ugrás a tartalomhoz

Javascript hatókör, betöltés, eltávolítás

gtoma · 2015. Júl. 10. (P), 06.55
Tanácsot szeretnék kérni.

Adminisztrációs felületek programozásánál én előnyben részesítem az ajaxot, és az „ablakos” megjelenítést.
pl.: Egy user listánál maga a lista gridben jön elő ajaxal, míg mondjuk a user szerkesztés már egy popupban - ajaxal.

A konfliktus, amit szeretnék megoldani:
Az ablakozás előnye – ami a hátránya is -, hogy akár 4-5 ugyan olyan html kód kerülhet ki az oldalra (több user adatai, mind ugyan azon HTML kódrészt használják). Az ablak megjelenítés template-jébe azonban javascript kódok is bekerülhetnek, funkciók kerölhetnek deklarálásra. stb. És ez 2 okból gond:
Egyrészt, duplikáció keletkezhet, másrészt feleslegesen felhalmozódnak a javascript funkciók a memóriában.

Van ötletetek, hogyan lehetne ezt „megoldani”? Megoldja ezt pl az Angular?

Az eddigi megoldásom, hogy ajaxal lekérem a html template-et, ami beillesztésre kerül. és ugye „beindul” a benne lévő javascript. Ez azonban felveti a problémákat.
 
1

Az ablak megjelenítés

Hidvégi Gábor · 2015. Júl. 10. (P), 08.39
Az ablak megjelenítés template-jébe azonban javascript kódok is bekerülhetnek, funkciók kerölhetnek deklarálásra.És ez 2 okból gond:
Egyrészt, duplikáció keletkezhet, másrészt feleslegesen felhalmozódnak a javascript funkciók a memóriában.
Nagyon egyszerű megoldani: amikor az oldal sablonjában lévő javascript kód lefut, megnézed, hogy benn van-e a memóriában az adott kód, és ha igen, akkor nem mész tovább.

De ha ez kérdésként felmerült benned, akkor szerintem a fentebb vázolt dolgokkal inkább ne foglalkozz, ha sok bosszúságot szeretnél megtakarítani magadnak.

Miért jó az, ha a felhasználók adatai popupban jelennek meg és nem külön oldalon? Olyan sokszor kell egymás mellett többük adatait ellenőrizni? Mert ha csak ritkán, akkor egyszerűbb, ha az adminisztrátorok két külön tabon megnyitják a rendszert, és úgy böngésznek. Így a kérdésed (duplikáció, memóriafoglalás) soha nem is fog felmerülni.

De ha már mindenképp ragaszkodsz a popuphoz, akkor miért nem használod a beépített window.open metódust, és akkor így külön folyamatként fog elindulni minden ablak? Azaz megint nem fog előjönni a fenti probléma, ráadásul nem kell saját ablakkezelőt írnod.

Megoldja ezt pl az Angular?
Megoldhatja, de ezerszer bonyolultabbakat hoz majd be, amit még ezen a szinten nem tudsz kezelni, szóval szerintem felejtsd el.
4

User friendly

gtoma · 2015. Júl. 10. (P), 10.41
Igazából ezt tartom user friendlynek. Amikor én dolgozom nekem is kényelmes. Meg lehet oldani hogy lekicsinyítse az ablakot, össze vissza vándoroljon az adminban, megnézzen valamit, kimásoljon valamit, félretegye az adatlapot, és ne kelljen ismét kikeresnie, stb.

Pont ezért a window.open sem jó. Az már nem ugyan az.

Mindenképpen ezt használom, de reméltem, hogy van valami "tisztító" lehetőség.

Mindenesetre köszönöm!
5

window.open

Hidvégi Gábor · 2015. Júl. 10. (P), 10.55
A window.opennel megnyitott ablakokat is lehet méretezni, mozgatni, kicsinyíteni, maximalizálni. Annyi a különbség, hogy nem kell hozzá külön JS keretrendszer, ami ezeket a funkciókat megvalósítja.
6

Egy 5let.

gtoma · 2015. Júl. 10. (P), 11.02
Szerinted az működhet, ha egy objektum részeként kezelem?

pl.:

jsModules.function1 = ...
jsModules.function2 = ...

