ugrás a tartalomhoz

A titkárnő és a WYSIWYG editor

Bártházi András · 2006. Ápr. 21. (P), 06.30
Egy másik fórum témában megkaptam, hogy milyen "naiv" vagyok, mikor azt mondtam, hogy inkább egy felturbózott textarea-t adjuk az ügyfél kezébe, mint egy WYSIWYG editort.

Nekem eddig egyetlen ügyfelem betanításával sem akadt gondom. Azzal viszont igen, hogy "Miért esik szét az oldalam?", "Miért rosszak a betűnagyságok?", "Miért van más betűkészlet?", "Miért nincs itt sortörés?". Régebben használtam, de a wysiwyg megoldások tele vannak bugokkal, egy sima textarea-val viszont megbízható, stabil működést tudok kínálni - amit elvár tőlem az ügyfél. Ha egy kicsit tágítva van az agyuk, az nem baj. Egy másik gondolat: mi a fenének adjak egy interkontinentális rakétát a titkárnő kezébe, ha egy matchbox is jó neki? Komolyan kell vastag betű, dőlt betű, piros betű, link meg hasonlók neki? Ha eljutott a link fogalmáig és kezelni tudja az egeret is, akkor valóban nem fogja tudni megtanulni azt, hogy szögletes zárójel - b - szögletes zárójel bezárva?

És igen, biztos van, ahol egy titkárnő nincs azon a szinten, hogy felfogja miről szól egy szövegbeviteli mező, de ha a főnököke nem tud felvenni egy tőle okosabbat, akkor engem tényleg meg fog tudni majd fizetni? Ilyenkor tényleg egy titkárnő által karbantartott weblap kell a cégeknek? Hosszútávú, elégedett, partneri kapcsolat fog tudni kialakulni közöttem és a cég között?

Van, ahol a fenti véleményem ellenére tényleg kell WYSIWYG editor. De én csak és kizárólag olyan felhasználó kezébe adnám a dolgot, aki tudja, hogy mit csinál, és ezzel valóban hatékonyabb lesz a munkája. És erős utófeldolgozást kell tenni arra a valamire, ami ki fog jönni abból a WYSIWYG editorból, mert csak a szívás lesz vele.

Megpróbáltam, nekem nem jött be.
 
1

A kettőt kellene konbinálni :)

paal · 2006. Ápr. 21. (P), 08.34
Üdv,

Éles rendszerben sosem használtam még a WordPress-t de szerintem a 2.0-ás ELŐTTI tartalmi szerkesztője az nagyon jó volt, bár az is megkövetelt némi HTML ismeretet. Abban gyakorlatilag minden egyszerű formázási elem megtalálható, amire szükség lehet és gyakorlatilag a Weblaboros szerkesztő bűvített változatának felel meg. A 2.x-es verziótól már ők is a Tinymce-t építették be, sokaka szerint nem kellett volna...

Viszont ha már ilyet kell(ene) használni, akkor szerintem is egy kellemes megoldás lehet a Tinymce azokkal a paraméterekkel, mint amiket pl. a WordPress-2.x is használ:

Bold
Italic
Striketrough
Unordered list
Ordered list
Outdent
Indent/Blockquote
Align left
Align center
Align right
Insert/edit link
Unlink
Insert/edit image
Split post with More tag (csak WordPress-ben, nem alap TinyMCE plugin)
Undo
Redo
Edit HTML source
Help

Pig (át?)írt egy plugint hozzá, amivel képeket is fel lehet tölteni és beilleszteni (meg egy csomó más mindent) de most nem érhető el a projekt honlapja. Nem tudja valaki hova költözhetett? Ja, és indított egy hydrogen című témát is ezzel kapcsolatban.

Üdv, Pali
8

A WP2-ben is kikapcsolható a TinyMCE...

thamas · 2006. Ápr. 21. (P), 12.57
...egyénenként vagy default is, és akkor az általad említett - és általam is kedvelt - eszközsor kerül vissza.

