ugrás a tartalomhoz

JavaScript de milyen könyvből?

Anonymous · 2006. Már. 5. (V), 19.52
Sziasztok egyszerű a kérdésem:

Milyen javascriptel foglalkozó könyvet vegyek, ami nem referencia jellegű, hanem rendesen tanfolyamosan leírja a dolgokat, érthetően (mint itt a cikkek) ha van ilyen könyv egyáltalán ----magyar nyelvűre gondoltam-?

(jelenlegi tudásom alapszinten: php, sql, xhtml, css, flash,).

köszönöm, Béla
 
1

Webes tankönyvek?

Anonymous · 2006. Már. 5. (V), 20.51
Én biztosan itt kezdeném:
http://www.google.co.hu/search?hl=hu&q=javascript+tanfolyam
http://www.google.co.hu/search?q=javascript+tutorial

Gyulus
2

nehez

Őry Máté · 2006. Már. 6. (H), 00.30
amikor en kerestem (par eve) jo js konyvet, nem talaltam. es ezek nagy resze elavult lehet, foleg mara. szal ez nem feltetlenul guglizos kor lesz.
3

Nincs

Bártházi András · 2006. Már. 6. (H), 03.16
Nincs magyar nyelvű könyv, amiből meg lehetne tanulni a JavaScript ésszerű használatát. Angolul a JavaScript: The Definitive Guide címűt tudom javasolni, illetve újabban egész kellemes könyvek jelennek meg AJAX témában, azok végülis jók lehetnek erre a célra. Maga a JavaScript egy nagyon egyszerű nyelv, a kérdés inkább az, hogy hogyan lehet jól, helyesen, hatékonyan használni.

-boogie-
4

Inkább egyszerűen használják

Hodicska Gergely · 2006. Már. 6. (H), 09.53
Maga a JavaScript egy nagyon egyszerű nyelv

Ezt kicsit túlzásnak érzem. Érdemes itt pár dolgot elolvasni, és mindjárt kiderül, hogy a JavaScriptben mint nyelvben is jóval több lehetőség van, mint amit általban használnak az emberek.


Felhő
5

Hát...

Bártházi András · 2006. Már. 6. (H), 11.53
Szerintem a Java is egy egyszerű nyelv. :) Maga a nyelv az elég egyszerű, viszonylag kevés kulcsszót tartalmaz. Az architektúrális tudás (szükséges rendszerismeret) hozzá a bonyolult, illetve a Java esetében egy nagyon szigorú nyelvről is szó van.

A JavaScript ott kezd el bonyolódni, amikor a környezetet, vagyis a böngészőt vezérled belőle, illetve amikor például funkcionális, vagy objektum-orientált nyelvként, hatékonyan szeretnéd felhasználni. Ha gyakorlott programozó vagy, aki ismeri a különböző nyelvi technikákat, a JavaScript mint nyelv megismerése elég egyszerű.

-boogie-
7

kulcsszó != nyelv

Hodicska Gergely · 2006. Már. 6. (H), 15.56
Ennyi erővel mindegyik nyelv nagyon egyszerű, bármelyiket meg lehetne tanulni egy angol dogára való felkészülés ideje alatt. ;)

A JavaScript ott kezd el bonyolódni, amikor a környezetet, vagyis a böngészőt vezérled belőle

Én pont ezt a részét nem venném JavaScript bonyolultságának, itt mindig az érintett API-t kell ismerni.

illetve amikor például funkcionális, vagy objektum-orientált nyelvként, hatékonyan szeretnéd felhasználni

Hogyan másképp lehetne még használni? ;)

Ha gyakorlott programozó vagy, aki ismeri a különböző nyelvi technikákat, a JavaScript mint nyelv megismerése elég egyszerű.

Pont ebből a szempontból nem szokványos nyelv a JavaScript, mivel prototípus alapú, és nem teljesen úgy működik, mint ahogy sok egyéb "szokványos" nyelvben. És ha megnézed azokat a linkeket az említett oldalon, akkor lehet ott pár huncutságot is találni. Ezenkívül azt sem árt tudni, hogy bizonyos, amúgy megengedett nyelvi konstrukciók használata nem ajánlott, mert bizonyos IE verziók esetén memory leaket eredményezhet.


Felhő
6

<Nincs cím>

toxin · 2006. Már. 6. (H), 12.17
hát magyar nyelven megtanulni szvsz érdekes lesz, angol nyelven mondjuk adja magát a http://www.w3schools.com/js/js_intro.asp

ajaxos+javascriptes könyvnek ezeket tudom ajánlani http://www.amazon.com/gp/product/1932394613/104-2950149-4701514?v=glance&n=283155
(angol)


javascript + oop , tényleg elég érdekes volt (de nem volt vészes a csúcs mindenkép ez volt http://jibbering.com/faq/faq_notes/closures.html , szval closures, prototype és scope chain, context object stb. :) )

mindenképp nagy segítséget jelent( legalábbis nekem) a prototype kódbázis class objektuma (+extend kiterjesztés az Object osztályhoz) ill. a bind, és a bindAsEventListener kiterjeszétsek a Function osztályhoz, ezek szépen eltüntetik a javascript prototype-on (stb.) alapuló egyediségét :)
http://prototype.conio.net/ ill. a doksik http://wiki.script.aculo.us/scriptaculous/show/Prototype
8

<Nincs cím>

Anonymous · 2006. Már. 10. (P), 15.09
van ez a Tanuljuk meg 24 ora alatt a javascript hasznalatat c. konyv. tekintettel arra, hogy mas konyv nincs nagyon a piacon, javaslom esetleg ezt. nem referencia stilusu, hanem tenyleg tanfolyamkent lehet vegigmenni rajta.
(kozben megneztem a kiskapunal, es mar ez a konyv sincs...hat, ez igy eleg gaz)
apropo: nem tudtok valami jo kis DOM referenciat neten? amolyan mindenre kiterjedo kene. ezt talaltam, de olyan kene, amit offline is tudok nezegetni. szoval letoltheto anyag.

udv,
chop
10

DevBoi

attlad · 2006. Már. 10. (P), 15.45
nem tudtok valami jo kis DOM referenciat neten? amolyan mindenre kiterjedo kene. ezt talaltam, de olyan kene, amit offline is tudok nezegetni.

http://devboi.mozdev.org/
11

<Nincs cím>

Anonymous · 2006. Már. 10. (P), 16.52
koszi
9

Esetleg ez...

NetBandita · 2006. Már. 10. (P), 15.23
Sikos László: JavaScript 1.5 - Kliens oldalon. www.bookline.hu