ugrás a tartalomhoz

Mi van a Weblaborral?

webproghu · 2014. Júl. 21. (H), 14.02
Lehet csak nekem szúrt szemet, de az álláshirdetések nem frissülnek, a hetek óta beküldött álláshirdetések nem jelennek meg, új cikk több mint fél éve nem volt. Anno szó volt fejlesztésekrôl is, ami valljuk be eléggé ráférne az oldalra (ahogy a friss tartalom is). Ennyire inaktív lett a közösség, vagy csak szimplán döglődik az oldal?
 
1

bízok benne, hogy csak nyári

Kubi · 2014. Júl. 21. (H), 14.41
bízok benne, hogy csak nyári szabi, bár jó hosszú nyári szabi (1 hónapja tart már, legutolsó állás hírdetés júni 19). Én is keresnék egy kis fusi melót, de így nem tudom, hogy hol....
2

Az álláshirdetések tényleg

Joó Ádám · 2014. Júl. 21. (H), 15.20
Az álláshirdetések tényleg nem kerültek ki egy hónapja, ennek az is oka, hogy a megjelentetéssel technikai oldalon adódott probléma és halogattam, hogy foglalkozzak vele. Nehezen szabadulok egy munkától, de ha letudtam, akkor helyreáll a menetrend.

Mindezzel együtt blogbejegyzés, blogmark nem nagyon érkezik, leginkább ezért nincs. Küldjetek.
3

a megjelentetéssel technikai

Hidvégi Gábor · 2014. Júl. 22. (K), 08.42
a megjelentetéssel technikai oldalon adódott probléma és halogattam, hogy foglalkozzak vele
Másban nem bízol, hogy meg tudná csinálni? Ha elmennek a hirdetők, mert nincs frissítés, elmennek az emberek, mert nincs tartalom, nagyon nehéz lesz újra felfuttatni az oldalt.
4

+1 Pedig mi 5 embernek

webproghu · 2014. Júl. 22. (K), 14.33
+1

Pedig mi 5 embernek szeretnénk munkát adni, már nagyjából egy hónapja beküldtük a hirdetéseket ide, viszont a más helyekről érkező jelentkezők, hogy is mondjam, nem az a kategória amit mi keresünk.
33

+1 Én már nem is nagyon

Meredith · 2014. Júl. 26. (Szo), 20.01
+1

Én már nem is nagyon nézek az oldalra, mert hát minek...
5

2 munkahely

retnek · 2014. Júl. 25. (P), 08.09
Két munkahelyet is a weblaborról szereztem, sajnálnám ha a kialakult helyzet miatt nem lenne több hirdető az oldalon. A jelenlegi állapottal kezdeni kellene valamit...
6

Egyetértek, szerintem ez volt

webproghu · 2014. Júl. 25. (P), 09.55
Egyetértek, szerintem ez volt a legnormálisabb szakmai oldal itthon. Mostanában viszont nincsenek új tartalmak, a beküldött tartalmak moderálása (pl.: Munka és állás) nagyon lassú, illetve még pár éve felmerültek fejlesztési ötletek/javaslatok, azokból se lett semmi. Pedig ezekért a dolgokért azért lehetne tenni minimális erőfeszítéssel.
Nem lehet ezt a helyzetet valahogy megoldani? Szívesen látnám a Weblabor megújulását.
7

valószínűleg váltani kellene

szabo.b.gabor · 2014. Júl. 25. (P), 10.56
Jó volna fejleszteni, mert tényleg ez a legjobb magyar ilyen témájú oldal, közösség.

Egyáltalán kié az oldal? Van tulajdonosa, vagy a közösségé? Van-e valami szervezeti hierarchia, van-e rá szabály, hogy egy-egy helyre ki hogy kerülhet be? Ha vannak ilyen szabályok jók-e ezek?

Termel-e valami bevételt az oldal, amivel lehet gazdálkodni, ha nem termel miért nem (pl google ugye)? Nem volna rentábilis, kicsi látogatottság (nem hiszem), bonyolult jogi környezet, De facto így van és kész.

A meglévő kód fejleszthető-e, vagy érdemes volna-e újraírni? Milyen alapon (PHP, NodeJs, stb..)? Volna-e rá ember, volna-e rá támogató, ki irányítaná az egészet? Brutál cikksorozat lehetne mondjuk az újraírás folyamata (:

Idő, ember, energia, megtérül-e ez az egész, milyen távon? Pistike szinten hülyeség fejleszteni, aki nem pistike az pedig már nem igazán szeret full ingyen dolgozni, megbecsüli a szabadidejét. Valamint azt is tudjuk, hogy nem lenne meg a projekt egy hétvége / hét alatt..
8

Fejlesztés

Hidvégi Gábor · 2014. Júl. 25. (P), 11.26
Szerintem nincs értelme újraírni, mert sosem hozná vissza a befektetett energiát, legfeljebb kisebb fejlesztéseket (ilyen lehetne például külön doboz a szakmai találkozóknak, esetleg tárhelyet hirdetőknek) lehetne betenni, de ezeknek sem lenne igazán sok haszna.

A jelenlegi motor tökéletesen alkalmas arra, amire kitalálták, még a meglevő apróbb kényelmetlenségekkel is. Ezt az oldalt nem a csillivilli animációk és nem az ajaxos betöltés adja el, mert ezeknek semmilyen hozzáadott értékük nincs, hanem a folyamatosan frissülő tartalom. Hiába írná újra bárki, hiába készülnének bővítések, ha nem lenne új anyag, ugyanúgy haldokolna.

Tehát minden energiát a tartalom bevonzására kéne összpontosítani, cikkírói pályázatot lehetne kiírni (az oldal ISBN számmal rendelkezik, azaz az itt megjelenő írások szakmai publikációnak minősülnek).

Ehhez viszont Ádám kooperációjára lenne szükség, hogy elismerje, egyedül nem bírja. Nem kéne mást tennie, mint pár megbízható embernek adna (további) jogosultságokat, akik tudnák segíteni az ő főszerkesztői munkáját, és rövid időn belül felfutna az oldal.
9

kellene tartalom osztályozás

szabo.b.gabor · 2014. Júl. 25. (P), 11.42
kellene tartalom osztályozás +1 -1

ISBN - hát engem marhára hidegen hagy, de egy egyetemistának mondjuk ösztönző lehet

sok olyan hozzáértő van, aki már nem egyetemista.

ki az aki még ír és ért hozzá?
Aki munkát keres. tök jó referencia. amikor írtam engem pl ez motivált.

ki az aki szabadidejét feláldozva csak poénból ír? akinek nincs élete, szerintem. jó szakemberből kevés az ilyen (:

közösség elismerése - erre mondjuk pompás a fórum, de cikket már nem írnék ezért

pénz - ha mondjuk volna rá esély, hogy csorog belőle ez az akár hosszú távon, lehet hogy írnék. tudom undorító, de ez van :D
10

Szerintem a cikkírás lehet

Hidvégi Gábor · 2014. Júl. 25. (P), 11.47
Szerintem a cikkírás lehet olyan, mint egy nyílt forráskódú fejlesztés, amikor a közösség érdekében áldozza fel valaki az idejét, hogy papírra vesse a gondolatait.
11

Szerintem nincs értelme

webproghu · 2014. Júl. 25. (P), 12.13
Szerintem nincs értelme újraírni, mert sosem hozná vissza a befektetett energiát


Szerintem eléggé elavult már a motor, a világ viszont fejlődik, egy idő után elkerülhetetlen lesz a csere. A megtérülést pedig ez esetben nem hiszem, hogy vizsgálni lehetne, elvégre (tudtommal) ez egy non-profit közösségi oldal, tehát a jelenlegi állapotában sem éri meg üzemeltetni.

Ezt az oldalt nem a csillivilli animációk és nem az ajaxos betöltés adja el, mert ezeknek semmilyen hozzáadott értékük nincs, hanem a folyamatosan frissülő tartalom. Hiába írná újra bárki, hiába készülnének bővítések, ha nem lenne új anyag, ugyanúgy haldokolna.


Jelenleg semmi nem adja el, mert se frissülő tartalom nincs, se új anyag már egy jó ideje. Továbbá a beküldött anyagok (álláshirdetések) sem jelennek meg több mint egy hónapja.

Tehát minden energiát a tartalom bevonzására kéne összpontosítani, cikkírói pályázatot lehetne kiírni (az oldal ISBN számmal rendelkezik, azaz az itt megjelenő írások szakmai publikációnak minősülnek).


Pontosítok: ISSN számmal. Egyébként teljesen egyetértek minden szavaddal.

Ehhez viszont Ádám kooperációjára lenne szükség, hogy elismerje, egyedül nem bírja. Nem kéne mást tennie, mint pár megbízható embernek adna (további) jogosultságokat, akik tudnák segíteni az ő főszerkesztői munkáját, és rövid időn belül felfutna az oldal.


