ugrás a tartalomhoz

WP, TXP vagy más?

NetBandita · 2006. Már. 9. (Cs), 17.51
Sziasztok!

Lazénak köszönhetően ráleltem a Textpattern CMS-ére. Én jelenleg WordPresst használok. Kíváncsi vagyok, hogy ki milyen blogengine-t választott, miért tartja azt jobbnak stb. (persze, tisztában vagyok azzal, hogy egy sajátnál semmi sem lehet jobb. :) )
 
1

Saját? :D

janoszen · 2006. Már. 9. (Cs), 17.54
Én sajátot fogok használni, ha végre valahára végzek a fejlesztéssel és találok PHP5-ös tárhelyet.
7

PHP5

Bártházi András · 2006. Már. 10. (P), 03.14
Nekem van ilyen tárhelyem. Mindazonáltal biztos, hogy a saját fejlesztés jobb tud lenni egy erre specializált szoftvernél? Nagyon jókat tudnak az újabb blog motorok.

-boogie-
10

saját

winston · 2006. Már. 10. (P), 10.51
szvsz itt nem csak arról van szó, hogy konkrétan jobb e. az ember tanul belőle, csiszolgatja, javítgatja, és tényleg a sajátjának érzi. de talán a lényeg a tanulás.

(mielőtt pánikolnál: http://php.net & mielőtt kérdeznél: http://esr.fsf.hu/smart-questions_hu.html) -W.
11

Fejlesztés létező motorhoz

Poetro · 2006. Már. 10. (P), 12.03
Szerintem egy létező motorhoz történő hozzáfejlesztés hasonlóan tudja javítani a tudást. Főleg, mivel először el kell sajátítani a motor API-jának működését, hogy tényleg hatékony és akár mások által hordozható, esetleg felhasználható fejlesztéshez jussunk.

Azaz fejleszthetünk a már kész motor mögé egy másik API-t ami mondjuk a form-ok kezelését, validálását bővíti ki, ha az nem lenne megfelelő, és ezáltal olyan részegységet hozunk létre amivel mind a saját fejlesztéseinket könyebbé tesszük, és ha másokkal is megosztjuk a fejlesztést, akkor azok munkáját is segíthetjük (akár munkatársakról, akár a motor felhasználóinak közösségéről beszélünk).

Így elsajátíthatjuk azt a tudást, amit a motor fejlesztői felhalmoztak, miközben megtanuljuk más korábban elkészített programkódjának megértését is, másrészt megtanul(hat)juk hogyan is kell hatékony megjegyzéseket, dokumentációt készíteni az elkészült csomagokhoz / modulokhoz.
--------
Poetro
20

Tudok...

janoszen · 2006. Már. 11. (Szo), 00.25
Feltehetőleg tudok, mivel már nem az első rendszerem. Winston tudna erről bővebben mesélni, de nem mesél, mert megharagszom rá. :)

Egyébként valszeg saját szerver lesz a dologból, ahogy most állunk, mert Cron jobtól kezdve a DocumentRoot módosításon keresztül az egyedi nameserver bejegyzésekig minden benne van a palettában.
2

blogger power

winston · 2006. Már. 9. (Cs), 18.13
jelenleg blogol.hu-n tevékenykedek, bár van freeblogom is. ezeknek egész tűrhető a motorja, van alá reklámmentes tárhely, jó közösség, akármi. amúgy Proclubhoz hasonlóan én is 5.0 PHP szolgáltatóra várok, és onnantól saját fog ketyegni.

(mielőtt pánikolnál: http://php.net & mielőtt kérdeznél: http://esr.fsf.hu/smart-questions_hu.html) -W.
3

Beállítások

Dualon · 2006. Már. 9. (Cs), 18.42
Nálad szerintem nem a motor a probléma, hanem a beállítások. A WordPress az egyik legerősebb blogmotor, állítsd be jól, és menni fog azon a tárhelyen, ahol épp most vagy.
Nekem ugyan saját van, de ha nem lenne, valószínűleg WordPress-t választanám: a széles felhasználói réteg a hibák gyors kibukását, az intenzív fejlesztés a naprakészséget biztosítja. És nem utolsó sorban elég jól meg is írták, amennyire ismerem.

