ugrás a tartalomhoz

PHP oktatási anyag gyerekeknek

BBking · 2006. Már. 28. (K), 12.44
Sziasztok!

Néhány napja keresgélek a neten gyerekeknek szóló (~10-14 éves) PHP oktatási anyag/könyv témájában. Olyasmit keresek, mely nem szárazon bemutatja a nyelvet, hanem érdekes, olvasmányos formában ismerteti meg az olvasóval a nyelv (és általában a programozás) alapjait, kb úgy, mint ahogy a JAVA-t a jávácska projekt. Sajnos nem találtam érdemben mást, csak tutorialokat, ismertetőket.
Tudtok ilyenről?
 
1

Leírás nincs, csak egy előadásról tudok. ;)

pp · 2006. Már. 28. (K), 14.19
http://www.phpconf.hu/2003/program.php/Oktatas

Miért pont php?
Miért pont webes alkalmazás?
Miért nem teszel fel egy drupal-t(vagy más CMS-t) amibe saját blogot stb csinálhat?
10 és 14 év között nagy változás megy végbe egy gyerek gondolkodásában, egy tananyagot találni rá nehéz.

pp
2

nemcsak 10-14 között

Hodicska Gergely · 2006. Már. 28. (K), 14.22
Elnézve a régebbi fényképed, később is jelentős változások mehetnek végbe. ;)


Felhő
13

A Felhő meg írjon inkább cikket ;))

pp · 2006. Már. 28. (K), 16.42
mint, hogy szétoffolja az összes fórumot.
Mert az arcomból(hasfalam alakjáról) következtetni a gondolkodásomra(és gondolkodási sémáimra) eléggé merész dolog. Ugyanakkor legyezi híúságomat, hogy képesnek tartasz ilyen korban is ilyen jelentős változásra. (már ha pozitív irányokról van szó)
5

köszi

BBking · 2006. Már. 28. (K), 14.46
Szia!
Köszönöm az infot! :)
További doksikat is örömmel fogadok!
Egyébként (hogy az előadásodból lopjam az éceszt):
A gyerek nagyon érdeklődik az internet iránt.
A HTML túl száraz, statikus, nem az a cél, hogy szép csilivili lapokat készítsen, hanem, hogy jól szórakozzon. Másrészt a programozást talán egy olyan nyelvvel kell kezdeni, amelyben hamar sikerélményhez jut (sztem a PHP ilyen), könnyen tanulható, átlátható, bárhol hozzáférhető, ingyenes etc...
A C, JAVA ezért kilőve, mert szerintem nyögvenyelős az indulás (bár én C-vel kezdtem anno, ezért nem tudom, hogy módszertani szempontból mennyire hasznos a PHP-val kezdeni).
A drupal-t azért nem preferálom, mert az tkp nem programozás, hanem tartalomszerkesztés (bár annyira nem ismerem, gondolom php kódot is bele lehet illeszteni, de nem erre van kihegyezve). Majd ha az alapokat tudja, felőlem jöhet az is, vagy vmi más CMS, amit kedvére customizálhat...

Abban viszont vitatkoznék veled, amit a PHP gyorstalpaló kapcsán írtál. C tudással nincs szükség ilyenre, legalább is saját tapasztalataim ezt mutatják! :)

Amit még érvként fel tudok hozni: létezik ablakozós PHP is, nagyon elvetemültek shellként is használhatják.
8

tapasztalatom szerint

Anonymous · 2006. Már. 28. (K), 16.10
A C, JAVA ezért kilőve, mert szerintem nyögvenyelős az indulás (bár én C-vel kezdtem anno, ezért nem tudom, hogy módszertani szempontból mennyire hasznos a PHP-val kezdeni).

Szerintem a nyelv maga ebből a szempontból lényegtelen. A nyelv maga nem cél, hanem eszköz(megfelelő eszközt, a megfelelő feladatra) Ezért kérdeztem a miértet. Én 10 éveseknek tanítottam már C-t, PHP-t de igazából a LOGO környezet ami bejött. (http://logo.sulinet.hu)

Természetesen, ha a gyerekek érdekődése erősen a webes téma irányába tendál, akkor érdemes PHP-val programozást tanítani.

