ugrás a tartalomhoz

(: ma hajnali php szépség

szabo.b.gabor · 2014. Júl. 8. (K), 06.21
see changelog :)

ez nem is bosszantó, csak mókás, de ma reggel volt egy pár hűdeszarez érzésem php-vel kapcsolatban.
 
1

Wrapper

janoszen · 2014. Júl. 8. (K), 07.38
Na az ilyen hulyesegek miatt ir az ember wrapper osztalyokat. Lasd az enyemet.
13

+1, én string kezelésre

inf · 2014. Júl. 8. (K), 15.31
+1, én string kezelésre csináltam ilyet, hogy még véletlenül se kezdjek el nem utf kompatibilis függvényekkel stringet kezelni. Meg hát ott is teljesen következetlen a paraméterezés, meg a függvények viselkedése.

Nem is igazán értem, hogy miért nem lehetett névterek és osztályok alá berendezni ezeket a függvényeket, amikor osztály támogatást adtak a php-nek.

A php5-nél el lehetett volna vágni a visszafele kompatibilitást, mert abban megegyezhetünk, hogy a php4 egy rakás szar, amit teljesen felesleges volt tovább cipelni. Sajnos nem így történt.
14

A php5-nél el lehetett volna

Hidvégi Gábor · 2014. Júl. 8. (K), 17.29
A php5-nél el lehetett volna vágni a visszafele kompatibilitást
How Microsoft lost the API war
15

Túl hosszú :D

inf · 2014. Júl. 8. (K), 17.49
Túl hosszú :D
16

Hogyan?

Poetro · 2014. Júl. 8. (K), 23.17
Ez hogyan kapcsolódik ide? Értem én, hogy egy 10 éves cikk, ahol a Microsoft-ot temetik, ami még mindig él és virul. De hogy jön az a PHP és a visszafelé kompatibilitáshoz?
17

Look at the scenario from the

Hidvégi Gábor · 2014. Júl. 9. (Sze), 06.04
Look at the scenario from the customer's standpoint. You bought programs X, Y and Z. You then upgraded to Windows XP. Your computer now crashes randomly, and program Z doesn't work at all. You're going to tell your friends, "Don't upgrade to Windows XP. It crashes randomly, and it's not compatible with program Z." Are you going to debug your system to determine that program X is causing the crashes, and that program Z doesn't work because it is using undocumented window messages? Of course not. You're going to return the Windows XP box for a refund. (You bought programs X, Y, and Z some months ago. The 30-day return policy no longer applies to them. The only thing you can return is Windows XP.)
Cseréld le a "Windows XP"-t PHP 5-re. Ez az írás a visszafele való kompatibilitás eldobásának hátrányairól szól, aminek a következményeit ma is láthatjuk (mobilfronton mennyire szignifikáns a Windows?).
18

A visszafelé való

Max Logan · 2014. Júl. 9. (Sze), 09.16
A visszafelé való kompatibilitás meglátásom szerint több ponton nagyon komolyan hátráltatja az IT világ fejlődését. Semmi gond nem lenne az adott ponton történő komoly váltással, ha mind az IT ipar, mind a pro, mind a laikus felhasználók fel lennének készülve az ilyen váltásokra. Sajnos ma nincsen meg ez a globális összhang...

Az ipar sokszor nem tekinti feladatának a felhasználók edukálását, és a velük folytatott szoros együttműködést, másik oldalról pedig a tanulásra, az információ befogadására nincsen belső igény. Azt gondolom, hogy számos esetben többet vesztünk a visszafelé való kompatibilitással, mint amit nyerünk.

Már azzal vesztünk, hogy az embereknek fogalma sincsen arról, hogy mi változott egy-egy fő verziószám emelkedéssel, akár kicsi, akár nagy programról, akár oprendszerről, akár egyébről van szó (az embereknek lassan nem lesz más az új számítógépén, mint Windows 8, de a legtöbbeknek fogalma nincsen arról, hogy milyen elemi újdonságok vannak a rendszerben...). A tudatosság e szintje még nem érkezett el az IT világba.

Többször leírtam már az internet eldugott vagy kevésbé eldugott szegleteiben: az IT világ csak akkor működőképes hosszútávon, ha legalább az elveket, az elemi háttérfolyamatokat ismerik az emberek. Másfelől tudna működni e nélkül is, de ahhoz az ipar szereplői nem tesznek elég munkát, időt és egyéb erőforrást abba, hogy a végletekig kicsavarják a rendszereket és közel hibátlan kompatibilitási megoldásokat nyújtsanak. De nem is lehet cél, a végtelenségig húzni a visszafelé kompatibilitást, mert ez így vagy úgy, de visszafogja a fejlődést.