és delete jsModules.function1
7

Akár

Hidvégi Gábor · 2015. Júl. 10. (P), 11.19
Ez is egy megoldás.
10

Lehet megint nem látom át a

bamegakapa · 2015. Júl. 10. (P), 12.24
Lehet megint nem látom át a helyzetet, de ha azt mondod, hogy jsModules.function1 = ..., aztán később újra azt mondod, hogy jsModules.function1 = ..., akkor felül kéne hogy íródjon, nem? Minek a delete?
12

Törölni, ha már nem kell.

gtoma · 2015. Júl. 13. (H), 13.49
Szeretném "karban tartani" a javascript kódokat, változókat. Persze mennyiségileg nem olyan szörnyen nagy, de valahogy jobban érezném magam, ha nem "szemetelődne". Ami nem kell mehet a levesbe.
9

Ha jól értelmezem a

bamegakapa · 2015. Júl. 10. (P), 12.21
Ha jól értelmezem a problémát, valamilyen script loader használata segíthet rajtad, de lehet rosszul értelmezem. Én Require.js-t használok, de elég nagy a mozgolódás ebben a témában, szóval érdemes körülnézni.

Én onnan indulnék, hogy egy template-ben ne legyen Javascript kód, meg deklarált függvények, mert nincs ott helye.

Az Angular is jó megoldás, de arra készülj fel, hogy nagyon más a paradigma, mint amit most te csinálsz és tapasztalataim alapján ha Angulart használsz, akkor vagy megtanulod és elfogadod az Angular-way-t, vagy jajgatás és fogak csikorgatása. Attól függ, mennyire nagy a már létező kódbázis és mennyire ragaszkodsz hozzá.

A funkciók memóriában való felhalmozódásáról akkor lehetne többet mondani, ha pontosabban tudnánk, hogy töltöd be őket.
14

Egy új keret rendszert

gtoma · 2015. Júl. 13. (H), 14.01
dolgozok ki, és az angular megoldásai tetszenek. bár csak átfutottam az alapokat. Nem gáz ha nagyobb váltásra van szükség.

Átnézem majd az angularos lehetőségeket ez ügyben, mert ugye ott controllert be kell rántani, és nyilván azt is eltávolítanám szívesen.
16

Nem szabad túlzásba vinni az

bamegakapa · 2015. Júl. 13. (H), 15.38
Nem szabad túlzásba vinni az optimalizálást. Nem kell ezeket eltávolítani, mert sokszor több erőforrás, ha újra be kell tölteni.
17

Lehet, hogy igaz

gtoma · 2015. Júl. 14. (K), 08.59
Végül is egy controller nem a világ.
20

Az átláthatóság és a

bamegakapa · 2015. Júl. 14. (K), 10.25
Az átláthatóság és a fejleszthetőség is nagyon fontos szempontok. Annyi kontrollert csinálj, ahányra logikailag szükség van, ne spórolj. Aztán később megvizsgálhatod, melyek a programod problémás részei, hol zajlik túl sok művelet, hol nem szabadul fel rendesen a memória, stb. Az tuti biztos, hogy nem azon fog múlni, hogy 1 kontrollered van, vagy 20.

Egyébként a mérések mit mutatnak? Rengeteg memóriát zabál a programod, vagy belassul, vagy mi a hibajelenség?
23

Nincs még hibajelenség

gtoma · 2015. Júl. 15. (Sze), 10.11
csak próbálok előre gondolkozni, hogy ne is legyen gond. :)

Azonban lehet, hogy túldimenzionáltam a kérdést. :)
25

Akkor én azt mondom, egyelőre

bamegakapa · 2015. Júl. 15. (Sze), 10.47
Akkor én azt mondom, egyelőre ne idegeld magad ezen, mert ha lesz is lassulás, nem ez fogja okozni. Ha tetszik az Angular, tanuld meg az alapjait és indulj el a best practice-ek alapján, egyelőre ne akarj letérni a kijelölt útról. Ugyanez, ha a Backbonet, Embert, satöbbit választod, mindegyiknek megvan a maga szemlélete.
28

Angular

Hidvégi Gábor · 2015. Júl. 15. (Sze), 12.13
Ha ki szeretnél tolni a megrendelőddel, nyugodtan válaszd az Angulart! A készülő 2.0-s változat visszafele nem kompatibilis a mostani API-val, ezért váltáskor írhatsz át mindent (vagy maradhatsz a régi, esetleg már nem támogatott verziónál). Egy vezető fejlesztő még tavaly lépett ki a csapatból, és a következőt írta a 2-esről:
As of today, June 5, 2015, there appear to be a number of changes in Angular 2.0 that diverge it from what I show below. Unfortunately, I believe those changes bestow additional obscure syntax and even greater complexity on Angular 2.0.
30

A jelenlegi változat az 1.4,

bamegakapa · 2015. Júl. 15. (Sze), 22.48
A jelenlegi változat az 1.4, ami tapasztalataim alapján alkalmas jó minőségű szoftverek fejlesztésére. Ennek ellenére az aggodalom jogos, a 2-vel való variálás és az eddigi kommunikáció nem bizalomra ad okot.