Abban viszont vitatkoznék veled, amit a PHP gyorstalpaló kapcsán írtál. C tudással nincs szükség ilyenre, legalább is saját tapasztalataim ezt mutatják! :)


Ez egy egynapos/hétvégés (8x1 v. 4x2) tanfolyam. Én örültem volna, ha mindazt elmondják nekem így összefoglalva annó, pedig akkor én már tudtam programozni(C,C++,asm, pascal stb) sőt "webes alkalmazásokat" is fejlesztettem PERl-ben ;)
12

ez én voltam...

pp · 2006. Már. 28. (K), 16.39
de tényleg...
14

Python

Anonymous · 2006. Már. 28. (K), 16.53
Szia!
Van egy elég jó Python magyar nyelvű könyv, direkt tankönyvnek írták az USA-ban, a szerző az elején fejtegeti, hogy miért ez a nyelv kezdetnek, meg miért így épül fel ...stb.Itt a link rá: http://learnpython.openproject.hu/
3

Hm, érdekes...

Dj Faustus · 2006. Már. 28. (K), 14.24
Német nyelvű kiadvány: http://www.phpkid.de/

Egyébként ha jól értem, esetedben a programozás megtanítása lenne a cél.
Nem túl "száraz" ehhez a PHP? Nem jobb lenne egy kicsit látványosabb Logo?
4

válasz a kérdésre

BBking · 2006. Már. 28. (K), 14.29
Épp azért PHP, mert nem olyan "száraz", mint pl a C, JAVA...
Van sikerélmény bőven, úgyis sokat neteznek, sokkal érdekesebb PHP-ban weblapot készíteni, mint pure HTML-ben, nota bene valami WYSYWIG szerkesztővel...
6

C-hez/Java-hoz viszonyítva...

Dj Faustus · 2006. Már. 28. (K), 15.22
C-hez/Java-hoz viszonyítva tényleg jobb.
Ha jobban belegondolok én is Basic-ben/Pascal-ban kezdtem a programozást tanulni - valószínűleg a PHP is "eladható" lesz megfelelő motivációval.

valami WYSYWIG szerkesztővel...
És talán hozzászoknak a valid kódoláshoz ;)
7

Hová fajul a világ...

-zsolti- · 2006. Már. 28. (K), 15.24
...10-14 éves gyerek szerintem még inkább húzkodja meg a lányok haját vagy dobáljon kővel kóbormacskákat - a személyiség-fejlődése kapcsán még az is sokkal hasznosabb.

Szerintem ha már mindenáron koravén, gép előtt görnyedő antiszociális emberpalánták kinevelése a cél, akkor inkább Pascalozzatok. PHP-hez (szvsz) masszív HTML-előtanulmányok szükségesek, illetve olyan web-szerver-kliens-programozás alapismeretek, amik nélkül csak gányolni lehet, de nem ad igazi használható tudást. Pascalban megírni pl. egy négy alapműveletet tudó "számológépet" sokkal nagyobb sikerélmény, mint PHP-ben néhány hello world-öt, pedig nehézség szempontjából kb. egy szinten van a két feladat. És legalább azt is megtanulja, hogy 3 (int) + '2 alma' (string) az miért nem 5.
9

Igaz...

Dj Faustus · 2006. Már. 28. (K), 16.14
"...10-14 éves gyerek szerintem még inkább húzkodja meg a lányok haját vagy dobáljon kővel kóbormacskákat - a személyiség-fejlődése kapcsán még az is sokkal hasznosabb."
Remélem vannak még ilyen gyerekek...

"PHP-hez (szvsz) masszív HTML-előtanulmányok szükségesek,"
Bizony kell hozzá - ha ebből webes alkalmazást akarunk csinálni (leginkább az ürlapok és a formázások miatt).