Ami pedig az egyes nagyobb horderejű programok kompatibilitását illeti, jól látszik, hogy milyen elb@szott üzleti modellek vannak az szoftver és/vagy hardver iparban. Ezek mind arra alpoznak, hogy kereskedőnek, és nem arra, hogy a felhasználónak jó legyen. Ha korrekt lenne egy cég, akkor a kompatibilitást úgy oldaná meg, hogy kellő méretű aktív felhasználói bázis mellett külön dedikál erőforrásokat a régebbi verzió kompatibilissé tételére, vagy pedig edukálja a felhasználókat, hogy miért érdemes áttérni az új verzióra. De ez megkíván egy egészen új üzleti és általános értékrendet, amit ma még nem vallanak a cégek... Aki viszont igen, az komoly piaci előnyre tehet szert, már csak a miatt is, hogy tényleg odafigyel azokra, akikből él, akiket szolgál (mert sajnos ott a hiba, hogy szolgálni kellene, nem pedig kizsákmányolni).
19

Fejlődés

Hidvégi Gábor · 2014. Júl. 9. (Sze), 10.34
Nos, ebben a témában értekeztünk már korábban, és akkor sem értettünk egyet, másképp gondolkodunk.

A visszafelé való kompatibilitás eldobása meglátásom szerint több ponton nagyon komolyan hátráltatja a felhasználókat. Ha egy fejlesztőgárda azt mondja, hogy a következő verzióban (részben) új API lesz, akkor az ember azt feltételezi, hogy annyi pozitív változás lesz, hogy megéri a régi programot átírni az újra.

Több mint húsz éve foglalkozom számítástechnikával, de tapasztalatom szerint ez egy hibás meglátás, mert az újabb verziók nem feltétlenül jobbak a réginél, néhány példa:
- a Windows 95 nagy váltás volt, a 98 és a Millenium nem
- a Windows XP nagy váltás volt, de az azóta megjelent újabb változatok egyáltalán nem hoztak olyan újításokat, ami miatt bárkinek is megérné váltani (aki nem játszik)
- a fentebb linkelt cikkben is említett újabb Windows API-k sem hoztak áttörést, például a .NET, vagy a 8-asban megjelent Windows RT, a globális piacon a Windows részesedése csökken
- a játékok világában a Diablo 3 visszalépés volt a 2-höz képest, gyakorlatilag a megjelenése óta azon dolgoznak, hogy a régiből átemeljék a hiányzó részeket
- ugyancsak Blizzard termék, a World of Warcraft sorozat sem tudott újat felmutatni az utóbbi hét-nyolc évben
- a látványosabb grafikától nem lesz jobb a termék, ez nem csak a szoftveriparban, hanem a filmiparban is jellemző
- a web sem fejlődött igazán az utóbbi húsz évben, mert amellett, hogy látványosabb oldalakat lehet készíteni, ebben az információdömpingen a felhasználót érdeklő információ megtalálásában semmilyen javulást nem lehet tapasztalni

Az egész a pénzről szól, mert ha nekem újra kell írnom egy programot, az sokba kerül, új hibák lesznek, újra kell tesztelni mindent stb. Egy nagyobb, jól megírt php-s szoftver esetében nagyon meg kellett gondolni, hogy megéri-e áttérni négyes API-ról az ötösre, mert annyival nem lett jobb, és ez különösen igaz a minorális verzióváltásokra (5.3 -> 5.4).

másik oldalról pedig a tanulásra, az információ befogadására nincsen belső igény
Szerintem inkább a félelem az újtól, ami visszatartja az embereket. De a fentiekben leírtam, hogy annyira új nincs is igazán.

az embereknek lassan nem lesz más az új számítógépén, mint Windows 8, de a legtöbbeknek fogalma nincsen arról, hogy milyen elemi újdonságok vannak a rendszerben
Használtam Windows 8-at, de semmilyen elemi újdonság nem tűnt fel benne. Az operációs rendszer arról szól, hogy programokat indítunk el benne, de ami még fontosabb, hogy legyen biztonságos, nos, ebben sem volt változás az utóbbi húsz évben, mert havonta egyszer továbbra is patch-elni kell. Ráadásul a 9-esbe visszateszik a Start menüt, tehát kapunk egy átskinezett 7-est, akkor most hol is van a haladás?