D.
http://e-arc.hu/
4

Drupal

Poetro · 2006. Már. 9. (Cs), 19.03
  • Ezt találtam elsőnek szimpatikusnak.
  • Jó a magyar közösség (lásd: http://drupal.hu).
  • Ez az oldal is drupal alatt fut.
  • Nagyon tetszik az API.
  • Könnyű benne fejleszteni.
  • Vannak magyar fejlesztői a motor magjának, tőlük aztán lehet igazán megfelelő válaszokat kapni.
  • Jól fejlődik.
  • Rengeteg modul van hozzá.

--------
Poetro
5

Igaz...

Dualon · 2006. Már. 9. (Cs), 19.34
Tényleg! Poetronak igaza van, a Drupalra mindig komplexebb rendszerként gondoltam, de valóban tökéletes blognak is.

D.
http://e-arc.hu/
12

nem biztos...

laze · 2006. Már. 10. (P), 15.44
Szerintem nem biztos, hogy kell egy bloghoz ekkora rendszer! Kicsit bolhával elefántra jellege van a dolognak, bár először én is számításba vettem ezt is. :)

laze

http://laze.hu
13

Miért?

Poetro · 2006. Már. 10. (P), 16.33
Nem tudom miért gondolod ezt. Ha kikcsapcsol az ember jópár modult, akkor teljesen jó blogmotornak. Épp csak 5-10 modul kell egy blog oldal működtetéséhez, egyszerű telepíteni, és mivel hatékonyan cache-el, nem terheli a szervert, és a klienst se.
--------
Poetro
14

Regisztráció nélkül hozzászólás

attlad · 2006. Már. 10. (P), 16.55
Olyat tud, hogy regisztráció nélkül, de megadott névvel hozzászólni? Nem nagyon tanulmányoztam a Drupalt, de ahol láttam, ott mindenhol csak Anonymous-ként lehetett hozzászólni.

Szerintem a WordPress tökéletes blogmotornak. Persze a saját fejlesztésű még jobb lehet.

Update: Közbe amon.hu-n (ha minden igaz Drupal) láttam, hogy van ilyen, szóval ezt valószínű tudja.
15

pont ezért

laze · 2006. Már. 10. (P), 17.06
Pont ezért mondom. A drupalban mindent ki kell kapcsolni, szóval ott van egy szép nagy motor - elfér, nem arról van szó és ingyen van - de elég sok funkciót soha nem fogsz benne kapcsolgatni.
A wp is és a txp is alapból tud sokmindent, és nem kell kikapcsolni, csak bővíteni. Sokkal jobbban kihasználod, vagy mi...

hej då!

laze

http://laze.hu
16

Nem kell kikapcsolni

Poetro · 2006. Már. 10. (P), 17.27
Nem azt mondtam, hogy ki kell kapcsolni, hanem hogy mindössze elegendő ennyi is az általa kínáltból. Persze lehet finom hangolni meg minden. Bővíteni persze ezt is lehet, és van is miből. A legtöbb modult csak be kell másolni, és be kell kapcsolni, és csak némely esetben kell adatbázis módosítást csinálni.
attlad-nak, pedig a válaszom igen, az is drupal.
--------
Poetro
6

Hja...

NetBandita · 2006. Már. 9. (Cs), 22.55
Dúalon, a blogom most a WordPress tárhelyén szuperál. Sajnos/szerencsére nincs hozzáférésem se a PHP fájlokhoz, se az adatbázishoz.

A kérdés tényleg csak arra irányult, hogy ki mit tart jobbnak és miért.
8

<Nincs cím>

NetBandita · 2006. Már. 10. (P), 08.43
Igaz, a blogengine (meg úgy általában minden honlap) olyan, amilyenre megírják. Inkább arra a többletre gondoltam (nevezzük büszkeségnek), ami így nyilvánítódik ki: "Igen, ezt én írtam meg az első <html>-től az utolsó </html>-ig."

