ugrás a tartalomhoz

Évek, napok feltöltése MySQL adatbázisba

Kela · 2013. Dec. 22. (V), 14.51
Sziasztok!

Egy időpont foglalási rendszeren dolgozok, több fajta megvalósítás van a fejemben, de nekiestem az egyiknek és máris egy problémába ütköztem.
Lenne egy táblám amibe a következőket kellene eltárolnom: year(int), month(int), day(int), dayname(varchar), color(bool).

A problémám az lenne, hogy hogyan tudom feltölteni a táblám year, month, day, dayname attribútumait? Pl. a 2014-es év kellene január 1-jétől egészen december 31-ig, de fontos lenne, hogy a hivatalos naptár kerüljön fel, szóval hogy ne nekem kelljen egyesével feltöltenem kézzel. Elég csak a 2014-es év. Erre van valamilyen függvény? Értelemszerűen:
year -> 2014
month -> 1
day -> 1
dayname -> wednesday (vagy a legjobb lenne magyarul)
(a color mező alapértelmezett 1-es)

Ezt hogy lehetne legegyszerűbben megvalósítani?
Köszi a válaszokat!
 
1

Biztos, hogy egy előre

mahoo · 2013. Dec. 22. (V), 15.31
Biztos, hogy egy előre feltöltött adatbázisra van szükséged???

Nem lenne egyszerűbb, ha csak akkor és azt mentenéd bele, amikor van foglalás?
Illetve gondolom használsz valamilyen prog. nyelvet is (pl. PHP), amivel egyetlen egy számot is át tudsz alakítani a neki megfelelő dátumra.

Szóval gondold át, hogy tényleg szükséged van e az adott adatbázisra olyan formában, mint írtad.

Ha igen, akkor akkor fognék egy ciklust 1-től 365-ig és az adott nyelv fv-ivel átalakítanám az adott formátumra, ami neked kell. De biztos van más megoldás is...
2

Dátumkezelő függvények

Pepita · 2013. Dec. 22. (V), 20.57
Ezeket átnézted?
Ezekkel tudsz naponként bűvészkedni, adott dátumot kiszámítani, lekérdezni, hogy az a hét hányadik napja, ezzel a számmal, és egy ennek megfelelően indexelt tömbbel tudsz magyar nap-elnevezést is megadni. Ami szintén felesleges, miért írod be az adattáblába 52-szer, hogy Vasárnap? Ugyanezt megteheted (számítással) a HTML generálásakor, így csak egyszer kell tárolni a napok nevét.

Abban viszont egyetértek mahoo-val, hogy ha valóban időpontfoglalást csinálsz, akkor felesleges az összes lehetséges dátumot előre felvinni, aztán állítgatni, hogy foglalt-e vagy nem. Elegendő csak a foglaltakat tárolni, szerintem is gondold át mégegyszer.