mert sajnos ott a hiba, hogy szolgálni kellene, nem pedig kizsákmányolni
Az utolsó bekezdésedhez: ez ennél kicsit bonyolultabb. Az a helyzet, hogy sokan vagyunk és egyre többen leszünk, azaz a verseny fokozódik. Ha egy cég túl sok erőforrást áldoz a régi szoftverek támogatására, az újra nem fog jutni, és a vetélytársai el fogják taposni. Tehát ezen a téren javulást nem fogunk tapasztalni.
20

Ha jól emlékszem, azért

Max Logan · 2014. Júl. 9. (Sze), 12.04
Ha jól emlékszem, azért voltak a Win98-ban változások, még ha aprók is, talán a PnP eszközök kezelésénél is, stb. Azért a Win7-et ne önmagában nézzed, mert az a MS ökoszisztéma része, és nem elég csak a home user-eknek szánt változtatot nézni. Millió dolog volt a Win7-ben, ami a pro user-ek és a vállalati felhasználás számára bőven dobott az XP-hez képest.

A játékfejlesztést most hagyjuk, ott már legalább 15 éve komoly gondok vannak magával a játéktervezéssel. A programozás már csak ennek kiszolgálója, a materializáció eszköze.

A web fejlődésével kapcsolatban a tartalomszolgáltatást kellene egy új szintre fejleszteni, meg mint látható, ma már egészen másként használjuk a webet, mint anno.

No de egy nagyobb PHP szoftvert üzemeltetni is kell, és ott már előrelátó döntéseket kell hozni, és előre tervezetten kell stratégiai irányváltásokat meglépni. Éppen erről beszélek, hogy alapvetően termék, nem pedig szolgáltatás irányú a szoftver ökoszisztéma. Nem véletlenül egyre népszerűbbek a felhő alapú szolgáltatások. Jómagam amit csak lehet, költöztetek fel ilyen megoldásokba, mert inkább fizetek az üzemeltetésért, mintsem magam szopjak vele. (Ezért futtatok wp.com alatt blogot, és fizetek a domain mapping, és egyéb szolgáltatások kapcsán, mintsem magam hostoljak egy WP-t, amit frissíteni kell, stb.)

Desktop programoknál pedig kellene, hogy legyen normális ügyfélkezelés, ami révén tudni lehet, hogy merre és hogyan tovább. A közösségi médiának normális esetben éppen ez a haszna. Az más kérdés, hogy az emberek nem vesznek szoftvert, mert rossz az üzleti modell és/vagy az árazással vannak gondok. (Lásd Adobe CC, az egyik legkirályabb dolog, ami történt az utóbbi időben. És ha a füles, amit kaptam nemrég igaz, a Windows esetében is az előfizetéses modell irányába indul el a MS. Office 365 is jóság.)

Félelem az újtól. Ok, létező jelenség. De nem az lenne a dolga az iparnak, hogy ezt az alaptalan félelmet eloszlassa és edukálja az embereket? Nem az lenne a dolga, hogy egy folyamatosan oda-vissza kommunikáló közeget hozzon létre? De!

Win8 esetén a csempés képernyő filozófiája és működése merőben más, mint a korábbi megoldás, nem beszélve arról, hogy ott a store, amin keresztül lehet programokat vásárolni. És ez még csak a felhszín, mélyébe nem ástam bele magam.

Az operációs rendszer nem csak arról szól, hogy futtatod a programok, hanem egy alapot képez a munkához, mit milyen formában tudsz elérni. Windows vs. Mac OS. Aki használta utóbbit, vagy érdeklődött, hogy mitől más, nem is kérdőjelezi meg, hogy az oprendszer nem csak arról szól, hogy futtatja a programokat...

Habár nem követem a MS fejlesztési irányait, de abban biztos vagyok, hogy nem csak skin lesz a Win9 a Win7-hez képest. Amennyire emlékszem, a Win8-at a Win7-hez képest újraírták, de legalábbis komolyan átírták. És ahogyan mondtam, ne csak a home felhasználóknak szánt Windows-ról beszéljünk, vegyük figyelemben az enterprise megoldásokat. A kettő között ég és föld a különbség, mégis Windows-nak hívják mindkettőt.

Ami pedig a biztonság kérdését illeti, nem csodálkozom, hogy ebben nincsen érdemi fejlődés. Utaltam rá, hogy rossz az IT ipar szereplőinek hozzáállása, és amíg ebben gyökeresnek nevezhető irányváltás nem következik be, lesznek is gondok a biztonság kérdésével.

Az utolsó bekezdésedhez: ez ennél kicsit bonyolultabb. Az a helyzet, hogy sokan vagyunk és egyre többen leszünk, azaz a verseny fokozódik. Ha egy cég túl sok erőforrást áldoz a régi szoftverek támogatására, az újra nem fog jutni, és a vetélytársai el fogják taposni. Tehát ezen a téren javulást nem fogunk tapasztalni.
Er-ről-be-szé-lek... Új értékrend kell, különben sehova sem jutunk.