Visszakövetve kicsit a fórumtémákat, ez a huzavona már évek óta tart, és semmilyen változás nem történt. Voltak komoly szakemberek akik rendszeresen gyártottak ide minőségi tartalmakat, viszont ezek hatására elpártoltak az oldaltól.

Én úgy gondolom alapvetően nem jelentene túl nagy munkát (inkább rendszereset) az oldal technikai részének fejlesztgetése és a tartalmak moderálása, közösség pedig eddig is volt az oldal mögött, akik szívesen megtöltötték tartalommal.
Persze ez csak az én nézőpontom, lehet csak okoskodok, nem látok bele az oldal működésébe.

Egyébként ha alakulna egy ilyen kezdeményezés, én szívesen segítenék mind a fejlesztésben, mind a tartalomgyártásban.
27

Szerintem eléggé elavult már

Hidvégi Gábor · 2014. Júl. 25. (P), 16.54
Szerintem eléggé elavult már a motor, a világ viszont fejlődik, egy idő után elkerülhetetlen lesz a csere.
Miben avult el? Lehet benne tartalmat szerkeszteni és megjeleníteni, ráadásul ezerszer többet tud, mint egy átlag weboldal mögött lévő blogmotor.

A megtérülést pedig ez esetben nem hiszem, hogy vizsgálni lehetne
Ha nonprofit, akkor mindenki a lehető legkevesebb időt szánja rá, hisz mégiscsak pénzből élünk.

alapvetően nem jelentene túl nagy munkát (inkább rendszereset) az oldal technikai részének fejlesztgetése
De, ez a része viszonylag macerás, a többi viszont tényleg nem (moderáció, tartalmak beküldése).
32

De, ez a része viszonylag

webproghu · 2014. Júl. 25. (P), 18.32
De, ez a része viszonylag macerás, a többi viszont tényleg nem (moderáció, tartalmak beküldése).


Miért macerás? A jelenlegi változat is elkészült valamikor, emberek erőforrást fektettek bele, és megcsinálták. X évvel később ez miért jelent nagyobb gondot, ha megvannak a lelkes vállalkozók? (márpedig azok már jópár éve megvannak, csak nem történik semmi)

Ha nonprofit, akkor mindenki a lehető legkevesebb időt szánja rá, hisz mégiscsak pénzből élünk.


Mégis született elég sok minőségi cikk, amin látszott, hogy az írójuk nem sajnálta a belefektetett időt/energiát.

Miben avult el? Lehet benne tartalmat szerkeszteni és megjeleníteni, ráadásul ezerszer többet tud, mint egy átlag weboldal mögött lévő blogmotor.


Design, kereső, vagy elég csak az oldal betöltődési idejét megnézni. Az egy dolog, hogy ezerszer többet tud, de ez ki is van használva? Az, hogy az álláshirdetések egy technikai probléma miatt nem jelennek meg, nem épp egy korszerű rendszerre utal, pedig egy adatbázisból történő listázás nem egy nagyon bonyolult funkció.
12

Ezt az oldalt nem a

kuka · 2014. Júl. 25. (P), 12.16
Ezt az oldalt nem a csillivilli animációk és nem az ajaxos betöltés adja el, mert ezeknek semmilyen hozzáadott értékük nincs, hanem a folyamatosan frissülő tartalom.
Igaz.

Viszont a web tele van elavult információval. Ezért bennem kialakult egy olyan reflex, hogy az old-school kinézetű oldalak tartalmára kevesebb figyelmet fordítok: ahol régi a formatervezés, ott gyakran régi a tartalom is. Sajnálom, de az az igazság, hogy ha nem ismerném már a Weblabor szintvonalát, akkor friss látogatóként nem valószínű, hogy ezt az oldalt választanám a kereső találatai közül.

Ami az AJAX-os betöltést illeti, azért én szívesen látnám az előnézet műveletnél…
15

Vélemény

bamegakapa · 2014. Júl. 25. (P), 13.01
Egyetértek. Bárki bármit mond, a külcsín fontos, még egy szakmai oldalon is (vagy talán ott még inkább?). A tartalom jönni fog, ha vonzó lesz újra ide írni. Az oldalnak haladnia kéne a korral, modernnek kellene lennie, mert szerintem a webfejlesztők jelentős részét ez inspirálja, nem pedig a "poros könyvtár" hangulat. Ez egy ördögi kör. Nem az animáció meg az ajax a lényeg, de ha egyszer nincs frissülő, modern tartalom, akkor nem hivatkozhatunk erre, hanem valahogy be kell vonzani.

Régóta olvasom a Weblabort, és annak idején sokat tanultam itt, de bevallom, manapság nincs itt már semmi, amiért érdemes meglátogatni az oldalt (a tweetekhez nem szükséges). Érzelmi kötődés miatt pár naponta azért benézek, hátha történik valami. A fórumokba se nagyon írok már, egy ideje nem lehet kimondani 20 évnél frissebb technológiáknak még a nevét se anélkül, hogy hosszas vitákba kelljen bonyolódni arról, miért hülyeség minden, ami ma modernnek, népszerűnek számít a webfejlesztésben. Akiktől igazán sokat lehetett tanulni, nagyrészt már egyáltalán nincsenek itt, vagy csak nagy ritkán nyilvánulnak meg. Páran kitartanak, de ki tudja, meddig (és miért).

Nagyon szeretném, ha a Weblabor újra tündökölne, de most inkább csendben haldoklik.
17

Én is régi látogatója vagyok

webproghu · 2014. Júl. 25. (P), 13.09
Én is régi látogatója vagyok az oldalnak, és szintén rengeteget tanultam itt, továbbá az összes értelmes álláshirdetés amivel eddig találkoztam itt volt. Minden nap felnézek, hátha van valami új tartalom, de hát...
Nagyon hozzámnőtt ez az oldal, és a közösségének hangulata, épp ezért is fájlalom, hogy egyre jobban úgy tűnik a haldoklás útjára lépett.
22

szívemből beszélsz

retnek · 2014. Júl. 25. (P), 15.11
Szóról szóra ugyanez a helyzet velem :)
A korábbi napi látogatásaim mostanra heti egy látogatásra csökkent. Remélem az hogy a témáról beszélünk segít abban hogy a kómából felébredjen az oldal.
24

Ahogy emlékszem, az elmúlt

bamegakapa · 2014. Júl. 25. (P), 15.23
Ahogy emlékszem, az elmúlt években több kezdeményezés is volt fejlesztésekkel kapcsolatban, de ezek mind elsorvadtak. Van egy olyan érzésem, hogy az oldalnak teljesen meg kell halnia ahhoz, hogy valami történjen, és újraéledhessen. Nem tudom, ez még mennyi idő :).
13

Brutál cikksorozat lehetne

webproghu · 2014. Júl. 25. (P), 12.16
Brutál cikksorozat lehetne mondjuk az újraírás folyamata (:


Egyetértek. :)
14

Jó volna

kuka · 2014. Júl. 25. (P), 12.44
Jó volna fejleszteni
Fejleszteni… janoszen 3++ éve írta a Tippek, hogy biztos válaszoljanak a fórum kérdésedre ! cikket. Akkor felvetettem, hogy ki kellene emelni, hogy el ne vesztődjön, amivel Török Gábor elvben egyet is értett. Egy idő után ismét megemlítettem, mert akkora már nagyon mélyre került a cikk az eseménylistákban.

Szóval akadnának olyan apróságok is, amelyekkel jóformán programozás nélkül is jobbá/kényelmesebbé tehető volna az oldal, de…

(Amennyiben rossz a cikk kiemelésének az ötlete, szóljatok már rám, hogy ejtsem a témát.)
16

Nem volna szabad egyedül...

Pepita · 2014. Júl. 25. (P), 13.03
A magam részéről bocsánatot kérek az inaktivitásomért, ennek is van (gyakorlati) oka, de:

- Cikket, stb-t nekünk kell írnunk, nem Ádámnak, viszont
- Ádám, légyszíves fogj magad mellé még néhány embert, mert nem működhet a jelenlegi, egyedüli publikálási megoldás, épp azért, mert te is ember vagy.

Ha az oldal behal, az nagy baj lenne.
18

Attól tartok, pár éve még

bamegakapa · 2014. Júl. 25. (P), 13.17
Attól tartok, pár éve még segíthetett volna, amit mondasz, de ma ez már kevés lenne.
19

Akkor most mi segíthetne?

webproghu · 2014. Júl. 25. (P), 13.24
Akkor most mi segíthetne?
20

Szerintem gyökeres változások

bamegakapa · 2014. Júl. 25. (P), 13.49
Szerintem gyökeres változások kellenek, de persze ez csak az én véleményem. Ráadásul ezt gond nélkül meg lehetne tenni, hiszen mostanra gyakorlatilag nincs már vesztenivalónk.