Hát köszi az eddigi hozzászólásokat. Úgy látszik nem volt láma kérdés. Je! :)
9

A "<!DOCTYPE ..." lemaradt :)

Poetro · 2006. Már. 10. (P), 09.13
--------
Poetro
17

büszkeség

laze · 2006. Már. 10. (P), 23.55
hej!

na, szerintem az idő rendkívül drága kincs, ugyanúgy, mint ahogy a tudás is. az egyéni tudásod pedig sosem lehet akkora, mint egy kollektív tudat.

ezzel a két dologgal azt hiszem meg is lehet magyarázni, miért használj inkább előre megírt blogmotort és miért ne írj sajátot.
ha dolgozol valahol, pláne webes témában, és esetleg még külön saját ügyfeleid is vannak, akkor egyszerűen nem marad időd már sajátot írni. néhány gimnazista elszórakozhat vele, oké, de jobb... jobb sosem lesz. garantálom. a wp-ben, txp-ben akkora tudás halmozódott már fel, annyit csiszolódott az idők folyamán, hogy olyat írni egyedül, rövid idő alatt lehetetlen. (és ezért megfizethetetlenül drága!)
sőt! szerintem ha egy meglévő motorhoz írsz modult azzal sokkal több tapasztalatot szerzel, sokkal jobban bővül a tidásod, mintha írtál volna egy újat nulláról.

mennyivel egyszerűbb, hogy letöltöd, felmásolod és megy! ennyi!!!

és akármelyiket használod is, és akár írsz hozzá saját modult, akár nem, attól az még a sajátod. az első <doctype...>-tól az utolsó </html>-ig

hej då!

laze

http://laze.hu
19

Így hova jutunk?

janoszen · 2006. Már. 11. (Szo), 00.16
Hál' Istennek azért nem mindenki így gondolkodik, mert akkor hová jutnánk. Vannak olyan emberek (mint én is) akik szeretik tudni, mi fut a felület mögött és milyen filozófia rejtőzik mögötte. Lehet, hogy egészen újszerűt alkotok és ezzel a feje tetejére állítom a világot csak azért, mert nem a megszokott sémákat követem.

Arról nem is beszélve, hogy enyhe görcsök mászkálnak a hátamban a default blogmotor-típusú jobb oldalt lista vonalakkal elválasztva dizájntól. Semmi ötlet, csak a kész sablon. Szeretek egyedit alkotni.
22

Előre ;)

Hodicska Gergely · 2006. Már. 11. (Szo), 10.21
Vannak olyan emberek (mint én is) akik szeretik tudni, mi fut a felület mögött és milyen filozófia rejtőzik mögötte.

Ez így nagyon jól hangzik, de a valóság ennél árnyaltabb. Az jó dolog, ha az ember ír magának dolgokat, kísérletezget, de ha jobban belegondolsz, akkor egy alap blog megvalósítás nem egy nagy varázslat. Egy kategóriarendszer, tartalom felvitele: melyik adminban nincs ilyen?

Viszont ha megnézel egy ilyen cuccot, akkor láthatod, hogy mik azok a plusz dolgok, amik lehet eszedbe se jutottak volna, milyen protokolokat, importálási funkciókat támogat, ezekből elég sokat lehet tanulni. Plusz ezekben már sokoszor egy adott témát illetőne nem egy alap megoldás van, hanem egy kiforrott, amiből el lehet lesni valami apró finomságot.

Pl. egy apró példa, nézegettem Zend Framework kódját: és találtam egy fura kódot, erre ott volt alatt kommentben, hogy hack, mert ha foreach-ből közvetlenül dobsz exceptione, akkor az memory leaket okozhat (manualban ez nincs benne).

Persze ha esetleg csinálsz valami cuccot (keretrendszer), ami ehhez infrastruktúrát nyújt, abból már tényleg lehet sokat tanulni.


Felhő
18

:)

NetBandita · 2006. Már. 11. (Szo), 00.15
Valóban. Az első <doctype...>-tól az utolsó </html>-ig. Ezek szerint elbukott az előző hozzászólásom a validátoron. :D

Lazé, nagyon sok igazság van abban, amit mondasz. De van egy-két dolog, amit nem értek. Pl. miért ne lehetne már a programozó egy korábban megírt motorját felhasználnia a saját céljaira? Ha megbízásra is írta, akkor is csak át kell írni a CSS fájlt (esetleg módosítani a PHP-t is itt-ott) és soha senki sem fog ráismerni.
21

Saját rendszer

attlad · 2006. Már. 11. (Szo), 01.31
Pl. miért ne lehetne már a programozó egy korábban megírt motorját felhasználnia a saját céljaira?