Én akkor kapcsoltam ki a TinyMCE-t, mikor sorra elszúrta a beillesztendő hivatkozások útvonalát (mindíg beszúrt egy admin-ra vonatkozó részt! ??). :o(
(Aki esetleg tudja, hogy ez mitől lehet, küldhetne egy üzenetet a kontakt lapról...)
11

Nálam működik

dtaylor · 2006. Ápr. 21. (P), 13.45
Nálam feltétel volt, hogy semmiféle hostnév nem lehet az url-ben. (saját oldalra mutató lineknél).

Meg lehet vele oldani. Sima hivatkozásokat tudok vele generálni: /images/kep.gif

Utána sem teszi elé a hostnevet, stb.
2

mi a probléma?

dtaylor · 2006. Ápr. 21. (P), 09.09
Én amit adok ki, abban le van tiltva a font méret állítás. Minek az Gizinek? Heading-ek vannak, bold van, használja azt.

Ugyanezen megfontolásból nincs karakter szín állítás, háttér szín állítás.

Nem is kefélik el az oldalt, nem esik szét. Ellenben debuggolni nekik a bbcode-ot... Na, abból lenne szívás igazán.

Ha valami speckó kell nekik (egy kiemeléses stílus), akkor azt beteszem nekik a stílus menübe. Ilyen pl: az email cím elvarázsoló dolog (whatplus).

Összefoglalva: gyakorlatilag nagyon kevés szívás volt eddig az editorokkal. TinyMCE rulez.
4

megelőzött...

Pal_ur · 2006. Ápr. 21. (P), 09.25
Pontosan ezt szerettem volna én is mondani: a TinyMCE ismeri a stílusválasztó menüt, amibe a CSS-ben definiált saját stílusokat be lehet varázsolni. Tehát Gizella nyugodtan ki tudja választani az oldalhoz definiált stílusból azt az elemet, ami jó nagy betűs ;), és beállítja. A szokásos 27 és fél felkiáltójellel a mondat végén úgy sem tudsz mit csinálni...

A Word-ből jövő szöveg konverzióját szépen megcsinálja a TinyMCE, táblázatot nem szoktam hagyni, hogy csináljon... :)
3

Config azt jó a WYSIWYG

halee · 2006. Ápr. 21. (P), 09.22
Sziasztok!

Mi leginkább SPAW-ot használunk (de FCKEditorra is ugyanez igaz) és ha kicsit veszi a fáradtságot az ember és átnézi, hogy hogyan lehet egyes gombokat leszedni az editorok toolbarjáról, akkor egy nagyon hatékony eszközt tud az említett titkárnő kezébe adni...
Még ehhez hozzátenném, hogy természetesen az oldalak felhasználó által szerkeszthető részére általában be van állítva egy fix szélesség és egy overflow kezelés...
Szóval nem esik szét az oldal bármit is csinál, illetve az előnézetben meg meg tudja nézni, hogy mi lett a munkája eredménye... Ha meg nem tetszik neki akkor ott a kézikönyv...

Szóval szerintem WYSIWYG (csak okosan)!! ;))

üdv,
Halee
16

WYSIWYG

Anonymous · 2006. Ápr. 22. (Szo), 02.07
Szerintem akkor kell ilyen TinyMCE-szerű dolgokat használni, ha a szerkesztendő szövegbe saját maga által feltöltött képeket is akar tenni a kuncsaft. Sőt, jobbra és balra zárni is akarja.
Ugyanis a kép csak akkor kép, ha Gizike, (vagy Géza) látja, hogy ott a kép, attól parasztvakul.

Viszont arról mindenkit viszonylag könnyen meg lehet győzni, hogy a szerkesztőben nem engedünk betűtípusokat, szineket, betűméretezéseket, és egyéb girlandokat beleszerkeszteni, mert akkor zűrzavar lesz az oldalon, és hiába fizették ki azt a sok pénzt a dizájnernek, csak ronda lesz a site.

A szerkesztők legnagyobb hibája viszont az, hogy ha Géza, vagy Gizi egy kicsit bizonytalan, és az egyes elemeket, képeket ki-be rakosgatja, kever-kavar a szövegével, akkor elképesztő zagyvaságok tudnak kijönni. Nekem képesek voltak a minden overflow-val ellátott bolondbiztos 3 hasábomat egymás alatti három hasábbá alakítani.