Olyan intézkedések, amik a mostani helyzet fenntartására, vagy kisebb kényelmetlenségek kiküszöbölésére irányulnak, szerintem itt már kevesek. Defibrillátorral kell nekimenni a közösségnek, akkor talán van esély, hogy feléled. Ha ez a cél.
21

Ebben egyetértek, de mikre

webproghu · 2014. Júl. 25. (P), 13.54
Ebben egyetértek, de mikre gondolsz gyökeres változások alatt? Mik lehetnek azok a lépések, amikkel életet lehetne lehelni az oldalba?
23

Én egy teljesen új oldalban

bamegakapa · 2014. Júl. 25. (P), 15.18
Én egy teljesen új oldalban gondolkodnék, egy teljesen új rendszerben. Fontos lenne modernné, kényelmessé, könnyen rendszerezhetővé tenni a tartalmakat, és mindent megtenni, hogy új, naprakész tartalmak szülessenek (legyen kényelmes cikkeket írni, például). A részleteket kitalálná a közösség, biztos vagyok benne, hogy ötlet is lenne bőven, ha az emberek látnának esélyt a megvalósulásra. A fejlesztést is nyílttá tenném (persze ha már az alapok és az irányelvek készen vannak), tuti, hogy sokan működnének közre, ezzel is pezsgést generálva az oldal körül.

Ezek csak hirtelen ötletek, nem gondoltam különösebben át. Az elmúlt években az újítási kísérletek mind elsorvadtak, mindegy, milyen léptékűek voltak. Fogalmam sincs, van-e realitása bármi fejlesztésnek, ezért egyelőre nem érdemes nagyon belemenni a részletekben szerintem.
25

Még valami

bamegakapa · 2014. Júl. 25. (P), 15.29
Bár tényleg nem a külcsín a fontos, az új oldalt olyannak képzelem, hogy a látogatónak (aki ugye maga is webfejlesztő) essen le az álla. Legyen az az érzése, hogy meg akarom tanulni, hogyan lehet ilyesmit csinálni. Legyen az az érzése, amikor az oldalon olvas vagy ír, hogy valami király dolognak a részese. Szerintem a tudást is könnyebb átadni, ha ilyen módon felkeltjük az érdeklődést.

Hirtelen a CSS-Tricks ugrik be, annak idején hasonló hatást váltott ki belőlem.
29

Látvány

Hidvégi Gábor · 2014. Júl. 25. (P), 17.10
Érdemes megnézni az imdb-n a top 250 mozifilmet, az alapján el lehet dönteni, hogy az embereket valóban a látványos dolgok érdeklik-e.
31

A párhuzam számomra nem

bamegakapa · 2014. Júl. 25. (P), 17.38
A párhuzam számomra nem tiszta. Amiről én beszélek, az tartalom ÉS forma, mindkettőből a legjobb. A forma teljes elutasítása nem segít, a kettőnek ki kell egészítenie egymást.

Fizikaórán a látványos kísérletekkel eladhatóak az önmagukban unalmas egyenletek is, nem beszélve arról, hogy az érdeklődés felkeltése mellett a megértést is segítik.

Szerk.: Ránéztem a listára az első 20 erejéig, és azt kell mondjam, mindegyiknél rohadtul oda volt figyelve a látványra, ki van dolgozva a legapróbb részletekig és jelentősen segíti a tartalom befogadását. Az adott kor technológiai lehetőségeinek megfelelően igenis adtak erre. Itt már persze bejön a két médium (film és web) különbözősége, tehát a párhuzam értelmét veszti.
28

Ezek csak hirtelen ötletek,

Hidvégi Gábor · 2014. Júl. 25. (P), 17.08
Ezek csak hirtelen ötletek, nem gondoltam különösebben át.
Pedig érdemes. Az igaz, hogy egy új dizájn embereket vonzana, mert látnák, hogy változás van, (egy ideig) gyakrabban visszanéznének. Erre két utat látok:

1, Új domain, új dizájn. Először is fel kell futtatni, anyagokat kell rá írni, sokat, hogy legyen forgalom. Azon múlik minden, hogy van-e egy erőskezű szerkesztő, aki összefogja az egészet, aki motiválja az embereket, meghatározza az irányvonalat. Ez egy nagyon drága megoldás, és a weblabor mint márka elveszne.

2, Régi domain, új dizájn. Ez valamivel könnyebb, de itt is óriási munka lenne a régi írásokat átimportálni az újba, mert azok nyers html formában vannak elmentve, azaz az összeset át kéne konvertálni. A dizájn kérdése nem lenne egyszerű, mert demokratikus úton nem lehetne jót belátható időn belül összehozni, annyiféle érdeknek kéne megfelelnie. De itt is szükséges lenne az erős kezű szerkesztőre, mint fentebb írtam.


Ami a legegyszerűbb és legolcsóbb, az az, ha minimális változtatásokat eszközlünk, mert már abból is látszik, hogy mozgolódik valami. A twitter dobozt ki kéne dobni, mivel rengeteg benne a retwittelés, aminek semmi értelme, helyette be kéne tenni közvetlenül a linkeket. Össze kéne gyűjteni az embereket, hogy ki az, aki cikket írna, és megegyezni mindenkivel egy időpontban, amire leszállítják. Így a lehető legkevesebb befektetéssel lehetne újra felfuttatni, és a későbbiekben akár egy új dizájnnal is meg lehetne lepni az olvasókat.
30

Én a kettes pontban hiszek.

bamegakapa · 2014. Júl. 25. (P), 17.21
Én a kettes pontban hiszek. Az importálás szerintem nem lenne olyan nagy munka, mivel remélhetőleg sokan csinálnánk. A demokrácia szerintem sem működne, legfeljebb az alapelvek (mind dizájn, mind technológiai téren) lefektetésében és a vezető fejlesztők (kb. 3 kéne szerintem, nem egy és nem túl sok) kijelölésében, akik utána az alapelvek keretein belül hozhatnak döntéseket.

Természetesen én is örülnék, ha a minimális változtatások segítenének. Kérdés, hogy ki fogja megcsinálni, lesz-e egyáltalán bármi változás. Azt sem tudom pontosan, kik felelnek jelenleg a fejlesztésért, kik vannak döntési pozícióban, és hogy nekik mik a céljaik/elképzeléseik/véleményük. Amíg ez nem tiszta, addig szerintem felesleges a konkrét tervekről eszmét cserélni.
47

Fontos lenne modernné,

Hidvégi Gábor · 2014. Aug. 3. (V), 09.02
Fontos lenne modernné, kényelmessé, könnyen rendszerezhetővé tenni a tartalmakat
Milyen az a modern, kényelmes tartalom? Egyébként jelenleg is rendszerezve vannak, mert lehet őket tag-elni, azokra pedig lehet keresni.
legyen kényelmes cikkeket írni, például
Már megint a kényelem. Ha programozótól azt a szót látom, hogy kényelem, könnyen fel tudom húzni magam, mert annak mindig ára van, amibe rendszerint nem gondolnak bele. Erre a legjobb példa maga a web, ahol a roppantul kényelmes HTML annyira erőforrásigényes, hogy a mobilalkalmazás-fejlesztőket jobban megfizetik, mint a webes programozókat.

Egyébként meg miről beszélsz, írtál már cikket? Erre három lehetőség van:
1, Megnyitod a notepad-et, ahol megírod a szöveget, amit átküldesz Ádámnak, aki korrektúrázza, ahol szükséges, HTML-be önti, élesíti,
2, Eleve HTML-ben írod meg, ami, ugye, mint szakembert, nem állít kihívások elé,
3, Beküldesz egy blogbejegyzést vagy cikket a megfelelő űrlapon, ahol bbcode-dal tudod formázni.

Magyarul a cikkíráshoz nem kell semmi, csak ötlet.
49

Felesleges

bamegakapa · 2014. Aug. 3. (V), 22.39
Milyen az a modern, kényelmes tartalom? Egyébként jelenleg is rendszerezve vannak, mert lehet őket tag-elni, azokra pedig lehet keresni.


Ezt most nem értem. Jó úgy ahogy van most? Minek akkor ez az egész hacacáré? Minden virágzik, az emberek özönlenek, az új tartalmaktól nem férünk el. Érted te amiről én beszélek egyébként, nincs kétségem :). Máshogy nem fog menni.

Már megint a kényelem. Ha programozótól azt a szót látom, hogy kényelem, könnyen fel tudom húzni magam, mert annak mindig ára van, amibe rendszerint nem gondolnak bele. Erre a legjobb példa maga a web, ahol a roppantul kényelmes HTML annyira erőforrásigényes, hogy a mobilalkalmazás-fejlesztőket jobban megfizetik, mint a webes programozókat.