Számológép, sztringműveletek (tényleg a PHP nem annyira típuskövetelő nyelv - eléggé hanyagságra "nevel" - "lásd: 3 (int) + '2 alma' (string) az miért nem 5" hiányzik), titkosítások (Caesar, betűkeverés, behelyettesítés), klasszikus fileműveletek megoldhatóak benne... Csak szerintem egy 10 éves gyerkőcnek sokkal látványosabb a Logo teknőce.
11

Logo

janoszen · 2006. Már. 28. (K), 16.39
Ahogy olvastam a hozzászólásod elejét, pont a logo jutott szembe. A végén oda is írtad... :P Szerintem a logó nagyon jó arra, hogy megtanulja a gyerek, hogy mi az a program. A PHP, a HTML, a CSS és a Pascal óhatatlanul túl szárazak arra, hogy ezzel kezdje az ember fia-lánya.

Persze, én 13-14 éves koromban már vastagon Pascaloztam (orsz. 3. hely vmi versenyen) de előtte volt néhány év logo, windows, dos, stb. Meg játékok minden mennyiségben. Persze, a régi dosos játékok közül. :)
10

pusztán személyes érintettség kapcsán

Anonymous · 2006. Már. 28. (K), 16.34
Én 10 évesen már a gép előtt görnyedtem, mellette biciglizem, fociztam, életemben annyit nem kirándultam(szinte minden hétvégén az erdőben voltam) sőt több intőt is begyűjtöttem a lányok árokba lökdösése és hajuzagatása ürügyén. Csak kóbor macskákat nem dobáltam kővel. Talán azt is sikerült bebizonyítanom, hogy nem vagyok antiszociális. (bár tudom néha úgy tűnik;))

akkor inkább Pascalozzatok
...
egy négy alapműveletet tudó "számológépet" sokkal nagyobb sikerélmény, mint PHP-ben néhány hello world-öt
<?
eval('echo '.$_GET['muvelet'].';');
?>
<form>
<input type="text" name="muvelet"> 
</form>
Szívesen folytatom az eszmecserét veled a hogyan oktatssunk programozást kérdésről egy másik szálban, összefoglalóan annyit, hogy a mindenfajta szakmai(oktatás!) tapasztalatot nélkülöző "egymilliárd légy nem tévedhet és én is így kezdtem és az alapok nagyon fontosak" kiindulás szerintem alapvetően hibás. (mondom ezt 8 év oktatási tapasztalattal a hátam mögött.)

pp
15

Eval

-zsolti- · 2006. Már. 28. (K), 17.02
Igen, ez a függvény jó példa arra, hogy hogyan írhat bárki számológépet minimális programozói tudás nélkül is. Ettől még nem fogja megérteni, hogy miért baj, ha az "alma+körte" = 0. (Következő feladat: készítsünk e-mail küldőt. Megoldás: példányosítok egy phpMailert. Ettől még nem fogja tudni mi miért van, de hurrá, PHP-zünk.)

Nem asztalom az oktatás, így ebben nem vitáznék. Biztosan igazad van, én csak a véleményemet írtam le.

Jav: itt az eredménye, ha először a PHP, aztán a HTML, JS, stb...
29

Csak most olvastam

Pepita · 2011. Május. 19. (Cs), 04.39
Csak most olvastam ezt a fórumtémát (véletlenül), viszont rendkívül tetszik főleg Zsolti véleménye.
Bár én sem csak a szoknyákkal foglalkoztam, de akkoriban (1984-87 körül)php nem volt, de volt helyette Commodore, sőt, Videoton TV Computer(!). Csak azt akarom mondani, hogy nem gond, ha a gyerek "programozni" akar, az sem, ha interneten, DE:
  • Maradjon ideje, érdeklődése a szoknyák (nadrágok) iránt
  • Nem kell mindent egyszerre: lehet először Pascal v. vmilyen Basic, majd, ha "helyben" már mutat vmit, akkor lehet "netezni": HTML, CSS, JavaScript, PHP, MySql... sorrendben
  • Nem kell mindenképp könnyűnek lenni az első nyelvnek, legfeljebb letesz róla és katona lesz; felnőtteknek én tuti, hogy assembly-t mondanék, azzal meg lehet tanulni a proci valós módú működését
  • Mindenképp tisztában kell lenni mindenféle programozgatás előtt a gép működésével, internetes kódolás előtt pedig a hálózatokkal! Ha ezek kimaradnak, később sokkal nehezebb lesz betömni a lukakat, és "gazdagodik" azzal az élménnyel, hogy "jé működött, de csak most tudtam meg, hogy mitől"

