ugrás a tartalomhoz

Kreatív brainstorm

NetBandita · 2008. Szep. 17. (Sze), 08.44
Sziasztok!

Úgy alakult a sorsom, hogy jogoktató tanáraim nem elégszenek meg annyival, ha bebiflázom a jogszabályokat, s kreatívabb munkára kívánnak fogni.

A legtöbben tapasztalt webfejlesztők/programozók vagytok, akik láttak egyet s mást eddigi munkáik során. Szeretném, ha megosztanátok velem a tapasztalataitokat, s adnátok egy-két ötletet, hogy mivel lehetne feldobni a készülőfélben lévő weboldalakat (szorítkozzunk CSS-re, HTML-re és JS-re).

Nos, mik is ezek a weboldalak és mit is szeretnék tulajdonképpen?

Az egyik intézet, mely alá három tanszék is tartozik, felkért, hogy készítsem el a tanszéki weboldalakat, s tegyek javaslatot, hogy mivel lehetne jobbá tenni azokat. Ti mivel dobnátok fel egy tanszéki honlapot?

Funkcióját tekintve információközlést kell megvalósítania (tanszéki oktatók, elérhetőségek, szakmai önéletrajzok, évfolyam- és szakdolgozati témák, tantárgyak és követelmények ismertetése stb.) Persze funkcióját megvalósító honlap (FMH) és FMH között van különbség: a stílus és sok kicsi plusz.

Hagyjátok szárnyalni a fantáziátok, s osszátok meg velem a gondolataitokat.

Köszönöm!
 
1

Ne szárnyaljatok

tolmi · 2008. Szep. 17. (Sze), 09.39
Ilyen portálnál ahogy te is mondtad az információközlés és az információ könnyű fellelhetősége a lényeg. Ne cifrázzátok. Tessék egy áttekinthető, egyszerű, de mégis hangulatos designt készíttetni (és ne zsúfoljátok tele információval). Ezen túl a menü és lapszerkezet olyan legyen, hogy egy lapon egyféle témáról legyen szó és a menük hierarhiája sekély legyen (ne legyen mélyebb 2-nél).

Ezen túl erőltessétek a keresést (lehetőleg az oly gyakran feltöltött pdf, xls és doc fileokban is!) és vezessétek be a faceted search-öt (erre normális magyar kifejezés vki?): UC Berkeley Flamenco mint példa, valamint egy röpke leírás.
Nem árt ha minden információt megcimkéznek az operátorok méghozzá gazdag szókinccsel.

Nagyon fontos hogy nem az a lényeg hogy csilivili legyen, meg mindenki rácsodálkozzon, hanem az, hogy aki oda látogat megtalálja amit keres. Egy ilyen portál nem fog 3 hónap múlva új kinézetet kapni, ezért időt állónak kell lennie.

Megj: Hogy kapj egy-két kreatív ötletet is: Tegyék fel a tantárgyak előadásait Flash videón. Legyen wiki, ahol a tanárok felügyeletével lehet közösen jegyzetet kidolgozni. Szervezzenek PR kampányt hogy a diákok és a tanárok használják is ezeket a lehetőségeket. Frissítsék gyakran a honlap tartalmait és ügyeljenek rá hogy nem aktuális információról egyből lejöjjön hogy már archív és itt egy link a legfrissebbre.
2

Wow!

NetBandita · 2008. Szep. 17. (Sze), 09.50
Tolmi, köszönöm az építőjellegű hozzászólást, és hadd fejezzem ki rendkívüli hálámat a megjegyzés részhez, mert nagyon tetszik. Nagyon jó ötleteket adtál!
7

minimal design

ksgy · 2008. Szep. 17. (Sze), 16.01
+1 a minimal designhoz ilyen oldal eseteben
szerintem ket fo dolgot erdemes egy ilyen oldalnal figyelembe venni:
1: user lusta
2: user infot akar, AZONNAL :)