Nem feltétlenül kell, hogy egy szoftvercég nagyra nőjön. Minden marketinges alap gondolata a „tanítványok” felé, hogy pozícionálni kell. Ennyi a titok. Ahogyan mondtam, az IT iparnak ki kell szolgálni az embereket, nem pedig profitot termelni, hogy aztán jól élhessenek a vezetők.

Új értékrend, ezen áll vagy bukik a történet. Ha lassan is, de ki fognak pörögni a régi korok vezetői, és jönnek azok, akik értéket akarnak teremteni... A változás már folyamatban van, mert ez így szükségszerű.
24

Millió dolog volt a Win7-ben,

Hidvégi Gábor · 2014. Júl. 9. (Sze), 14.19
Millió dolog volt a Win7-ben, ami a pro user-ek és a vállalati felhasználás számára bőven dobott az XP-hez képest
Nekem elég, ha ebből a millióból csak ötöt felsorolsz.

mint látható, ma már egészen másként használjuk a webet, mint anno
Itt mire gondolsz pontosan? Arra, hogy webalapú alkalmazásokat használnak egyre többen?

No de egy nagyobb PHP szoftvert üzemeltetni is kell, és ott már előrelátó döntéseket kell hozni, és előre tervezetten kell stratégiai irányváltásokat meglépni. Éppen erről beszélek, hogy alapvetően termék, nem pedig szolgáltatás irányú a szoftver ökoszisztéma.
Annyira sok tényező van, rengeteg vetélytárs, hogy közben bármi megváltozhat. Nem igazán hiszem, hogy nagyon előre lát bárki is akár csak egy-két évre.

De nem az lenne a dolga az iparnak, hogy ezt az alaptalan félelmet eloszlassa és edukálja az embereket? Nem az lenne a dolga, hogy egy folyamatosan oda-vissza kommunikáló közeget hozzon létre? De!
A Microsoft mekkora összegeket ölt a Win8-ba, mégis a PC-k 25%-án még XP fut (mert tökéletesen kielégíti az emberek igényét). Ráadásul naponta egymilliom hatás ér minket, rengeteg döntést kell hoznunk, szerinted képesek lennének az emberek elviselni azt az információdömpinget, ami akár egy operációs rendszer váltásához szükséges?

Win8 esetén a csempés képernyő filozófiája és működése merőben más, mint a korábbi megoldás
Miben más? Win 3.1-et láttál már? Ugyanaz a működés, csak ott kisebbek voltak az ikonok.

Er-ről-be-szé-lek... Új értékrend kell, különben sehova sem jutunk.
Erről olvastam múltkor egy cikket, de sajnos nem találom. Nagyjából arról szólt, hogy sok új vállalkozás már nagyon figyel a felhasználói visszajelzésekre, és az alapján faragja a termékét.
25

Millióból öt: biztonság

H.Z. · 2014. Júl. 9. (Sze), 14.24
Millióból öt: biztonság feature-ök.
(win7 kontra XP)
26

Az operációs rendszer arról

Hidvégi Gábor · 2014. Júl. 9. (Sze), 14.49
Az operációs rendszer arról szól, hogy programokat indítunk el benne, de ami még fontosabb, hogy legyen biztonságos, nos, ebben sem volt változás az utóbbi húsz évben, mert havonta egyszer továbbra is patch-elni kell.
Az operációs rendszer újonnan fejlesztett szolgáltatásai újabb réseket nyitottak meg. Ez alapján pontosan milyen biztonságról beszélünk?
37

Nézd meg a microsoft.com-on

H.Z. · 2014. Júl. 9. (Sze), 21.42
Nézd meg a microsoft.com-on az összehasonlító táblázatot, amiben az XP, win7, win8 szerepel!
Hidd el, rengeteg biztonsági javítás van az újabb rendszerekben.
38

Erről beszélek én is:

Hidvégi Gábor · 2014. Júl. 9. (Sze), 22.08
Erről beszélek én is: rengeteg biztonsági javítás van az újabb rendszerekben. Tehát lehet, hogy egyik oldalról bevezetnek valamit, ami bizonyos dolgok ellen véd (pl. UAC), másik oldalról az újabb featúrák pedig újabb biztonsági réseket nyitnak folyamatosan, amiket kénytelenek tömködni. Magyarul biztonság terén nem vagyunk előrébb, és nem jelenthetjük ki azt, hogy az újabb operációs rendszerek ebben jobbak lennének.
40