Hogy tudsz bárhonnan a HTML szidalmazására kilyukadni :). Hihetetlen szkill.

Alulbecsülöd a kényelmet. A programozók is emberi lények. A kényelemre szükség van, mert emberi lények vagyunk. Ha cikket írok, legyen minden a seggem alá tolva, mert arra akarok figyelni, amit írok. Különben nem fogok írni, mert amúgy is a saját időmet áldozom rá, és nincs kedvem még külön szopni vele azért, mert a rendszer nem elég kényelmes. Nem írtam még cikket, igen. A fórumban csak panaszt olvastam ezzel kapcsolatban olyanoktól, akik írtak. Ha valamit csinálok, arra akarok figyelni, amit csinálok. A környezet szolgáljon ki. Legyen kényelmes. Kevesebbet hibázok, és kevésbé stresszes a munka. Nem azzal vitatkozom, hogy a hatékonyság, sebesség fontos. Igen, fontos. Én az egyensúlyban hiszek. A mi feladatunk ezt létrehozni, mi vagyunk a programozók, az eszközök adottak. A program célja nem más, mint hogy az embert szolgálja, pont.

Részemről téma lezárva, ismerjük egymás álláspontját, felesleges feszegetni, ezt majd a találkozón a többiekkel lebokszoljátok :). Örülök egyébként nagyon, hogy lesz végül találkozó, izgatottan és érdeklődve várom az eredményét.

Magyarul a cikkíráshoz nem kell semmi, csak ötlet.


Akkor miért nem ír senki cikket? ;) Ne mondd, hogy azért, mert nincs ötlet.
50

Jó úgy ahogy van

Hidvégi Gábor · 2014. Aug. 4. (H), 09.35
Jó úgy ahogy van most?
Szerintem igen, minden eszköz megvan arra, hogy tartalmat küldjenek be az emberek: cikkek, blogbejegyzések, twitter, blogmarkok.

Alulbecsülöd a kényelmet.
Túlbecsülöd a kényelmet. Mint jeleztem, ad absurdum egy textfájl beküldésével is tudsz cikket megjeleníteni, ennél mi lehet kényelmesebb? A minőségi tartalomnak pedig mindenképp van egy átfutási ideje, a korrektúra, ahol szintaktikailag és szemantikailag ellenőrzi, javítja a szerkesztő, ezt nem lehet megspórolni.

Vegyük a legegyszerűbb esetet, a blogmarkot. Kell hozzá egy cím, egy link és egy párszavas leírás. Az utóbbi egy évben egyet sem küldtél be, szóval a kérdésem az, pontosan milyen kényelmi funkciókra van ehhez szükséged? Még egy bookmarklet is van, bár nem tudom, hogy működik-e, nekem sosem volt rá szükségem, mert a copy-paste már készségszinten megy.

Hogy tudsz bárhonnan a HTML szidalmazására kilyukadni :). Hihetetlen szkill.
Mindenki másban jó, te például biztos a best practice-ekben. A web fejlődésében jelenleg a HTML a legnagyobb visszatartó erő.
52

Szerintem igen, minden eszköz

bamegakapa · 2014. Aug. 4. (H), 11.17
Szerintem igen, minden eszköz megvan arra, hogy tartalmat küldjenek be az emberek: cikkek, blogbejegyzések, twitter, blogmarkok.


Miért nem teszik? Ez volna itt a lényegi kérdés. Én el tudom mondani, én miért nem, mások is elmondták már más topikokban. Kérlek, válaszold meg ezt a kérdést. Fontos lenne, mert különben semmi értelme nekiállni a fejlesztéseknek.

Mint jeleztem, ad absurdum egy textfájl beküldésével is tudsz cikket megjeleníteni, ennél mi lehet kényelmesebb?


Mitől lenne kényelmes txtként cikket írni? Hogyan jelölöm a headingeket, kódrészleteket, illusztrációkat, ésatöbbi? Az átfutási időt is nagy mértékben befolyásolja, hogy a szerkesztőnek milyen kényelmes eszközök állnak rendelkezésére. Ebben a feladatban is ott van az a hozzáadott érték, az a munka, amit jelenleg csak ember tud elvégezni. A gépnek/programnak ezt a munkát feladata támogatnia, hogy az ember arra tudjon figyelni, amihez ő feltétlenül szükséges, különben az "átfutási idő" csak nő és nő. Mert az ember rí, hogy nincs ideje, rí, hogy nincs kedve, rí, hogy fáradt, a gép meg nem. Ez van, és ezzel nincs semmi gond, csak figyelembe kéne venni. Szerintem ez minden szoftverfejlesztő/tervező számára alapvető gondolatmenet kéne, hogy legyen. Ironikus, hogy itt egy rakás programozó, és képtelenek vagyunk megfelelő eszközöket készíteni magunknak, nem? :)

Vegyük a legegyszerűbb esetet, a blogmarkot. Kell hozzá egy cím, egy link és egy párszavas leírás. Az utóbbi egy évben egyet sem küldtél be, szóval a kérdésem az, pontosan milyen kényelmi funkciókra van ehhez szükséged?


Remek megfigyelés. Gondolom azért kérdezel, mert kíváncsi vagy a válaszra, nem feltételezem, hogy arra kívánsz utalni, mit pofázok, ha még blogmarkot se vagyok képes beküldeni, ezért válaszolok.

Egyrészt azért, mert hiszek abban, hogy a Weblaboron változás kéne, már évek óta. A tartalom gyártásával csak elhúznám a haldoklási időt, tehát szerintem nem használna az oldalnak. El kell jöjjön egy pont, amikor azok, akik még itt maradtak, felismerik a helyzetet.

Másrészt azért (és erre a bekezdésre most fellövöm a személyeskedés alertet) mert jelenleg nem látom értelmét. Minek küldjek be egy cikket a HTML5 elemek használatáról, ha arról fog menni a diskurzus, hogy egyvalakinek mi baja a HTML-el úgy általában? Minek küldjek be cikket egy keretrendszerről, ha utána csak arról lesz szó, egyvalakinek mi baja a keretrendszerekkel úgy általában? Minek küldjek be blogmarkot, tartalmat bármiről, minek vessek fel témát a fórumban, ha pár hozzászólás után úgyis tök másról szól a beszélgetés. Jobb helyeken ezt trollkodásnak nevezik. Nem azt mondom, hogy nem érdekel, mi a baj a HTML-el, stb. Ezek érdekes témák. Viszont a Weblaboron az utóbbi időben úgy érzem magam, mint amikor egy hobbiszakácsfórumon a marhapörkölt témában megjelenik egy csávó, aki elmondja, hogy már pedig vegetáriánusnak kéne lenni, ezért és ezért, meg a só sem egészséges, ezért és ezért. Tisztelem a véleményét, semmi bajom vele, az ő szemszögéből ez biztos tök logikus, meg biztos nagyon hisz benne, látszik hogy ért is hozzá, még akár jól menő vegetáriánus étterme is van. Érdekel is, amit mond. De amikor már minden topikban megjelenik, és mindenhez hozzáfűzi tök ugyanezt, és egy idő után minden téma róla szól, meg az ő boszorkányüldözéséről, akkor csak felmerül, hogy a rohadt életbe, hadd beszéljük már meg azt az elcseszett marhapörköltet. Ha itt nem megy, akkor megyünk máshová, te meg maradj itt kísérteni, és térítsd azokat, akik még betévednek néha.

Ez vélemény, nem szándékom megsérteni senkit. Úgy érzem ez ontopik a Mi van a Weblaborral? témában. Ha törölve lesz, kérem csak a személyeskedős részt törölni.
53

Kiegészítés

bamegakapa · 2014. Aug. 4. (H), 11.23
Személyeskedés/ferdítés alert.

Én ezt látom a legutóbbi blogmarkoknál (ahol volt hsz):
  • Firefox legújabb fejlesztői eszközei (tök érdekes téma lenne)
    1. hozzászólás: H.G.-nak mi baja az opensource-szal, miért volt hülyeség a Mozillától egyáltalán saját fejlesztői eszközt készíteni, ott a Firebug, jóaz (utána ezekről megy a beszélgetés)

  • Breach (érdekes kezdeményezés)
    1. hozzászólás: H.G. szerint hülyeség, hogy csak Mac/Linux-ra jön ki, mer a Króm tele van platformspecifikus kóddal (nincs diskurzus)

  • ECMAScript 6 Generátorok (megint csak nagyon izgalmas téma, szerintem)
    1. hozzászólás: H.G.-nak mi baja a Node.js-el általában, Poetro elmagyarázza, hogy működik valójában, nincs diskurzus

  • Miért rossz a TDD, beküldte H.G., témáról van szó

  • Internetes cenzúra, témáról van szó

  • Google Panda új verziója (mondjuk erről szerintem se lehet sokat beszélni)
    1. hozzászólás: H.G. szerint az SEO szakma boszorkányság

Hol találok a Weblaboron szakmai diskurzust?
55

Számodra mi a szakmai

Hidvégi Gábor · 2014. Aug. 4. (H), 12.14
Számodra mi a szakmai diszkurzus? Kéz a kézben bólogatunk, ölelgetjük egymást, mindenki boldog?