Gyulus
17

Ez a baj

Bártházi András · 2006. Ápr. 23. (V), 07.38
Nekem is ez a bajom: ha elkezd kavarni... Próbálkoztam anno azzal, hogy egy erősen szűrt, bolondbiztos szerkesztő legyen egy ilyen WYSIWYG editorból, de lássuk be, erre nem alkalmasak (pedig hihetetlen mennyiségű JS-t írtam, mindent ellenőrzött, stb.).

Hogy kell-e ilyen, vagy nem? Azt hiszem, hogy meggyőztetek: lehet értelme - viszont jól gondolja meg, aki ilyeneket szeretne használni.
5

csúsztatás

Hodicska Gergely · 2006. Ápr. 21. (P), 09.39
És igen, biztos van, ahol egy titkárnő nincs azon a szinten, hogy felfogja miről szól egy szövegbeviteli mező,

Nem titkárnőkről van szó. Sehol (komolyabb cégekre gondolok) sem a titkárnő fogja végezni a tartalom feltöltést, viszont aki igen (lehet akár más szempontból magasan képzett) ember, nem szakember, plusz itt az igazi igény többnyire az, hogy lássa egyből, hogy hogy fog kinézni a bevitt tartalom.

de ha a főnököke nem tud felvenni egy tőle okosabbat, akkor engem tényleg meg fog tudni majd fizetni? Ilyenkor tényleg egy titkárnő által karbantartott weblap kell a cégeknek? Hosszútávú, elégedett, partneri kapcsolat fog tudni kialakulni közöttem és a cég között?

Ezt nagyon erős csúsztatásnak érzem. Az hogy van egy ilyen editorra igény, az abszolút nem minősíti az ügyfelet, főleg nem a fizetőképességét. Plusz volt olyan eset is, ahol házon belüli viszonyok miatt volt ilyesmire szükség, mégsem neveznék egy állami hivatalt rossz ügyfélnek. ;)

Plusz ha felmerült a felhasználó taníthatósága, akkor egyrészt ugyanúgy megtanítható arra is, hogy adott policy szerint használjon egy ilyen eszközt, másrészt...
mi a fenének adjak egy interkontinentális rakétát a titkárnő kezébe, ha egy matchbox is jó neki? Komolyan kell vastag betű, dőlt betű, piros betű, link meg hasonlók neki?

...mint az előző threadben írtam, ezekben a cuccokban le tudod tíltani a felesleges funkciókat (tehát lehet belőlük papír repülőt is hajtogatni), plusz mint azt írtam, lehetőséged van úgy is nelőni őket, hogy a felhasználó csak meghatározott stílusokkal dolgozhasson. Persze ismerni kell ehhez az eszközt, de ez általában miden cuccal így van.


Felhő
6

Gizi

Edit · 2006. Ápr. 21. (P), 09.56
Nem titkárnőkről van szó.

Végre! Nem érdekes, hogy amikor a hülye felhasználóra kell egy metafora, itt a Weblaboron mindenkinek a "titkárnő", "Gizi", "Marcsika" szavak jutnak az eszébe? Mintha kizárt dolog lenne, hogy a "főnök", "Géza", "Béla" hülye legyen. Ez az egyoldalú nyelvhasználat azt sejteti, hogy túl sokat olvassátok az Index bulvárrovatát...:)

Ott van például Chris Shiflett, aki a legújabb hiper-rafinált cracker támadások ismertetésekor mindig a "she" névmást használja. Ezzel egymaga többet tesz a nemi sztereotípiák ellen, mint egy egész esélyegyenlőségi minisztérium.

Off: ezt a hozzászólást új témaként akartam beküldeni, de elszállt. És pillanatnyilag hagyományos úton sem tudok új témát indítani.
7

Titkarno = minden szar melo megkapasa

Jano · 2006. Ápr. 21. (P), 10.50
Elsosrban szerintem azert jut mindenkinek a titkarno eszebe, mert o az akinek kiosztjak az osszes kuli munkat. A cegeknel tipikusan nem delegalnak kulon embert a honlap fentartasara, hanem beirjak valakinek a munkakori leirasaba nem veve figyelembe, hogy van-e arra ideje, szakertelme vagy sem.