Ugyanakkor nem a JóskaPista Bt. áll a fejlesztés mögött, számos saját cuccuk is Angularra épül, tehát én arra számítok, hogy vagy lesz még sokáig támogatás, vagy lesz praktikus upgrade megoldás (a volt fejlesztő is erről írt).

Szerencsére nem az Angular az egyetlen remek keretrendszer manapság, van miből válogatni, ha az ember hajlandó egy kicsit szélesíteni a látókörét.
33

Támogatás

Hidvégi Gábor · 2015. Júl. 17. (P), 08.02
Az, hogy ki áll egy projekt mögött, láthatóan nem jelent semmit. Az Angulart a Google vagy a Facebook támogatásával készítik, már nem emlékszem, melyik, de a lényeg, hogy majdnem végtelen tudás, kapacitás és pénzmennyiség ellenére sem tudtak olyan szoftvert készíteni, aminek verzióváltásakor legfeljebb csak elhanyagolható API-változás szükséges. Ehhez képest a PHP sikertörténet.
35

sem tudtak olyan szoftvert

Poetro · 2015. Júl. 17. (P), 08.15
sem tudtak olyan szoftvert készíteni, aminek verzióváltásakor legfeljebb csak elhanyagolható API-változás szükséges

Leginkább azért, mert nem akartak. Olyat akartak készíteni, ami radikálisan más, mint a korábbi változat. Valószínűleg a tervezési hibákat is javítani akarták, és ahhoz radikális változtatások szükségesek. A PHP-ra is ráférne, és akkor talán újra ránéznék.
37

Szerintem ez felelőtlen

Hidvégi Gábor · 2015. Júl. 17. (P), 08.47
Szerintem ez felelőtlen hozzáállás lenne a Google-től, ha tényleg úgy gondolkodnának, hogy elsődleges számukra a radikális változás, és semmi más nem számít. A Microsoft valószínűleg azért bukott el a Windows-zal, mert megváltoztatta (többször is) az API-ját, így hiteltelenné vált, és ki tudott nőni a semmiből egy iOS vagy egy Android. Ha bármit csinál egy akkora cég, mint a Google, annak óriási hatása lesz, és szerintem nem engedhetik meg maguknak ezt a mentalitást.

Egyébként a "radikálisan más" az kizárja azt, hogy jó API-t tervezzenek?

A PHP minden hibája, következetlensége, lassúsága és korlátai ellenére is egy zseniális alkotás, nem sok valódi alternatívája van.
38

Az Angulart a Google készíti,

bamegakapa · 2015. Júl. 17. (P), 09.03
Az Angulart a Google készíti, és számtalan saját projektjük is épül rá. Ez a tény az, ami bennem csökkenti az aggodalmat.

Én értékelem azt, ha valaki képes a tapasztalatok alapján felmérni, hol hibázott, és kijavítani ezeket a hibákat, még ha veszteség is éri ezáltal. Hiszen így a jövőben már biztosabb alapokra lehet építkezni.

A PHP sikertörténet? Akkor azt hiszem, nincs miről beszélni :). Számomra tipikus példája annak, amikor a múlt összes hibáját hordozod magaddal, folyamatosan építkezel rá, míg végül már nem tudod kijavítani komoly veszteségek nélkül, ezért inkább úgy hagyod. Ahogy láttam pár ősi cuccot az igazán nagy baromságok közül már deprekáltak, visszavonultattak, gondolom tűzközelbe került pár értelmesebb ember. Ennek ellenére nem haragszom rá, annak idején jól elvoltam a PHP-vel, amíg nem szélesült a látókör.
11

Meg lehet oldani hogy

Hidvégi Gábor · 2015. Júl. 10. (P), 12.56
Meg lehet oldani hogy lekicsinyítse az ablakot, össze vissza vándoroljon az adminban, megnézzen valamit, kimásoljon valamit, félretegye az adatlapot, és ne kelljen ismét kikeresnie, stb.
Erre a funkcionalitásra nagyjából tíz éve ott vannak a böngészőkben a tabok, azok pontosan erre jók, cserébe egy sort sem kell írnod, hogy használhatóak legyenek.