H.G. szerint hülyeség, hogy csak Mac/Linux-ra jön ki, mer a Króm tele van platformspecifikus kóddal
Nem ez az első eset, hogy nem érted meg a szöveget. Az egyik oldalon a Chrome-ot kritizálják, mert platformspecifikus kódot tartalmaz, a másik oldalon meg kiderül, hogy a böngészőben futó böngészőjük platformspecifikus. Ez rendben van? Önellentmondás egy percen belül, mire lehet még számítani?

Vagy rámutatok arra, hogy a node.js-nél ha csak egy kicsivel többet dolgoztak volna, már rég leválthatta volna a php-t? És nem kéne a megjelenés után öt évvel egy videót látni, amiben az előadó elmeséli, hogy a munkahelyén kijelenti, nem kell többet a callback-ekkel vacakolni, a kollegái meg hangos ovációban törnek ki?

H.G. szerint az SEO szakma boszorkányság
Leírtam, hogy miért: egy kétszázismeretlenes egyenletről nem lehet tudományosan beszélni.
61

Számodra mi a szakmai

bamegakapa · 2014. Aug. 4. (H), 13.31
Számodra mi a szakmai diszkurzus?

Nálam ott kezdődik, hogy a témáról beszélünk. Ha rákattintok egy linkre, ami aszongya "HTML5 header és footer elemek helyes használata", akkor nem akarok arról ranteket olvasni, hogy a HTML miért hülyeség. Ha érdekel, akkor a "Hogyan tartja vissza a HTML a web fejlődését" linkre fogok kattintani, és elolvasom, esetleg beszállok a vitába. Szerintem ez alapvető lenne.

Nem ez az első eset, hogy nem érted meg a szöveget.

Nem is az utolsó, emberből vagyok, csak átfutottam. Teljesen lényegtelen a téma szempontjából, hogy félreértettem.

Leírtam, hogy miért: egy kétszázismeretlenes egyenletről nem lehet tudományosan beszélni.

Semmi bajom az érveléseddel. A hozzáértéseddel sincs semmi bajom. Tisztelem, megsüvegelem. Az SEO-t én se akarom megvédeni egyébként. De itt megint csak teljesen lényegtelen, hogy igazad van-e.
62

Nálam ott kezdődik, hogy a

Hidvégi Gábor · 2014. Aug. 4. (H), 13.50
Nálam ott kezdődik, hogy a témáról beszélünk.
Egy téma mindig összetett. Ha azt mondom, tehén, akkor az egyik embernek a tej, a másiknak a legelő, a harmadiknak a trágya jut az eszébe.

Amikor eljön a szemantikus web kora, akkor viszont nagyon könnyen kiszűrheted a megfelelő személyeket és a csak téged érdeklő szálakat a nagy egészből. De ez addig nem történhet meg, amíg HTML-ben (a múltban) gondolkodnak a fejlesztők.

De itt megint csak teljesen lényegtelen, hogy igazad van-e.
Akkor is szólnék, ha tenyérjóslással foglalkozó blogmarkot küldenének be, mert ez nagyjából az a színvonal.
68

szemantikus web

szabo.b.gabor · 2014. Aug. 4. (H), 14.29
egy téma mindig összetett. lásd marhapöri vs vega kaja.

tényleg érdekes elmélet, teória, de ki hozza létre az objektumokat leíró struktúrákat? hogyan lehet ezeket bővíteni? mivan ha valaki egy dolgot leír az ő szemszögéből abban a struktúrában ahogy ő számára fontos, de valaki ugyanazt a dolgot keresi teljesen más szemszögből megközelítve. efölött az egész fölött ott leng Damoklész kardjaként az információvesztés, valamint az hogy az egész egy kezelhetetlen bloatware lesz.

ez nem is lényeges, szép elképzelés, szép munka foglalkozni vele. de mint olyan tudtommal nem létezik, vagy nem elterjedt.

olyan dolgokról szeretnénk szakmai vitát folytatni amit használunk, hogyan lehet jól használni, stb. tudjuk hogy megvan egy-egy framework használatának az ára.

legyen egy külön rész a weblaboron (fórum, fórumok), amik a szemantikus webről szólnak, összegyűjtik a problémákat, válaszokat keresnek a kérdésekre, ez király dolog lenne. de ne mindenhol ebbe fussunk bele, mert tényleg uncsi.

legyen egy rész ahol taglaljuk, hogy hogyan lehet mezítlábas js-ben killer appokat írni, de ha valaki valamit használni akar, akkor arról szóljon a beszélgetés, hogy az adott eszközt hogyan lehet a legjobban használni, ha az az eszköz tényleg alkalmas az adott feladat elvégzésére.
71

ez király dolog lenne. de ne

Hidvégi Gábor · 2014. Aug. 4. (H), 14.52
ez király dolog lenne. de ne mindenhol ebbe fussunk bele, mert tényleg uncsi
Ha megigérem, hogy visszafogom magam, és nem vezetem le bármiből a szemantikus webet, cserébe kérhetek annyit, hogy a mondataidat nagy betűvel kezdd? : )
75

Oks

szabo.b.gabor · 2014. Aug. 4. (H), 15.48
Igyekszem. Tudom, hogy türhőség :)
77

Engem nem zavar, de jó

bamegakapa · 2014. Aug. 4. (H), 16.23
Engem nem zavar, de jó üzletnek tűnik :).
79

Akkor marad az OOP ; )

Hidvégi Gábor · 2014. Aug. 4. (H), 16.28
Akkor marad az OOP ; )
69

Egy téma mindig összetett. Ha

bamegakapa · 2014. Aug. 4. (H), 14.30
Egy téma mindig összetett. Ha azt mondom, tehén, akkor az egyik embernek a tej, a másiknak a legelő, a harmadiknak a trágya jut az eszébe.


Remek analógia. Szóval a baj az volna, hogy hiába akarnak emberek a tejről, a legelőről vagy a trágyáról beszélgetni, a te fejedben ez máris arra fordul le, hogy "tehén" (talán észre sem veszed), és máris írod be, hogy mi a bajod a tehénnel. Ugyanígy a gyapjúról, vagy a puliról sem lehet beszélgetni, mert az a te fejedben "birka", amit te megint nem szeretsz. Ha visszanézed a hozzászólásaidat kritikus szemmel, észre fogod venni a mintát.

Amikor eljön a szemantikus web kora, akkor viszont nagyon könnyen kiszűrheted a megfelelő személyeket és a csak téged érdeklő szálakat a nagy egészből. De ez addig nem történhet meg, amíg HTML-ben (a múltban) gondolkodnak a fejlesztők.

Jöjjön el és virágozzon a szemantikus web. Hidd el, én át fogom venni az új módszereket, és végezni fogom a munkám, ahogy most is. Addig is szeretném végezni a munkám MOST, és beszélgetni róla olyanokkal, akik szintén ezt teszik. Közben beszélgethetünk a jövőről is, ha épp olyanunk van, és tervezgethetjük a szép szemantikus webet, a kettő szerintem megférne egymás mellett. A fejlesztők gondolkodását nem úgy fogod megváltoztatni, ha minden beszélgetésüket széttrollkodod, akkor legfeljebb odébbállnak. Nem zárom ki, hogy te tudod a tutit, és nálad van a megoldás, de akkor meg nem értem, miért itt pazarlod az idődet, a tehetségedet és tudásodat egy magyar fórumon okoskodással, amikor látod, hogy semmi eredménye, és miért nem azokat próbálod meggyőzni az igazadról, akik döntéshozó pozícióban vannak.
70

Hidd el, én át fogom venni az

Hidvégi Gábor · 2014. Aug. 4. (H), 14.47
Hidd el, én át fogom venni az új módszereket
Szerintem ez nem a legjobb felfogás, mert reaktív, és mindig kiszolgáltatottá tesz. De ezt az attitűdöt az általad sokat hangoztatott "best practice"-ből már ki lehetett következtetni.

miért nem azokat próbálod meggyőzni az igazadról, akik döntéshozó pozícióban vannak
Mert a döntéseket a webfejlesztők (kéne) hozzák, nem pedig a gigacégek vezetői (és rajtuk keresztül a szabványalkotók).
74

Szerintem ez nem a legjobb

bamegakapa · 2014. Aug. 4. (H), 15.21
Szerintem ez nem a legjobb felfogás, mert reaktív, és mindig kiszolgáltatottá tesz. De ezt az attitűdöt az általad sokat hangoztatott "best practice"-ből már ki lehetett következtetni.