Teljesen jogos az az eszrevetel, hogy a fonok meg kevesbe erthet a szamitogepekhez, internethez mint titkarno, fokent idosebb korosztalyra jellemzo.

Sok helyen bejon meg az ellenorzes-hatalmi kerdes is a kepbe: nem engedik, hogy informaciokat az tegye fel ahol szuletik es aki kompetens lenne a temaban, hanem a fonok begyujti es o szelektal es raktja fel.
9

Sokat kell tanulni

thamas · 2006. Ápr. 21. (P), 13.11
Én hivatalban dolgozom és tapasztalatból állíthatom, hogy sokan még a word-öt sem képesek normálisan használni. Így a kódok tanítása végképp nehézkes lenne.

Ezért mindenképpen hasznos egy olyan megoldás, ahol csak gombokat kell nyomogatni - ez még megtanítható (ha nincs túl sok gomb :o(). Hogy mi történik a háttérben, az már a fejlesztő dolga. Nekem egyébként tetszik a WL megoldása, még inkább a WP korábbi alapértelmezett szerkesztője is, nem feltétlen kell egy csilli-vili eszköz. Tudja azt, amire szükség van, nem többet. (Az pedig egyeztetés kérdése, hogy mire van biztosan(!) szükség.)

S hogy ki viszi fel a tartalmat? Jogos elvárás, hogy egy-egy nagyobb szervezetnél ne egy ember dolga legyen a publikálás, hanem ott intézzék ezt, ahol a tartalom keletkezik. Ekkor pedig nem várható el, hogy mindenki szakértő legyen. (Az persze más téma, hogy nem árt, ha nem mindenki tud azonnal közzétenni, hanem előtte jóvá is hagyják az újdonságokat az arra jogosult személyek.)
10

Szerintem máshonnan ered

halee · 2006. Ápr. 21. (P), 13.36
[OFF]
Szia!

Szerintem a "she" névmás használat sokkal inkább onnan ered, hogy az angol nyelvben a negatív jelenségeket leginkább női nevekkel illetik. Gondolok itt arra, pl.: Hurrikánok, tornádók (Catrina) és egyéb katasztrófák... ;))
Tudom, tudom a feministák tiltakozása miatt nemrégiben itt volt az Iván nevű hurrikán is... ;))
[/OFF]
12

nem igy van...

dOMiNiS · 2006. Ápr. 21. (P), 14.27
Szerintem a kulonbozo katasztrofakat az aznapi nevnap alapjan nevezik el (meg ne kerdezd, h mi alapjan viszgaljak, h melyik nap alakult ki. itt mar becsuszhat a himsovinizmus)
18

Nem a titkárnő

Bártházi András · 2006. Ápr. 23. (V), 07.41
Elnézést kérek, ha egy titkárnőt is megbántottam a dologgal. Nyilván nem a csúcs titkárnőkre gondoltam. Viszont mondtok egy olyan rövid kifejezést, amit a hozzá nem értő, erősen túlterhelt és alulfizetett alkalmazottra (!=titkárnő) lehetne használni, és viszonylag egyértelmű is lesz, hogy mire gondolok? :(
20

Egyszerű pedig...

dtaylor · 2006. Ápr. 23. (V), 08.56
Hívd szöszinek, vagy Gizinek. :P
21

Egyszerű pedig, hívd Győzikének.

Balogh Tibor · 2006. Ápr. 23. (V), 10.43
És senkit sem fogsz megbántani.
13

Online help...

janoszen · 2006. Ápr. 21. (P), 14.41
Nekem nagyon pozitív tapasztalataim voltak az online helppel. A következő help szöveget tettem a HTML szerkesztőablakaim föle az adminfelületen:

Használható HTML kódok és a hatásuk

* <h2>Szöveg</h2> - Cím
* <h3>Szöveg</h3> - Alcím
* <p>Szöveg</p> - Bekezdés
* <strong>Szöveg</strong> - Kiemelt
* <a href="http://www.xyz.com/">Szöveg</a> - Hivatkozás

Fontos!

* Minden szöveg legyen <h2>, <h3> vagy <p> között.
* A kinyitott tag-ekhez legyen zárótag (pl: <p>-hez legyen </p>).