Szerintem ebben van a lényeg. A saját blogot simán hajthatja a saját "keretrendszer", így elég hamar elkészülhet. Vagy itt senkinek nincs ilyenje? Mindenki (aki mások által írt blogengine-t preferálja) "csak" Drupalt/WordPress-t egyéb CMS-t telepít/állít be?
23

igazad van

laze · 2006. Már. 13. (H), 10.59
Ebben, így igazad van! Nyugodtan használható a saját rendszer ilyen formán, ha már van... Ha már van!

De nekem volt sajátom, futott egy darabig d2 néven, egyedül fejlesztettem. Mindamellett, hogy minden időm erre ment rá, rá kellett jönnöm, hogy egyes egyedül egy motort fejleszteni lehetetlen. Képtelen vagy rá, hogy mindig, naprakészen beépíts minden új technológiát, stb... Ha meg beveszel barátokat, ismerősöket, netes kispajtásokat a fejlesztésbe, akkor meg már miért nem rakod fel a sourceforge-ra? És akkor már nem csak a sajátod, akkor már mindenkié. És más okos emberek fejlesztése is bele kerülhet, és akkor szebb lesz és jobb. És a végén, ha újra megnézed a kódot, lehet hogy bizonyos részeire - amiket nem te írtál - rá se fogsz ismerni, azt se fogod tudni miért így vagy úgy van megoldva az adott rész. Mintha csak a wp vagy a drupal forráskódját néznéd.

Tehát: Nem azt mondom, hogy b_sz fel egy motort valahova és szarjál bele. Töltsd le, installáld localhostra és próbáld ki. Nézd meg a forrást, írj hozzá egyedi skint! A honlapom előző változata wp-vel futott. (Megtekinthető itt. Érdekes! Nem látom a jobb oldali, vonallal leválasztott hasábot! - jegyzem meg irónikusan.) Ahhoz hogy olyan legyen, amilyen lett, igenis bele kellett nyúlnom a wp kódjába is.

Nem attól fogod tudni, hogy milyen kód van egy lap mögött, mert te gépeled be az utolsó szóig. Hanem attól, hogy érted! Gyáva és buta emberek pedáloznak csak a saját motorral szerintem. Mert - lássuk be - mennyivel egyszerűbb begépelni valami kódot ahelyett, hogy átnézd, megértsd másét.
És változatlanul fenntartom, hogy - akár egy személyes blog esetén is - nem éri meg a kódolásra fordított idő. Egy wp letöltése és installálása maximum 5 perc. Utána a kód visszefejtése és megértése mondjuk - hasra ütés szerűen - 2 nap. Ennyi idő alatt nem írsz meg egy ezzel egyenértékű motort.

Nem baj, ha valaki ír sajátot, az ő dolga. Én azt mondom, hogy sokkal inkább előbbre viszi a világot, ha hozzáadsz valamihez. Például, ha van valami ötleted sokkal jobb, ha hozzáadod valamihez, ami kész van már, mintha megírod egyedül.

Nah, ez is jó hosszú lett... De remélem érthető amit mondani akarok. :)
24

saját vs. nem saját

winston · 2006. Már. 13. (H), 11.38
Gyáva és buta emberek pedáloznak csak a saját motorral szerintem.


hát ez nekem egy kicsit radikális... ha senki nem írna sajátot, és mindenki csak azt használná, ami van, akkor nem születnének új dolgok, idővel a régiek patchalgetése megállna, mert már nem lehetne többet kihozni az adott alapból. (arról nem is beszélve, ha soha senki nem készítene sajátot, akkor most nem lenne Drupal, nem lenne Wp, stb.)