1: ha nincs meg egy info, 2 max 3 kattintas utan, az user letesz rola, hogy megkeresse, bele kell tolni az arcaba, vagy a lentebb irt tag-os oldalfelepites is egy jo otlet, valami automatikus kiegeszitovel, hasonloan a wikipediahoz: ahogy gepeled be a szoveget ugy hozza fel a kategoriat/alkategoriakat, ami tartalmazza a keresett cuccot
2: user nem akar varni 5 de tan meg 2-3mp-et sem a szep csillivilli design elemekre (kepekkel lekerekitett sarkok) es/vagy flash-re, hanem az infot akarja latni, ebbol kifolyolag a headert sem nagyon erdemes magasra csinalni, mert maris gorgetni kell az elso talalatig es/vagy a lapozaskor

esetleg egy elvetemulten durva otlet: ne legyen menu, csak egy textbox az oldal tetejen (mellette max egy sitemap link) es oda beirva barmit, tagekre keres, es kis listaban/dobozban/akarhol felhozza a talalatokat.... egyfajta "google"-s navigacio :)

nemtudom milyen szintu a dolog, mennyire van szemelyes resze az oldalnak, amit user esetleg be szeretne linkelni a sajat oldalara -> talan rss a legkezenfekvobb
3

Teszteljetek

janoszen · 2008. Szep. 17. (Sze), 09.53
Teszteljetek, teszteljetek, teszteljetek. Ültessetek oda egy átlag diákot egy videókamera elé és nézzétek meg, hogy adott dolgokat, amiket ő keresne, mennyi idő alatt talál meg egy adott szerkezetben. Ha egy oldalon 1-2 másodpercnél többet gondolkozik vagy félrenavigál, akkor valamit nem csináltatok jól.

Ezen felül az interaktív mock tesztek, tanulási segédletek mindig nagy népszerűségnek szoktak örvendeni.
4

+1

tolmi · 2008. Szep. 17. (Sze), 10.00
hupperesen
5

Komolyan

vbence · 2008. Szep. 17. (Sze), 10.58
Ha azt akarjátok, hogy sikeres legyen az oldal, akkor arra kell törekedni, hogy minden fellelhető (publikus) információ elérhető legyen rajta. Ha az ember konkrét céllal megy fel az oldalra (pl fogadási időket szeretne tudni), nagyon frusztráló tud lenni, ha egy triviális információt, amit 2 perc alatt fel lehetne vinni nem talál.

Valahogy motiválni kéne a TO-sokat, oktatókat, hogy használják az oldalt. Ehhez görülékeny, intuitív felületre van szükség. El lehet gondolkodni valami kötetlen, pókhálószerű adatszerkezeten (mint példűul a tagek), amik információk széles skáláját be képes fogadni. Példa: klasszikus adattervezésnél egy fogadási időnek rengeteg előfeltétele lenne (például a meghirdető, kinek számára áll rendelkezésre olyankor az illető, és egy bonyolult datetime picker, amivel azt is be tudja vinni, hogy minden második péneken 13-14:30). Egy ilyen rendszer senki nem fog használni (felviteli oldalról), mert ez csak nyűg lesz (kiismerni a rendszer admin felületét stb.).

A másik lehetőség, hogy valaki kötelező feladatként mekapná (egy olyan irodában, ahol sok adat fut össze). Az, hogy valaki, mondjuk a hökből szívjóságból elvállalná nem működik, mert az ilyen munka nem számonkérhető, a lelkesedés meg előbbutóbb elmúlik.

Az esszenciális infók elérhetővé tetét iktassátok be a TVSZ-be. Ha az oktató nem visz fel egy határidőt ide, akkor azt ne is lehessen azt számon kérni.

