ugrás a tartalomhoz

Nyilt es zart forraskod mit jelent, hogy nez ki?

toth_melinda · 2015. Júl. 17. (P), 12.24
Sziasztok! Olvastam hogy a sajat fejlesztes elonye a zart kodrendszer, a cmsek pedig nyilt forraskoduak. Ez mit jelent pontosan? Hiszen barmely oldalra is kattintok, megjelenik az oldal forrasa, tehat mindenki munkaja kikerul a netre. A nyilt annyit tesz hogy barki belenyulhat es mondjuk atiranyitja a programom? Ha en irok sajat kodot az automatikusan zart vagy vmivel azza kell tenni?
 
1

Amit a böngészőben látsz az a

inf · 2015. Júl. 17. (P), 14.51
Amit a böngészőben látsz az a kliens oldali kód. Azon kívül még használhatsz szerver oldali kódot is, ami a kliens oldali kódot generálja. Az nem látszik a böngészőben. A kliens oldali kódot is csak azért látod, mert futásidőben fordul szemben mondjuk java-val, amit először lefordítasz, és a bájtkódot (ami csak a számítógépnek olvasható) tudod futtatni. Szóval pl egy flash alkalmazás vagy egy java applet kódját már nem tudnád ilyen egyszerűen kiolvasni. Sokan használnak minimizert meg obfuszkátort, amik olvashatatlanná teszik a futásidőben forduló kliens oldali kódokat, úgyhogy ha le is lopják ezeket egy zárt forrású projektnél, akkor sem lesznek képesek megérteni, módosítani és felhasználni, vagy legalábbis sokkal nehezebben, mint egy jól dokumentált nyílt forrású kód esetében.

Nem minden CMS nyílt forrású. A CMS azt csinálja, hogy megkönnyíti a programozásban laikusoknak egy-egy webalkalmazás összerakását. A CMS-ek sem képesek mindenre, ha valami egyedi igényed van, akkor kénytelen leszel plugin-t írni az adott CMS-hez, addig viszont nincs szükséged magas szintű programozói tudásra, csak összekattintgatod az oldalad, esetleg keresel valahol egy HTML sablont bemásolod, és belenyúlsz pár helyen. A CMS egyébként a szerver oldalon fut. Azért nyílt forrású, mert a github-on vagy máshol megosztották a kódját, és bárki belefejleszthet (nyilván ellenőrzött körülmények között). A nyílt forrás azért is jó, mert ha kialakul egy közösség a projekt köré, akkor van kitől kérdezned, és könnyebben találsz megoldást a problémádra. A zárt forrású kódokat sokszor árulják, ahhoz viszont általában biztosítanak support-ot. Alapvetően egyik sem a zárt, sem a nyílt forrás nem garancia a minőségre.