Na jó, hagyjuk... Szerintem

H.Z. · 2014. Júl. 9. (Sze), 22.33
Na jó, hagyjuk... Szerintem keress valakit, aki nálam jobban ért a biztonsági témákhoz és ismeri a windows-t is és kérdezd meg őt, mennyit változott a világ és mennyivel lennénk lemaradva, ha az XP-ből hiányzó biztonsági eszközök nem lennének az újabb windows-okban sem!
(és nem feltétlenül az új biztonsági feature-ök hozzák az újabb hibákat. Az meg a szoftver velejárója, hogy hibátlan nem létezik)
43

1. Új feature-ök nélkül

inf · 2014. Júl. 10. (Cs), 00.12
1. Új feature-ök nélkül nincsen fejlődés.
2. Csipkebokor vessző
3. Ez csak egy elmélet, sem én nem értek annyira oprendszerekhez, se te, hogy megmondjuk egy új feature mennyire jelent biztonsági kockázatot. Tudtommal a biztonság kernelhez és erőforrásokhoz való hozzáférés szintjén van valahogy megoldva, és semmi köze mondjuk az érintőképernyő támogatáshoz, vagy a win8 metro design-hoz, vagy bármi egyébhez...
4. A win7 teljesen más alapokon nyugszik, mint az xp, valószínűleg ezért kell tömködni biztonsági réseket, illetve azért, mert hiba nélkül lefejleszteni egy ilyen szoftvert gazdaságilag nem érné meg a cégnek. Inkább eladják a bétát, aztán utólag tákolják meg felhasználói visszajelzések, biztonsági szakértők észrevételei, stb... alapján ugyanúgy, ahogy az összes eddigi szoftverükkel is tették...
29

Nekem elég, ha ebből a

Max Logan · 2014. Júl. 9. (Sze), 16.36
Nekem elég, ha ebből a millióból csak ötöt felsorolsz.
Évekkel ezelőtt ahol dolgoztam, kolléga bütykölte a Windows Server 2008 R2-re felhúzott belső rendszert. Ő mesélte, hogy mennyi jóság van a Win7 + Win Server 2008 ökoszisztémában. Már nem emlékszem rá, továbbá az üzemeltetés sosem érdekelt, így nem tudnék példákat hozni.

Itt mire gondolsz pontosan? Arra, hogy webalapú alkalmazásokat használnak egyre többen?
Részben. Továbbá arra, hogy mobilon, tableten, és lassan mindenféle okoseszközön (TV, hűtő, egyéb okosotthon megoldások) érjük el a webet.

Annyira sok tényező van, rengeteg vetélytárs, hogy közben bármi megváltozhat. Nem igazán hiszem, hogy nagyon előre lát bárki is akár csak egy-két évre.
Persze, hogy megváltozhat, de az üzemeltetésnek éppen az a dolga, hogy lekövesse a változásokat, vagy szükségből, vagy lehetőségből. Mire gondolsz egyébként vetélytárs alatt, mert szerintem itt elmennek egymás mellett a gondolataink? Üzemeltetés alatt két dologra gondoltam: ha én futtatok egy nagy PHP-s rendszert, akkor vagy van annak üzemeltetésére belsős IT-s kolléga, vagy van megbízott IT-s alvállalkozó, akik folyamatosan a rendszerhez nyúlkál, akivel közösen hozzuk meg a rendszer működésével kapcsolatos stratégiai döntéseket.

A Microsoft mekkora összegeket ölt a Win8-ba, mégis a PC-k 25%-án még XP fut (mert tökéletesen kielégíti az emberek igényét). Ráadásul naponta egymilliom hatás ér minket, rengeteg döntést kell hoznunk, szerinted képesek lennének az emberek elviselni azt az információdömpinget, ami akár egy operációs rendszer váltásához szükséges?
Rossz a megközelítésed. Az emberek nem bombázni kell az oprendszerrel kapcsolatban, hanem edukálni őket. Egy-két ismerőssel éppen azon gondolkodunk, hogy helyben beindítunk egy IT workshop sorozatot, aminek révén a számítástechnikával kapcsolatos dolgokat tanítjuk meg az átlagembernek (egyik téma lehet pl. a Facebook haladóbb használata, privacy beállítások, listák kezelése, stb.). Az, hogy az embereket sok inger éri egyet dolgot jelent, hogy az embereknek fel kell nőni a feladathoz, azaz meg kell tanulni a számára fontos és hasznos információkat szűrni. De mivel ezt sem tanítják sem az iskolában, sem máshol...