És minderre a szülőknek/tanároknak kell(ene) odafigyelniük.
Hát tőlem kb. ennyi a lényeg, ha jár itt még valaki.
Mindenkinek jó munkát!
33

15

aky22 · 2011. Május. 19. (Cs), 14.23
Hallod én 15 vok és PHP HTML CSS JavaScript megy keményem kb 2 hónapja járok egy int alkos tanfolyamra és már css html legylulva és a php-nek is egy igen szép része. Amúgy meg nagyon jól megy és a sulim honlapját pakolom össze éppen. Úgyhogy nekem ne mondjátok, hogy a php száraz mert egy jó előadóval és heti 6 órával csodákra képes az ember ;)
34

Helyesírás

Poetro · 2011. Május. 19. (Cs), 14.35
Szerintem előbb jó lenne egy kicsit megtanulni inkább helyesen írni. Vagy legalább használni a böngészők beépített helyesírás-ellenőrzőjét. Én például nem ismerek "keményem", "int alkos", "legylulva" szavakat. Utóbbi kettőről azt se tudom, mik akartak lenni eredetileg.
16

Énis

erenon · 2006. Már. 28. (K), 17.50
szvsz:
Én is korán kezdtem, és még korán is vagyok, viszont teljesen audidoktata vmi lévén tele vagyok olyan berögzült dolgokkal, amik rossz megoldások, és az egész webes-programozás szemléletemet mostanában építem újra.

Nagyszerű a LOGO, de én 10 éves koromban lazán megtudtam volna írni olyan dolgokat mint pascal számológép, nagypapámnak hála, a számítőgép gondolkodásmódjának az alapja szerintem (vigyázat, nagyotmondás) a véremben van. Azaz inkább nagyon ráéreztem valamikor.

Ezzel ellentétben, 13-15 éves korban kötelező a számítástechnika, és aki fakultációs, az programozik. Fakultációs, mert elküldte az anyja/apja.
Viszont sok gyereket borzasztóan elrettent egy pascal-számológép megírása.
Nevetségesnek tartják a sokéves, primitív, (angol nyelvű) TurboPascalt, és 45 perc kínzásra fognak asszociálni a programozásról. (Vagy valami nevetségesen primitív dologra)Akinek nincs elhivatottsága (14 évesen van valakinek [szerintem van, csak kevés gyereknek]elhivatottsága?)

Viszont a PHP tényleg lazaságra nevel. Neki teljesen mindegy, hogy $alma, vagy $amla, ugyanúgy elvégzi a műveletet, és szebrebbenés nélkül összeszoroz egy stringet egy integerrel.

Nem én vagyok a nagyonokos mindenfrankótmegmondós, de szerintem nem a legjobb választás a TurboPascal ilyen korban. Vannak előnyök hátrányok.
A mai játék-hackelési technológiáknak köszönhetően szerintem nagyon jó alapanyag van sok gyerek fejében (megtalálják a bekapcsológombot) kár lenne ezt elszórni.
17

Alma vagy körte?

