. https://hu.wikipedia.org/wiki/Part%C3%ADci%C3%B3#MBR_part.C3.ADci.C3.B3s_t.C3.A1bla

Érdekelne, hogy vajon a formázásnál csak egy kis része kap írást az SSD-nek, vagy a teljes egésze? Nagyon nem mindegy életidő szempontjából, és ahogy nézem fájlrendszer függő a dolog. Ext4-re érdekelne konkrétan. Azt írják, hogy az csak full format szerűséget tud, szóval nem eldobja a fájlrendszer tábláját, hanem végigmegy az egész partíción, és mindent felülír. Elég kedvezőtlen. Utánanézek, hogy tényleg így van e. Mondjuk ha igen, akkor sincs tragédia, mert 10-20 írást kibír a lemez. Legalább 1000-et bírnia kellene, ha TLC, viszont elvileg MLC, szóval 3000-et, vagy többet. Kevesebb, mint 1% az a pár formázás.

Úgy nézem, hogy ubuntu-nál a jobbak már wayland-el vagy mir-el jöttek, és nem az x-server-t használják. Szóval azoknál valszeg a tearing is megoldódik. Kipróbálom őket. http://www.makeuseof.com/tag/4-promising-linux-distros-look-forward-2015/
44

Grub gond nélkül bootol

pythonozok · 2015. Aug. 31. (H), 02.16
Grub gond nélkül bootol extended partícióról is.
Grub2 akár lvm kötetről is, ha jól emlékszem.

A mkfs.ext4 csak inode-okat ír és létrehozza a journalt.
(Nagy vonalakban)

ui: teli a búrám a linux világával... végre egy már-már elfogadhatóan működő linux (Fedora 22, 4.1-es kernellel), amiben a wifi is elfogadhatóan üzemel és az a korábban említett POR Recovery Count sem növekszik minden rebootnál... erre az általam használni óhajtott csomagok egy jó része hiányzik belőle. (ami röhej, hogy épp ebből, miközben az open source mániás Debianban megvannak). Olyanok, mint snort, ms ttf font installer stb. :((
48

Várni kell, hátha

inf · 2015. Aug. 31. (H), 10.44
Várni kell, hátha megcsinálják erre is. Esetleg küldj be nekik valami feature request-et. :-)

Ahogy nézem journal terén is vannak dolgok. Most Mint-nél ext4 ordered data mode meg relatime van beállítva. Ez SSD-hez okés. Viszont journaled-nél már az egész fájl is bekerül a journal-ba, nem csak a meta adat, szóval felezi az SSD cellák életidejét, mert mindent kétszer ír. Ha esetleg atime is be van kapcsolva, az is nagyon rossz, mert az meg minden olvasást feljegyez. Ez a relatime csak írás előtt ír bele a meta-ba, hogy módosult a fájl. Remélem a többi disztro is ilyen beállításokat használ.

Ext4 formázásra nem igazán találtam semmit, hogy mennyit ír. Mindegy, hagyjuk, gondolom nem eleget, hogy bajt okozzon, és csak néhányszor kell megcsinálni.

Szóval ha 4.-nek egy extended partíciót csinálok, akkor oda be tudok tenni több Linux-ot is? GRUB2 most a 3. primary-n van, legalábbis xfce-s mint az első neki a sorban, ebből gondolom. Ha beteszek egy ilyen extended-re még egy Mint-et, akkor a grub2 nem fog átkerülni oda? Gondolom ha átkerül, akkor már nem fog betöltődni boot-kor, vagy rosszul gondolom?
49

Néhány dolgot rosszul látsz.

pythonozok · 2015. Aug. 31. (H), 11.49
Néhány dolgot rosszul látsz. (Journaling, relatime működése, grub helye)
Most nem tudok utánanézni, hogy ne írjak marhaságot, úgyhogy majd délután.

Ha aggódsz a journal miatt, akkor ntfs-t se használj ;)
ext3/4 esetében a relatime évek óta default, ha nem írod az opciók közé, akkor is úgy mountolódik.
50

Néhány dolgot rosszul látsz.

inf · 2015. Aug. 31. (H), 11.57
Néhány dolgot rosszul látsz. (Journaling, relatime működése, grub helye)
Most nem tudok utánanézni, hogy ne írjak marhaságot, úgyhogy majd délután.


Ok.

Nem aggódom a journal miatt, azt írják, hogy az ordered beállítással csak meta kerül bele, ami nem jelent kimondottan sok írást.
51

Bármi ötlet, hogy melyik

inf · 2015. Aug. 31. (H), 13.47
Bármi ötlet, hogy melyik distro használ alapból wayland-et? Ha jól értelmezem, akkor a wayland az egy grafikus szerver, a weston meg egy asztali környezet wayland-hez. Westont már sikerült x-server alá betenni. Hát nem egy nagy szám, mondjuk eléggé minimál config-ot állítottam be rajta. :D Kísérletezgetni jó volt. Wayland-et próbáltam feltenni Mint-re, de azt mondják, hogy az x-server szorosan csatolt a kernel-hez, szóval nem lehet csak úgy lecserélni. Hát nekem sem sikerült, elszállt a desktop, mert nem találta az x-server-t. Azt olvastam, hogy nem is feltétlen az nvidia driver okozza a tearing-et, hanem az x-server, mert annyira elavult, azért próbálom valami modernebb dologra cserélni.
52

en is csak gugliztam, de pl a

darevish · 2015. Aug. 31. (H), 19.53
en is csak gugliztam, de pl a rebeccablackos, vagy majd a fedora 23.
meg +1 a 26-os elejere, hozzaertes hianyaban en is mindig visszatertem a stock ubuntuhoz (esetenkent a legujabb kernellel), mert az szeret mukodni.
53

Megnézem csak a vicc

inf · 2015. Aug. 31. (H), 21.18
Megnézem csak a vicc kedvéért. Nem tűnik a neve alapján túl komoly sztorinak. :D Van még valami maui vagy mi. Az is komolytalan. Fedora-t várom. link az alpha már kint van, a béta szeptember végére jön ki a végleges meg október végére. :-) Az alfát ki fogom próbálni, sőt addigra talán már a bétához érek.