Technikai tippet is adjak: RSS! (A hírlevél civilizált változata). Ha regisztrál egy hallgató, automatikusn kapjon meg minden őt érintő VÁLTOZÁST. Határidők előtt egy héttel, három nappal figyelmeztessen, stb. Nem kell azt elvárni, hogy naponta fellátogasson a hivatalos rendszerbe (nálunk ETR), hogy hozzáférjen az esetleg őt érintő információkhoz.
6

szempontok

NetBandita · 2008. Szep. 17. (Sze), 13.35
Köszönöm mindenkinek, hogy hozzászól és tanácsokat ad! Ha tehetném (lenne rá időm...), az egész jogi kar alá betennék egy CMS-t, de annak már a tervezési fázisa is komoly ráfordítást, egyeztetést és egyes professzoroktól rábólintást igényel. Mivel azonban nincs időm - mondjuk - a drupal (és moduljai) elsajátítására, statikus honlapokban kell gondolkoznom (legalábbis átmenetileg). Emiatt pár dolog, melynek én is örülnék (RSS) kiesnek.

Funkcionalitását viszont kicsit bővíteném. Nem csak a már az egyetemmel hallgatói jogviszonyban álló diáksághoz kell szólnia, hanem azokhoz is, akik azon vacilálnak, hogy melyik jogi karra adják be a jelentkezésüket. Szóval valamiféle PR szerepet is be kell(ene) töltenie.

Szerencsére szabadon ötletelhetek, nem kötik meg a kezem, bár a végső döntés az intézetigazgatóé.
8

cms

zila · 2008. Szep. 17. (Sze), 16.36
Statikus oldalt szerintem nehezebb karbantartani mint egy cms-t. Ráadásul mi lesz a kereséssel, tagekkel, kategorizálással? Ráadásul nehezebb lesz elkülöníteni a hallgatói oldalakat a vacilálók oldalaitól is. Szerintem mindenképp valami cms-be csináld. Legfeljebb nem írsz saját modult, csak a meglévőkből szemezgetsz...
10

PR?

janoszen · 2008. Szep. 18. (Cs), 09.20
Nem akarlak elszomorítani, de a felvételizők legritkábban a honlap alapján választanak egyetemet, max tájékozódni próbálnak róla, hogy mit lehet tanulni, de az meg általában a bődületesen rossz tervezés miatt meg szokott hiúsulni. A döntés 99% a képzelt "ezzel jól lehet keresni" gondolatokon vagy ismerősöl tapasztalatain alapul.
12

Azért mégis

NetBandita · 2008. Szep. 18. (Cs), 15.14
Igen, sok igazság van abban, amit mondasz, proclub, azonban mégis van értelme, mert karon belül sajnos terjengtek a hallgatók körében bizonyos pletykák, melyek alaptalannak bizonyultak. Ha másra nem is, arra alkalmas lesz, hogy eloszlassák a ködöt.
14

wordpress

vbence · 2008. Szep. 18. (Cs), 15.32
Nem tudom, milyen szinten gondoltad statikusra az oldalt, de már egy wordpress is sok plussz adhat egy statikus laphoz kéest (itt ne modulírásról beszélek, henem egy kész telepítésről egy kevésbé agyonhajszolt skinnel). Ha le van fektetve néhány tagelési szabály, ami a szerkezet gerincét adja (ezeken kívül persze adhatóak saját tagek is az egyes írásoknak) már nincs is szükség nagy igazi rovatszerkezetre.

Arra gondolok, hogy például egy táblázatba le lehetne fektetnia szervezeti egységeknek megfelelő taget, hogy mindig ugyanúgy hivatkozzunk rájuk, az egyes nagy témákat (hök, to, kurzus), és az első 5 taget eleve ezek a között dogok adnák. Ha következetesen cinálod, akkor egy tag saját oldala teljesen kiválthatja a rovatszerkezetet, készíthetsz a főoldalra egy statikus menüt, ami ezekre a tagekre való listázásokra linkel.

A drupallal hatványozottak ezek a lehetőségek (gondolom én.. :). - Mind ezt egy betűnyi php kód nélkül.
17

Nem javaslom

janoszen · 2008. Szep. 18. (Cs), 22.25
Wordpresst üzemeltetni kőkemény szívás. A kódbéli összevisszaságból adódóan van egy rakás security hiba benne, úgyhogy állandóan frissítgetni kell különben jönnek a deface scripteket gyártó egyének, ami egy jogi kar méretű intézménynél elég ciki.