BBking · 2006. Már. 29. (Sze), 08.44
Köszönöm a sokféle, sok aspektust bemutató hozzászólást. Szerencsére én abban a kitüntetett helyzetben vagyok, hogy egyszerre vagyok szülő és informatikus (na jó, a szakmám szerint geofizikus, de már otthagytam vagy 10 éve...).
Nagyon nehéz összehasonlítani a mi gyerekkorunkat a mostanival. Amikor én először "komoly" programot írtam, bizony elmultam 20 éves és én a C-vel kezdtem (persze "gyógypascal" volt az egyetemen, "gyógybasic" a gimiben, de azok amolyan töltelék tárgy voltak). A Fourier analizist és hasonló dolgokat viszont C programmal oldottam meg, mint ahogy mai napig azt gondolom, hogy a C nyelv, ami a leginkább "megtanítja" az embert precizen programozni. A gyereknek, amikor elöször érdeklődött, konkrétan hogyan is kell programozni, a C&R könyvet adtam, de egy hét lelkesedés után felhagyott a "progamozással". Eltelt pár hónap és újra előjött a témával, immár a weblapok kapcsán. Ezért gondoltam a PHP-re, ami igaz ugyan, hogy trehányságra "nevel", de megvan az a nagy előnye a C-vel szemben, hogy szinte azonnal látványos dolgokat lehet vele megoldani. Azt gondolom, hogy a programozás az nem a programnyelv ismerete, hanem egy gondolkodásmód (strukturált, vagy objektumközeli az ilyen szempontból mindegy), melyet akkor sajátit el legkönyebben a gyerek, ha élvezi amit csinál és látja azt is, mi lesz fáradozásának az eredménye. A LOGO-t sajnos nem ismerem, ha érdekes és megtanul "algoritmikusan" gondolkozni ennek segítségével, akár ez is alkalmas lehet a célra, de nem tudom, hogyha elakad, mélyebb ismeretek hiányában kihez forduljon, ha nem hozzám. Most a PHP-val meg van az az előny, hogy egy-egy példán keresztül el tudom neki magyarázni, mi a tipus, változó, tömb, ciklus etc. A LOGO-nál is megvannak ezek az alapdolgok?
18

flash?

ioros · 2006. Már. 29. (Sze), 09.04
Ha látványos dolgokat akarsz, szerintem meglehetne próbálni a flash-t. Actionscripttel megbolondítva, már igazi programozás.

Ott vannak még a különböző játék készítő programok. DarkBasic, A4, stb...

Én nem kezdenék php-vel.

ioros
20

érveket, ne csak véleményeket

BBking · 2006. Már. 29. (Sze), 10.03
Rendben, hogy te nem kezdenél PHP-val. De szeretném, ha megindokolnád, miért jobb amit te írtál, illetve miért nem jó a PHP?
19

LOGO kilőve

BBking · 2006. Már. 29. (Sze), 10.02
Megnéztem a LOGO rendszert. Első ránézésre nagyon zavaró, hogy nincs átlátható programkód (persze OOP híveinek biztos nem probléma). Inkább a 10 éves lányomnak adnám oda, mint a 12 éves fiamnak. A flash-t nem tartom "valódi" programnyelvnek, ezen kívül nem szivesen adnék zárt kódú rendszert a gyerekeknek. Még a PHP-vel szemben is erősek a kételyeim, de ez még egy elfogadható kompromisszumnak tűnik. Aztán lehet, hogyha a gyerek megismeri, mi a programozás, ráérez az algoritmusok írására, pillanatok alatt megtalálja a számára legmegfelelőbb nyelvet (ami szerintem még mindig a C, de lehet azt majd kicsit nagyobb korában fogja igazán élvezni..).
21

12

Anonymous · 2006. Már. 29. (Sze), 15.12
Én 12 éves vagyok és php -zek!
22

Javascript?

Anonymous · 2006. Már. 29. (Sze), 15.25
Látványos, divatos, objektum-orientált. Jó kezdőknek való könyv: Jeremy Keith:DOM Scripting.

e.
24

És angol! :)

BBking · 2006. Már. 29. (Sze), 15.40
Sajnos nem tud annyira angolul, hogy ebből tanulni tudjon. Ráadásul ezt inkább designereknek, mint programozóknak ajánlja még a kiadó is...
23

szia 12 éves!