Az edukáció fontos, de ezt társadalmi szinten, az oktatási rendszertől függetlenül kell felvállalnia az emberiségnek. Elég belegondolni abba, hogy mindenkinek vannak olyan képességei, olyan tapasztalta, amivel létre tud hozni egy online oktatási megoldást. Így a tudásával pénzt keres, mások pedig fejlődhetnek.

Miben más? Win 3.1-et láttál már? Ugyanaz a működés, csak ott kisebbek voltak az ikonok.
Látod ez a baj, hogy még te sem érted a csempék lényegét. Nem véletlenül hívják őket élő csempének...

Erről olvastam múltkor egy cikket, de sajnos nem találom. Nagyjából arról szólt, hogy sok új vállalkozás már nagyon figyel a felhasználói visszajelzésekre, és az alapján faragja a termékét.
Igen, leginkább talán a startup-ok, mivel ők másként nem is tudnak elindulni, nem hogy életben maradni. Ezért is tartanám fontosnak, hogy főleg a webes startup-ok is jelen lehessenek a Weblaboron. (Van egy elég aktív FB csoport, ha valakit érdekel a téma...)
39

Látod ez a baj, hogy még te

Hidvégi Gábor · 2014. Júl. 9. (Sze), 22.11
Látod ez a baj, hogy még te sem érted a csempék lényegét. Nem véletlenül hívják őket élő csempének...
Most csak erre válaszolok, a többire holnap: ajánlott olvasmány.
46

Valóban elérhető volt hasonló

Max Logan · 2014. Júl. 10. (Cs), 11.16
Valóban elérhető volt hasonló megoldás korábban is, de... Ha emlékeim nem csalnak, akkor voltak azért szépen kártékony megoldások az Active Desktop-ra épülően. Ahogy a linken is írják, a Vista-tól jöttek a widget megoldások. Tekinthetjük úgy, hogy az Active Desktop és a widget megoldásokat összegyúrták és megszületett a csempés képernyő. (Logikailag persze, nem néztem utána, hogy mit miért csináltak...)

Megjegyzés: bő fél éve használok egy WP 8-as telefont, és jóságnak tartom a csempés megközelítést, még akkor is, ha nekem az iPhone (iOS-szel) a telefon.
21

Lehet, hogy neked nem tűnt

inf · 2014. Júl. 9. (Sze), 12.38
Lehet, hogy neked nem tűnt fel, de a win7 évekig képes stabilan elmenni egy gépen, az xp-t meg legalább évente újra kellett rakni, mert vagy egyre gyakrabban omlott össze, és szállt el kék halállal, vagy annyira belassult, hogy használhatatlan volt.
22

Ez inkább üzemeltetés fail

Max Logan · 2014. Júl. 9. (Sze), 12.47
Ez inkább üzemeltetés fail kategória, mert pont az XP volt az, amit lehetett minden gond nélkül évekig futtatni (SP3-at biztosan). És itt el is érkeztünk oda, hogy mi az egyik előnye mondjuk egy OS X-nek a Windows-hoz képeset...

Windows esetén szoproller lehet a driverek kérdése, memóriamodulok nem férnek meg rendesen a gépben, stb. Ezért is komoly szívás legó PC-t építeni...
28

Nézd, a PC építése is olyan,

bamegakapa · 2014. Júl. 9. (Sze), 16.14
Nézd, a PC építése is olyan, mint bármi másnak az építése. Ha értesz hozzá, valószínűleg jobban jársz vele, ha nem értesz hozzá, valószínűleg szopóroller lesz. Ami persze nem feltétlenül baj, mert tanulsz közben egy csomót arról, hogy is működik a géped, persze ha érdekel. Ha meg nem akarsz vele szórakozni, akkor választasz olyan kész megoldást, ami neked megfelel.
31

Ezzel kapcsolatban 2

Max Logan · 2014. Júl. 9. (Sze), 16.42
Ezzel kapcsolatban 2 gondolat. Úgy 7 éve egyik ismerősnek kellett összeraknunk egy gépet. Azonos márkából rendeltünk alaplapot és videókártyát. És NEM voltak kompatibilisek egyámssal. Itt tartott már akkor is a történet. Mi lehet itt azóta?!

Amikor annyi hardver van a piacon, és olyan gyorsan jönnek, hogy még a szakmai portálokon és a fórumokban sem lehet egyértelműen informálódni, akkor a tököm sem akar gépet építeni.

Raktam össze én is gépet, általam jobbank ítélt elemekből, és működött, szépen. De ha ma kell valakinek gépet ajánlanom és nyitott az illető, akkor Mac, ha nem nyitott és/vagy Windows kell neki, akkor gyártói gépet ajánlanék.