Ami a még nagyobb probléma, a Wordpress egy blog engine, amíg a Drupal egy tényleges tartalomkezelő. A tartalom struktúrálására a WP maximum erőtlen próbálkozásokat tett, úgyhogy nem hiszem, hogy megállná a helyét.
19

Nem mindennapi

NetBandita · 2008. Szep. 18. (Cs), 22.35
Most először fordult elő, hogy rosszat hallok a WP-ről.

Ettől függetlenül én sem szívesen játszanék ezzel a blog motorral, mert noha már évek óta használom, nem tudom, hogy miként oldhatnám meg a feladatot így. Nem az igazi.
20

Akkor hallj még egy rosszat

tolmi · 2008. Szep. 19. (P), 10.15
Tőlem is csak azt fogod hallani amit proclubtól. A WordPress-t senkinek nem ajánlom, aki komoly üzleti vagy ilyen szintű megoldást szállít. Olyan mint az ementáli, átláthatatlan fejlesztési procedúra jellemzi, de egy biztos: Usability-ben ötös.
9

Én egy kari honlapot építek Drupallal

Nagy Gusztáv · 2008. Szep. 17. (Sze), 23.35
Rengeteg dologban van még mit fejlődni, de azért ötletek is meríthetők: GAMF

Ha személyesen is érdekel, mit miért úgy csináltam, keress meg.
11

Le a kalappal

tolmi · 2008. Szep. 18. (Cs), 09.53
Hát ez tényleg szép, áttekinthető, nem zsúfolt portál. Riszpekt!

Ha teheted, küldd be a drupal.hu linkek szekciójába, mert megérdemli hogy ott legyen!
13

Tényleg szuper!

NetBandita · 2008. Szep. 18. (Cs), 15.16
Gusztáv, nagyon jó lett kari honlap (bár munkásságodat régebb óta ismerve, ez nem is csoda). Amint aktuális lesz, mindenképpen keresni foglak, s köszönöm a felajánlást!
15

ha már brainstorm, legyen kövér

sotetbarna · 2008. Szep. 18. (Cs), 21.05
hali!

mindenki milyen komolyan vesz itt mindent, pedig nekem elsőre az ugrott be, hogy a tanárok képeire lehessen bajuszt rajzolni mondjuk canvas-szal... ez kihívás. ;-)

egyébiránt komolyra fordítva, cms nélkül meg se próbáld, a statikus weblap ezen a szinten olyan, mint a gőzzel hajtott autó.

akik a minimal design hívei, azok fogják be a szemüket erre a pár sorra:

mi, webprogramozók, hajlunk arra, hogy a számunkra egyszerű megoldásokat favorizáljuk: nem kell hozzá nagy erőfeszítés, sityisutyisablonbólösszedobjukmárkészisvandejólcsináltamdicsérjetekmeg stílusban alkotás most trend (ami el fog múlni, mint a gif animációk kora), ellenben egy szemet gyönyörködtető (!!!), praktikus, áttekinthető design inkább bejön a nem informatikusoknak (félreértés ne essék, az esetek 1%-ában nem zárják ki egymást, de a többi 99% az pocsék). az egyszerű netezőkkel vagyunk mi szűk látókörűek, a többi emberre nem gondolunk. pölö mi jut eszedbe akkor, amikor a jogi kar egyik végtermékére, az ügyvédre gondolsz? az ügyvéd a köztudatban gazdag, elegáns, okos, távolságtartó, tekintélyes stb. (most külső megjelenésre gondolok, belsőre nem). ha le kellene írnod mondjuk egyszerűen, az autók nyelvén, mit tippelnél egy ügyvédnek: suzukit vagy lexust? pedig a suzuki is letisztult, egyszerű, strapabíró, de mégsem szimbolizálja az ügyvédet. kell ezt még magyarázni? látsz 10 minimal design oldalt egymás után, melyikre is fogsz emlékezni, amelyikben kék volt a menü, jaj nem, az a zöld volt, ahonnan az adatok kellenek, nem mégis az a másik kék...