Szóval továbbra sem értem, hogy miért van a fentiekre szükséged. Vagy téged órabérre fizetnek?
13

Nem, egyáltalán nem

gtoma · 2015. Júl. 13. (H), 13.53
de magamból indulok ki. A víz lever azon a gagyi megoldáson hogy 22 külön tabot kell kezelni. Én szeretek olyan megoldásokat nyújtani, amit igazán jónak tartok.

Elképzelhető, hogy míg kidolgozom, addig kicsit szopós lesz, de ha már megvan a keret rendszer már nem kell miatta nyűglődnöm, és mégis elegáns megoldás.
15

Fülek

Hidvégi Gábor · 2015. Júl. 13. (H), 14.58
A taboknak megvan a maguk kijelölt helye a képernyő tetején, fixen, ha te külön kezeled a popupokat, akkor azok további helyet fognak elvenni a tartalomtól.

A víz lever azon a gagyi megoldáson hogy 22 külön tabot kell kezelni
Nálad meg 22 külön ablakot kell kezelni. Ez pontosan miben jobb, mint a böngésző beépített ablakai/fülei?
18

Másnak gondolom

gtoma · 2015. Júl. 14. (K), 09.07
mivel az egyik esetben van egy dolgozó felületed, a másik esetben pedig a már megnyitott x dolgozó felületben keverednek ennek a dolgozó felületnek a további klónjai. (fb, g+, index, akármi, más, ezmegaz. nálam legalábbis alapból megvan nyitva 2 böngésző, cirka 10 tabbal. :) )

Nem érzem kényelmesnek. Persze ez ízlés kérdése is, így szerintem nem nagyon van értelme ezen túlmenően feszegetni.
19

Nem fogod tudni meggyőzni, ha

bamegakapa · 2015. Júl. 14. (K), 10.23
Nem fogod tudni meggyőzni, ha neki valami elég kényelmes, akkor az legyen mindenkinek elég kényelmes, különben meghal a Föld és kipusztul az emberiség.
22

Fejezd be a személyeskedést!

Hidvégi Gábor · 2015. Júl. 14. (K), 22.18
Fejezd be a személyeskedést!
26

:)

bamegakapa · 2015. Júl. 15. (Sze), 10.48
:)
21

Te fogod használni ezt az

Hidvégi Gábor · 2015. Júl. 14. (K), 10.26
Te fogod használni ezt az adminfelületet, te dolgozol vele?
24

Nem

gtoma · 2015. Júl. 15. (Sze), 10.19
nem csak én fogok vele dolgozni. Azonban nem fejleszthetek le valamit, több módon, hogy aztán felmérjem 100 - 1.000 ügyfélen hogy nekik melyik megoldás tetszik.

Kénytelen vagyok tehát hallgatni az ösztöneimre, mert ez egy havi díjas alkalmazás lenne, és simán lehet belőle egy sima bukta is.

Ma amikor minden 3 év feletti ember a userfriendly -ről beszél, simán lefeleződhet egy ügyfélszám csak mert nem kényelmes és egyszerű a használata.

Szóval úgy gondolom elég fontos eltalálni a megfelelő megoldást.

Ha tudsz esetleg egy olyan felmérésről, ami megmondja milyen megoldásokat kedvelnek a felhasználók, azt szívesen veszem.
27

Azonban nem fejleszthetek le

Hidvégi Gábor · 2015. Júl. 15. (Sze), 12.02
Azonban nem fejleszthetek le valamit, több módon, hogy aztán felmérjem 100 - 1.000 ügyfélen hogy nekik melyik megoldás tetszik.
De, lefejleszthetsz több változatot, ha már megy a szekér.

Gondolkodj egy kicsit! Egy szolgáltatás addig, amíg ki nem adják, csak viszi a pénzt. Ha most elkezded lefejleszteni az ablakkezelést, akkor az a megrendelődnek duplán ráfizetés: 1, tegyük fel, hogy két hét, mire megírod a kódot hibátlanra, akkor ennyivel később indul be a szolgáltatás, fél havi bevétel kiesik, 2, két heti munkádat ki kell fizetni.