amúgy meg én is saját motoron dolgozok, és ugyan engem még lehet butának nevezni (gyávának azért nem), de pl. tudom, hogy Proclub is ezt csinálja, és őt aztán nemigazán lehetne butának nevezni e téren. sőt, tovább megyek: ismerek mást is, aki teljesen saját cuccal dolgozik, és nagyon jól működik.

vannak olyan emberek, akik egyszerűen szeretnek valami újat megcsinálni, szeretik, ha alkotnak valamit, ami az övék. ez lehet, hogy nem a legkönnyebb, legegyszerűbb módja a dolgoknak, mindenesetre elég sok ilyen álmodozó alkotott már nagyot.
26

kicsit erős, bocs

laze · 2006. Már. 13. (H), 12.07
Oké, ez a mondat így magában kicsit erős. :) Bocsánatot kérek...

Persze el kell, meg el lehet kezdeni, csak arra próbálok rávilágatani, hogy te motorod és más motorja is gyorsabban fejlődik, ha többen csináljátok / csinálják. Csak akkor már - ahogy az előbb írtam - a szó szoros értelmében, már nem a sajátod, hanem közös. És mindenki, aki hozzászól a tiedhez az valami újat tesz hozzá.

Szóval a kezdet valahogy persze mindig megtörténik, meg szép dolog a sokszínűség. De utána sokkal hasznosabb, ha több ember csinálja, nem egy valaki. És ezzel visza is csatoltam az előzőkhöz...

De kicsit mintha elkanyarodtunk volna attól, hogy wp / txp / vagy más... :)
25

nem vagyok gyáva, sem buta

tiku I tikaszvince · 2006. Már. 13. (H), 12.02
Én nem tartom magamat sem gyávának sem butának!
Hidd el mielőtt hozzáfogtam a saját rendszer fejlesztéséhez, végigmentem az összes szóbajöhető alternatíván. Azért fogtam bele, mert egyik sem felelt meg olyan általános célokra, amikre nekem kellett. És már eljutott a cucc egy olyan szintre, hogy egy új munkánál ezt az alapot veszem elő, és rengeteg időt spórolok meg így.

Hidd el, hogy nem semmi teljesítmény, egy saját rendszert karbantartani. Kell figyelni a teljesítményt, fejben tartani a gyenge pontokat, mit kell még rajta kipofozni, stb.

Arról nem beszélve, hogy ha valami nem tetszik, nyugodtan átírod, nem kell várni a fejlesztőkre, mert Te vagy a fejlesztő.
igenis bele kellett nyúlnom a wp kódjába is.

...és a végén van egy agyonhekkelt rendszered, amit verzió lépésnél megint végig kell heggeszteni.
Nekem meg van egyolyan amit, teljes mértékig ismerek.

Döntse el mindenki, hogy neki melyik alternativa tetszik jobban, melyiket tudja vállalni, és ne minősítsünk senkit, főleg ne ilyen keményen...

TikuVoltam
27

hidd el, tudom...

laze · 2006. Már. 13. (H), 12.17
Hidd el, tudom, miről beszélsz... Mondom még egyszer: írtam, és futtattam egy darabig én is sajátot.

De épp' ezért jöttem rá, hogy sokkal jobb, ha inkább kompromisszumokat kötök, és használok készet, mint sajátot.

A frissítések problémájával meg igazad van, elismerem, így van. De ennek a metódusnak ez a hátránya. (Semmi sem lehet tökéletes, tudod jól.. :p) Ettől függetlenül össze lehet... :)
28

választás

winston · 2006. Már. 13. (H), 12.38
oké, megvoltak az érvek és ellenérvek. az egészről még annyit: mindenki mérlegelje maga, hogy van e szüksége sajátra, van e rá ideje és van e hozzá megfelelő tudása. ezeket végiggondolva mindenki el tudja dönteni, hogy jó e neki a piacon levő palettából valamelyik, vagy új kell neki. az, hogy ezt aztán maga fejleszti, vagy csapatban, az a cucc bonyolultságától és a készítő szabadidejétől függ. asszem ezzel ki is veséztük a témát.
29

Még várni kell erre

yaanno · 2006. Ápr. 21. (P), 12.03
de nagyon fincsi lesz: mooflex
30

Bár régi a téma

suexID · 2006. Ápr. 21. (P), 12.47
Bár eléggé régi a téma, azért én is reagálnék néhány dologra, ami itt elhangzott. Sok embertől hallom, hogy szerintük a Wordpress blogok sablonosak, mert a kinézetük egy kaptafára készült, mert a motorban levő technika megköti a dizájner kezét. Hát azt kell mondanom, hogy mindez egy hülyeség.