BBking · 2006. Már. 29. (Sze), 15.38
Te hogy kezdted el tanulni, mi keltette fel az érdeklődésedet, kik segítettek az első lépések megtételében? Milyen feladatok megoldására használod? Adatbáziskezelőt is használsz php alól?
25

na

Anonymous · 2006. Már. 29. (Sze), 15.52
Adatbázis kezelőt nem! De adatbázisom van! Elég kezdő vagyok! 2 hónapja kezdtem a kataportán! Az nagyon sokat segített az ottani tutorial! De kezdem a legelején! 1 éve csináltam 1 gportalos oldalt! Körülbelül fél éve elkezdtem html -ezni! Az nagyon sokat segített és egy nagyon jó program is segített amivel könnyen megtanultam mindent! Aztán nem bírtam nyugdoni, 2 hónapja elkezdtem a php-t! Legelőször a kataportán olvasgattam a tutorialt, php leckéket! Aztán néztem kész php scripteket! Mivel már ismertem a html -t, így könnyű volt, szerintem a php és a html nagyon hasonlít! Rengeteg újdonság van de hasonlít! Én szinte minden nap megtudok valami újat! Még nagyon kezdő vagyok én is a php-ban, de az alapokat nagyjából tudom! Ha érdekelnek oldal címek ahol kezdtem írj! Mondjuk még mindíg kezdő vagyok! :D Én ha 10 éves a fiad html el kezdeném! Legalább átnézni! Utána meg jöhet a php! Én így csináltam! Mondjuk apukám számtech tanár! :D Ő is segített...
26

Ja

Anonymous · 2006. Már. 29. (Sze), 15.55
És kérdezted, hogy mien feladatok megoldására használom! Hát oldalt csinálok! Gportal --> html --> és most próbálkozok 1 php oldallal! Regizni már lehet! :D Én már volt játékletöltős oldalam: html! A gportalos az f-1 -es volt! A php meg nevelde lenne, de nem biztos, hogy lesz is! Vannak dolgok amiken hetekig gondolkozok próbálkozok, és nem sikerül! De azért már rengeteg dolgot csináltam! Ha másra nem lesz jó, max okosodtam 1 kicsit!
27

html es php "hasonlit"

Jano · 2006. Már. 29. (Sze), 16.55
Eleg erdekes velemeny az, hogy a HTML es a PHP "hasonlit". A HTML ugyanis nem programozasi nyelv hanem leironyelv. HTML-ben semmi mast nem csinal az ember mint kezdo es zaro jeloleseket tesz a szovegben, hogy innentol-idaig ami van annak ez es es a szerepe. Ez itt egy cim, ez itt egy lista, ez itt egy link.

A PHP valodi programnyelv, ami tud eloallitani (nem) mellekesen kimenetkent HTML forrast, oldalt is de valojaban ez nem szuksegszeru.
28

ok

Anonymous · 2006. Már. 29. (Sze), 17.19
de nem úgy értettem! Teljesen különbözik, azt én is tudom, hogy szóvalőőő
:D Nem úgy értettem, hogy hasonlítanak, de amikor beleakartam fogni a legelején a php-ba nagyon bonyolult volt, hagytam elkezdtem a html-t és utána php -zni kezdtem! És sokat segített a html a php megértésében! :D
30

5 év múlva

Pepita · 2011. Május. 19. (Cs), 04.55
(ami szerintem még mindig a C, de lehet azt majd kicsit nagyobb korában fogja igazán élvezni..).

Na, mi lett? Én (mivel nekem ez a "kedvenc nyelvem") az Object Pascal-ra szavaztam volna, 2006-ban. Szerinted azért C, mert te abban vagy jó. Szerintem elsőre egyszerű struktúrált nyelv (nem baj, ha régi, elavult), majd ha már megyeget, akkor lehet vmi OOP. Tényleg kíváncsi lennék, hogy most mi van!
31

Először html

stan · 2011. Május. 19. (Cs), 08.49
Szerintem egy 10-14 éves gyereknek először a html-t kellene megtanulnia, meg is mondom miért. Először is kb. 1 óra alatt meg lehet tanítani neki a legalapvetőbb fogásokat, amivel már lehet csinálni egy weboldalt bekezdésekkel, képekkel, hivatkozásokkal. Marhára élvezni fogja, majd meglátod!

Én annak idején 14 éves koromban kezdtem el html-t tanulni, mert egy felvételi előkészítőn volt olyan bölcs és előrelátó a felkészítő tanár, hogy egy tanóra alatt megtanította a legalapvetőbb html tag-eket.