Tippek:

* Színes hátterű dobozokat a következő kóddal tud csinálni:

<div class="block">
<p>doboz szövege</p>
<p>doboz második bekezdése</p>
</div>

A dobozok "legkülső" tag-nek minősülnek.
14

Körülményes

attlad · 2006. Ápr. 21. (P), 15.06
Ha ezeket kézzel kell beírni akkor elég időpazarló megoldás. A P elemeket (sok időt) meg lehetne spórolni, ha azt szerver oldalon raknád bele a sortörések helyére.
15

Persze

janoszen · 2006. Ápr. 21. (P), 15.28
Persze, hogy az. De nekem egy HTML szerkesztő felület kellett, amelyben heading tageket is be tudok rakni. A help azért készült, hogy más is el tudja kezelni.

Gondoltam, valakinek segít, ha van egy kész help... lehet hasonlót írni. :)
19

Szerkesztőségi rendszerek

Bártházi András · 2006. Ápr. 23. (V), 07.54
Viszonylag sok (5) olyan szerkesztőségi rendszert láttam már, amit nem én követtem el, és egyike sem használt olyan WYSIWYG editort, amiről most beszélünk. Van két olyan, ami egy saját, nem JavaScript alapú megoldást használ, a többi pedig bbcode-ot vagy hasonló elemeket (akár sima HTML-t). Ezekről biztosan nem mondhatóak el, hogy a szerkesztőségi rendszerek csúcsai lennének, viszont az talán igen, hogy valószínűleg nem véletlenül alakultak ki így, s hogy igen neves szerkesztőségek is használják.

Korábbi saját szerkesztőségi rendszereimben vegyesen voltak olyanok, amik használnak WYSIWYG editort, és amik nem. Hogy használható szintre hozzam őket, jelentős egyedi fejlesztést kellett a szerkesztőbe beletennem, és a végeredmény még így sem volt olyan, amire azt tudnám mondani, hogy igen, ez nagyon jól működik - ha valami elromlik, csak annyit tudok mondani, hogy hát, ez van, kezdje előröl. Ahol végül sima textarea készült el, ott bár a rendszer nem túlcsicsázott, de egyértelműen és minden hiba nélkül működik.

Emiatt mondom azt, amit: ezek nem kiforrott megoldások, lehet parasztvakítani, lehet akár praktikusságra hivatkozni, de szerintem még nem tartanak ott (fejlesztés viszont nincs kb. semmi) ezek az eszközök, hogy igazán jól használhatóak legyenek.
22

Flash vagy Java?

janoszen · 2006. Ápr. 23. (V), 12.29
Tudjátok, mire gondoltam?

Kellene írni egy Java vagy Flash WYSIWYG configolható editort. Csak ugye, ott a hozzáférhetőség kérdése. Nem tudom, mennyire elvadult ötlet, de jó néhány óra JS szívás után már ilyesmire is gondoltam...
23

Flash

krey · 2006. Ápr. 23. (V), 13.10
Én mindenképpen a Flash-t javasolnám, a css támogatásával már bonyolultabb dolgokat is meg lehet valósítani, tud szöveget html-ként renderelni (korlátozásokkal persze, de többek közt az <img> tag is működik benne), mi kellhet még?
Mivel az alapvető elképzelésben arról volt szó talán, hogy egy irodai alkalmazott tudja majd kezelni a programot, ezért úgy gondolom, hogy itt nincs értelme annak a fogalomnak, hogy "hozzáférhetőség", mivel tudtommal ma már eléggé elterjedt az IE 6, amiben már van Flash plugin, de szükség esetén megkérhetjük a főnököt, hogy arra a gépre, ahonnan az adminolást végzik, legyen szíves feltetetni egy Firefox-ot Flash-sel.
És elnézést az összes Java-s embertől, de véleményem szerint Flash-ben feleannyi munka.

ps. télleg kellene írni egyet

krey
24

Nem csak...

janoszen · 2006. Ápr. 23. (V), 15.11
Nem csak az irodai alkalmazottakról lehet szó, hanem pl. valaki engedélyezi a usereknek a kiemelést a publikus beküldési felületen vagy ilyesmi...