Kiszolgáltatottá? Aki képes alkalmazkodni, soha nem lesz kiszolgáltatott.

A best practice-eket én most nem keverném ide, de egy átlagos webfejlesztőnek sokat segítenek a mindennapos munkában. Arról is lehet beszélni, hogy akkor kinek szól a Weblabor, kinek van szánva. Annak a pár százaléknak, aki már amúgy is rohattul okos, és csak arra van szüksége, hogy ez mindennap vissza legyen igazolva, vagy azoknak, akiknek ez a munkájuk, és szeretnék elvégezni minél jobban? Szerintem lehetne mindkettőnek, de akkor meg kéne tanulni együtt élni.

Mert a döntéseket a webfejlesztők (kéne) hozzák, nem pedig a gigacégek vezetői (és rajtuk keresztül a szabványalkotók).

De nem ők hozzák, tehát annyit teszel, hogy itt siránkozol minden egyes (!) topikban, mi meg hallgatjuk, már aki még itt van. Értél el eddig bármit ezzel a magasztos céljaidból? Megváltoztattad a webfejlesztők hozzáállását? Jobb lett a web? És a fő kérdés, ha nyilvánvalóan nem működik, miért csinálod?
78

Kiszolgáltatottá? Aki képes

Hidvégi Gábor · 2014. Aug. 4. (H), 16.26
Kiszolgáltatottá? Aki képes alkalmazkodni, soha nem lesz kiszolgáltatott.
Ha mindig azt várod, hogyan alkalmazkodhatsz másokhoz, akkor mindig az ő döntéseiktől függsz, és állandóan le leszel maradva. Meg azt is jelentheti, hogy nem tudod, mire van szükséged. Ráadásul ahogy az idő rohan, a személyiség egyre merevebb lesz, egyre nehezebb lesz követni a többieket.

De nem ők hozzák
Ez egyéni döntés kérdése. Természetesen nem muszáj élni a lehetőséggel.

itt siránkozol minden egyes (!) topikban
Soha nem siránkoztam, mert mindig szoktam mondani megoldási javaslatot. A céljaim egy részét már elértem, mert ismerik a nevem, a fejlesztők hozzáállása még nem változott meg, a web pedig rosszabb lett. Mi nem működik?
81

Aki képes alkalmazkodni, az

bamegakapa · 2014. Aug. 4. (H), 16.42
Aki képes alkalmazkodni, az nem függ senkitől és semmitől. A személyiség akkor lesz merev, ha hagyod. Sokaknak már 30 évesen olyan merev, hogy a legkisebb változást sem képesek elviselni. Ez a függés és kiszolgáltatottság, meg az, amikor nem tudják elviselni, hogy a dolgok másképp alakultak, mint ők elképzelték.

Soha nem siránkoztam, mert mindig szoktam mondani megoldási javaslatot.

Az nem megoldási javaslat, hogy legyen szemantikus web. Az nem oldja meg a problémát, amin MOST dolgozom. Egy a web jövőjéről szóló topikban persze ez egy megoldási javaslat lenne.

A céljaim egy részét már elértem, mert ismerik a nevem, a fejlesztők hozzáállása még nem változott meg, a web pedig rosszabb lett. Mi nem működik?

Hát akkor ne hagyd abba, hátha elkezd működni :).
63

+1

szabo.b.gabor · 2014. Aug. 4. (H), 13.52
azt kell, hogy mondjam maximálisan egyetértek bamegakapaval.
80

Egy-két kivétellel valóban én

Hidvégi Gábor · 2014. Aug. 4. (H), 16.38
Egy-két kivétellel valóban én szoktam egy ideje elsőként írni a blogmarkokhoz. Ha viszont megnézel egy olyan időszakot, amikor kevésbé voltam aktív fórumozás terén, például a 90. oldal környékén vagy régebbieket, látható, hogy igazából senki sem szokott hozzászólni, azaz úgy tűnik, hogy az átlagos olvasónak nincs véleménye. Kivel szeretnél így szakmailag diskurálni?
82

Azzal, aki az adott témában

bamegakapa · 2014. Aug. 4. (H), 16.57
Azzal, aki az adott témában megosztana valamit. Ha nincs senki, akkor így jártunk, újabb probléma, amin el lehet gondolkodni.
54

Miért nem teszik? Ez volna

Hidvégi Gábor · 2014. Aug. 4. (H), 12.01
Miért nem teszik? Ez volna itt a lényegi kérdés. Én el tudom mondani, én miért nem
Akkor mondd el.

Mitől lenne kényelmes txtként cikket írni? Hogyan jelölöm a headingeket, kódrészleteket, illusztrációkat, ésatöbbi?
Arra próbáltam célozni, hogy akár ennyire minimális erőfeszítéssel is írhatnál cikkeket, de így sem teszed. De, mint írtam korábban, van lehetőség kész html beküldésére is, és akkor Ádámnak csak minimálisan kéne belenyúlnia. Innentől kezdve csak a kifogáskeresés megy, aminek sok értelme nincs. De ezzel nincs is semmi baj, mert nem tud mindenki cikket írni.

Ironikus, hogy itt egy rakás programozó, és képtelenek vagyunk megfelelő eszközöket készíteni magunknak, nem?
Minek? A legrosszabb esetben elmész mondjuk a TinyMCE oldalára, megnyitsz egy demót, beilleszted a szöveget, megformázod, a kész html-t meg beküldöd. Emiatt felesleges erre egy percet is szánni.

Egyrészt azért, mert hiszek abban, hogy a Weblaboron változás kéne, már évek óta. A tartalom gyártásával csak elhúznám a haldoklási időt
Pedig lett volna lehetőséged a cselekvésre, pár jó embert összegyűjteni a fórumon, és csinálni egy új változatot.

és erre a bekezdésre most fellövöm a személyeskedés alertet
Tőled nem zavar, nem veszem magamra.

arról fog menni a diskurzus, hogy egyvalakinek mi baja a HTML-el úgy általában (...)
Tudom, egy út van csak: HTML, keretrendszerek, OOP, jQuery, és ha valaki mást mond, akkor azt máglyán kell elégetni, mert őmiatta haldoklik a weblabor.
56

Gábor, nekem csak egy

Max Logan · 2014. Aug. 4. (H), 12.41
Gábor, nekem csak egy kérdésem van: használasz aktívan Apple termékeket?
57

Nem.

Hidvégi Gábor · 2014. Aug. 4. (H), 12.46
Nem.
60

Én se.

bamegakapa · 2014. Aug. 4. (H), 13.09
Én se.
58

Akkor mondd el. Már

bamegakapa · 2014. Aug. 4. (H), 13.07
Akkor mondd el.

Már elmondtam. Kérdezz, örömmel kifejtek bármit. A lényegi kérdésre nem válaszoltál, a többi nem olyan fontos. Miért nincs cikk? Miért nincs blogmark? Hol vannak az emberek? Azt mondod az oldal így teljesen jó, minden adott. A kinézet nem fontos, a kényelem nem fontos. Akkor miért nem jön a sok majom? Nem értik ezek, hogy mindent megkapnak, ami kell nekik?

Innentől kezdve csak a kifogáskeresés megy, aminek sok értelme nincs. De ezzel nincs is semmi baj, mert nem tud mindenki cikket írni.

Az utóbbi mondattal egyetértek, bár nem tudom, hogy jön ide. Kifogásokra nincs szükségem, cikket írni önkéntes dolog, a számonkérést nem értem. Te miért nem írsz cikket, ha minimális erőfeszítéssel megoldható, és a szavaidból úgy veszem le, tudsz is? Évekkel ezelőtti cikkek nem érnek, azzal nem sokra megyünk most. Eleve nem értem, az itt a jani, aki már írt cikket, vagy hogy van ez? Írok egyet, akkor hátralévő életemben már számít a véleményem? :)

Minek? A legrosszabb esetben elmész mondjuk a TinyMCE oldalára, megnyitsz egy demót, beilleszted a szöveget, megformázod, a kész html-t meg beküldöd. Emiatt felesleges erre egy percet is szánni.

Erről is érdemes lenne beszélgetni, írni, mert valami komoly hibát jelez a gondolkodásmódban, és sok programozó szenved ebben. Nyilván meg tudnám oldani ezerféle módon, mert abból élek, hogy problémákat oldok meg. De itt felhasználó vagyok. Ha szánok rá időt, hogy a tudásomat, tapasztalataimat megosszam, akkor ne problémákat kelljen megoldanom, ne akadályokkal kelljen szembesülnöm, hanem ahogy mondtam, legyen a seggem alá tolva minden. Lehet, hogy valaki buszokat épít, de amikor el akar utazni a Deák térig, akkor nyíljon ki az ajtó neki, és csukódjon be utána. Ne kelljen leszerelnie, aztán felszerelnie, pedig meg tudná csinálni, mert ez a munkája.