másfelől az ember az agyának használata alapján vagy programozó, vagy designer. a designer az, akinek ceruzát adsz a kezébe, és tud rajzolni, érti a tipográfia lényegét, a színeket és árnyékokat megfelelően használja. figyelem, nem összekeverendő azzal a technikussal, aki ismeri a photoshopot, és le tud másolni más honlapokat. programozó és designer együtt egy fejben csak nagyon szerencsés csillagzat alatt van. szóval ha te designer vagy, keress egy programozót, vagy ha programozó vagy, keress egy designert, és meglátod, közösen nagyot fogtok alkotni.

most már kinyithatják a szemüket a minimal design hívei.

másrészről egyik gyakorlati tapasztalatom szerint azok az oldalak nagyon hamar meghalnak, ahova nem tartozik olyan adminisztrátor (gizike típusú), akinek a munkaköri leírásába bele lenne venne véve, hogy ő a felelős az oldal tartalmi töltéséért. egy weblap nem csak abból áll, hogy egyszer feltöltjük, egy oldalnak élete van, olyan, mint a blöki otthon, etetni kell, különben vége van...

sotetbarna
16

Hmm...

NetBandita · 2008. Szep. 18. (Cs), 21.53
Barna, szerinted a minimál design kizárja a szemet gyönyörködtető weblapot? Szerintem és remélem nem.

Egyébiránt a honlap nem lesz teljesen minimál sem, de tolmi jótanácsát megfogadva időtálló külcsínt készítünk a fotós-photoshopper társammal. Ugyanis a kezdeti ötlet az volt, hogy a tanszékek tanárainak fotóiból hozzuk össze a hátteret (photoshoppal össze-vissza átalakítva), de mivel az oktató sem örök, ezért elvetettük. Tehát design lesz. Szolid, visszafogott, egyáltalán nem hivalkodó, mégis modern, mely visszaadja a jogi kart. Olyan, amire jó ránézni és picit elidőzni rajta. Legalábbis ez a terv.

Ami az adminisztrátort illeti, teljesen igazad van. Magam is egy CMS mellett tenném le a voksomat (de egyelőre erre nincs lehetőségem, mert a drupallal mostanság kezdek el ismerkedni és heti saccra 35 tanóra mellett kevés időm marad erre). A jelenlegi szisztéma szerint a jogász tanársegédek (minimális HTML ismeretekkel) frissítgetik szemeszterről szemeszterre a lapokat (és tartok attól, hogy gányolni fognak...).
18

Specifikáció, specifikáció, specifikáció

janoszen · 2008. Szep. 18. (Cs), 22.27
Ha tudjátok, mit akartok, akkor nagyon egyszerű a lapot összerakni. A kódolás alig néhány óra alatt meglehet, amíg az, hogy kitaláljátok, milyen legyen a szerkezet, stb. nem.

Ami a gányoló adminokat illeti, le kell törni a kezüket. Vannak nagyon király simple HTML filterek, ki kell szűrni a nem kívánatos paramétereket vagy tageket. :) Erre egyébként egyszer kidolgoztam egy szerkesztőségi rendszert, viszont az nagyobb lélegzetvételű, lehet hogy egyszer összeütök vele egy CMS-t.
21

Ajánlom magunkat

tolmi · 2008. Szep. 19. (P), 10.20
Hát ha CMS-sel vágnál bele mégis, nem szorít nagyon az idő és Drupal-t választod, akkor bizton ígérhetem hogy a drupal.hu fórumában segítünk és szerintem Gusztáv is tud adni egy-két jó tippet.

Engem is megkereshetsz ha esetleg sürgős kérdésed lenne,ha tehetem azonnal válaszolok.
22

:)

NetBandita · 2008. Szep. 19. (P), 10.53
Köszönöm szépen, tolmi! Jól esik a segítőkészségetek, és örömmel élek ezzel a lehetőséggel, de a mostani honlapoknak október elejére el kell készülnie és még megannyi minden hiányzik. Fel is veszem a kapcsolatot az illetékessel. De erről nem a proffal, hanem a dékánnal kell egyeztetnem.