De maradjunk annyiban, hogy amikor a gyártók sz@rnak arra, hogy normális driver-eket írjanak, akkor nincsen miről beszélni...
32

Hát ha nekem kell valakinek

bamegakapa · 2014. Júl. 9. (Sze), 16.56
Hát ha nekem kell valakinek ajánlani, nyilván én sem mondom, hogy építsen egyet, mivel köze nincs hozzá :).

Mint ahogy a kocsimat sem állok neki én megszerelni, és a vakbelem kioperálását is inkább szakemberre bíztam, mivel ezekhez nem értek :). Gépet viszont most is magam építenék, mint ahogy eddig is, mivel szórakoztat. Persze volt már tanulópénz, amit meg kellett fizetni, de bármibe kezdesz, ezt úgyse tudod megkerülni. Én eddig úgy találtam, elég jól lehet informálódni az interneten.
33

Gép építés alatt

Max Logan · 2014. Júl. 9. (Sze), 17.33
Gép építés alatt természetesen arra gondoltam, hogy beballag egy számítech boltba. De ismerve az általános hozzáértési, informáltsági faktort, vidéken (kisebb városok) én ezzel nem próbálkoznék. (Ott kezdődik, hogy aki stock Codegen és hasonló táppal ki mer adni a kezéből gépet, azzal leginkább szóba sem állnék.)
41

Az még hagyján, annak idején

bamegakapa · 2014. Júl. 9. (Sze), 22.59
Az még hagyján, annak idején a Vargáné táp volt az igazi ;).
45

Jaja, említeni akartam, de

Max Logan · 2014. Júl. 10. (Cs), 10.08
Jaja, említeni akartam, de gondoltam, aki képben van, annak nem kell külön magyarázni... :-D
34

Nekem teljesen más a

inf · 2014. Júl. 9. (Sze), 18.23
Nekem teljesen más a tapasztalatom. XPt minden évben újra kellett raknom, a win7 meg már több, mint 5 éve hibátlanul fut. Összességében selejtes operációs rendszernek tartom az XPt.
35

WinXP SP3 ha jól emlékszem az

Max Logan · 2014. Júl. 9. (Sze), 20.48
WinXP SP3 ha jól emlékszem az egyik, ha nem a legstabilabb Windows verzió volt (önmagával bezárólag vizsgálva a sort). Az azonban tény, hogy hadverkompatibilitási és driver problémák okán szokott egy WinXP instabil lenni. Nem egyedi jelenség...
36

Az lehet, bár egér driver

inf · 2014. Júl. 9. (Sze), 21.28
Az lehet, bár egér driver terén visszasírom, a win7-en képtelen vagyok levenni a mouseaccel-t, xp-n meg egy sima accelfix.exe megoldotta.
42

Annak idején bírtam az XP-t,

bamegakapa · 2014. Júl. 9. (Sze), 23.07
Annak idején bírtam az XP-t, mert a 98-hoz képest maga volt a megtestesült stabilitás. Voltak vele bajok, de korántsem annyi. Aztán kicsit sem sírtam utána, mert a 7-es fényévekkel veri, és nem csak ebben.

Konkrétan voltak gépek, amik nyögtek XP alatt, de a 7-essel rendben voltak (persze Aero meg a többi csicsa levéve, de a csicsa XP-ben is le volt kapcsolva). Egy ilyen gépen dolgoztam is jó ideig, már ki akartam vágni, mert lassú volt, mint a tetű, bármit csináltam vele, aztán még szolgált sokáig.
44

Én is pont ugyanígy voltam

inf · 2014. Júl. 10. (Cs), 00.14
Én is pont ugyanígy voltam vele, 98 után megváltás volt az xp, azután meg a win7.

Ezzel most olyan 97%-ban elégedett vagyok.
Legutóbb olyan parám volt, hogy gpu drivert automatikusan frissített, és amiatt nem kapcsolt ki a ventillátor, amikor alvó állapotra küldtem. Pár nap alatt megoldottam.
Ezen kívül még az egeremet képtelen vagyok normális működésre bírni, de az is lehet, hogy alapból típushibás a cucc. Egyszerűen fent van a mouseaccel, és ha a fejem tetejére állok, akkor is úgy marad. Érzem, mert nagyon sok évet játszottam profi szinten, és most még az aknakeresőben sem tudok normálisan célozni. Elég irritáló, de legalább abbahagytam emiatt a játékot, és azóta inkább a munkára koncentrálok, úgyhogy előnye is van.
23

Nem tűnt fel, mert a mostani

Hidvégi Gábor · 2014. Júl. 9. (Sze), 14.03
Nem tűnt fel, mert a mostani XP-m már több mint hat éve hasít újratelepítés és gyakori összeomlások nélkül (félévente egy szokott lenni, az tény).
27