Pedig lett volna lehetőséged a cselekvésre, pár jó embert összegyűjteni a fórumon, és csinálni egy új változatot.

Tudom, megtehettem volna, nem tettem. Így döntöttem. Ha tényleg ennyire érdekel a döntéseim háttere, ezt is kifejthetem, de offtopic, nem érzem konstruktívnak.

Tudom, egy út van csak: HTML, keretrendszerek, OOP, jQuery, és ha valaki mást mond, akkor azt máglyán kell elégetni, mert őmiatta haldoklik a weblabor.

Ha figyeltél, már senki nem beszélget itt HTML-ről, keretrendszerekről, OOP-ről, a jQuery szót konkrétan hónapok óta nem írta le senki (én nem láttam, legalábbis). Leszámítva persze a kezdők fórumtémáit, ott előfordulhattak ilyen kihágások (ezeket korrigáltad is). Te azért továbbra is kitartóan harcolsz az általad kitalált Egy Út rémuralma ellen. Rossz a megfigyelésem?

Én amúgy nem mondtam ilyet, hogy miattad haldoklik a Weblabor, nem is lenne szép. Arról beszéltem csak, nekem mi nem tetszik. Nem állítottam, hogy nem vagyok elszigetelt jelenség. Nem is tudnám alátámasztani.
64

Miért nincs cikk? Miért nincs

Hidvégi Gábor · 2014. Aug. 4. (H), 14.15
Miért nincs cikk? Miért nincs blogmark? Hol vannak az emberek?
Biztos nincsenek motiválva. Ha mondjuk másholm egy gyűjtőben megtalálnak mindent, miért jönnének ide? A probléma mindenesetre összetett, ráadásul öngerjesztő.

cikket írni önkéntes dolog, a számonkérést nem értem
Az egész szál a kényelmi szempontból indult ki. Én leírtam, hogy ha valaki cikket szeretne beküldeni, ezt a lehető legkevesebb erőfeszítéssel megtehette volna, akár csak pusztán a szöveg megírásával. Nem tették meg sokan, te sem, tehát valószínűleg nem a kényelmen múlott.

Erről is érdemes lenne beszélgetni, írni, mert valami komoly hibát jelez a gondolkodásmódban
Ismét nem értetted meg, amit mondani szándékoztam. Itt arra próbáltam rámutatni, hogy ha csak annyi hiányzott volna a cikk/blogbejegyzés beküldéséhez, hogy szépen meg tudd formázni, akkor nulla energiabefektetéssel meg tudtad volna tenni. De nem ezen múlt (mint kifejtetted korábban).

Így döntöttem. Ha tényleg ennyire érdekel a döntéseim háttere, ezt is kifejthetem
Légy szíves, fejtsd ki. Mivel teljesen másképp gondolkodunk, elképzelni sem tudom a motivációidat.

Te azért továbbra is kitartóan harcolsz az általad kitalált Egy Út rémuralma ellen. Rossz a megfigyelésem?
A megfigyelésed jó. Több út létezik, és mindegyik a pokolba vezet : )
65

Pont azokra a kérdéseimre nem

bamegakapa · 2014. Aug. 4. (H), 14.15
Pont azokra a kérdéseimre nem válaszolsz, ami a lényeg lenne. Innentől már nem lesz így sok értelme, de azért még válaszolok.

Biztos nincsenek motiválva. Ha mondjuk másholm egy gyűjtőben megtalálnak mindent, miért jönnének ide? A probléma mindenesetre összetett, ráadásul öngerjesztő.

Pedig ezt kéne megfejteni. Miért, miért, miért. Mire eljön a találkozó, a résztvevőknek már kész válaszokkal kéne rendelkezniük, nemde? És akkor ott ki lehet(ne) együtt találni a megoldást.

Idejössz, elmondod a véleményed, de eddig zéró hozzáadott értéket tudsz felmutatni. Filmek készítésekor meg szokták kérdezni a kritikusokat?

Komolyan gondolod ezt a nevetséges pöcsméregetést? Mire föl kéred számon az én hozzáadott értékemet? Nálad lehet igényelni papírt, ami feljogosít arra, hogy elmondjam a véleményem? :) Izmozás helyett foglalkozz inkább a problémák felderítésével, mivel látszólag komoly szaktekintélynek tartod magad. Ezzel nem segítesz.

Ismét nem értetted meg, amit mondani szándékoztam. Itt arra próbáltam rámutatni, hogy ha csak annyi hiányzott volna a cikk/blogbejegyzés beküldéséhez, hogy szépen meg tudd formázni, akkor nulla energiabefektetéssel meg tudtad volna tenni.

Ha valóban így értetted, akkor mégis miért akarnék én formázatlan cikket beküldeni? Igényesebb vagyok annál. Minek állnék neki, ha tudom, hogy szívás az egész? Nem ez a fő ok, hogy nem írok cikket, de belejátszik.

Légy szíves, fejtsd ki. Mivel teljesen másképp gondolkodunk, elképzelni sem tudom a motivációidat.

Talán majd máskor, itt most nem lényeges.
67

Cikk

Poetro · 2014. Aug. 4. (H), 14.26
Én az utóbbi pár cikket, blogot GitHub Gist-ként írtam meg, és Ádám szépen beformázta.
72

Köszönöm, mint Gábornak is

bamegakapa · 2014. Aug. 4. (H), 14.58
Köszönöm, mint Gábornak is írtam, én is sokféleképpen meg tudnám oldani.
73

Nem használok githubot, így

Hidvégi Gábor · 2014. Aug. 4. (H), 15.20
Nem használok githubot, így nem értem, ezzel mit szerettél volna mondani.
76

Markdown

Poetro · 2014. Aug. 4. (H), 16.05
Ezek egyszerű Markdown dokumentumok Github ízesítéssel, hogy a megfelelő nyelv szintaxisát használja a kódszínezéshez.
66

[quote]Miért nincs cikk?

kuka · 2014. Aug. 4. (H), 14.18
[quote]Miért nincs cikk? Miért nincs blogmark? Hol vannak az emberek?
Biztos nincsenek motiválva.[/quote]

Ebben van valami. Más helyen picit reklámozzák a tagok tevékenységét, hogy
  • egopátyolgatás révén bátorítsák az aktív részvételt
  • a beszélgetőtársaknak jelezzék, hogy milyen szintű válaszra számíthat attól aki szóba állt vele
  • munkaadóknak/ügyfeleknek kedvezőbb képet mutassanak azokról akik többet adtak a közösségnek

Például az alábbi két hozzászólás fejlécből nem sok derül ki arról, hogy ki a… (hogy is írjam, hogy Gábor ne bízza el magát…) gazdagabb háttérrel rendelkező:
Hidvégi Gábor · 12.34
vs.
kuka · 12.34

Viszont így már másabb a helyzet:
Hidvégi Gábor (1140 cikkhez szólt hozzá 9++ év alatt) · 12.34
vs.
kuka (480 cikkhez szólt hozzá 4++ év alatt) · 12.34


Plusz egy siránkozás: azt a BBCode-ot is ideje volna már kirúgni. Még egymásba ágyazott idézetet sem bír kezelni.
59

Minek? A legrosszabb esetben

Endyl · 2014. Aug. 4. (H), 13.08
Minek? A legrosszabb esetben elmész mondjuk a TinyMCE oldalára, megnyitsz egy demót, beilleszted a szöveget, megformázod, a kész html-t meg beküldöd. Emiatt felesleges erre egy percet is szánni.

Ha legközelebb egy általad fejlesztett projektben WYSIWYG szerkesztőre lesz szükség, próbálj ezzel érvelni a megrendelőnek. Biztos értékelni fogja, hogy keresnie kell egy szerkesztőt, ami a rendszernek megfelelő html-t ad ki magából, ki kell másolnia, elmennie a rendszer szerkesztő oldalára és a default textarea-ba bemásolnia, ott megnéznie az előnézetet, ha nem tetszik, visszamenni a másik szerkesztőbe, igazítani rajta, átmásolni, stb, stb. Ha netán megváltozik a korábban használt szerkesztő címe, neadjisten megszűnik, akkor keresgélhet, próbálgathat, és tanulhatja meg a másik szerkesztőt. Ehelyett tényleg értelmetlen a rendszerbe beépített, csak az engedélyezett formázásokra kihegyezett, megszokható eszköz.