Nem akarok saját magamnak reklámot csinálni, de tessék nyugodtan ránézni a profilomban linkelt blogomban, és rámutatni akár egyetlen olyan elemre, amit a WP kényszerített rám. Ilyen nincs egy se. Az, hogy a WP blogok sablonosak, nem a WP-t fejlesztő programozók felelőssége, hanem azoké, akik az eredeti Kubrick sablonból kiindulva fejlesztgetik a saját oldalukat. Hiába minden igyekezet, ha nem vagyunk képesek egy sablont a 0-ról kezdve lekódolni, akkor az bizony látszani is fog a végterméken.

A TXP-vel kapcsolatban nekem csak pozitív dolgok jutnak eszembe, bár a Textile formázást valahogy nem érzem a sajátomnak, ezért nem használom ezt a motort.

A Movable Type egy remek blogplatform lehetne, ha nem lenne a funkciók fele fizetős és a fejlesztés fel tudná venni a versenyt az ingyenes társakkal.

Drupalt nem ajánlok blog alá, mivel a feladatához képest sok erőforrást használ és bár a használói szerint multifunkciós, de leginkább az ehhez hasonló portálok alatt muzsikál jól, a blogoláshoz célszerszám kell, hiszen nem lehet minden blogger kódbarkácsoló is egyben, s ezt nem szabad elfelejteni.

A saját motorrol pedig csak annyi a véleményem, hogy amíg középsuliba jártam és minden délután itthon voltam 2 körül, nem volt semmi dolgom egész héten, addig tökéletesen mentek a portálfejlesztések. Azóta, hogy az embernek akadt egy kis munkája, húzza a fősulit és még ezer dolgot csinál nem nagyon van időm arra, hogy ott poshadjak órákat a SciTE előtt és analizáljak, tervezzek, debuggoljak. Sajnos.
31

Poroljuk le!

NetBandita · 2008. Szep. 19. (P), 20.18
Több mint két éve indítottam útjára ezt a topikot, de most újra aktuálissá vált számomra, mert a Kreatív brainstorm témában megütötte a fülemet, hogy tolmi és proclub negatív kritikát fogalmazott meg a WP-ről.

Számomra azért lehet még ez érdekes, mert tervezem, hogy saját domain alatt és tárhelyen fogom folytatni a blogolást és ehhez bizony a már általam - felhasználói szinten - jól ismert WP-t állítanám hadrendbe.
32

Anti-WP

janoszen · 2008. Szep. 19. (P), 23.18
Érveim a WP ellen:

  • Nincs sablonozó rendszer. - Ez a legkomolyabb és első számú és legnagyobb érvágás, ugyanis a WP team elba*szott HTML szerkezetéhez kell igazodni.
  • Hiányos API - Az API messze nem teljeskörű, nagyon sok dolgot nem lehet megcsinálni benne, ellenben annyi fícsör-kezdemény van belehegesztve, hogy győzd átlátni.
  • Gyakori, inkompatibilis frissítések - Annyira sok és súlyos bug jön ki, hogy kénytelen vagy upgradelni, ami pedig azért szopás, mert dumpold ki a tábládat, tesztelj, rakd vissza. Egy szóval sokat kell vele foglalkozni.
  • Gány kód - ne nézd meg a forráskódját ebéd után. :)


Ergó, lehet hogy elsőnek úgy tűnik, hogy mekkora királyság az admin felülete, de ne is nagyon akarj mást mint amit a WP fejlesztők kitaláltak. Az üzemeltetés pedig nemes egyszerűséggel szopás.

Ami az alternatívákat illeti: a Drupal az nem az. Azzal sokkal többet kell foglalkozni, mint egy WP-vel. Rövid távon. De talán időt állóbb az oldal és legalább érzésre sokkal-sokkal stabilabb és flexibilisebb.