ugrás a tartalomhoz

Hatalmas betűk, cross-browser működés helyett

Davs · 2006. Már. 12. (V), 12.43
Hy!
mik azok az alap dolgok, amit egy cross-browser weboldalnál be kell tartani?
Pl. most FF-re fejlesztem az oldalam, IE alatt egész jó, de a Mozillíban és az Operában hatalmas méretuek a betuk, és éppen ezért szétcsúszik az egész stb.

Ja, és ha egy weboldal minden szempontból valid, az még nem jelenti azt, hogy mindenhol ugyanúgy fog kinézni, ugye?
 
1

validság

winston · 2006. Már. 12. (V), 12.48
nem lehet, h. Mozillában & Operában felvetted a betűméretet? próbáld meg px és em beállításokkal megadni a betűméretet.

nem, a validság nem elég, mert (sajnos) egyes böngészők (IE sic!) máshogy kezelik a dolgokat, mint ahogy azok a szabványban vannak, vagy máshogy értelmezik az ingoványos dolgokat. a legjobb az, ha a designt css-ben csinálod, html-re igyekszel csak a tartalmat bízni. a css-ben aztán tudsz hackelgetni (fejlessz FF-re, akkor majdnem mindenen ugyan úgy néz ki, aztán hackeld IE-re)

sok sikert.
2

Opera

Davs · 2006. Már. 12. (V), 13.00
Hy!
Az a baj, hogy ha megadom, hogy pl. a font-size legyen 15px, akkor az Operában már jó, de a FF-ben már túl kicsi. Habár most kitaláltam a body{font-weight: noraml}-t , és már egy fokkal jobb. Nincs valami cross-browser weboldal howto a weben? Mert én nem találtam.
3

font & crossbrowser

winston · 2006. Már. 12. (V), 13.09
a font-size a betű magasságát adja meg (jelen esetben pixelben, amiből a legtöbb betűtípusnál 11-13 a megfelelő folyószöveg érték) míg a font-weight a betű "kövérségét". (félkövér, sima és elvben ezek átmenetei, gyakorlatban nem annyira) mégegyszer említeném: nézd meg az Opera beállításokat, ha eddig nem tetted meg, lehet fenagyítottad a betűt. ha nem, akkor fontold meg, hogy nem pixelben, hanem em-ben vagy valami másban adod meg a betűméretet.

howto... ö... hát ezt így most nem tudok, de érdemes forráskódot böngészni, ha találsz olyan oldalt, ami profinak tűnik, túrjál bele. ajánlom még a csszengarden-t, az ottani designek azért általában szép tiszták, onnan sok mindent lehet tanulni.
4

Em

Davs · 2006. Már. 12. (V), 13.34
Hy!
Mi az az em?
5

em

winston · 2006. Már. 12. (V), 13.42
az "em" az egyik mértékegység, amivel a css-ben magasságot lehet megadni. most így elsőre csak ezt találtam. (menj lejjebb, unit rész, length units)
6

css mértékegységek

Anonymous · 2006. Már. 12. (V), 14.27
7

Megoldva

Davs · 2006. Már. 12. (V), 14.47
Hy!
Nagyon egyszerű a megoldás! Hogy ez eddig nem jutott eszembe! Ugye Foxi-re fejlesztem az oldalam. Megnéztem, a foxi a Times betűtípust 16-os méretben használja. Én a css kód body részébe beírtam:
font-weight: normal;
font-size: 16;
font-family: Times ;

És mindenki boldog!
8

javaslat

Anonymous · 2006. Már. 12. (V), 15.09
a böngészők valószínűleg pont attól voltak megzavarodva, hogy nem adtál meg mértékegységet /amiről eddig is szó volt/: a font-size értéke tehát legyen 16px.
a font-family értéknél pedig érdemes megadni egy általánosabb típut is, ilyenek a serif /talpas/ és sans-serif /talpatlan/ értékek. ha valaki nem rendelkezik times betűtípussal, akkor azért jól jön némi támpont, hogy hogyan is képzelted el az oldaladat.
ezen az oldalon pedig megtalálod, hogyan is lehet picit tömöríteni a betűhöz tartozó css definíciókat:

body {
  font: normal 16px Times, serif;
}
a normal-t egyébként a body elemnél elhagyhatod, mert az az alapbeállítás.

gex