Egy "kényelmes" felület nem a pálmafalevéllel legyezésről szól és nem feltétlenül arról, hogy olyat csináljon, amit nem tud(na megcsinálni) a felhasználó, hanem arról, hogy csökkentse a rendszerrel és az egymással történő kommunikációban esetlegesen adódó félreértéseket és engedjen a tényleges tevékenységgel foglalkozni a körítésekkel babrálás helyett. Ha cikket írok, akkor a cikk témájával szeretnék foglalkozni és a közlés szemantikájával (mi cím, lista, forrás, kép, stb) nem a szemantika leírásához szükséges szintaxissal (avagy hogyan markupoljam a tartalmat a txt/html/bb-code bármelyikében). Azt hadd intézzem el egy/két gombnyomással, mentális kontextusváltás nélkül.

És nem, nem küldtem még be ide cikket, viszont porosodik pár kezdemény és egy majdnemkész valahol, valamelyik adattárolón/gépen, ha még nem vesztek oda a gépváltások, újratelepítések során. De ez így tökéletes, mert biztos rossz lenne, ha tudnám az ide szánt cikkeket ezen az oldalon kezelni, szerkeszteni, kikérni a szerkesztő(k) (ha lesz több is) és olyanok véleményét, akikére adok.
26

Nekem

zzrek · 2014. Júl. 25. (P), 15.38
Nekem van néhány ötletem.
Én például azért nem vállalkoztam cikkírásra, mert az eddigi írók túl magasra tették a lécet. Például attól tartok, hogy bármit is írnék, ki lenne vesézve az utolsó vesszőig.
Szerintem ketté kellene osztani a "kezdő szintű" elemekre és a "haladó-profi" cikkeknek külön gyűjtője lehetne. Ekkor lehetne olyan tutorialokat is írni, ami kezdőknek szól, vagy az első tapasztalatok megfogalmazását valamiben -- amik direkt nem a magas szakmai színvonalat képviselnék, hanem a téma tapogatását kezdők számára.
Ez mind az alapelemekre, mindpedig speciális keretrendszerekre vonatkozhatna CMS-ektől API megoldásokig. Például ha a FB vagy Twitter változtat valamit, az újdonságokkal kapcsolatos keresgélést is beposztolhatnám nem csak kérdés szinten, hanem cikk formában.
Lehetne lexikont (wikit) is létrehozni, amit a tagok bővíthetnének szócikkenként.
Lehetne egy külön ág a webalkalmazások számára is. A webalkalmazások és a mobilalkalmazások kapcsolatán keresztül a mobilalkalmazások fejlesztése is bekerülhetne a Weblaborba.
Lehetne nyugodtan ismertetni, támogatni (akár reklámozni!) egy-egy kisebb-nagyobb cég megoldásait. Meg lehetne hívni vendégposztolásra a hazai MS, Google, FB, stb rajongóit, képviselőit.
Meg lehetne keresni egy-egy webtechnológiai céget, hogy itt, a weblaboron írjanak ki pályázatokat jutalmakkal (cikkírói pályázat, stb)
Lehetne pontozni a válaszadásokat, mint a stackowerflow-n. Simán a legnagyobb magyar kérdés-válasz oldallá válhatna (részben, a többi funkciót megtartva) a Weblabor.
51

Én például azért nem

Hidvégi Gábor · 2014. Aug. 4. (H), 10.01
Én például azért nem vállalkoztam cikkírásra, mert az eddigi írók túl magasra tették a lécet. Például attól tartok, hogy bármit is írnék, ki lenne vesézve az utolsó vesszőig.
1, Ne a mások szemével nézd a tetted, hanem a magadéval. Tegyük fel, hogy a kezdőknek írsz egy cikket – utána nézd meg, hogy sikerült-e elérned a célod. Ha igen, már megérte.
2, Sosem tudsz olyat állítani, ami mindenkinek tetszene, mert nem vagyunk egyformák – ők valószínűleg kritizálni fognak, na, és akkor mi van?
3, Azoknak a kritikáját érdemes elfogadni, akik mutattak már fel valamit.
34

Remélem nem hal be csendben

bamegakapa · 2014. Júl. 29. (K), 15.04
Remélem nem hal be csendben ez a téma is, mint az eddigiek. Addig kéne változtatni, amíg még van valamennyi érdeklődés. Jó lenne látni, hogy mik az akadályok, vagy legalább tudni, hogy nem, nem lesz semmi változás, abból már el lehet indulni valamerre.
36

Ádámnak van írási joga a

Hidvégi Gábor · 2014. Júl. 29. (K), 17.28
Ádámnak van írási joga a rendszerhez, a többiek csak moderátorok, így tőle függ minden.
37

Csak ő nem igazán reagál az

webproghu · 2014. Júl. 29. (K), 17.51
Csak ő nem igazán reagál az itteni felvetésekre.
38

Úgy tűnik

retnek · 2014. Júl. 30. (Sze), 08.11
Úgy tűnik, neki nincs problémája a jelenlegi helyzettel.
40

Jeleztem már máshol is, hogy

Joó Ádám · 2014. Júl. 30. (Sze), 12.27
Jeleztem már máshol is, hogy de igen, úgy gondolom, hogy átfogó változtatásokra van szükség, és ha ez nem is látszik, de dolgozom az ügyön. Mindazonáltal én sem kapok ezért fizetést, az ígérgetést pedig nem tartom célravezetőnek, úgyhogy türelmet kérnék mindenkitől. Nincsen elfelejtve a Weblabor.
41

Mikorra várható valami

Hidvégi Gábor · 2014. Júl. 30. (Sze), 13.34
Mikorra várható valami változás?
43

Ősz. De mint írtam, nem

Joó Ádám · 2014. Júl. 30. (Sze), 15.24
Ősz. De mint írtam, nem szeretek ígérgetni.
42

with all due respect

bamegakapa · 2014. Júl. 30. (Sze), 15.18
Szerintem egyikünk sem baszogatásból érdeklődik.

Mivel dolgozol az ügyön, elmondhatnád, mik a tervek, hátha tudunk segíteni. Gondolkoztál már azon, hogy hagyjál érvényesülni olyanokat, akik bár szintén nem a fizetésért csinálják, de lenne is rá idejük? Nem a döntéshozói pozíciódat akarja megdönteni senki, lehetne tiéd a végső szó, de a tényleges munkát szét lehetne osztani, és akkor mindenki elégedett lehetne.

Én teljesen megértelek egyébként, és nem ellenségeskedni/támadni akarok, de a kommentjeidből az jön le, hogy neked nincs erre időd, de ha bármi lesz itt, azt te fogod csinálni, és senki más - viszont neked nincs időd. A türelem tornaterem, de nehéz megmondani, hogy most akkor lesz változás, vagy inkább csak 10 év múlva.

Hálás vagyok a munkádért, de - ne érts félre - a változás útjában én csak téged látlak most álldogálni. Lehet, hogy csak nem áll rendelkezésemre elég információ, de ezen is könnyen lehet segíteni.
44

Pontosan

Hidvégi Gábor · 2014. Júl. 30. (Sze), 15.26
Kivételesen minden leírt szavaddal egyetértek. Ádám, sokat kaptunk a weblabortól, így közvetlenül és közvetve tőled is, és ezt szeretnénk visszaadni, de nem a te rovásodra.
46

Lásd a címlapot.

Joó Ádám · 2014. Júl. 31. (Cs), 18.49
Lásd a címlapot.
48

+1

Pepita · 2014. Aug. 3. (V), 11.45
Jó ötlet, legyünk ott minél többen.
Én is igyekszem több időt szakítani.
45

hátha tudunk segíteniHa másra

kuka · 2014. Júl. 30. (Sze), 16.02
hátha tudunk segíteni
Ha másra nem is volnánk alkalmasak/méltóak, legalább tesztelni.

Meg aztán volna olyan rész is amihez nem kell beereszteni a farkast a házba, illetve ismeretlen programozót az érzékeny adatok közelébe. Ilyen például az elavult szintaxis színező bármi másra cserélése vagy egy mobilon nézhető formaterv.

Biztos akadna aki az ilyen (nem is annyira) apróságokat megbütykölje, viszont a mi időnk sem korlátlan, ezért rangosabb vezetőségi tag jóváhagyása/áldása/útmutatása nélkül nekifogni valószínűleg nem fog senki, csak azért, hogy talán majd egyszer el is fogadják a munkáját.
35

+1

webproghu · 2014. Júl. 29. (K), 16.28
+1
39

A fentiek alapjan itt lenne

Kubi · 2014. Júl. 30. (Sze), 09.56
A fentiek alapjan itt lenne az ideje,hogy Adam is megszollaljon. Mik a tervei, mit szeretne csinalni az oldal erdekeben, valaki hivja fel telefonon es szoljon neki, hogy szukseg van ra.