Ha egy problémára már van létező megoldás, akkor célszerű azt választani. Majd ha már jól megy a biznisz, lehet csiszolgatni, de ilyeneken egyébként meg nem is érdemes.

Kénytelen vagyok tehát hallgatni az ösztöneimre
Az egyetemen tervezőmérnöknek tanultam, ott ergonómia órán az első dolog, amit elmondtak, az az volt, hogy egy mérnök az esetek 99%-ában magának tervez, magából indul ki, ami szükségszerűen rossz terméket fog létrehozni. Miért? Mert neki van egy (mérnöki) gondolkodása, tudja, mi hogyan működik, mi a logika. Egy átlagos felhasználó (99%) ezekkel az ismeretekkel és tudással nem rendelkezik, nem is érdeklik és nem is tartoznak rá. A legjobb, amit tehetsz, hogy ha választani kell, mindig az egyszerűbb a jobb, jelen esetben az, ha nem csinálsz saját ablakkezelést.

Ma amikor minden 3 év feletti ember a userfriendly -ről beszél
Ha ezekbe a vitákba belenézel, láthatod, hogy a fejlesztők (ugyanúgy, mint te) csak a megérzéseit írja le, de alátámasztani nem tudják. Már egy csomószor kértem én is konkrétumokat, de nem kaptam. Csak vbence hozott felméréseket, de ott is érdemes megnézni a kontextust (nagy cégek nagy szolgáltatásairól van szó).

Ez az egész "user-friendly", "user-experience" egy nagy voodoo-mágia, és mindaddig, amíg egyértelműen be nem bizonyítja valaki ennek az ellenkezőjét, így célszerű kezelni minden témába vágó kijelentést.

Te leírsz számokat, lesz ezer ügyfél, abból leszel te egy, azaz a te véleményed egy ezreléket számít. Tehát a legnagyobb hiba, amit elkövethetsz, ha úgy alakítod ki, hogy alapvetően neked tetsszen.

simán lefeleződhet egy ügyfélszám csak mert nem kényelmes és egyszerű a használata
Nagyon fontos a környezet, kontextus! Gondolj bele, mikor fog egy látogató számára fontos lenni a használhatóság! Akkor, ha van egy ugyanolyan szolgáltatás, ami ugyanazt tudja és ugyanannyiba kerül. De ha már az adatai az egyik cégnél vannak nagyobb tömegben, akkor hiába kényelmesebb a másik szolgáltató, ha az adatok átvitele nem, vagy csak nehezen megoldható. Magyarországon egyébként jóval fontosabb tényező az ár: ha valami olcsóbb, azt fogják választani.

Ez nem azt jelenti, hogy a használhatósággal nem kell foglalkozni, hanem azt, hogy csak akkor, amikor valóban szükség van rá (már megy a szekér).
29

Mindig megfogadom, hogy nem

bamegakapa · 2015. Júl. 15. (Sze), 21.26
Mindig megfogadom, hogy nem reagálok az ilyen ostobaságokra, mert csak olaj a tűzre, és csak jön még több onnan, ahonnan ez is, de... de...

Na jó, most az egyszer betartom.
34

Ne erőltesd

Hidvégi Gábor · 2015. Júl. 17. (P), 08.03
Ha csak személyeskedéssel és lejáratással tudsz valamire reagálni, azzal nem feltétlenül csak a másiknak ártasz.
31

Az egyetemen tervezőmérnöknek

Joó Ádám · 2015. Júl. 16. (Cs), 18.52
Az egyetemen tervezőmérnöknek tanultam, ott ergonómia órán az első dolog, amit elmondtak, az az volt, hogy egy mérnök az esetek 99%-ában magának tervez, magából indul ki, ami szükségszerűen rossz terméket fog létrehozni.


Az én saját tapasztalatom pedig az, hogy azért van tele a piac szeméttel, mert akik tervezik a termékeket, azok nem használják. Ha lehet választani aközött, hogy a saját igényeid szerint tervezz vagy hogy semmilyen konkrét igény alapján, akkor válaszd az elsőt.

Ez az egész "user-friendly", "user-experience" egy nagy voodoo-mágia, és mindaddig, amíg egyértelműen be nem bizonyítja valaki ennek az ellenkezőjét, így célszerű kezelni minden témába vágó kijelentést.