Ezt a kört már lefutottuk

bamegakapa · 2014. Júl. 9. (Sze), 16.08
Ezt a kört már lefutottuk vele, esélytelen :).
30

Nem futottatok le semmit,

Hidvégi Gábor · 2014. Júl. 9. (Sze), 16.39
Nem futottatok le semmit, mert ha tudtatok volna normális érveket felhozni, akkor nem lenne most miről beszélni, így viszont láthatólag nem maradt más, mint a személyeskedés.
2

Semmi sem tökéletes

Hidvégi Gábor · 2014. Júl. 8. (K), 08.16
Természetesen a php-nak is vannak hibái és következetlenségei, de nekem meg a legtöbbször egy statikus vagy típusos nyelv után használva "ez eszméletlen jó, hogy milyen könnyű ebben programozni" érzésem van.

Ha nem tetszik, ne használd, válts másra.
4

Amig...

janoszen · 2014. Júl. 8. (K), 08.34
Nekem is, egeszen addig, amig a program el nem eri a 200e sort. Az kb az a mennyiseg, amit az ember kepes fejben tartani. Utana szembe jon az, hogy nem emlekszel fejbol az API-kra es turni kell, ahelyett hogy jonne a tipusellenorzes es kodkiegeszties. Mi pl. ugy kodolunk PHP-t ahogy Java-t kodolnank, tok jol mukodik ilyen meretu projekteknel (200-800e sor).
5

Mi pl. ugy kodolunk PHP-t

Hidvégi Gábor · 2014. Júl. 8. (K), 08.53
Mi pl. ugy kodolunk PHP-t ahogy Java-t kodolnank, tok jol mukodik ilyen meretu projekteknel (200-800e sor).
Ez pontosan mit jelent, valamilyen IDE képességeit használjátok ki?
6

Igen

janoszen · 2014. Júl. 8. (K), 09.17
Igen, PHPStorm a szabvany IDE es az van beallitva ugy, hogy az esetek kb 95%-aban nyujtson kodkiegeszitest. Ahol nincs kodkieg, oda irunk interfaceket is (pl a ZF1-hez is)
3

Évek óta

Poetro · 2014. Júl. 8. (K), 08.21
Nekem évek óta ilyen érzésem van a PHP-val kapcsolatban, ezért fel is hagytam a használatával 2-3 éve. Annyi szebb, és haszálhatóbb nyelv van.
7

Te melyiket ajánlod?

tisch.david · 2014. Júl. 8. (K), 09.19
Szia Poetro?

Te melyiket ajánlod a PHP helyett? Én egyébként szeretek PHP-ban programozni, de ha van vonzó alternatívád, szívesen kipróbálok mást is.

Üdv:

Dávid
8

Személyes kedvenc: python,

H.Z. · 2014. Júl. 8. (K), 09.51
Személyes kedvenc: python, csak a django-t tudnám felejteni...
Esetleg Ruby + RoR
Ha nem baj, hogy windows-hoz kötődik, akkor több ismerősöm szerint a C# is nagyon jó.
Esetleg java, bár attól néha már én is kiakadok. :)
(nem használom, csak néha kódokat nézegetek, meg doksit olvasok)
9

Mono

vbence · 2014. Júl. 8. (K), 10.42
A C#-ot tudja a Mono is, ami platformfüggetlen, szabad szoftver. - Persze nincs akkora közösség, mint a PHP-vel vagy Rubyval kapcsolatban.
10

Azért erről kérdezz meg pár

H.Z. · 2014. Júl. 8. (K), 10.44
Azért erről kérdezz meg pár C# fejlesztőt is! ;)
(nagyon le van maradva állítólag)
11

Sok van

Poetro · 2014. Júl. 8. (K), 12.24
Sok jo es erdekes nyelv van, amiket erdemes megismerni es hasznalni: Python, Ruby, Node.js, Clojure, Go, Erlang. Csak az a kerdes, mire akarod hasznalni.
12

Haxe

vbence · 2014. Júl. 8. (K), 13.25
Érdemes ezt is csekkolni, ha van kis tapasztalatod JS-ben ez kézre fog esni. AS3-ra hasonlit talán a legjobban. Lehet benne tipusosan programozni és akár PHP-ra fordtani, ha az áll rendelkezésre a szerveren.

Meg van az az előnye, hogy használhatod ugyanazt a nyelvet (és model objektumokat) a szerver és kliensoldalon. Source mapot is támogat. (Sőt akár iOS appot is fejleszthetsz benne).

http://haxe.org/