Egyébként arra gondoltam, hogy lehetőséget kellene adni arra, hogy a custom CSS osztályokat is belepakolja az ember, hogy azokat is lehessen használni.

Azért gondoltam Java-ra, mert abban azért kissé fejlettebb a "programozás" része a dolognak, mint az ActionScript és szükség esetén elég könnyen (class loaderrel) lehet betölteni kiterjesztő modulokat.

Hátránya, hogy laaaaaaaaaassssssúúúúúúúú mint a disznó. Főleg, kisebb gépeken. Igaz, ott a Flash is lassú. Hozzáférhetőség szempontból egyiket sem ismerem, de tudom, hogy a Flash bizonyos szintig hozzáférhető. A Java? Nem tudom. Majd megnézem.
25

off

krey · 2006. Ápr. 23. (V), 15.45
Azért az ActionScript is elég komoly fejlődésen ment át a 6-os verzió óta, amúgymeg látszik, hogy téged még sosem kergetett meg egy vadkan rendesen... :D
De télleg lassú...

krey
26

Persze...

janoszen · 2006. Ápr. 23. (V), 17.00
Nem, vadkan valóban nem... :) De azért a Java kicsit komolyabb programozási könyvtárakat támogat, mint az AS. :D Azért ezt lássuk be. :D

Lehet, hogy egyszerűen azért óckodom a Flash használatától, mert nem nyílt forrású technológia. Na meg kellene venni egy Macromedia Flash-t, ami igen csak drága...
27

Annó láttam...

Pred · 2006. Május. 2. (K), 16.37
vagy 3 éve láttam az egyik ingyen tárhely admin felületén egy érdekes (?) megolldást..

Volt 2 frame:
Egy a textarea-t tartalmazta, amiben az aktuális .html fájlt szerkeszthette a jónép, alatta a másikban pedig az ott begépelt eredménye frissült asszem 20mp-ként.. Ezzel szabadon tudta szerkeszteni az oldalt és látta az eredményét is..
Ez ugye a (pl Weblaboros) előnézet funkció.. Aminek egyetlen kis hátránya van.. gombot kell nyomni, amit Gizi, Géza, vagy Kis Pista nem szeret, ha minél előbb végezni akar (+ scrollozni is kell... aztán megkeresni a textarea-ában, hogy mit is szerkesztettem utoljára és hol..)

Namost, hogy mire akarok kilyukadni:
A frame, ugye nem javallott megoldás napjainkban, azonban ez esetben sokat tud segíteni, ha a T. Felhasználó folyamatosan látja a változásokat és mégsem a WYSIWYG szerkesztőt használja.. Ráadásul (viszonylag) minimális JS-el megoldható, plusz, ha nincs JS, még mindíg mehet a jó örg nyomjunk a gombra megoldás (PHP POST)... Igaz, hogy a megoldás nem 100% hülyebiztos (ilyen meglátásom szerint nincs is), de mégis elég sok követelmény kielégíthet... Mindezek mellett a textare felett ugyanúgy lehetnek (segítség gyanánt) formázási lehetőséget biztosító gombok (ld: Weblabor), amivel az okos egeres felhasználó is jobban boldogul.

Magam részéről csak annyit mondok, hogy lehessen választani a WYSIWYG és a sima gépelős megoldás között.. Én pl nem szeretek gépelés közben a pucok után nyúlkálni, inkább leütök plusz 4-5 billentyűt...
28

Frame nélkül

Bártházi András · 2006. Május. 2. (K), 19.03
Akár a bbcode-ok kliens oldali feloldásával, akár AJAX-szal a szerver felé fordulva megoldható frame-ek mellőzésével, egy az oldalon bárhol levő divbe renderelve az előnézetet a szerkesztés. Illetve lehet használni iframe-et is, ha nagyon kell.

A Ruby on Rails-es Typo nevű blogmotornak van ilyen lehetősége, eléggé be is jön.
29

Köszi a tippet

Pred · 2006. Május. 2. (K), 19.38
először is bocs, hogy kétszer ment a hozzászólás (szakadt a wifi) és köszönöm, hogy töröltetek egyet

Másrészt a DIV-es dolog tetszik :D Ugyan a RoR Typo megoldását nem néztem még, de valamikor kerítek rá sort. Köszi a tippet