Tehát az ergonómia áltudomány?
36

»Ez az egész "user-friendly",

Hidvégi Gábor · 2015. Júl. 17. (P), 08.33
»Ez az egész "user-friendly", "user-experience" egy nagy voodoo-mágia, és mindaddig, amíg egyértelműen be nem bizonyítja valaki ennek az ellenkezőjét, így célszerű kezelni minden témába vágó kijelentést.«

Tehát az ergonómia áltudomány?
Pontosan ismerheted moderátorként az álláspontomat a témában, de akkor felfrissítem az emlékezetedet. N-szer kértem számokat például arról, hogy mennyit számít egy látogató számára a sebesség, egyedül Vbence adott párat, amelyek teljes relevanciáját kétségbe vonom. Sokmindent nehéz ugyanis mérni.

Tegyük fel, hogy venni szeretnék valamilyen tárgyat, amit előtte szeretnék a kezembe venni. Ha az elérhető közelségben lévő bolt webshopja lassú, ahol ki szeretném deríteni, hogy kapható-e, a válaszidők nem igazán számítanak, hisz nincs nagyon választásom, oda kell mennem, ha nem akarok kétszer annyit utazni. Tehát ilyen esetben a maximális sebesség (lassúság) nem faktor.

Rámutatnak a linkelt cikkekben valahol, hogy az emberi érzékelés határa 100 ms, azaz átlagosan ennyi idő alatt jut el az agyunkig két különböző információ, tehát ez alá nem érdemes menni, mert nem fogjuk tudni megkülönböztetni, hogy ez most 10ms vagy 100 ms alatt érkezett. A kedvenc példámban azt szoktam felhozni, hogy ekkor viszont nyugodtan ellenőrizhetünk mindent szerveroldalon, hisz átlagosan a felhasználó nem fogja tudni észrevenni a késlekedést. Lehet 100 ms alá menni kliensoldali ellenőrzéssel, de ez ugye nem megbízható, másrészt a szoftver komplexitását növeli. Tehát ilyen esetekben a minimális sebességre való törekvésnek is van ésszerű határa.

Az ergonómia igenis fontos, én például belőle diplomáztam (és természetesen a sebesség is). De ahhoz releváns mérések szükségesek, amiből kevés van, erre pedig nem lehet igazán építeni. Pont egy grafikus ismerősömmel beszéltem valamelyik nap, ő is azt mondta, hogy az UX abban a formában, ahogy a szakmában használják, csak mellébeszélés, ugyanis ha a józan eszedet használod tervezés közben, akkor nagy valószínűséggel jót fogsz alkotni.
2

Kedves gtoma! A webáruházunk

tisch.david · 2015. Júl. 10. (P), 09.42
Kedves gtoma!

A webáruházunk admin felületén én is ezt a munkafolyamat szervezési sémát választottam, ami a Te tetszésedet is elnyerte. A menüből listák nyílnak, amik újabb modális listákat vagy szerkesztő formokat nyithatnak, javascriptes "ablakokban".
Mivel ezek az ablakok modálisak, így egy időben egy fajtából csak egy példány lehet nyitva belőlük, ami rögtön ki is küszöböli az Általad említett problémát. (Én ezt egyébként egyszerűen munkafolyamat szervezési szempontból is így láttam helyesnek.)
(Emellett még választottam egy nekem tetsző JS keretrendszert is, ami az ezzel kapcsolatban felmerülő, tipikus problémák/feladatok megoldására is kész eszközökkel rendelkezett, de ez ebből a szempontból részletkérdés.)

Üdv:

Dávid
3

Modális

Hidvégi Gábor · 2015. Júl. 10. (P), 10.05
Ha valamiből csak egy van, akkor miért van szükség külön ablakra? Az ablak alatti rész úgysem látszik, tehát információt nem hordoz.
32

Mert a megjeleníteni kívánt

Joó Ádám · 2015. Júl. 16. (Cs), 18.58
Mert a megjeleníteni kívánt tartalom túl nagy vagy más okból nem illeszkedik a normális tartalomfolyamba, azonban logikailag ahhoz tartozik.
8

Igen, de az előnyét veszti

gtoma · 2015. Júl. 10. (P), 11.21
Kedves Dávid, köszönöm, de véleményem szerint az pont az egyik fontos előnye, hogy akár több is lehet nyitva. bár én is korlátoztam, hogy pl 1 userből csak 1 lehet nyitva, de azt nem tartom jó megoldásnak hogy összesen egy megnyitható user-re korlátozzam.