Szerintem ha megtetszik a gyereknek, akkor később biztosan meg fogja tanulni a PHP-t meg a többi kapcsolódó nyelvet is. De úgy nincs sok értelme php-t megtanítani neki, ha még egy táblázatot sem tud megcsinálni html-ben, vagy nem tud összerakni egy űrlapot rendesen.

Szóval szerintem először HTML, aztán mondjuk rakjon összes egy űrlapot, amit egy egyszerű PHP kezel, és csinál vele valamit, majd kiíratja. Rengeteg szórakoztató feladatot lehet kitalálni.

Meg a másik, hogy a szoftver-technológia nagyon kezd eltolódni a cloud-computing és az webalkalmazások felé. Pl. Google Apps, Facebook, Microsoft Office online verziója stb. Szóval már az olyan cégek is állnak át a webalkalmazásokra mint a Microsoft, mert kezdenek rájönni, hogy az nagyobb üzlet mint a szoftver eladás. Jó tudom, hogy a háttérben C és egyéb hatékony programok futnak, miközben ezeket az alkalmazásokat használom, de ezek nem feltétlenül szükségesek minden webes projekthez, a HTML és PHP viszont igen.

Szóval a webes programozási nyelveket kellene először megtanulnia, mert azzal fix, hogy tud valamit kezdeni. Ha meg diplomás programozó lesz, akkor meg úgyis meg kell tanulnia a C-t meg a többi alapvető nyelveket.
32

De úgy nincs sok értelme

kuka · 2011. Május. 19. (Cs), 09.08
De úgy nincs sok értelme php-t megtanítani neki, ha még egy táblázatot sem tud megcsinálni html-ben, vagy nem tud összerakni egy űrlapot rendesen.
Mi köze a kettőnek egymáshoz? A PHP elsőosztályúan használható parancssoros szkriptek írására, amik kezdő lépéseknek tökéletesen megfelelnek.

Ez kezdőlépés a programozásban:

#!/usr/bin/php
<?php
echo "Helló Világ!\n";
Egy HTML táblázat nem kezdőlépés a programozásban. Azzal csak próbára teszed a gyerek türelmét, aztán vagy átmegy a próbán, vagy nem.
36

Mire jó?

stan · 2011. Május. 19. (Cs), 16.27
Értem, és egyetértek, hogy lehet programozni php-ben html tudás nélkül. Csak nem tudom mire jók a helló világ típusú gyakorlatok.

Nyilván mindenki máshogy közelíti meg a programozás lényegét, és én tiszteletben tartom a nézőpontodat. Én csak azt mondom, hogy szerintem a webes programozás akkor élvezetes, ha össze lehet rakni vele egy konkrét weboldalt, vagy konkrét feladatokat el lehet vele végeztetni, aminek van gyakorlati értelme.
37

Csak nem tudom mire jók a

kuka · 2011. Május. 19. (Cs), 17.21
Csak nem tudom mire jók a helló világ típusú gyakorlatok.
Egyszerű alap ami a végtelenségig bonyolítható, lépésenként új elemet véve hozzá:
  • Jó napot kíván. (echo)
  • Jó napot kíván és bemutatkozik. (változó)
  • Jó napszakot kíván óra függvényében. (if)
  • Jó napot kíván és megkérdi kihez van szerencséje, majd név szerint kíván jó napot. (fopen(), fread())
  • Név szerint kíván jó napot az összes jelenlevőnek. (while)
  • Egy rövid keresztnév lista alapján a nőknek Kezitcsókolomot köszön. (tömb)
  • A keresztnév listát adatállományból veszi. (file(), foreach)
  • Feljegyzi, hogy kiknek köszönt és legközelebb nekik Üdv újra köszönést használ. (fputs(), fgets())
  • ...
Lehet az én világnézetemmel van a baj, de én ragaszkodok a helló világhoz.
38

jó ez

stan · 2011. Május. 19. (Cs), 19.06
Végül is így tudatosan fejlesztve tényleg van értelme.
35

Bocsi...

aky22 · 2011. Május. 19. (Cs), 16.14
Keményen Internetes alkalmazásfejlesztő és legyalulva